Resor till Alpe d'Huez

Alpe d'Huez ligger i det populära skidområdet Grandes Rousses Massif i de franska alperna. Då merparten av skidbackarna ligger på de sydliga bergssluttningarna, är Alpe d'Huez lokalt också känd som "l'Île au Soleil" (solön). Ett passande smeknamn då solen skiner cirka 300 dagar om året här. Tillsammans med nästan 250 kilometer pist och snögaranti långt in på våren, är området populärt bland skidturister - inte minst familjer.

Det är dock inte bara skidturister som reser till Alpe d'Huez. Reser du hit på sommaren finns det också gott om möjligheter för att hålla en aktiv semester. Sedan legendariska Fausto Coppi triumfierade på berget år 1952, har bergete haft en nästan mytisk status bland världens cykelsportfans. Därtill kommer, att Alpe d'Huez regelmässigt varit en del av Tour de France och scen för många oförglömliga ögonblick. Det kommer många motionärscyklister hit från hela världen under sommaren, för att själv testa den 14 kilometer långa vägen till toppen med 21 hårnålssvängar och en genomsnittlig stigning på 8 procent.

Det är docj inte endast den krävande vägen till toppen som lockar friluftsientusiaster till Alpe d'Huez på sommaren. Den vackra naturen och de charmiga städerna i södra Alperna bjuder på många möjligheter för hela familjen.

Hotell i Alpe d'Huez

Inspiration og fakta

Alpe d'Huezs platå ligger på 1860 meters höjd. Här finns cirka 1700 bofasta, men om du räknar med alla turister och resenärer får staden besök av långt många fler. På sitt läge endast en timmes bilfärd från Genève flygplats och två timmar från Lyon, är Alpe d'Huez också ett perfekt semestermål för en familj eller par på jakt efter en semester med många aktivitetsmöjligheter.

Väder

Alpe d'Huez har ett alpint klimat, vilket innebär att du kommer uppleva att temperaturen gradvis faller desto högre upp på höjden du tar dig. Därför är det inte ovanligt att du upplever en markant temperaturskillnad mellan dalen och toppen. Juli är normalt sätt den varmaste och torraste månaden, och då kan du gärna packa ner tunnare sommarkläder i resväskan - även om det är klokt att ta med lite varmare kläder om du ska ta dig runt på höjderna. 

Vår och sensommar är mer osäkra, men bjuder på många vackra dagar som bjuder in till upplevelser i det fria. På vintern njuter skidturisterna av det höga läget, som betyder stor snösäkerhet.

Lokal transport

Själva Alpe d'Huez är litet nog att ta sig runt i till fots i den centrala delen. Det kör dock också bussar (gratis under skidsäsongen om du har liftkort). Bor du t.ex nere i landsorten Huez kan det vara praktiskt med en bil. Var dock uppmärksam på att det under högsäsongen (jul, nyår och vinter) är det ofta en kamp om parkeringsplatserna - dessutom ska du vara beredd på att det är krav på att ta med snökedjor och att polisen ibland endast tillåter tillgång om dessa sitter på däcken.

Mat och dryck

Det finns gott om restauranger i Alpe d'Huez, med något för olika smaklökar och budget. Till lunch erbjuder de fleta restauranger t.ex. en "plat du jour" (dagens rätt) till ett rimligt pris, som normalt består av lokalt producerast kött, potatis och en sallad eller grönsaker. Det är också ett måste att prova en av de lokala rätterna som t.ex. tartiflette (en typisk potatisgratäng) eller fondue. Närheten till Italien visar sig också i det lokal aköket, så det finns rik möjlighet att stilla hungern med en läcker pizza eller pasta. Sist, men inte minst, finns det naturligtvis många fastfood-ställen och take-away på detta populära semesterställe.

Till skillnad mot vad du kanske tänker dig om en resort på ett berg, finns det faktiskt goda möjligheter att shoppa i Alpe d'Huez. Inte överraskande finns här en del butiker som säljer skid- och friluftsutrustning, men också flera olika klädbutiker och delikatessbutiker. Vill du uppleva en traditionell marknad, kan du åka till Bourg d'Oisans vid foten av berget. Varje lördagmorgon fylls gatorna med bodar varifrån man säljer allt från delikatesser och lokalt hantverk.

Nattliv

Det finns gott om möjligheter för att få en festlig kväll i Alpe d'Huez, som har flera barer och diskotek. På vintern är det naturligtvis fokus på afterski som är ett populärt sätt att början festkvällen på.

Aktiviteter

Alpe d'Huez är en av Europas största skidorter, som lockar både erfarna skidåkare och nybörjare. De kommer alla för att njuta av de snöförhållande som råder här, och områdets enorma urval av pister med olika svårighetsgrader. Det är bland anna thär du hittar en av Europas längsta pister, den svarta pisten Sarenne, som från toppen av Pic Blanc på 3300 meters höjd löper hela 16 kilometer ner till 1860 meters höjd.

Alpe d'Huez bjuder dock på mer än bara skidåkning. På vintern kan du t.ex. ta en paus från psterna och bada i en stor uppvärmd pool, eller spela fotboll, tennis eller annan sport i det stora sportcentret. Det är naturligtvis också möjligt att slappna av med SPA och wellness, liksom eventuellt lätta på ömma muskler med en massage. Reser du hit på sommaren, hittar du likaså ett paradis för den aktiva semestergästen. Närliggande Ecrins Nationalpark ger massor av möjligheter för vandringar, klättring, ridning, segla kajak och mycket mer. Utöver de 21 legendariska hårnålskrökarna på landsvägen, kan mountainbikers roa sig på kilometersvis roliga downhill-spår. Vill du vila benen, kan du köpa en fskekarta från det lokala turistkontoret och prova lyckan i en av de vackra bergssjöarna eller floderna där fiske är tillåtet.

Utflyktsmål

En semester i Alpe d’Huez bjuder inte bara på fantastiska förutsättningar för att utöva sport och vara aktiv. Om du vill vara kulturell på semester, finns också intressanta utflyktsmål inom kort räckvidd. Landsorten Huez vid foten av berget bör besökas. I Alpe d’Huez och i det omkringliggande området kan du dessutom utforska en rad intressanta museum och gallerior för att lära dig mer om denna fascinerande region. Om du vill bli klokare på den alpina floran, faunan och de mineraler som finns här, kan du t.ex. besöka Faunamuseet i Vaujany, Bourg d'Oisans Museum eller Maison du Bouquetin i allemont. Om det är denna slags utflykt du är intresserad av bör du också besöka Notre Dame des Neiges, glaciärgrottan Grotte de Glace och Brandes Archeological Site.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här