Resor till Frankrike

Frankrike, som är ett stort land, är uppdelat i 26 regioner och 95 departement. Det vackra landskapet är varierande med allt från långsträckta stränder till höga alptoppar och från lugna vinområden med små slumrande byar till pulserande städer. Med andra ord så har Frankrike precis allt du kan önska dig, och lite till. Dessutom är landet känt för sina kraftfulla viner och gourmetmat i världsklass. Till och med den franska attityden och stilen kryddad med en charmig accent har skrivit in sig i historieböckerna. Välkommen till Frankrike med Escapeaway, vi är specialister på resor till Frankrike där du bor på handplockade hotell eller semesterbostäder under din semester.

Det är hela denna palett av färger, kultur och intryck, som gör att jag i årtionden rest till detta land och åkt tillbaka igen och igen. Faktum är att jag vågar påstå att Frankrike är ett av världens bästa länder att semestra i. Här finns en sådan mångfald av upplevelser och genuinitet, att det krävs mer än en livstid bara att skrapa på ytan. Det enda som krävs är att du vågar ge dig ut på äventyr.

Frankrike är ett helt fantastiskt resmål med allt från trendiga storstäder (där ibland "städernas stad" med sitt 324 meter höga torn), historiska monument och områden som redan efter ett första besök säkerligen kommer att etsa sig fast på din näthinna. Här hittar du Normandie med sina monument från 2; a Världskriget, vinområden så långt ögat når i Alsace, Bourgogne, Bordeaux samt ej att förglömma Provence.

Om du söker sol, värme och fina stränder, bör du söka dig mot den Franska Rivieran och kusten ner mot Spanien vid Languedoc-Roussillion. Här gömmer sig underbara byar med kullerstensbelagda gator och torg, restauranger att längta efter och en autenticitet som är svår att finna någon annanstans.

Escapeaway erbjuder charmerande och handplockade hotell i Sydfrankrike. Men för god ordnings skull eller "comme il faut" som man säger på franska ska vi här ge dig en liten kort introduktion till de två regioner som representerar inte mindre än 4 områden som du kan välja mellan hos Escapeaway. I Skandinavien har vi en tendens till att säga ”Sydfrankrike” när vi får frågan vart vi ska åka på sommarsemester... men…det håller inte i Frankrike, för även om vi geografiskt sett helt korrekt befinner oss i Frankrikes södra del så är området indelat i olika departementen, och frågar du en fransman så finns det inte ett som är det andra likt.

Det finns dock en gemensam nämnare för dem alla, Art de vivre! Att leva livet, hemma bra, borta bäst. I Frankrike är lokala restauranger och caféer ofta som ett andra hem, en mötesplats där man träffar både nya som gamla vänner. Du märker det på att det franska språket är mycket framträdande i det njutningsbara sorlet som präglar miljön på utelivet. Så, välkommen, att ta del av de lokala sedvänjorna och upplev Frankrike, så som det alltid varit. 

Så bokar du en resa till Frankrike med Escapeaway

Med Escapeaway kan du använda den intelligenta sökmotorn för att lätt boka en säker resa till Frankrike. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamns flygplats antingen med direktflyg exempelvis till Nice eller Paris eller med en mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med utvalda hotell i Frankrike samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt sätts samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

Jag önskar dig en riktigt trevlig semester i Frankrike med Escapeaway

Hälsningar Marie.

>> Läs även om vingårdssemester i Frankrike
>> Läs mer om semester i Frankrike

Resmål i Frankrike

 • Gästrecensioner 9,0
  Regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur omfattar en rad av Frankrikes mest kända kuststäder så som Saint-Tropez, Cannes och Nice. Men en resa till denna soliga region mellan Medelhavet och Alperna är även en möjlighet till att utforska det betagande inlandet.
 • Gästrecensioner 9,3
  Île-de-France
  110 hotell
  Île-de-France är den region som Paris ligger i, och präglas i hög grad av detta faktum. Är man intresserad av slott är en semester i Île-de-France verkligen något att satsa på. Katolicismen är representerad med sina kloster och katedraler som ... har byggts genom tiderna. Läs mer
 • Gästrecensioner 9,3
  Paris
  110 hotell
  Paris är en stad, som du bör uppleva minst en gång i livet. Städernas stad har museer och sevärdheter som räcker och blir över till många resor. Du ska också ge dig själv tid att njuta av stadens berömda, klassiska bistos samt utforska urvalet ... i de spännande butikerna. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,8
  Korsika
  29 hotell
  Natursköna Korsika ligger och väntar på dig mitt i Medelhavet. Ön riktar sig framför allt åt dig som på ett aktivt vis vill uppleva en vacker ö med lokal prägel, mysiga småstäder och ett skönt klimat. Snöra vandringsskorna och res till Korsika ... med Escapeaway. Läs mer
 • Gästrecensioner 9,3
  Nice
  18 hotell
  Nice storhet och skönhet gör att vi återvänder igen och igen. Den "lilla storstaden" bjuder på skön atmosfär i dess vackra centrum. Här kan du stilla ditt shoppingbehov, äta gott och ta på spännande utflykter på den Franska Rivieran.
 • Gästrecensioner 8,0
  Alsace
  16 hotell
  Alsace i nordöstra Frankrike är en enormt sevärd destination där Frankrike och Tyskland möts i en spännande förening. Det märks i såväl städernas arkitektur, det spännande köket och vackra landskapet. Kom hit och frossa i läckerheterna.

Populära hotell i Frankrike

Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Marseille
8,7
Mycket bra
2443 omdömen
 • Närmaste flygplats: 26 km
 • Närmaste strand: ca. 500 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Mougins
9,1
Fantastiskt
778 omdömen
 • Närmaste flygplats: 22 km
 • Närmaste strand: ca. 7 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Normandie, Deauville
9,1
Fantastiskt
614 omdömen
 • Närmaste flygplats: 9 km
 • Närmaste strand: ca. 400 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter

5 utvalda sevärdheter, du inte får missa på din resa till Frankrike

Château de Versailles

Det kungliga palatset – som bokstavligt talat – var händelsernas centrum för fransk politik från 1682 till början av den franska revolutionen 1789 (då den kungliga familjen tvingades till Paris) är idag en av Frankrikes mest berömda turistattraktioner. Palatset ligger i Versailles – därav namnet – som förr i tiden var en by på landsbygden, 20 kilometer sydväst om huvudstaden, men som idag är en blomstrande förort till Paris och som fortfarande tjänar vissa politiska funktioner. Palatset är, i all dess överdådiga prakt – med de berömda trädgårdarna – den mest spektakulära symbolen på enväldets, det så kallade L'ancien régimes, absoluta makt i Frankrike.

Mont Saint-Michel

Den lilla tidvattensön Mont Saint-Michel, som ligger vid utmynningen av Couesnon-floden i Normandie, är kanske inte den mest kända franska sevärdheten, men desto större orsak att stifta bekantskap med den. Ön, som 1979 kom med på UNESCO´s världsarvslista, grundlades i det sjätte och sjunde århundradet, men dess namn härör från det kloster, som byggdes på ön i början av det åttonde århundradet för att hedra ärkeängeln Mikael (Saint-Michel). Klostret utgjorde den högsta punkten på öns feudal-katolska bosättningsmönster, som placerade Gud med tillhörande abbot överst, därefter riddarsalen, mitt emellan klostret och riddarsalen fanns förvaringsbyggnader och bostäder för de övre klasser, och till sist längst ner – och utanför murarna – fiskarnas och böndernas hus.

Idag bor det omkring 50 personer på ön, men i mitten av 1900-talet bodde det mer än tusen invånare på ön, eftersom öns kloster hade förvandlats till ett fängelse för motståndare av den ökända republikanska regimen. En intressant fotnot – med nordisk vinkel – är att ön ligger i det område, som härjades av vikingar.

Gorge du Verdon

Den 25 kilometer långa och upp till 700 meter djupa klyftan, som ligger i Alpes-de-Haute-Provence i det sydöstra Frankrike, är en av Europas vackraste naturupplevelser. Klyftan, som också kallas för Grand canyon du Verdon på franska, har formats av Verdonfloden, som har fått sitt namn av det karakteristiska turkos-gröna vattnet. Floden mynnar ut i den konstgjorda sjön Sainte-Croix-du-Verdon.

Området omkring klyftan är särskilt populär för vandring, klättring och kajakrodd på floden, men eftersom dessa aktiviteter generellt är av krävande teknisk art i den utmanade terrängen, nöjer sig de flesta med en mer fridfull utflykt i bil genom området för att njuta synen av detta spektakulära naturfenomen.

Grotte de Font de Gaume

I sydvästra Frankrike, närmare bestämt i regionen Aquitaine, kan du uppleva en av världens mest fascinerande förhistoriska platser – och den enda plats i Frankrike med polykroma grottmålningar, som ännu är öppen för allmänheten (i motsats till de ännu mer berömda Lascaux-grottmålningarna, som numera är stängda för allmänheten och endast kan beskådas i en replika-version).

Grottmålningarna kan dateras till omkring 17.000 f.Kr. och inkluderar mer än 80 målningar av bison, 40 målningar av hästar och mer än 20 målningar av mammutar. Totalt har man hittat 230 grottmålningar i grottan, som upptäcktes den 12 september 1901 av en lokal lärare.

Nimes Arena

Nimes Arena är nog inte heller en av de mest kända franska sevärdheter, men många menar att det är den bäst bevarade romerska amfiteater i världen – till och med bättre bevarad än det berömda Colosseum i Rom. Amfiteatern som ligger i regionen Languedoc-Roussillon i sydöstra Frankrike, byggdes omkring 70 år e.Kr. och har – med 34 bänkrader – haft plats till mer än 16.000 åskådare.

Genom tiderna har amfiteatern – som många andra antika monument, som fortfarande existerar – uppfyllt olika funktioner; visigoterna som invaderade från norr byggde en mur runt den och använde den som fästning; senare användes det som bostadskvarter (hela 700 sägs ha bott innanför amfiteaterns ramar), och 1863 byggdes det om till tjurfäktningsarena. Amfiteatern används än idag, men då i förbindelse med olika offentliga evenemang, såsom koncerter, filminspelning m.m.

Information och fakta

Regioner

Frankrike har 27 regioner, varav 22 ligger på det franska fastlandet, medan 5 av dem är utomeuropeiska. De fem utomeuropeiska regionerna är Franska Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte och Réunion. Ön Korsika är en så kallad collectivité territoriale, d.v.s. med ett lokalvalt självstyre, som har en viss administrativ frihet i förhållande till centralmakten i Paris.

Varje fransk region är indelad i så kallade departement, varav det finns 96 på det franska fastlandet och 5 utomeuropeiska (som svarar till de utom europeiska regionerna). Det finns 36.681 kommuner i Frankrike, varav 129 av dessa är utomeuropeiska.

Språk

Franska, som är en romansk härledning av latinet, är Frankrikes officiella språk enligt den franska konstitutionen (artikel 2). Men utöver franska talas det en lång rad andra språk i landet – så kallade minoritetsspråk – varav 8 av dem talas på det franska fastlandet, medan hela 69 språk talas i de utomeuropeiska regionerna.

Bland de största och mest kända regionala språken på fastlandet är elsassiska, en alemannisk dialekt, som talas i regionen Alsace på gränsen till Tyskland; bretonska, som är ett keltiskt språk, som talas av en minoritet i Bretagne i nordvästra Frankrike; och occitanska, som är en språkgrupp av gallo-romanska språk, som talas i sydfrankrike, samt i Val d´Aran-dalen i Pyrenéerna, där språket dock inte kallas occitanska, utan béarnska.

Klimat och väder

På grund av sin storlek – det är det största landet i EU med nästan 550.000 kvadratkilometer (640.000 med de utomeuropeiska regionerna) – har Frankrike ett förhållandevis varierat klimat, som skiftar från landsdel till landsdel (men även internt inom en landsdel eller region). Den norra och nordvästra delen av landet har ett tempererat klimat med förhållandevis kalla vintrar, medan den sydöstra delen av landet har ett typiskt medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar.

I den västra delen av landet är klimatet övervägande oceaniskt – d.v.s. kustklimat – med en del nederbörd, milda vintrar och varma somrar; men inte i närheten av lika varma somrar som i den inre delen av landet. I den inre delen av landet är klimatet övervägande kontinentalt med varma, stormiga somrar, samt mindre regn och hårdare vintrar än vid kusten.

Klimatet omkring Alperna och andra bergsområden i landet är huvudsakligen alpint med betydligt lägre temperaturer om vintern och mycket mer snö än i de andra områdena. I området mellan Centralmassivet och Medelhavet finns de legendariska – och enligt vissa, ökända – Mistral- och Scirocco-vindarna.

Religion

Frankrike har konstitutionell religionsfrihet, och en klar skiljelinje mellan stat och kyrka, som går under det franska begreppet laïcité. Men även om Frankrike alltså är en konstitutionellt sekulärt samhälle, så är det fortfarande katolicismen, som – precis som i andra latinska länder – har ett fast grepp om fransmännen.

I jämförelse med befolkningen i Spanien och Italien är den franska befolkningen generellt mindre troende, eftersom bara 51% av invånarna identifierar sig som katoliker, och endast 5% regelbundet går på gudstjänster. Av dem, som beskrev sig som troende katoliker, går 10% regelbundet i kyrkan. 31% av fransmännen ser sig själva som agnostiker eller ateister, medan 4% är muslimer (i andra undersökningar 10%), 3% är protestanter ( i andra undersökningar 6%), 1% är buddister och 1% är judar. I en enskild undersökning hävdas det, att andelen katoliker är helt nere på 42% och att andelen ateister eller agnostiker har ökat till 50%, men undersökningen har inte bekräftats. Hela 94% av alla religiösa byggnader i Frankrike, är fortfarande romersk-katolska.

Landet har – med omkring 600.000 personer – det största judiska samfundet i Europa.

Valuta

Frankrike tillslöt sig, liksom flera andra EU-länder, till eurosamarbetet 1999, men bytte först ut sin berömda valuta franc mot euron i 2002, då eurosedlar och mynt blev tillgängliga.

Natur

Med sina knappa 550.000 kvadratkilometer på den europeiska fastlandskontinenten, som sträcker sig från Pyrenéerna i söder till kustslätterna i norr, och från Alperna i öster till Atlanten i väster, har Frankrike en särskilt mångfaldig natur.

Därutöver tillkommer de utomeuropeiska regionerna i Sydamerika, den Indiska Oceanen, Stillahavet, Karibien, Nordamerika och Antarktis, vilka bidrar med helt andra landskap än de som finns på den europeiska kontinenten.

Vad angår det franska fastlandet, så präglas det av några stora bergskedjor, såsom Jurabergen på gränsen mellan Frankrike och Schweiz, Centralmassivet i den södra delen av landet, Vosgesbergen i Alsace i den norra delen av landet, Pyrenéerna i den södra delen på gränsen till Spanien och Alperna i öster, där giganten Mont Blanc på 4807 meter, inte bara är det högsta berget i Frankrike, men i Europa.

Det franska fastlandet är också präglat av några stora flodsystem, varav de viktigaste är Rhône, som från Schweiz löper in i Frankrike via Genevesjön; Seine, som utmynnar i den engelska kanalen; Loire, som utmynnar i Biscayabukten; Garonne, som från Spanien löper in i Frankrike genom byar som Toulouse och Bordeaux; och Rhine, som följer gränsen till Tyskland.

Frankrike bjuder på en värld av olika naturtyper, med allt från höga snöklädda berg, till soliga varma stränder som kan besökas året runt. Möjligheterna på en natursemester i Frankrike är därför nästan oändliga.

Många svenskar associerar Frankrike med fantastisk skidåkning på vintern, vilket är i och för sig rätt, men du kan även få stora naturupplevelser hela året runt. En natursemester är därför även under sommaren rik på möjligheter att njuta av utomhuslivet, till exempel på vandrings- och cykelturer, och på samma sätt bjuder Frankrikes floder in till oförglömliga turer i kanot eller kajak.

Ska man bara nämna en av Frankrikes alla natursevärdheter, är det svårt att inte nämna Gorges du Verdon. Den 25 kilometer långa bergsklyftan, som du kan besöka i Provence, anses vara en av Europas vackraste, och är trots dess popularitet ett bra exempel på alla de äventyrliga naturupplevelse som väntar dig i Frankrike. Det går att åka båt på den turkosa floden, som löper i botten av den djupa klyftan, men området är även populärt för sina vandringsturer.

På din natursemester i Frankrike kommer du också på dina turer ta dig genom vackra naturområden och besöka små, charmiga landsorter, där du kan promenera på kullerstensgator och eventuellt samla ny energi på ett café med vacker utsikt över det franska landskapet.

Officiella helgdagar

 • 1 januari Nyårsdagen
 • 1 april Annandag påsk - OBS: skärtorsdag och långfredag är inte helgdagar
 • 1 maj Arbetarnas dag
 • 8 maj Slutet på ockupationen av Frankrike i förbindelse med andra världskriget
 • 9 maj Kristi Himmelsfärd
 • 20 maj Pingstdagen
 • 21 maj Annandag pingst
 • 14 juli Den Franska Nationaldagen (Bastilledagen)
 • 15 augusti Jungfru Maria himmelsfärd
 • 1 november Alla Helgons afton
 • 11 november Vapenvila i förbindelse med slutet av första världskriget
 • 25 december Juledag (i Alsace-regionen er också 2. juledag en helgdag)

Observera, att offentliga kontor, banker och de flesta butiker har stängt på officiella helgdagar; men en del muséer och de flesta restauranger och caféer har öppet, men några kan ha ändrade öppettider.

Observera också, att fransmännen, liksom spanjorerna, ofta har mellandagar om en helgdag infaller på en torsdag, så att fredagen också räknas som helgdag. Det samma kan ske med en måndag. Denna tradition har dock kritiserats på grund av den globala finansiella krisen, som har brännmärkt den franska ekonomin och traditionen är därför inte lika utbredd som tidigare. Om du är tveksam, omkring när det är helgdag, är det bäst att fråga på det lokala turistkontoret eller i en av de lokala butikerna.

Vad tycker gästerna om i Frankrike?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 141 recensioner