Resor till Rhône-Alpes

Rhône-Alpes är variationernas region. Här är häpnadsväckande alpina toppar och de djupaste ravinerna i Europa. Här är skidorter i norr med utsikt över Mont Blanc och gränsen till Provence i söder med Rhônedalens vinodlingar och delikatesser.
I hela regionen finns året om naturupplevelser för den verkligt kräsna resenären. Men det finns också städer som Lyon, Grenoble och Saint-Etienne som erbjuder storstadspuls och internationell atmosfär.

Som Frankrikes största region till ytan är Rhône-Alpes något rejält att bita i om du vill uppleva allt. Det finns gott om reseinnehåll i varje hörn av regionen. En semester i bergen, Savoie och Haute-Savoie kan lätt fyllas på med besök vid de stora sjöarna i närheten av Annecy och upp mot Schweiz, precis som en resa till Rhônedalen med tryffel, oliver och vin är bra förslag på resor.

De stora städerna erbjuder en uppsjö av kulturella upplevelser, opera, teater och en hel del museer. Bland andra konstmuseer och historiska museer som Musée de la Resistance (Resistance Museum) i Lyon.
För sportfantasten är den franska första divisionen i fotboll (Ligue 1) dominerad av Saint-Etienne och Olympique Lyonnais med stolta traditioner. Det finns stora vintersporttraditioner med olympiska städer som Chamonix, Grenoble och Albertville.

Rhône-Alpes är en grund för en av de stora traditionella och verkligt franska fritidssysselsättningarna pétanque och boule. I staden Saint-Bonnet-le-Château finns det internationella museet för just pétanque och boule. Lyon är klassificerad av UNESCO som ett världskulturarv och bjuder på flera festivaler under året med Fêtes des Lumières (ljusets fest) den 8 december som höjdpunkten då hela Lyon badar i ljuset från privata fönstren och professionella ljusspel på fasader och i parker.

Det finns gott om möjligheter att variera sin semester i Rhône-Alpes - både för den erfarne frankrike-resenären samt förstagångsbesökaren.

Historia

Rhône-Alpes har i många avseenden varit något av en svängdörr för många folkslag genom tiderna. Grottorna vid Chauvet (Ardèche) visar med 30 000 år gamla teckningar en del av mänsklighetens första konstverk.

En myriad av franska folkslag har historisk andel i regionen, liksom den mäktiga floden Rhône som genom tiden har bildat gränsen mellan Frankrike och det tysk-romerska riket.

Flera historiker benämner Journée des tuiles (Tegelstenens dag) i juni 1788 i Grenoble som startskottet för den franska revolutionen. Här kastade missnöjda medborgare tegelstenar i huvudet på soldater som var utskickade för att slå ner den sjudande oron och missnöjet.

Den industriella revolutionen kom tidigt till området då en av de första kontinentala järnvägslinjerna anlades från Saint-Étienne mellan åren 1827 och 1832.

För den historiskt intresserade resenären finns det gott om möjligheter till inspiration och fördjupning.

Natur

Rhône-Alpes är ett paradis för naturälskare. I bergen i norr finns det stora möjligheter att vandra eller cykla på sommaren eller åka skidor på vintern.

I området runt Chamonix är Aiguille du Midi (Middagsnålen) med en av världens högsta linbanor och en magnifik utsikt över Mont Blanc-massivet. Namnet Middagsnålen kommer från det faktum att kl 12 står solen rakt ovanför toppen när man ser på den från Chamonix. Det är också här man kan se Frankrikes längsta glaciär, den 7 km långa Mer de Glace (Ishavet) där du kan besöka grottor huggna ur isen.

Här finns flera naturparker: i de norra och östra alpina landskapen på nästan provencalska områden i Drôme i söder och kring Centralmassivet i väster och norr.

De stora klyftorna i Ardeche, Gorges de l'Ardèche, kallas ofta Frankrikes svar på Grand Canyon. Här är ett magnifikt landskap som är en favoritdestination för franska och utländska turister.

I den södra delen av regionen möter det alpina klimatet medelhavsklimatet och skapar på platån öster om Rhônefloden rika naturområden. Här finns stora vinodlingar, lavendelfält så långt ögat når, dungar av aprikos-, nöt- och olivträd.

Maten och Vinet

Rhône-Alpes är en region med stor gastronomisk profil. Utspridda över området finns ett hav av restauranger med eller utan stjärnor i Guide Michelin, där prisnivån och kvalitet går hand i hand. Man kan hitta fina internationella restauranger och det ultra-lokala köket där allt produceras och odlas på plats. I den senare kategorin kan vi lyfta fram Marc Veyrat i Annecy, som är den enda kocken i världen som har två gånger tre stjärnor i Guide Michelin. Gault Millaus guide menar att perfektion är omöjlig och har aldrig givit 20 poäng av 20 möjliga. År 2004 hände det dock för två restauranger - båda ägda av Marc Veyrat.

Den stora variationen av råvaror visar en region rik på gastronomiska möjligheter. Här är specialiteter som fjäderfä från Bresse, charkuterivaror (kallskuret) från Lyon, oliver från Nyons och tryffel från Tricastin. Bara när det gäller ost finns många producenter och de mest kända är Tomme de Savoie, Bleu de Bresse, Beaufort, Gruyère, Picodon, Reblochon och Saint Marcellin. Drôme och Ardèche är också känd för blåbär, kastanjer och nötter. Slutligen får vi inte glömma chokladproducenten Valrhona i Tain l'Hermitage och den världsberömda vita nougaten från Montelimar.

En av Frankrikes stora vinregioner är Rhonedalen, där man i norr framställer några av de mest prestigefyllda och berömda vinerna längs de branta sluttningarna runt Hermitageberget och längs floden Rhône mellan Valence och Vienne. Många vinälskare tror att den världskända druvan Syrah visar sig från sin allra bästa sida just här. Längre söderut hittar man massor av mindre kända och därför mer prisstarka vinregioner som producerar utmärkta viner i alla tre färgerna: rött, vitt och rosé. Det är där man fortfarande kan ha tur att hitta några av de återstående andelsvinkällarna (Cave Coopérative eller Kooperativkällare) som fortfarande säljer vin en vrac (på dunk) till förbipasserande gäster.

Det mycket vackra vindistriktet Beaujolais långt upp i norr vid gränsen mot Bourgogne hör administrativt till regionen Rhône-Alpes, men ses av många mer som en Bourgogne. Vinerna görs av druvan Gamay som ger fruktiga och livliga rödvin, som bland annat gör sig utmärkt till fisk. Den världsberömda (och ökända) Beaujolais Nouveau kommer härifrån den tredje torsdagen i november och blir under stort ståhej utskickad i den vida världen som det första vinet av årets skörd. Men det finns även de tio cru i Beaujolais, som utmärker sig som mycket goda viner. De mest kända är Morgon, Moulin-a-Vent och Fleurie.

Slutligen finns det mindre kända och hyllade viner från Savoie som domineras av vita viner som Crépy och Apremont. Området är ganska litet och vinerna konsumeras mest lokalt och helst med ostfondue och lokala charkuterier. Priserna är låga och vinerna är utsökta.

Städer i regionen Rhône-Alpes

Här kan du läsa om några utvalda städer i regionen som är värda ett besök om du tillbringar din semester i denna del av Frankrike.

Lyon

Lyon är en av Frankrikes största städer och utgör en stark ekonomisk triangel tillsammans med Grenoble och Saint-Étienne.  

Faktiskt det största finansdistriktet utanför Paris och ett av Europas kraftcenter. Här kan semesterfiraren njuta av den internationella storstadspulsen med en mängd kulturerbjudanden och en överflödsbägare av möjligheter för den historiskt intresserade. 

I Lyon håller en av världens mest berömda och inflytelserika kockar till, nämligen Paul Bocuse i Collognes-au-Mont-d’Or, som all världens gastro-pilgrimer fortfarande vallfärdar till trots restaurangens efterhand något slitna rykte.

Dessutom är det inte långt till metropolen Genève, som är den största staden i den fransktalande delen av Schweiz.

Vienne

Vienne är historia och gastronomi i sådan grad att man ska ha en väldig otur om man undgår att upptäcka det. Den vackert placerade staden vid Rhôneflodens bredd är full av historiska byggnadsverk. Den imponerande romerska amfiteatern som är en av de största i romerska Gallien samt templet för Augustus och Livia vittnar om hur viktig staden var redan för 2000 år sedan.

Montbrun-les-Bains

Montbrun-les-Bains är klassad bland de 100 vackraste städerna i Frankrike, och när man promenerar genom staden förstår man varför. Staden har knappt 440 invånare men har flera restauranger och en supermarket. Staden ligger uppe på en kulle och härifrån har man den vackraste utsikten över Mont Ventoux berget och det vackra landskapet.

Den södra delen av departementet Drôme i regionen Rhône-Alpes kallas La Drôme Provençale, då det gränsar ända upp till regionen Provence. Landskapet påminner här mycket om Provence med det karaktäristiska kuperande landskapet, olivträd och lavendelfält. Här ligger staden Montbrun-les-Bains uppe längs en backe med fantastisk panoramisk utsikt över landskapet och över berget Mont Ventoux.

Staden har trots sin ringa storlek flera restauranger och caféer samt en stor supermarket. De små, snäva och mysiga gatorna slingrar sig upp längs kullen med stadens historiska landmärken; Renässansslottet, som idag är en ruin högst upp i staden, samt fästningen som ger staden en medeltida touch. För att besöka den historiska gamla staden, går man genom porten i ett vakttorn från 1200-talet. Montbrun-les-Bains är en av fransmännens absoluta stoltheter, då den är klassad som en av de 100 vackraste städerna i Frankrike.

Montbrun-les-Bains var redan känt under romartiden för sina källor och kurbad, som fortfarande idag lockar turister. Staden är därför ett idealiskt ställe för wellness och där man kan skämma bort sig själv, men det är dessutom ett utmärkt resmål för en aktiv semester, då det finns bra vandringsrutter i området. Man kan cykla i det böljande landskapet och åka skidor 60 km härifrån under vinterhalvåret. Den aktive turisten kan få infriat sina förväntningar genom andra aktiviteter som paragliding, ridning och kanot-paddling (där man rör sig genom kanjoner, från en punkt till en annan lägre liggande punkt). Vinrutter runt i Rhône-dalen och i Provence är även en perfekt möjlighet. Man kan självklart också bara njuta av den härliga stämningen i staden och gå på marknaden under lördag förmiddag och köpa lokala produkter.

Vals-les-Bains

Vals-les-Bains är en liten charmig by med knappt 3 800 invånare i distriktet Ardeche i Rhône-Alpes regionen. Staden är historiskt mest känd för sina kurorter och källor som fortfarande präglar staden. Byn ligger 74 km från regionen Provence i ett kuperat landskap och genomkorsas av floden Volane

Staden är genom historien mest känd för sina kurbad och källor som fortfarande präglar byn med små fontäner från underjorden. Trots stadens begränsade storlek bjuder den på flera kulturella utbud. Det finns både biograf, en teater, kasino och flera utställningar. Det finns dessutom en supermarket och flera matställen och precis som i så många andra franska städer finns det ett par vackra kyrkor som absolut är värda ett besök. 

Valence

Valence grundades av romarna och är byggd på terrasser som blickar ut över vinodlingarna och landskapet som påminner mer om Provence än om Alperna. Enligt ett lokalt talesätt menar man att det är i Valence som Le Midi (Sydfrankrike) börjar. Staden ligger på den nordliga gränsen för odling av olivträd och reser sig majestätiskt vid Rhôneflodens bredd. 

Huvudattraktionen i Valence är St. Apolinaris katedralen från 1100-talet. Men det är mest som "porten till Sydfrankrike" som Valence bör avnjutas. Här finner man välsmakande mat, goda viner och en trevlig och speciell provencalsk stämning.

Chantemerle-lès-Grignan

Den lilla landsbyn Chantemerle-lès-Grignan har knappt 220 invånare och ligger i regionen Rhône-Alpes. Byn ligger ca. 60 km norr om staden Orange och har trots sin begränsade storlek ett kafé som är byns samlingspunkt. Chantemerle-lès-Grignan är en typisk sydfransk by med stenhus och små gator och gränder som är värda ett besök för att känna av det autentiska Frankrike. För inköp av dagligvaror ska man köra till någon av de större städerna i området som till exempel Grignan som ligger ca. 7 km bort eller Pierrelatte som ligger ca. 13 km bort.

Evian-les-Bains

Evian-les-Bains ligger vid bredden av sjön Lac Léman, och om namnet verkar bekant så är det troligt källorna, som gett sitt namn till ett av Frankrikes populäraste märken av källvatten, men här finns även en livlig turism, och det är inte ont om aktiviteter, inköpsmöjligheter eller matställen. Staden har goda förbindelser med både buss och tåg till resten av regionen, vilket gör det enkelt att åka på utflykter utan att använda bilen. Stadens linbana från tidigt 1900-tal är världens äldsta; tills för några år sedan var det också den enda som kunde skryta om att ha sex stationer, men idag är det schweizarna som har rekordet med åtta stycken. Linbanan förblir dock en attraktion med sin vackra utformning som tydligt vittnar om sin ursprungstid. Och man kan glädja sig över att den är gratis! Evian-les-Bains är en dynamisk och levande stad med många aktiviteter knutna till sjön, såsom kanotuthyrning, marina och mycket mera samt casino och varma källor. När vi talar om stadens källvatten, så rekommenderas att besöka Palais Lumière, vars vackra art nouveau-stil har gjort det känt över hela världen.

Fontcouverte-la-Toussuire

Det skulle vara överdrivet att kalla kommunen Fontcouverte-la-Toussuire för stor. Den är bara lite över 20 km² stor och har mindre än 600 invånare. I gengäld kan man lugnt kalla den geografiskt omväxlande eftersom den inom sin beskedliga yta har 650 meter djupa dalar och bergstoppar med över 2300 meters höjd. Kommunen har som så många andra distrikt på landet sedan 1800-talet upplevt en långsamt sjunkande befolkningsmängd, men istället har antalet personer som har sommarhus i området exploderat, från inga alls i början av 1960-talet till över 2000 idag. Det är med andra ord en kommun som framför allt lever upp på sommaren och under skidsäsongen. 

Rosieres

Den lilla byn Rosières i den södra delen av departementet Ardeche har trots sin storlek både en bagare, ett par restauranger, en kyrka och en vinproducent som arrangerar vinprovningar mitt i byn. Rosières ligger enbart ca. 30 km från regionen Provence och kännetecknas av vinodlingar och ett böljande kulligt landskap. Byn har knappa 1 100 invånare men på sommaren växer detta antal till 10 000 på grund av turismen som är en viktig industri för området. Stadens kommun är i första hand en lantbrukskommun med ett betydande lantbruk.

Saint-Étienne

Saint-Étienne är konst, design och historisk industri placerad på kanten av Centralmassivet omgiven av naturområden. Det anmärkningsvärda museet för modern konst (Musée d'Art Moderne) har mer än 15 000 verk och en av de största samlingar av modern och samtida konst. Vartannat år i november arrangeras den Internationella Design Biennial, vilket gör staden till ett pulserande centrum för designvärlden. Dessutom finns det ett fint industrimuseum och en övergiven gruva förvandlad till ett museum där man komma ner djupt i jorden och känna på hur dåtidens gruvarbetare hade det. För friluftsintresserade är Saint-Étienne ett utmärkt val för att ta på vandringsturer eller cykla i den fridfulla och oupptäckta naturen som omger staden.

Saint-Francois Longchamp

Saint-Francois Longchamp har som så många andra skidsportsorter ett märkligt säsongsbetonat liv med högaktiva perioder under vinter och sommar medan det resten av året är ganska övergivet. Detta märker du dock inte mycket av när du kommer hit på sommaren för då är det fullt av liv och aktiviteter. 

Staden är indelad i två delar; Saint Francois på 1450 meters höjd och Saint Francois Longchamp på 1650 meters höjd.  Här får du totalt 165 kilometer pist i skidområdet som kallas ”Grand Domaine Valmorel”, och som består av tre skidorter; Saint Francois Longchamp, Combelouviere och Valmorel.  Här finns mängder av breda långa nerfarter samt utmanande offpist åkning. Ett idealiskt ställe för barnfamiljer och nybörjare med sina långa och breda nerfarter som omger staden, dessutom finns det ett särskilt barnområde ”Opoualland” för de yngre. Vill man ha större utmaningar så erbjuder området fantastisk offpist åkning och skulle det inte räcka till så kan man ta en tur till Val Thorens och ”De 3 Dalarna”, som ligger en timmes bussresa här ifrån. I staden finns även ett stort utbud av restauranger som serverar rätter från det goda och rejäla savoyardiska köket, ofta raclette eller fondue gärna med smält öst. 

Saint-Jorioz

Småstaden Saint-Joriz ligger ca 9 kilometer söder om staden Annecy. Staden ligger omgiven av vacker natur eftersom den ligger ända nere mot Annecy-sjön i öster, bergskedjan Semnoz i väster, och berget Mount Taillefer i söder. Det råder en skön stämning i Saint-Jorez med en perfekt blandning av skiddestination och allmän sydfransk bykänsla. Trots stadens begränsade storlek - omkring 5 700 invånare - så finns här en stor supermarket Super U mitt i stan och ett bageri. Dessutom finner du flera matställen. Här finns goda möjligheter för en aktiv semester både kring och på sjön och området är även populärt för cykling. Staden erbjuder därför också en blandning av aktiviteter som kan tillfredsställa den aktiva semesterfiraren. Området kring Annecysjön inbjuder till flera vandrings- och cykelturer. Det finns även cykeluthyrare i staden. Du kan också hyra trampbåtar och uppleva den vackra sjön med dess underbara omgivande natur. På sommaren ska man vara uppmärksam på de många cyklisterna som far fram på stadens gator samt i området omkring staden.

Val Thorens

Val Thorens är skidmeckat över alla skidmeckan i de franska Alperna. Staden är den högst belägna skidorten i Europa med sina 2300 meters höjd över havet. Oavsett var du bor någon stans på skidorten kan du i stort sett ta på dig skidorna rakt utanför dörren och susa iväg mot de drygt 600 kilometerna pist som väntar på dig.  

Skidområdet kallas ”Les 3 Vallées”, vilket betyder de tre dalarna, nämligen Val Thorens/Les Menuires, Meribel och Couchevel. Dessa tre skidområden har tillsammans över 600 kilometer pist som man har tillgång till om man köper det stora liftkortet. Man kan även välja liftkort för enbart Val Thorens-dalen, med vilket man även får tillgång till den 4:e dalen - Orelle-dalen. 

Den populära skidturen ”3 dalar-turen” är för de mer erfarna skidåkarna eftersom turen är lång och man måste åka undan bra för att hinna hem innan liftarna stänger. Är man inte fullt så erfaren som skidåkare kan man ändå ha glädje av det stora liftkortet, eftersom man lätt kan åka skidor ner till Meribel dalen och hem igen utan att behöva stressa. Nedanför stadens centrala torg "snötorget" ligger barnområdet, liksom man även har tänkt på snowboardåkarna, eftersom man har byggt en 70 000 kvadratmeter stor snowpark. Området vänder sig därmed till alla typer av skidåkare.

Staden ligger på tre nivåer som är centrerade runt det så kallade "snötorget" som ligger på den mellersta nivån. På båda sidor av huvudgatan ner mot "snötorget" som enbart är för gående eller de som har skidor på fötterna, ligger det butiker, pannkaksställen och restauranger. Här är det liv och rörelse 24 timmar om dygnet och utbudet av uteställen är oändligt med inte mindre än 40 barer som ligger utspridda på skidorten. De mer lugna områdena ligger överst eller längst ner på orten, där även de flesta familjerna bor, medan den yngre publiken ofta söker sig mot den mellersta nivån.

Är man inte så mycket för skidåkning eller bara vill ha lite omväxling under dagens lopp kan man titta förbi sportcentret som har simhall, tennisbanor, fotboll, basket, dansundervisning, wellness avdelning och mycket annat. Här avhålls dagligen diverse tävlingar som man kan anmäla sig till antingen som enskild eller som lag. 

Val d´Isere

I Val d´Isere finns allt det som ska till för att få en fulländad skidsemester; en trevlig stad, stor och bra skidterräng och inte minst en härlig stämning både på stadens gator och i de många pisterna.

Staden är en riktigt charmig alpby som trots tidens utveckling har förmått att bevara de gamla traditionerna och byggnadsstilen. Här råder en härlig stämning dygnet runt och utbudet av bra restauranger är stort. Man lider inte heller brist på barer med massor av stämning och atmosfär oavsett om det gäller en afterski-öl eller en drink efter middagen. I centrum hittar man ett blandat urval av modebutiker och en gång i veckan är det en lokal marknad här. 

Skidområdet är känt bland de flesta skidåkare och har stått värd för vinter OS med herrarnas slalom ner för pisten ”Face de Bellevarde”, som de flesta skidåkare vill mäta sina krafter i när man nu är här. Där utöver har Val d ´Isere arrangerat World Cup i alpin skidåkning flera gånger. Skidområdet sitter ihop med grannstaden Tignes skidområde och tillsammans utgör de ”Espace Killy” området – som har fått sitt namn efter den franske nationlhjälten Jean-Claude Killy, som 1968 vann hela tre guldmedaljer i de alpina sportgrenarna och i och med det blev en sann hjälte i hela Frankrike. 

Espace Killy bjuder på 300 kilometer pist samt glaciären ”Gran Motte” som ligger på 3 500 meters höjd över havet. Här finns något för alla skidåkare, de mindre erfarna kan ge sig i kast med pisterna längst ner i byn och de mer erfarna kanske beger sig vidare till Tignes området. Eller kastar sig ut för ”Piste perdue” – ”den försvunna pisten”, som är en rolig och utmanande lite undangömd pist, där man bitvis får vara beredd att ta av sig skidorna medan man kravlar över klippor och annat. Denna pist sträcker sig från Marmotte liften och ner till den mindre staden La Daille, varifrån man kan ta skidbussen tillbaka till Val d´Iseres centrum eller Funival snabbtåget upp till toppen igen. 

Val d´Isere gäller för att vara ett av de mest kända och populära skidområdena i Alperna och det hör inte till ovanligheten att stöta på en kändis eller kunglighet på väg ner för berget.

Thonon-les-Bains 

Thonon-les-Bains ligger i de östliga Rhône-Alpes ut mot sjön Lac Léman. Staden är känd för sina källor och sitt källvatten, som dock är mindre känt här hemma än till exempel Evian. Thonon-les-Bains ligger vackert beläget med sin långa sjö-promenad och lustbåtshamn samt i förhållande till utflyktsturer i området. Thonon-les-Bains är en trevlig, medelstor stad i det östliga Rhône-Alpes. Här talar vi om ett gammalt fiskeläge som även är känt för sitt källvatten och sina kurbad. Staden påminner om den lite mindre staden Evian-les-Bains, som dock är mer känd för sitt källvatten än Thonon. Staden erbjuder många matställen, butiker och ett charmerande gammalt centrum med små mysiga gator.

Thonon-les-Bains ligger ut mot stranden vid Léman-sjön - för övrigt samma sjö som Genève i Schweiz ligger vid. I staden löper en vacker lång strandpromenad längs sjön och här finns även en trevlig lustbåtshamn. Från staden finns det flera utflyktsmöjligheter - både med bil och allmänna kommunikationer. Här finns nämligen både järnvägsstation och busslinjer och man kan dessutom ta färjan från Thonon-les-Bains till Lausanne i Schweiz. Utöver sina kurbad erbjuder Thonon-les-Bains ett stort gastronomiskt urval av lokala produkter samt fisk från Léman-sjön samt Chablais-vittvin.  

Thonon-les-Bains historia kan dokumenteras tillbaka till 1270 vilket kan ses i gator och gränder som speglar stadens utveckling genom tiden. Både i och omkring staden ligger flera slott som till exempel det vackra Château de Ripaille, som byggdes under Medeltiden samt det lite mindre och trevliga Château de Sonnaz från 1666, som i dag rymmer det lokala turistkontoret. Med tanke på placeringen ner mot sjön försiggår många aktiviteter vid och på sjön. Man kan bada i sjön, segla, paddla kanot och kajak och mycket annat.

Talloires

Bland de städer som ligger runt Annecy sjön är Talloires en av de charmigaste. Staden ligger cirka 12 kilometer söder om Annecy på sjöns östra sida. Talloires kan trots sin ringa storlek på runt 1 600 invånare skryta med både ett rådhus, en kyrka, caféer och restauranger, samt ett utmärkt shopping- och kulturutbud. 

Talloires är en romantisk, charmig och gammal stad stad, vars historia dateras tillbaka till 800-talet. De pittoreska gatorna har fortfarande kvar mycket av sin medeltida stämning och utseende. Talloires ligger nära alperna, vilket ger vackra vyer över de pittoreska bergen som omger staden. Stadens fina läge ner mot Annecysjön ger dig möjlighet att bada här på en av de tre stränderna mot en avgift. Det är dock gratis utanför högsäsongen i juli och augusti. 

Det finns många möjligheter till olika aktiviteter i Talloires. Förutom att åka vattenskidor, segla, paddla kanot och kajak på sjön erbjuder även staden en golfbana, tennisbanor och ridning. Cykelloppet Tour de France har kört förbi här många gånger och det arrangeras festivaler och andra arrangemang under årets lopp. 

Om du är intresserad av kultur, finns här mycket att uppleva. I slutet av juni hålls det en årlig bok fest och under sena augusti kan du uppleva musikfestivaler med jazz och klassisk musik. Dessutom kommer du kunna se konstutställningar, ett bibliotek och en biosalong. Missa inte marknaden varje torsdag under sommaren. 

Saint Sorlin d'Arves

Kom till Saint Sorlin d'Aves för en aktiv semester och backar som är perfekta för familjer och nybörjare. Koppla av i det vackra vinterlandskapet och njut av att slippa stökiga afterski barer. Denna fridfulla lilla stad, ligger vid foten av Col de la Croix de Fer, i L'Arvan- dalen. Staden har ca. 2 000 invånare och rymmer upp till 3 000 gäster. Här kommer du att befinna dig bland vackra vinterlandskap och små trähus. Staden är uppenbart nog mest populär under vintersäsongen, men erbjuder även vackra naturupplevelser på sommaren. Åk hit om du älskar genuina, relativt okända städer med en fridfull atmosfär och breda pister. 

Här hittar du bara ett disco och här är allmänt mycket tyst på nätterna. Gå på en kvällspromenad i snön och njut av det magiska lugnet. Köp delikatesser i en av de många affärerna, eller ät fantastisk fransk mat på en av stadens 17 restauranger. 

Åk skidor på upp till 2 600 meters höjd på en av de många pisterna som totalt mäter ca. 120 km. Området har 38 pister, varav de flesta är blå, vilket gör dem perfekta för familjer och nybörjare. Bland anläggningens många familjevänliga aktiviteter, finns bland annat utflykter med snöskor, ett ost-museum och en "snow park" för nybörjare. 

Montbrison-sur-Lez

Monbrison-sur-Lez är en liten by i södra delarna av departementet Drôme i regionen Rhône Alpes. Byn är väldigt liten och har bara ca. 300 invånare, men trots sin blygsamma storlek, finns det en pizzeria här. För att finna livsmedelsaffärer och fler restauranger, är det fördelaktigt att åka till någon av de närliggande städerna så som Valréas, 7 km bort, eller Grignan ca 11 km från byn. 

Byn ligger i vackra Drôme Provençale, som gränsar till regionen Provence. Här är du omringad av vackra vingårdar och floden Lez, rinner bara ca 1, 5 km bort, i den kan du simma på sommaren om vattennivån är hög nog. 

Menthon-Saint-Bernard

På den östra sidan av Annecy Sjön - ca. 9 km från staden Annecy ligger den lilla byn Menthon-Saint-Bernard. Byn har bara knappa 1 900 invånare men tack vare de många turisterna som besöker byn så finns här bra inköpsmöjligheter och flera matställen. Byn ligger omgiven av de franska Alperna och vacker natur.

Menthon-Saint-Bernards historia går tillbaka till omkring 800-talet då slottet Le Château de Menthon byggdes. Slottet har bebotts av samma familj sedan 1190, då Jean de Menthon flyttade från Bourgogne till den lilla staden vid Annecy Sjön. Slottet var fram till renässansen ett försvarsverk men blev därefter så smått ombyggt till bostad. Det hade en medeltida prägel över sig fram till omkring 1880, när den dåvarande ägaren René de Menthon, som var farfars far till slottets nuvarande ägare, påbörjade en renovering och utbyggnad av slottet. Han byggde om det till ett riktigt sagoslott med extra spiror och fina torn och det sägs att en viss Walt Disney lät sig inspireras av slottet till sin saga om Törnrosa.

Den lilla byn ligger ner mot den cirka 1 kilometer långa sjöstranden, och här ligger bland annat en allmän strand vilken under juli och augusti enbart kan utnyttjas mot betalning. På sjön kan man ägna sig åt flera aktiviteter som kan tillfredsställa den aktive semesterfiraren. Man kan bland annat åka vattenskidor och paddla kajak. Området omkring sjön inbjuder till cykel- och vandringsturer, och man ska vara uppmärksam på att det under högsäsongen är riktigt många cyklister på vägarna i Menthon-Saint-Bernard och de omkringliggande städerna.  

Grenoble

Grenoble fungerar som huvudstad i departementet Isère, i Rhône-Alpes i södra Frankrike. Grenoble är en vacker gammal stad full av gamla byggnader och monument som tillsammans ger staden en lite antik prägel och förstärker de romantiska dragen som karakteriserar de flesta franska städer. Den franska storstaden har ett invånarantal på drygt 130 000 och är utrustad med diverse moderna transportmedel som alla stora städer borde ha. Flygplats, spårvagnar, bussar, tåg och allt annat finns här. Staden bär sitt förflutna med stolthet och tecken från romartiden, medeltiden och även från 2:a världskriget kan ses runt omkring i staden. Besöker man staden måste man ta en av de bubbelformade linbanekorgarna upp till La Bastille. La Bastille är en gammal borg från Medeltiden som genom tiden har byggts ut till ett enormt försvarsverk. Den enorma byggnaden bjuder på en fantastisk utsikt över staden och floden Isère.

Grenoble är först och främst centrum för vetenskap. Här finns stora forskningsinstitutioner, universitet och högteknologisk industri. Därför har staden en förhållandemässigt stor befolkning av forskare och studerande, såväl franska som utländska.

Klimatet här nära Alperna är kallt om vintern men ganska varmt på sommaren tack vare bergen som skyddar mot vindar. Grenoble är full av historia. Stadens huvudattraktion är La Bastille, ett fästningsverk byggd på en hög klippa bakom staden med vy ner mot Isèrefloden. En linbana transporterar besökande hela vägen upp nere från floden och utsikten över området är enastående vacker.

Grenoble med sina omgivningar är godis för den aktive resenären både vinter och sommar. Staden var värd för den tionde vinter-olympiaden 1968 och de närmaste skidsportsområdena hittar man ca. 1 timmes bilkörning härifrån. I närheten finns även den namnkunniga bergstoppen Alpe d’Huez som är berömd som en av de tuffaste topparna att ta sig över för cyklisterna som deltar i Tour de France.

Combloux

Combloux ligger vid foten av Mont Blanc i de franska Alperna i södra Frankrike. Det är ingen tillfällighet att staden kallas Mont Blancs pärla. Staden är under vinterhalvåret en populär skid-destination med bara 4 kilometer till Megève och cirka 30 kilometer till Chamonix-Mont-Blanc, och med full utsikt mot Mont Blanc. Under sommarhalvåret är staden känd för sin ekologiska badsjö, vandringsleder och den friska bergsluften och naturligtvis utsikten mot Mont Blanc! 

Innan Combloux blev en populär skiddestination var staden bara en helt vanlig bergsby bestående av trä- och stenhus där stadens cirka 2 000 invånare livnärde sig på lantbruk. Lantbruket utgör fortfarande en avsevärd del av livet i staden även om skid-shoppar och chalets också präglar stadens ansikte. Staden och området erbjuder flera marknader, många butiker och flera restauranger.

På kommer även gäster till Combloux på sommaren, eftersom här finns bra möjligheter för vandring i bergen och att köra mountainbike eller simma i Frankrikes första ekologiska badsjö, som blir härligt uppvärmd av solens strålar på sommaren. Skidliftarna är öppna även på sommaren vilket kommer alla som tycker om utförskörning till godo. Dessutom ger det möjlighet att äta på restaurangerna uppe på höjderna och att njuta av den panoramiska utsikten mot Mont Blanc under lunchen. Det går dessutom gratis skidbuss mellan Combloux och Haut-Combloux, och därifrån fyra öppna skidliftar så att fotgängare och mountainbikers kan komma upp på bergstopparna. Vill man prova något nytt kan man åka sommarrodel, kanske spela tennis eller njuta av utbudet av wellness center eller simma i badsjön.

I stället för att doppa sig i klorhaltigt vatten har man här möjlighet att bada i en 4 500 m² stor, konstgjord sjö fylld med vanligt dricksvatten, vattenväxter och ett vattenfall. Man har avsatt 1 500 m² för simmande gäster.

Med fulländad utsikt mot Mont Blanc, är detta en fantastisk skiddestination som tillsammans med områdena Megève, Saint-Gervais, Les Contamines, och La Giettaz erbjuder totalt 544 kilometer pist, snöparker, 12 picknick områden och ekologiska toaletter. I området finns det även möjlighet till 20 kilometer glaciäråkning med en vertikal fallhöjd på 2 800 meter. Här kan man ägna sig åt handiski, heliski, offpist, cross country, snow boarding och naturligtvis diverse former av vanlig skidåkning.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Resmål i Rhône-Alpes

 • Alpe d'Huez
  2 hotell
  Det finns massor av möjligheter för att hålla en aktiv semester på en resa till Alpe d'Huez. Om vintern finns det flera pister nära den franska alpstaden, medan friluftsentusiaster under sommaren kan utforska de spektakulära bergslandskap på vandring.
 • Valence
  1 hotell
  Med sin kombination av ett behagligt sydfranskt klimat, en trevlig gammal stadsdel med många bra matställen och sina fina historiska byggnader så är det inte särskilt konstigt att Valences popularitet som resmål har vuxit på senare år.
 • Aix-les-Bains har varit berömt sedan antiken, men framstår idag ändå som befriande outforskad. Här kan du njuta av solen på flera stränder vid sjön, som också inbjuder till båtturer och vackra vandringsturer. Dessutom är det inte långt till ... de franska Alperna. Läs mer
 • Du har en fantastisk utsikt från Autichamp över det böljande landskapet och naturparken "Vercors". En resa till denna lilla landsby med historiska rötter tillbaka till romartiden är även en möjlighet att njuta av semestern med aktiva naturupplevelser.