Resor till Rhône-Alpes

Rhône-Alpes är variationernas region. Här är häpnadsväckande alpina toppar och de djupaste ravinerna i Europa. Här är skidorter i norr med utsikt över Mont Blanc och gränsen till Provence i södra Rhônedalen med vinodlingar och delikatesser.
I hela regionen finns året om naturupplevelser för den verkligt kräsna resenärern. Men det finns också städer som Lyon, Grenoble och Saint-Etienne som erbjuder storstadspuls och internationell atmosfär.

Som Frankrikes största region i areal är Rhône-Alpes en munsbit om du vill ha allt på en gång. Det finns gott om resinnehåll i varje hörn av regionen. En semester i bergen, Savoie och Haute-Savoie kan lätt fyllas upp med besök till de stora sjöarna i närheten av Annecy och upp mot Schweiz, precis som en resa till Rhônedalen med tryffel, oliver och vin är ett bra förslag.

De stora städerna erbjuder en uppsjö av kulturella upplevelser, opera, teater och en hel del museer. Bland andra konstmuseer och historiska museer som Musée de la Resistance (Resistance Museum) i Lyon.
För sportfantasten är den franska första divisionen fotboll (Ligue 1) dominant av Saint-Etienne och Olympique Lyonnais med stolta traditioner. Det finns stora vintersport traditioner med olympiska städer som Chamonix, Grenoble och Albertville.

Rhône-Alpes är en grund för en av de stora traditionella och verkligt franska frititidssysselsättningarna pétanque och boule. I staden Saint-Bonnet-le-Château finns det internationella museum för just pétanque och boule. Lyon är klassificerad av UNESCO som ett världsarv och bjuder på flera festivaler under året med Fêtes des Lumières (festivalen för ljus) den 8 december som höjdpunkten då hela Lyon badar i ljuset från fönstren och professionella ljusspel på fasader och i parker.

Det finns gott om möjligheter att variera sin semester i Rhône-Alpes - både för den erfarne frankrike-resenären samt första gångsbesökaren.

Historia

Rhône-Alpes har i många avseenden varit något av en svängdörr för många människor genom tiderna. Grottorna vid Chauvet (Ardèche) visar med 30.000 år gamla ritningar en del av mänsklighetens första konstverk.

En myriad av franska folkslag har historisk andel i regionen, liksom den mäktiga floden Rhône som genom tiden har bildat gränsen för bl.a. Frankrike och det tysk-romerska riket.

Flera historiker benämner Journée des tuiles (Tegelstenens dag) i juni 1788 i Grenoble som startskottet för den franska revolutionen. Här kastade missnöjda medborgare tegelstenar i huvudet på soldater som var utskickade för att slå ner den sjudande oro och missnöjet.

Den industriella revolutionen kom tidigt till området då en av de första kontinentala järnvägslinjerna blev etablerade från Saint-Étienne år 1827 och 1832.

För den historiskt intresserade resenären finns det gott om möjligheter till inspiration och fördjupning.

Natur

Rhône-Alpes är ett paradis för naturälskare. I bergen i norr finns det stora möjligheter att vandra eller cykla på sommaren eller skidåkning på vintern.

I området runt Chamonix är Aiguille du Midi (Middagsnålen) med en av världens högsta linbanor och en magnifik utsikt över Mont Blanc-massivet. Namnet Middagsnålen kommer från det faktum att kl 12 står solen rakt ovanför topparna när man ser på det från Chamonix. Det är också här man finner Frankrikes längsta glaciär, den 7 km långa Mer de Glace (Ishavet) där du kan besöka grottor huggna ur isen.

Här finns flera naturparker: i de norra och östra alpint landskap på nästan provencalska områden i Drôme i söder och kring Centralmassivet i väster och norr.

Den stora klyftorna i Ardeche, Gorges de l'Ardèche, som ofta kallas Frankrikes svar på Grand Canyon. Här är ett magnifikt landskap som är en favoritdestination för franska och utländska turister.

I den södra delen av regionen möter det alpina klimatet medelhavsklimatet och skapar platån öster om Rhônefloden rika naturområden. Här finns stora vinodlingar, lavendelfält så långt ögat når, dungar av aprikoser, nötter och oliver.

Maten och Vinet

Rhône-Alpes är en region med stor gastronomisk profil. Utspridda över området finns ett hav av restauranger med eller utan stjärnor i Guide Michelin, där prisnivån och kvalitet går hand i hand. Man kan hitta fina internationella restauranger och det ultra-lokala köket där allt produceras och odlas på plats. I den senare kategorin kan vi lyfta fram Marc Veyrat i Annecy, som är den enda kocken i världen som har två gånger tre stjärnor i Guide Michelin. Gault Millaus guide menar att perfektion är omöjlig och har aldrig givit 20 poäng av 20 möjliga. År 2004 hände det dock för två restauranger - båda ägda av Marc Veyrat.

Den stora variationen av råvaror visar en region rik på gastronomiska möjligheter. Här är specialiteter som fjäderfä från Bresse, charkuterivaror (kallskuret) från Lyon, oliver från Nyons och tryffel från Tricastin. Bara inom ost finns många producenter och den mest kända är Tomme de Savoie, Bleu de Bresse, Beaufort, Gruyère, Picodon, Reblochon och Saint Marcellin. Drôme och Ardèche är också känd för blåbär, kastanjer och valnötter. Slutligen får vi inte glömma chokladproducenten Valrhona i Tain l'Hermitage och den världsberömda vita nougat från Montelimar.

En av Frankrikes stora vinregioner är Rhonedalen, där man i norr framställer några av de mest prestigefyllda och berömda vinerna från de branta sluttningarna runt Hermitageberget och längs floden Rhône mellan Valence och Vienne. Många vinälskare tror att den världskända druvan Syrah visar sig från sin allra bästa sida just här. Längre söderut hittar man massor av mindre kända och därför mer prisstarka vinregioner som producerar utmärkta viner i alla tre färgerna: rött, vitt och rosé. Det är där man fortfarande kan ha tur att hitta några av de återstående andelsvinkällarna (Cave Coopérative el. Kooperativ källaren) som fortfarande säljer vin en vrac (på tank) till förbipasserande gäster.

Det mycket vackra vindistriktet Beaujolais långt upp i norr till gränsen mot Bourgogne hör administrativt till regionen Rhône-Alpes, men ses av många mer som en Bourgogne. Vinerna görs av druvan Gamay som ger fruktiga och livliga rödvin, som bland annat gör sig utmärkt till fisk. Den världsberömda (och ökända) Beaujolais Nouveau kommer härifrån den tredje torsdagen i november och blir under stort ståhej utskickad i den vida världen som de första vinet av årets skörd. Men det finns även de tio cru i Beaujolais, som utmärker sig som mycket goda viner. De mest kända är Morgon, Moulin-a-Vent och Fleurie.

Slutligen finns det mindre kända och hyllade viner från Savoie som domineras av vita viner som Crépy och Apremont. Området är ganska litet och vinerna konsumeras mest lokalt och helst med ostfondue och lokala charkuterier. Priserna är låga och vinerna är utsökta.

Städer i regionen Rhône-Alpes

Vienne

Vienne är historia och gastronomi i sådan grad att det är omöjligt att undgå det. Den vackert placerade staden vid Rhôneflodens bredd är full av historiska byggnadsverk. Den vackert placerade staden vid Rhôneflodens bredd är full av historiska byggnadsverk. Den imponerande romerska amfiteatern som är en av de största i romerska Gallien samt templet för Augustus och Livia vittnar om hur viktig staden var redan för 2000 år sedan.

Montbrun-les-Bains

Montbrun-les-Bains är klassad bland de 100 vackraste städerna i Frankrike, och när man promenerar genom staden förstår man varför. Har knappt 440 invånare men har flera restauranger och en supermarket. Staden ligger uppe på en backe och härifrån har man den vackraste utsikten över Mont Ventoux berget och det vackra landskapet.

Den södra delen av departementet Drôme i regionen Rhône-Alpes kallas La Drôme Provençale, då det gränsar ända upp till regionen Provence. Landskapet påminner här mycket om Provence med det karaktäristiska kuperande landskapet, olivträd och lavendel fält. Här ligger staden Montbrun-les-Bains upp längs en backe med fantastisk panoramisk utsikt över landskapet och över berget Mont Ventoux.

Staden har omkring 500 invånare, men trots sin storlek har den flera restauranger och caféer samt en stor supermarket. De små, snäva och mysiga gatorna slingrar sig upp på backen med stadens historiska landmärken; Renässans slottet, som idag är en ruin på toppen av staden samt fästningen, som ger staden en medeltids touch. För att besöka den historiska gamla staden, går man genom porten av ett vakttorn från 1200-talet. Montbrun-les-Bains är en av fransmännens stolthet, då den är klassad som en av de 100 vackraste städerna i Frankrike.

Montbrun-les-Bains var redan känt under romartiden för sina källor och kurbad, som fortfarande idag lockar turister. Staden är därför ett idealiskt ställe för wellness och där man kan skämma bort sig själv, men det är dessutom ett utmärkt resemål för en aktiv semester, då det finns bra vandringsrutter i området. Man kan cykla i det böljande landskapet och stå på skidor 60 km härifrån under vinter halvåret. Den aktive turisten kan få infriat sina förväntningar genom andra aktiviteter som paragliding, ridning och kanot-paddling (där man rör sig genom kanjoner, från en punkt till en annan lägre liggande punkt). Vinrutter runt i Rhône-dalen och i Provence är även en perfekt möjlighet. Man kan självklart också bara njuta av den härliga stämningen i staden och gå på marknaden under lördag förmiddag och köpa lokala produkter.

Vals-les-Bains

Vals-les-Bains är en liten charmig by med knappt 3.800 invånare i distriktet Ardeche i Rhône-Alpes regionen. Staden är historiskt mest känd för sina kurorter och källor som fortfarande präglar staden. Byn ligger 74 km från regionen Provence i ett kuperat landskap och genomkorsas av floden Volane

Byn är genom historien mest känd för sina kurbad och källor som fortfarande präglar byn med små fontäner från underjorden. Trots byns lilla storlek bjuder den på flera kulturella utbud. Det finns både biograf, en teater, kasino och flera utställningar. Det finns dessutom ett supermarket och flera matställen och precis som i så många andra franska byar finns det ett par vackra kyrkor som absolut är värda ett besök. 

Valence

Valence grundades av romarna och är byggd på terrasser som blickar ut över vinmarker och landskapet som påminner mer om Provence än om Alperna. Enligt ett lokalt talesätt menar man att det är i Valence som Le Midi (Sydfrankrike) börjar. Staden ligger på den nordliga gränsen för odling av olivträd och reser sig majestätiskt vid Rhôneflodens bredd. Staden grundades av romarna och är byggd på terrasser som omger sig av vinmarker och landskapet som mer påminner om Provence än Alperna.

Huvudattraktionen i Valence är St. Apolinaris katedralen från 1100-talet. Men det är mest som "porten till Sydfrankrike" som Valence bör avnjutas. Här finner man välsmakande mat, goda viner och trevlig och speciell provencalsk stämning.

Chantemerle-lès-Grignan

Den lilla landsbyn Chantemerle-lès-Grignan har knappt 220 invånare och ligger i regionen Rhône-Alpes. Landsbyn ligger ca. 60 km norr om staden Orange. Byn har trots sin lilla storlek ett kafé som är byns samlingspunkt. Chantemerle-lès-Grignan är en typisk sydfransk by med stenhus och små gator och gränder som är värda ett besök för att känna av det autentiska Frankrike. För inköp av dagligvaror ska man köra till någon av de störra städerna i området som t.ex. Grignan som ligger ca. 7 km bort eller Pierrelatte som ligger ca. 13 km bort.

Evian-les-Bains

Evian-les-Bains ligger vid bredden av sjön Lac Léman, och om namnet verkar bekant så är det troligt källorna, som gett sitt namn till ett av Frankrikes populäraste märken av källvatten, men här finns även en livlig turism, och det är inte ont om aktiviteter, inköpsmöjligheter eller matställen. Staden har goda förbindelser med både buss och tåg till resten av regionen, vilket gör det enkelt att åka på utflykter utan att använda bilen. Stadens linbana från tidigt 1900-tal är världens äldsta; tills för några år sedan var de också det enda  som kunde skryta om att ha sex stationer, men idag är det schweizarna som har rekordet med åtta stycken. Linbanan förblir dock en attraktion med sin vackra utformning, som tydligt vittnar om sin tid. Och man kan glädja sig över att den är gratis! Evian-les-Bains är en dynamisk och levande stad med många aktiviteter knytna till sjön, såsom kanotuthyrning, marina och mycket mera samt casino och varma källor. När vi talar om stadens källvatten, så rekomenderas att besöka Palais Lumière, vars vackra art nouveau-stil har gjort det känt över hela världen.

Fontcouverte-la-Toussuire

Det skulle vara överdrivet att kalla kommunen Fontcouverte-la-Toussuire för stor. Kommunen har som så många andra distrikt på landet sedan 1800-talet upplevt en långsamt sjunkande befolkningsmängd, men istället har antalet personer som har sommarhus i området exploderat, från inga alls i början av 1960-talet till över 2000 idag. Det är med andra ord en kommun som framför allt lever upp om sommaren och skidsäsongen. Huvudstaden i distriktet är Fontcouverte som ligger på 1160 meters höjd, medan skidorten Toussuire inte ligger långt bort, på 600 meters höjd.

Saint-Étienne

Saint-Étienne är konst, design och historisk industri placerad på kanten av Centralmassivet omgiven av naturområden. Det anmärkningsvärda museum för modern konst (Musée d'Art Moderne) har mer än 15.000 verk och en av de största samlingar av modern och samtida konst. Vartannat år i november arrangeras den Internationella Design Biennial, vilket gör staden till ett pulserande centrum för designvärlden. Dessutom finns det ett fint industrimuseum och en övergiven gruva förvandlad till ett museum där man komma ner djupt i jorden och känna på hur dåtidens gruvarbetare hade det. För frilufsintresserade är är Saint-Étienne ett utmärkt val för att ta på vandringsturer eller cykla i den fridfulla och oupptäckta naturen som omger staden.

Saint-Jorioz

Småstaden Saint-Joriz ligger vid Annecy-sjön, ca 9 km söder om staden Annecy. Med bergskedjan Semnoz i väster, Mount Taillefer i söder och den vackra sjön, är Saint-Jorez den perfekta platsen för en hälsosam semester. Det finns bra faciliteter i stan med en stormarknad och ett bageri. Dessutom finner du flera matställen. Här finns goda möjligheter för en aktiv semester både kring och på sjön och området är även populärt för cykling. Saint-Joriz har en trevlig atmosfär och är en blandning mellan en skidort och en sydfransk stad. Staden erbjuder därför också en blandning av aktiviteter som kan tillfredställa den aktiva semesterfiraren. Området kring Annecysjön inbjuder till flera vandrings- och cykelturer. Det finns även cykeluthyrare i staden. Du kan också hyra trampbåtar och uppleva den vackra sjön med dess underbara omgivande natur. 

Talloires

Trots sin  ringa storlek och runt 1600 invånare, kan staden skryta med ett rådhus, en kyrka, caféer och restauranger, samt ett utmärkt shopping- och kulturutbud. 

Det ligger en speciell charm och romantik över denna medeltida stad, vars historia dateras tillbaks till 800- talet. De pittoreska gatorna har fortfarande kvar mycket av sin medeltida stämning och utseende vilket skapar en mysig atmosfär.  Talloires ligger nära alperna, vilket ger vackra vyer över de pittoreska bergen som omringar staden. Stadens fina läge vid Annecy- sjön ger dig möjlighet att bada här på en av de tre stränderna mot en avgift. Det är dock gratis att vistas på stranden under högsäsongsmånaderna juli och augusti. 

Det finns många möjligheter till olika aktiviteter i Talloires. Förutom att åka vattenskidor, segla, paddla kanot och kajak på sjön erbjuder även staden en golfbana, tennisplan och ridning. Tour de France har körts här många gånger och andra festivaler hålls även under året. 

Om du är intresserad av kultur, finns här mycket att uppleva. I slutet av juni hålls det en årlig bokfest och i sena augusti  kan du uppleva musikfestivaler med jazz och klassisk musik. Dessutom kommer du att finna konstutställningar, ett bibliotek och en biosalong. Missa inte marknaden varje tisdag under sommaren. 

Saint Sorlin d'Arves

Kom till Saint Sorlin d'Aves för en aktiv semester och backar som är perfekta för familjer och nybörjare. Koppla av i det vackra vinterlandskapet och njut av att slippa bullrigaafter ski- barer. Denna fridfulla lilla stad, ligger vid foten av Col de la Croix de Fer, L'Arvan- dalen. Staden har ca 2000 invånare och rymmer upp till 3000 gäster. Här kommer du att befinna dig bland vackra vinterlandskap och små trähus. Staden är uppenbart nog mest populär under vintersäsongen, men erbjuder även vackra naturupplevelser på sommaren. Åk hit om du älskar genuina, relativt okända städer med en fridfull atmosfär och breda backar. 

Här hittar du bara ett disco och här är allmänt mycket tyst om nätterna. Gå på en kvällspromenad i snön och njut av det magiska lugnet. Köp delikatesser i en av de många affärerna, eller ät fantastisk fransk mat på en av stadens 17 restauranger. 

Åk skidor på upp till 2600 meters höjd på en av de många pisterna som totalt mäter ca 120 km. Området har 38 pister, varav de flesta är blå, vilket gör dem perfekta för familjer och nybörjare. Bland anläggningens många familjevänliga aktiviteter, finner du utflykter med snöskor, ett ost-museum och en "snow park" för nybörjare. 

Montbrison-sur-Lez

Monbrison-sur-Lez är en liten by i södra delarna av departementet Drôme i regionen Rhône Alpes. Byn är väldigt liten och har bara ca 300 invånare., men trots sin blygsamma storlek, finns det en pizzeria här. För att finna livsmedelsaffärer och fler restauranger, är det fördelaktigt att åka till någon av de närliggande städerna så som Valréas, 7 km bort, eller Grignan ca 11 km från byn. 

Byn ligger i vackra Drôme Provençale, som gränsar till regionen Provence. Här är du omringad av vackra vingårdar och floden Lez, rinner bara ca 1, 5 km bort, som du kan simma i om vattennivån är hög nog. 

Grenoble

Grenoble är först och främst centrum för vetenskap. Här finns stora forskningsinstitutioner, universitet och högteknologisk industri. Därför har staden en förhållandemässigt stor befolkning av forskare och studerande, såväl franska som utländska.

Klimatet här nära Alperna är kallt om vintern men ganska varmt om sommaren tack vare bergen som skyddar mot vindar. Grenoble är full av historia. Stadens huvudattraktion är La Bastille, ett fästningsverk byggd på en hög klippa bakom staden med vy ner mot Isèrefloden. En linbana transporterar besökande hela vägen upp nere från floden och utsiken över området är endastående vacker.

Grenoble med sina omgivningar är godis för den aktive resenären både vinter och sommar. Staden var värd för den tionde vinter-OS år 1968 och de närmaste skidsportsområde finner man ca. 1 timmes bilkörning härifrån. I närheten finns även den namnkunniga bergstoppen Alpe d’Huez som är berömd som en av de tuffaste topparna att ta sig över för cyklisterna som deltar i Tour de France.Resor till Frankrike

bluebox.find-rejsen-intro

Hitta din resa till Frankrike här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter