Vingårdssemester i Provence

Provence är den äldsta vinregionen i Frankrike, och om du är intresserad av vin så finns knappast något bättre resmål. En vingårdssemester i den sydfranska regionen ger en möjlighet att få följa vinets väg från druva till flaska och till att följa intressanta vinrutter genom vackra landskap och mysiga byar.

I dag är Provence, som officiellt heter Provence-Alpes-Côte d'Azur, bland vinintresserade mest känt för sina fina roséviner, men här produceras även röda och vita viner av hög kvalitet. En vingårdssemester är ett självklart val för dig som vill uppleva livet på en vingård på nära håll, men en vingårdssemester ger även möjlighet till att utforska flera vingårdar och andra sevärdheter i Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Följ till exempel den officiella "Route des Vins de Provence", där över 350 vinbönder och en lång rad vinkällare i regionen bjuder besökare välkomna och med glädje delar med sig av sin stora kunskap om vin.

En vingårdssemester är naturligtvis även en enastående möjlighet till att stifta närmare bekantskap med det härliga provencalska köket som bjuder på ett mångfald av väldoftande rätter som bäst avnjuts tillsammans med ett gott glas vin.

Vinresor till Provence-Alpes-Côte d'Azur

Föreställ dig att du sitter med ett gott vin och njuter av utsikten över det azurblåa Medelhavet medan cikadornas sång fyller den varma sommarluften. Låter det som ett drömscenario för dig? Det är just den typen av avkopplande stunder du kan se fram emot på en vinresa till Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Det har odlats vin i hundratals år i detta sydöstliga hörn av Frankrike där det solrika klimatet med varma dagar och svala kvällar passar perfekt för vinodling. Olika druvsorter har genom tiderna förts hit och odlats av de många olika folkslagen som har bott här. I dag är det framförallt rosé-vin som Provence-Alpes-Côte d'Azur är känt för och som utgör merparten av produktionen. Men regionens många vingårdar tar även fram åtskilliga vita och röda viner av hög kvalitet.

En vinresa är en enastående möjlighet till att få uppleva vinodling i Frankrike på nära håll och inte minst till att smaka dig igenom ett rikt urval av kvalitetsviner. Du kan till exempel välja att bo på en av de vingårdar som erbjuder övernattning, eller följa en vinrutt som tar dig genom flera vinområden.

Det är naturligtvis inte enbart vinerna som gör Provence-Alpes-Côte d'Azur till ett av Frankrikes mest populära resmål. På din resa kan du därför även uppleva en mängd intressanta kultursevärdheter, idylliska landskap och storslagen natur.

>> Läs mer om våra resor till Provence-Alpes-Côte d'Azur

>> Läs mer om vingård

Karta över Provence och Côte d'Azur