Resor till Grekland

Grekland är känt och älskat av många för alla dess fantastiska semesterorter. Över dem alla stoltserar legendariska Kreta, men också andra semesteröar som Korfu, Rhodos, Mykonos och Santorini anses vara några av Europas bästa och mest besöka semesterdestinationer. Men varför har de blivit så populära? Jo, det beror på många faktorer, men först och främst är vädret i den grekiska övärlden ett av de bästa du kan tänka dig. Lägg därtill en vacker och frodig natur, vänliga människor och förnuftiga priser, så har du receptet på en succé.

Till Grekland reser du enklast med flyg. Du kan resa till landet som faktiskt officiellt heter "Den grekiska republiken" med flyg från Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn, genom att använda sökmotorn är på sidan. Där hittar du en rad handplockade och noga utvalda hotell och semesterbostäder i Grekland, som du kan kombinera med reguljärflyg. Du kan också lägga till en hyrbil till paketet, om du inte hellre vill boka till transfer från flygplatsen och ditt hotell. Allt samlas i en paketresa som är säkrad av Resegarantin.

Även det grekiska fastlandet bjuder på många stora upplevelser. Särskilt kan nämnas den otroliga huvudstaden Aten med dess olympiska historia och sevärdheter som Akropolis och Lykabettos. Lägg därtill Peloponnesos-halvön med Mykene och massor av romerska och grekiska ruiner, samt naturligtvis Korinth-kanalen, så har du en storstadssemester med möjlighet för flera utflykter i landskapet. 

För över 2000 år sedan, var Grekland civilisationens vagga, och landet är idag en särdeles populär resedestination. 

Resmål i Grekland

 • Gästrecensioner 8,4
  Grekiska Öar
  434 hotell
  De grekiska öarna utgör ett pärlband av små och stora öar som bildar ett sant semesterparadis. Här kan du lägga dig på kritvita sandstränder vid det kristallklara havet, utforska spännande sevärdheter samt fördjupa dig i det grekiska medelhavskökets ... härligheter. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,4
  Kreta
  239 hotell
  Vacker natur, små vikar och breda sandstränder är något av allt det du möter på den grekiska semesterön Kreta. Dessutom finns här ett fantastiskt kök, vänliga människor samt massor av små mysiga kuststäder som du kan gå på upptäcktsfärd i.
 • Gästrecensioner 8,6
  Rhodos
  59 hotell
  Rhodos är nog en av de mest populära semesterdestinationerna i Europa, och det är inte utan anledning. Den grekiska semesterön erbjuder utöver 300 solskensdagar per år, vackra stränder, trevliga kuststäder och en uppsjö av aktiviteter och utflyktsmöjligheter ... för hela familjen. Läs mer
 • Gästrecensioner 7,8
  Halkidiki
  46 hotell
  300 soldagar om året och idylliska badstränder med kristallklart vatten är bara några av de saker som gör Halkidiki till ett av Greklands mest attraktiva resmål. Den vackra halvön har tre "fingrar" i form av mindre halvöar - Kassandra, Sithonia och Athos.
 • Gästrecensioner 9,4
  Aten
  40 hotell
  I Athen förenas den antika och den moderna historian i ett varierat kulturliv, museer i världsklass, shopping, ett stort utbud av matställen och utomhusaktiviteter på sommaren. Athen passar bra för såväl en weekendresa som en längre vistelse, ... när du vill kombinera storstad med badsemester! Läs mer
 • Peloponnesos
  40 hotell
  Peloponnesos är en grekisk halvö som ligger i den södra delen av fastlandet. Här finner du några av de vackraste stränderna, en frodig och dramatisk natur samt pittoreska städer. Halvön är full av kulturella och historiska sevärdheter, bl.a. Olympen.

Populära hotell i Grekland

Grekland, Grekiska Öar, Rhodos, Faliraki
9,3
Fantastiskt
444 omdömen
 • Närmaste flygplats: 18 km
 • Närmaste strand: ca. 1.3 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Grekiska Öar, Rhodos, Ixia
9,8
Fantastiskt
695 omdömen
 • Närmaste flygplats: 11 km
 • Närmaste strand: ca. 200 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Grekiska Öar, Rhodos, Lindos
9,6
Fantastiskt
407 omdömen
 • Närmaste flygplats: 51 km
 • Närmaste strand: ca. 50 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Inspiration och fakta

Vi har Grekland att tacka för mycket. Detta land som bäst kan beskrivas som den moderna europeiska civilisationens födelsestat, fortsätter att ge och ge. Dagens besökare i Grekland kan utforska förbluffande historiska ställen, men också orörda stränder, hundratals magiska öar, höga berg täckta med olivlundar, spännande städer som t.ex. huvudstaden Aten, och resorts som både är avslappnade och livliga.

Grekland är en semesterdestination som behandlar sina gäster väl - den grekiska kulturen är mycket gästvänlig. Du kommer att äta och dricka som en (grekisk) gud på hotellen, restaurangerna och tavernorna. De stora favoriterna i Grekland är ostar, grillat kött, fisk och skaldjur. Granbarrs-vinet Retsina har existerat i över 2000 år, och den klara spriten Raki som är gjord på anis, värmer gott i strupen om natten skulle bli kylig.

Upplevelser på din semester

Aten är en spännande stad med allt du kan förvänta dig av en modern huvudstad. Staden innehar också några av de bästa, största och vackraste platserna i världen, allt från Parthenon till flera olika tempel, stadion, teatrar och mycket mer. Vart du än går, kommer du dessutom hitta flera sträckor av vacker, vit sand. Greklands kustlinje är lång och varierande, och består både av klippiga bukter, vackra fiskebyar och vilda fest-resorts. Det samma gäller öarna, allt från den gröna ön Korfu till den spektakulära vulkan-ön Santorini. Grekland är framförallt ett bergigt land, med massor av vidunderliga promenader och vacker flora och fauna och geologi att upptäcka.

Ett land med en så lång och viktig historia som Grekland betyder också en värld av sevärdheter som du kan uppleva på en resa till landet. Här kan du läsa om ett par utvalda upplevelser till din semester.

Greklands huvudstad Aten

Många av Greklands besökare ankommer via Aten, och spenderar då också några dagar i huvudstaden för att utforska spektakulära Akropolis med Parthenon,  Erechtheion, Dionysios-teatern och Propylaia-porten, samt den fantastiska utsikten över staden. Andra attraktioner inkluderar bland annat det enorma Zeus-templet, Panatheniac Stadion, det Nationalarkeologiska Museet, den gamla Agora-marknaden samt det livliga Plaka-distriktet.

Runt Aten

Nära Aten hittar du öarna i den Saroniska Golfen; Salamis, Aegina, Hydra, Spetses och Poros, som alla är värda ett (eller flera) besök. Längre norrut hittar du Sporaderna, en ö-grupp som består av Skiathos, Skopelos, Alonnisos och Skyros, som också är några av Greklands mest populära och lättillgängliga öar.

Greklands historia

Grekland var födelseplatsen för den europeiska civilisationen. I perioden från 800 f.Kr byggde man de stora städerna Aten, Korinth och Sparta, och sinsemellan krigade de om herradömet, medan de endast förenades när de tillsammans skulle stå emot invasionerna från det persiska imperiet.

Den klassiska tiden

I den klassiska tiden, också känd som den gyllene tiden, hände stora saker inom områdena för kultur, filosofi och definitionen av demokrati. Arkitekturen blomstrade, Parthenon grundades, stora tragedier skrevs, och civilisationen var flera hundra år framför det romerska riket. Arvet efter denna era är en samling spektakulära ruiner över hela Grekland, där de bäst bevarade går att finna i Aten.

Det Peloponnesiska kriget

Det Peloponnesiska kriget (431-404 f.Kr.) satte ett stopp för stabiliteten och de militanta spartanerna tog över kontrollen i regionen. Det tog inte lång tid förrän makedonierna utvidgade och erövrade mot söder, ledda av den ambitiöse Alexander den Store, som var på väg att utmana ytterligare en annan stor civilisation: egyptierna. Hela den grekiska identiteten härstammar från denna tid.

Runt år 146 f.Kr. hade Grekland och Makedonien blivit romerska provinser, men runt 395 e.Kr. splittrades riket och Grekland blev en del av det berömda byzantinska riket. På 1100-talet var korstågen över och den byzantinska makten hade kraftigt reducerats på grund av invasioner av venetianer, katalaner, genoveser, fransmän och normander. 

Självständighetskrigen

År 1453 erövrade turkarna den byzantinska huvudstaden Konstantinopel, och runt år 1500 var nästan hela Grekland under turkisk kontroll. År 1821 startade grekerna sitt självständighetskrig mot turkarna, men de var inte tillräckligt starka, och år 1827 beslutade Ryssland, Frankrike och Storbritannien att gripa in och hjälpa grekerna i deras kamp. Efter att grekerna vunnit självständighet år 1832, gjorde de europeiska makterna Grekland till en monarki med den icke-grekiske härskaren Otto af Bayern som blev kung år 1833. Denna monarki höll i sig en bra bit in på 1900-talet. Den avskaffades år 1924, men återupptogs igen år 1935 och varade då fram till 1974, då det avskaffades i kölvattnet av den grekiska militärjuntans sammanbrott.

Grekland under och efter andra världskriget

Trots hjälp från de allierade, föll Grekland mot Tyskland år 1941, vilket ledde till både blodbad och hungersnöd. Motståndsrörelser dök fort upp och det ledde till blodiga inbördeskrig som varade fram till 1949, då rojalisterna hävdade att de vunnit. Under inbördeskrigen gav USA stora summer pengar till den anti-kommunistiska regeringen och genomförde så kallade "tillförlitlighetscertifikatet", som gällde fram till år 1962. Detta dokument uppgav att innehavaren inte hade några vänstersympatier, och utan detta dokument hade man inte rösträtt precis som man nästan inte hade möjlighet att hitta arbete.

1974 försökte översten att mörda ledaren för Cypern, ärkebiskopen Makarios, vilket ledde till Turkiets invasion och ockupation av norra Cypern. Detta är fortfarande ett problem för grekerna idag, och det finns fortfarande spänningar i luften mellan grekerna och de turkiska grannarna.

1981 gick Grekland med i Europeiska gemenskapen, idag EU, och Andreas Papandreous socialistiska parti, PASOK, vann valet. Emellertid ersattes den sista delen av hans regeringstid av en osannolik koalition av konservativa och kommunister 1989. I valet 1990 kom de konservativa till makten med en majoritet av endast två platser i parlamentet. År 1993 återvände dock den åldrande och sjuka Papandreou till makten i spetsen för PASOK.

I början av 1996 utsågs Kostas Simitis till premiärminister och det blev tydligt att Papandreous tid var på väg att ta slut. Därefter fick han ett nytt mandat och lovade att skapa bättre förbindelser med Turkiet och genomföra ekonomiska reformer som skulle säkra Greklands plats i Europeiska monetära unionen.

Greklands förhistoriska tid

Inom räckhåll från Aten hittar du Peloponnesos, den södra halvön i Grekland, som är rik på historia och har en varierad och vacker natur. I det nordöstra hörnet hittar du flera gamla sevärdheter; Epidaurus, Korinth och Mykene, samt den spöklika staden Mystras, som ligger på sluttningarna av berget Taygetos. Om du blir trött på landets forntida historia erbjuder Mani-regionen robusta berg och karga landskap.

Världsarv

I norra Grekland hittar du de betagande Meteora-klostren, som finns med på UNESCO: s världsarvslista, och var inspirationskällan till James Bond-filmen "Strictly Confidential". Längre norrut hittar du Zagoria-regionen, som erbjuder lättillgängliga bergsbyar med ett rikt turkiskt inflytande. I närheten ligger också Mount Olympus, som med sina 2817 meter är Greklands högsta berg.

Stränder

Öarna är en stor del av de flesta grekiska semestrarna. Det finns så många öar att det är svårt att räkna dem, men det är omkring 2000 stycken totalt (även om vissa säger att antalet är så högt som 6000!). Att backpacka med billiga färjor från en vacker ö till en annan har länge varit en favorit bland unga resenärer. Lyxbåtar nyttjar också sjövägarna och kastar ankare på platser som exklusiva Mykonos. Öarna är härligt varierade: Korfu har, som en stilfull huvudstad, massor av storstadspotential och gott om grönska och ett starkt brittiskt inflytande. Santorinis vackra blå och vita palett ser nästan för bra ut för att vara sann. Kreta är den största i gruppen och har fantastiska minoiska ruiner, slott från korsriddarnas tid och vilda bergslandskap. Zakynthos stränder finns med på topp 3-listan, men var du än är åker kommer stränderna inte att göra dig besviken.

Vädret när du reser

När är bästa tidpunkt för en resa till Grekland? Till vilken ö ska du åka? Först av allt - kolla upp vädret!

Grekland har, på grund av alla berg och öar, ett klimat med många små skillnader, men totalt sett är klimatet detsamma i hela landet. Grekland är unikt på grund av alla dess soltimmar, som på sommaren kan ta sig upp till fjorton timmar om dagen.

Grekland ligger på södra spetsen av Balkanhalvön i sydöstra Europa. I norr gränser landet till Albanien och Bulgarien och i öster till Turkiet. Det finns över 1400 grekiska öar, varav minst 169 är bebodda. Öarna ligger i 6 stora skärgårdar: Kykladerna, Joniska öarna, Dodekaneserna, de nordöstra Egeiska öarna, Sporaderna och öarna i Saroniska viken. Dessutom finns det två stora öar; Kreta och Evia, som inte tillhör någon av dessa ö-grupper.

Höjdskillnaderna i Grekland kan vara rätt stora, men generellt ligger större delen av landet på minst 1500 meter över havet - framför allt på fastlandet.

Med sitt typiska Medelhavsklimat har de flesta öar ett torrt klimat med landskap som domineras av olivlundar. Norra Grekland bjuder på frodiga skogar men i resten av landet är skogarna nästan utplånade på grund av fällning, lantbruk och skogsbränder. Grekland har en rik flora med över 6000 arter, varav det finns 100 olika orkidé-sorter. Landet har också ett överflöd av vilda örter.

Många djurarter har varit hotade på grund av människans jakt och fiske, men öarna bjuder fortfarande på ett rikt maritimt liv, framförallt haven runt Zakynthos och Kefalonia som är hemstad för den sista kolonin av havsköldpaddor i Europa.

Sol och värme

Sommaren i Grekland är varm, ibland till och med het, och det är vanligtvis moln- och regnfritt under tre månader. Aten kan vara oerhört hett, så besökare ska ge sig själva god tid att acklimatisera sig. Om du vill undvika de varmaste månaderna i Grekland, är april-maj och september-oktober de bästa månaderna att besöka landet på. Det är då skönare temperaturer och du har till och med bättre utrymme både på stränderna och i städerna. Under vårsäsongen hittar du landets vackraste blomdekorerade landskap på Kreta. November till mars är regnperiod.

Vinter

Vintern i Grekland är mild och den fuktigaste säsongen, då det kan falla snö i större delen av landet, men sällan på öarna. Snön ligger dock inte kvar länge.

Klimat och geografi

Med ett så stort urval av landskap är det ingen överraskning att förhållanden och temperaturer kan variera avsevärt från region till region under året. Men i allmänhet betraktas vår- och höstmånaderna vara månader med svalare väder och tillfälliga regnskurar. Sommarmånaderna är varma och får nästan inget regn, och vintermånaderna är kalla, ofta med mycket regn och snö i de övre luftlagren. Ju längre söder du tar dig, desto varmare temperaturer och ju längre norrut du tar dig, desto större är risken för regn och svalare temperaturer.

Athen och Attica

Den berömda dimman som spreds sig som en matta över Aten på 80- och 90-talet har minskat kraftigt och bland annat tack vare utvecklingen av ett ordentligt tunnelbanesystem, men luftkvaliteten är fortfarande inte så bra som man skulle kunna hoppas. Varma somrar, milda vintrar och ibland åskregn kan bäst beskriva huvudstadens väder.

Peloponnesos

Det typiska vädret i Medelhavsområdet, med varma, fuktiga somrar och milda vintrar i de lågt belägna områdena.

Egeiska öarna

Varma somrar, milda vintrar och lite regnigt väder (vilket innebär problem med mängden vatten under sommarmånaderna). Starka nordliga vindar upplevs i maj och november, och även om dessa kan förstöra seglarplanerna ger de också svalare temperaturer, lägre luftfuktighet och ökad sikt.

Thessaly, Thrakien och Makedonien

Ett varmt sommarklimat med tämligen tunga regnbyar på hösten och vintern, och kraftigt snöväder i bergen.

De Joniska öarna

Typiskt medelhavsklimat med långa, torra, varma somrar och milda vintrar.

Mat & Dryck

Även det minsta, mest isolerade grekiska fiskeläget har en taverna där dagen börjar med kaffe och slutar med grillat lamm med aromatiska örter från bergen. De populära orterna erbjuder ännu fler alternativ, inklusive rätter som kan tillfredsställa både svenska och internationella turister. I de stora städerna som Aten hittar du en handfull Michelin-restauranger, som bjuder på ett mer sofistikerat urval och massor av kända internationella favoriter. Det grekiska köket är mycket varierat och har många regionala skillnader. Meze - ett urval av små rätter - är ett utmärkt sätt att prova de olika smakerna som erbjuds. När du går ut bör du leta efter ost, oliver, auberginer av god kvalitet, squash, örter, bröd och yoghurt - detta är huvudingredienserna i det grekiska köket.

Det grekiska köket är känt för sin inställning när det gäller vikten av ingrediensernas fräschhet och den enkla matlagningen. Att äta är ett socialt evenemang, och restauranger och kaféer är fyllda av familjer och vänner som tar varje tillfälle i akt att beställa mer och mer mat och vin. Att slå sig ner till en måltid är därför en festlig affär, framförallt eftersom varma rätter ofta serveras så att en grupp ska dela på dem, snarare än till enskilda människor.

Processen är mycket annorlunda än vi är vana vid hemma, och all mat som beställs serveras när den är klar, inte i en specifik ordning. De flesta måltider börjar vanligtvis med en serie "orektika" (aptitretare) placerade i mitten av bordet, där varje person, antingen med en gaffel eller med en sked, tar en portion och lägger på sin egen tallrik.

Dessa aptitretare är varma eller kalla och består ofta av en slags dip, till exempel tzatziki (en yoghurt- och vitlöksdip), en fava (mosade gula ärtor) och melitzanosalata (en dip med rostad aubergine och ägg); sallader gjorda av en blandning av tomat, gurka, paprika eller morot; ostar, både färska och friterade; zucchini eller aubergine, granatäpple, små ostar eller spenatbitar; en tallrik med friterad fisk, etc., etc.

Listan är oändlig och varje restaurang, stad och region i Grekland har sina speciella delikatesser.

För dem som fortfarande har utrymme följs dessa aptitretare av större tallrikar med grillat eller stekt kött eller fisk, eller kanske en portion mayirefta (rätter som har kokats i flera timmar, till exempel i en eldfast skål) som den berömda moussakan. Efterrätter är vanligtvis enklare, som färsk eller bakad frukt, en liten portion halva (semulina) eller baklavas.

Denna typ av restaurangmåltid är ett återkommande event för en grekisk familj, men det grekiska köket börjar och slutar inte här. I själva verket har mat från gatuförsäljare - snabbmat - på många sätt integrerats i de grekiska kulinariska traditionerna: en bit nybakad spenat- eller ostpizza från det lokala bageriet; en toast fylld med skivad kött, skivade grönsaker och ost; eller ett pitabröd lindat runt en nygrillad bit kött blandad med färsk sallad och tzatzikisås, allt nersköljt med en lokalt bryggd öl eller läsk.

Alkohol, vin , öl och sprit

Lokalt producerat vin och öl finns tillgängliga i Grekland, och kvaliteten har förbättrats under det senaste decenniet. Även om retsina (ett utgående vin) fortfarande kan beställas är det inte längre de lokala invånarnas val. Nyproducerade viner finns tillgängliga på tap i de flesta restauranger och även om de kan variera mycket i smak och kvalitet, passar de ofta till måltiderna. Vin på flaska är dyrare, men också ofta högre i kvalitet, och vissa vinodlare (särskilt Achaia Clauss i Peloponnesos) kommer alltid med viner av god kvalitet.

Även om internationella bryggerier som Heineken och Amstel har dominerat den grekiska ölmarknaden under många år, utmanas de ständigt av lokala varumärken som Alfa och Mythos, som båda kan rekommenderas en varm sommardag.

Om möjligt, beställ alltid din öl i en flaska och inte en burk öl eftersom flaskorna återvinns, medan burkarna vanligtvis kastas bort, vilket orsakar fruktansvärda miljöproblem, särskilt på de mindre öarna. Om du köpte dem i en butik som erbjuder pant på flaskorna flaskorna, så ta med dig dem tillbaka till affären vid nästa köp.

När det kommer till sprit, är grekerna gladast i whisky, och eftersom man inte har sin egen lokala produktion finns det vanligtvis ett stort urval av amerikanska och skotska varumärken. Ouzo, den traditionella anislikören, kan vara mycket stark (upp till 45 procent) och finns tillgänglig från många olika märken. Drick den gärna som aperitif med vatten och is.

Alkoholfria drycker

Grekland producerar många olika typer av mineralvatten, med många olika sofistikerade förpackningar, och de finns med eller utan bubblor. Många restauranger serverar vatten i en kanna, och eftersom det grekiska kranvattnet nästan alltid behandlas med klor, finns det ingen hälsorisk - däremot kommer det kanske inte smaka lika gott om du är van vid hemifrån.

Färskpressad apelsinjuice finns på alla grekiska barer och kaféer, men det finns ett mycket litet urval av andra sorters fruktjuicer. Det finns ett antal andra lokala märken som gör juicer med lång livslängd, som säljs i stormarknader, hörnbutiker och barer, och de är ofta mycket välsmakande.

Coca-Cola och liknande märken finns överallt, och den lokala tillverkaren (Ivi) producerar en ganska bra lemonad. Den är vanligtvis alltid syrlig och stark i smaken, men väldigt uppfriskande efter en dag under den heta solen.

Natteliv

Grekland är känt som en av de mest populära europeiska destinationerna när det gäller nattliv, och detta är mest sant för de grekiska öarna. Nattklubbar är något ganska naturligt för många av öarna och de har många års erfarenhet för att se till att du får riktigt roliga kvällar när du är på besök. De flesta är öppna från runt midnatt och håller öppet till 6 eller 7 på morgonen, så kom ihåg att arbeta upp din uthållighet och glöm inte dansskorna.

Många grekiska öars nattklubbar, särskilt öarna Mykonos, Paros, Ios, Kreta, Rhodos och Kos, bjuder in kända DJs från hela världen att spela musik för folket. Öarna som nämns ovan är alla fantastiska platser att spana in för att hitta ett pulserande nattliv, och om du vill kan du också delta i fantastiska strandpartys som börjar mitt på dagen och fortsätter hela natten.

Nattlivet på fastlandet Grekland är också en attraktion för många människor, och huvudstaden Aten är en stjärndestination för internationell musik, god mat och atmosfäriska kaféer, men naturligtvis erbjuder staden också många barer och nattklubbar.

Transport

Med öar utspridda över hela det Egeiska havet, och turister som gärna vill nå dem, så är det inte överraskande att Grekland har hela 16 internationella flygplatser med förbindelser till alla större städer i Europa. Här kan du läsa mer om de transportmöjligheter du kan nyttja på en resa runt landet.

Flygförbindelser

Aten har internationella förbindelser, både direkta och indirekta, med hela världen, däribland också Sverige och Danmark. På sommaren är det vanligt att du mellanlandar i Aten för att sedan ta dig vidare till din slutdestination på en ö. Både Ryanair, Norwegian och andra lågprisbolag flyger dock till flera av de grekiska öarna, som t.ex. Kreta, Rhodos och Korfu.

Med färja

En av de mest använda färjerutterna går mellan Brindisi på Italiens södra kust till Patra cirka två timmar från Aten, med möjlighet att gå av på Korfu på vägen. Det avgår också flera färjor från Bari och Otranto (också i Italien). Under högsäsongen är det en bra idé att boka biljetter i god tid, eller att komma till hamnen tidigt. Det finns också bilfärjor från olika hamnstäder i Turkiet, till öarna i Dodekaneserna, liksom det finns förbindelse från Israel och Cypern till Kreta och Kykladerna. Utöver detta, finns det naturligtvis flera mindre färjor och avgår mellan de grekiska öarna.

Tåg, buss och bil

Det är möjligt att ta bussen till Aten från flera europeiska storstäder, men det är inte en resa som kan rekommenderas. Turen är lång.

Det avgår tåg till Grekland från Makedonien, Ungern, Bulgarien och Turkiet, men nätverket är inte utvecklat och tågen är ofta långsamma och obekväma.

Trots  att förhållandet mellan Turkiet och Grekland är på bättringsvägen, har de två länderna en lång historia som fiender, vilket har präglat gränsformaliteterna, som är byråkratiska och dyra. Om du ankommer med charterflyg och beslutar dig för att ta en tur till Turkiet, så är det inte helt säkert att du får använda din returbiljett. Det går dock att följa med på arrangerade turer till Turkiet, från några av de närliggande grekiska öarna. 

Speciellt på resmål som Kreta, är det populärt att hyra bil på semestern, också för att ön är relativt stor. En hyrbil är därför ett perfekt sätt att uppleva sevärdheterna på.

Aktiv semester

Det är naturligtvis främst havet som kommer få ditt hjärta att dunka och adrenalinet att pumpa på en semester i Grekland. Bara öarna har över 20 000 km kust, så det finns gott om plats föraktiviteter till havs. Det generellt lugna och klara vattnet är underbart för dykare som har mycket att upptäcka utanför kusten. I de populära resortsen kan du prova på allt från jetski till segling. På andra platser kan du utöva vertikala aktiviter i Greklands fantastiska berg. Bergsporter som bergsklättring, canyoning och forsränning blir alltmer populära. Äventyrare kan hoppa på sin mountainbike, hästryggen eller i snöra på sina vandringsskor och utforska Greklands berg - också de på några av de större öarna. Även om många av oss åker till Grekland för att njuta av värmen, innebär bergens höjder att du till och med kan åka skidor på hela 18 olika skidorter.

Att ta sig bort från Greklands kust kan också vara berikande, eftersom landet faktiskt har fler berg än det har öar. Pindos-kedjan är den största och har, liksom det övriga höglandet, en speciell karaktär och ett unikt kök, och det är också ett underbart vandrings- eller cykelområde. Greklands högsta berg Olympen är nästan 3 000 meter högt på dess högsta punkt, men också hem för gudarna i grekisk mytologi. Isolerade kloster, såsom det spektakulära Metéora-komplexet, visar att den andliga sidan av dessa vackra landskap fortsatte långt bortom forntida tider. Många av bergskedjorna är skyddade nationalparker och är hem för ett fascinerande djurliv. Visste du att du kan se björnar och vargar i Grekland, särskilt i de norra bergen? De små bergsbyarna gör det kul att vandra, och det finns gott om faciliteter, guider och små rastplatser tillgängliga. Kretas berg är särskilt spektakulära och är en avgörande del av öns identitet. Dess klyftor är några av de mest magnifika i världen.

Kultur

Att skriva om Greklands kultur skulle kunna fylla en hel webbplats. Grekland är allmänt känt som ett av de länder som har haft störst påverkan på  modern kultur. Och än idag visar landet fortfarande att det har ett kulturellt mångfald med enorma underhållningsmöjligheter. 

Som den första gruppen människor att utveckla ett sammanhängande och omfattande språk, finns det fortfarande många spår av detta otroliga språk runt Grekland. Bevittna början på detta språk, och andra otroliga lämningar, i det världsberömda Akropolis-museet i Aten. Inne i denna fantastiska byggnad finns en omfattande historia av det antika Grekland. Materialen sträcker sig från mykensk tid fram till Aten under romersk och tidigt kristen tid. Inuti byggnaden kan du också se de otroliga resterna av Parthenon-templet.

Greklands traditioner är en del av den kulturella identiteten och du kan delta i många högtider under hela året - allt från internationellt erkända högtider som påsk, till mer specifika som t.ex. den grekiska karnevalen Apokries, som framförallt firas i Patra. Om du vill uppleva en äkta grekiska tradition ska du boka in din resa så att du besöker landet på den grekiska självständighetsdagen eller på Óchida-dagen.

Religion

Den grekiska-ortodoxa tron är den officiella religionen i landet, och hela 98% av befolkningen bekänner sig officiellt till den. Den grekiska statskyrkan är autokefal, det vill säga nationellt självstyrande, men Konstantinopels patriark erkänns som den andliga chefen för kyrkan. Bara var tjugonde grek går till kyrkan regelbundet, men tron spelar ändå en stor roll i den nationella identiteten. För många är "att vara grek" likvärdig med att vara ortodox kristen. Motståndet mot det turkiska styret i början av 1800-talet organiserades ofta i kyrkor och kloster och tack vare sin position som ryggraden i frihetskampen åtnjuter kyrkan fortfarande stor respekt, även bland icke-religiösa. Kyrkan har också bidragit till bevarandet av det grekiska språket och uppbyggnaden av ett nationellt skolsystem. Banden mellan kyrka och stat är starka, och kyrkan har stort politiskt, socialt och ekonomiskt inflytande.

Denna tradition gör det svårt för religiösa minoriteter att existera och utöva sin tro. Det finns religionsfrihet, men det är förbjudet att konvertera från grekisk-ortodox till en annan religion. Försök att häva detta förbud har stött på stark opposition. År 2000 avlägsnades informationen om religiös tillhörighet från grekernas ID-kort, något som också orsakade starka protester. Den största religiösa minoriteten i Grekland är Islam, och den stora majoriteten muslimer är turkar. Det finns också små grupper av katoliker, protestanter, judar och Jehovas vittnen.

Resmål

Kreta - Greklands främsta charterresmål

Kreta njuter av dess något mer avsides läge och är populärt bland Greklands charterturister, som ankommer med flyg direkt till ön. Huvudstaden på Kreta heter Heraklion, men även städer som Rethymnon, Chania och Agios Nikolaos är omåttligt populära att besöka på sommaren. 

De Joniska öarna - antika ruiner och lugna byar

De Joniska öarna ligger, som namnet antyder, i det Joniska havet mellan Italien och det grekiska fastlandet. Dessa öar är populära och lättillgängliga med färjan från Brindisi på den italienska klacken. Öarna är stora nog att det är värt att hyra en bil på semestern för att bättre upptäcka allt de har att erbjuda. Korfu, också känd som Kerkyra, är den mest kända av de Joniska öarna, och även om den kan vara full med turister på sommaren, är ön värd ett besök. Längre norrut hittar du mer avskärmade och lugnare byar, och det finns gott om antika ruiner att besöka på ön, framförallt på Kanonihalvön.

Paxi är i stort sätt fri från turism, Lefkada har en av de vackraste naturmiljöerna i hela ö-gruppen, Ithaki och Kefalonia har drabbats av ödeläggande jordskalv, vilket har gett öarna ett intressant perspektiv. Zakynthos har ivrigt hälsat turismen välkommen, medan Kythira är den ö som ligger längst bort i ö-gruppen.

Kykladerna

De karaktäristiska öarna Kykladerna, har nästan blivit ett kännetecken för de grekiska öarnas atmosfär och image. Santorini är en spektakulär vulkan-ö, Paros är central och perfekt för familjer, Mykonos är livlig, Los är för de yngre festglada resenärerna, medan Andros, Kea, Serifos, Sikinos, Anafi och Naxos är bland de minst besökta. 

Kykladerna i Grekland ligger i hjärtat av det Egeiska havet och består av 140 öar, varav endast 24 är bebodda. Om du ska åka på semester till Grekland och överväger en ö-luff, är Kykladerna därför perfekt. Här kan du slappna av på härliga stränder, festa och dansa på hippa barer och klubbar, och komma nära den grekiska kulturen genom att delta i högtider. Ju längre semester du har, desto mer tid har du att upptäcka öarna genom en seglats i det Egeiska havet.

Dodekanisos

Dodekanisos kallas också Greklands Polynesien och namnet Dodekanisos betyder de 12 öarna på grekiska, men när man räknar dem finns det faktiskt 181, men endast 18 är bebodda. Många av de öde öarna är minst lika spännande och besöks sällan av turister. Från de atmosfäriska hamnstäderna Rhodos, Kos, Patmos och Astypalaia till de sönderfallande men ändå värdiga, neoklassiska palatsen på Symi, Chalki och Kastellorio, från de vackra stränderna och de eleganta hotellen till de helt orörda platserna Karpathos och Nisyros, det är nästan för mycket av det goda. Varför resa hela vägen till Polynesien? Du kan få allt öliv du vill ha, här i det sydöstra hörnet av Europa, i Grekland.

Turistbyrå

Grekland är ett perfekt resmål om du vill koppla av, ladda batterierna, äta gott och upptäcka massor av kultur och historia. Här finns flera attraktioner och sevärdheter att besöka, och på den officiella turistbyråns hemsida kan du hitta flera tips och massor av information inför din resa. Med hjälp av en interaktiv karta, kan du få en god överblick över vilka städer, naturparker m.m. som ligger nära din destination. Där finns också ett fåtal men bra och praktiska tips om att resa i Grekland.

Vad tycker gästerna om i Grekland?

8,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 360 recensioner