Sista minuten resor till Provence-Alpes-Côte d'Azur

Provence-Alpes-Côte d'Azur i södra Frankrike är ett av världens mest populära resmål och regionen är även ett favoritresmål för svenska livsnjutare. Bra flygförbindelser till bland annat flygplatsen i Nice innebär att du har goda möjligheter att hitta en billig flygresa till detta vackra hörn av Frankrike.

En semester i Provence-Alpes-Côte d'Azur bjuder, förutom många solskenstimmar, även på ett närmast överväldigande urval av vackra sevärdheter och utflyktsmål. Utnyttjar du möjligheten att komplettera din flygsemester med en hyrbil har du möjlighet att uppleva allt från fascinerande romerska byggnadsverk till spektakulära naturscener. Därtill kommer naturligtvis de härliga stränderna, vinerna och alla kulinariska upplevelser som för många besökare utgör själva essensen av södra Frankrike.

Letar du efter en billig restplats till Provence-Alpes-Côte d'Azur? Då bör du överväga att boka en av våra flexibla paketresor dit. Utöver den billiga flygbiljetten får du då även boende på unika, handplockade hideaways, där du kommer att uppleva äkta fransk Medelhavsatmosfär. Vi använder oss enbart av hotell som fått fina recensioner.

Knappa in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar vi snabbt de bästa priserna på restplatser och sista-minuten resor till Provence. Du kan välja mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö, Luleå och Köpenhamn - därpå söker vi efter billiga biljetter från alla flygbolag - även lågprisbolag - och kombinerar dem med våra handplockade hotell i Provence som fått fina recensioner. Du får din restresa som en paketresa som är säkrad av resegaranti. Du kan till och med komplettera din resa med en hyrbil eller transfer så att allt är ordnat redan hemifrån. Trevlig resa!

>> Läs mer om våra resor till Provence-Alpes-Côte d'Azur
>> Läs även om semesterbostäder i Provence här

 

Karta över Provence och Côte d'Azur

Populära hotell i Provence och Côte d'Azur

Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Aix-en-Provence
9,0
Fantastiskt
1801 omdömen
  • Närmaste flygplats: 26 km
  • Närmaste strand: ca. 41 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Rayol-Canadel-sur-Mer
9,3
Fantastiskt
365 omdömen
  • Närmaste flygplats: 37 km
  • Närmaste strand: ca. 1 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Cannes
9,3
Fantastiskt
817 omdömen
  • Närmaste flygplats: 26 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi

Information om Provence

Här har jag samlat lite fakta och information om Provence, såsom klimat och väder, geografi och departementen, språk, natur och lite om de viktigaste städerna. Om du har lust till mer inspiration inför din resa till Provence, rekommenderar jag dig att läsa vår inspirerande reseblogg, där du hittar spännande artiklar om Provence.

Klimat och väder

Precis som med alla lite större regioner varierar klimatet mycket beroende på var du befinner dig i Provence – om det är berg, dal, slätt eller kust – men den största delen av regionen har ett typiskt medelhavsklimat med varma, torra somrar, milda vintrar med bara lite snö och frost, och massor av soltimmar. Om vintern kan vädret dock påverkas av den ökända Mistralvinden, som huserar i stora delar av södra Frankrike, och som får det att kännas kallare än temperaturmätaren visar.  

I områden med många berg och högtliggande terräng, däribland högt belägna dalar, såsom i Alpes-de-Haute-Provence og Vaucluse, råder ett alpint klimat med väsentligt lägre temperaturer om vintern och mer nederbörd (som på vissa ställen faller som snö).

De varmaste månaderna är juli och augusti, då den högsta medeltemperaturen når 28 grader (och den lägsta medeltemperaturen ligger på 17 grader), därefter kommer juni med en högsta medeltemperatur på 26 grader (lägsta medeltemperatur 14 grader) och september med en högsta medeltemperatur på 25 grader (lägsta 14 grader). December och januari är de kallaste månaderna i Provence med en högsta medeltemperatur på 10 grader och lägsta medeltemperatur på 3 respektive 1 grad.

Oktober är den månad då det regnar mest under året i Provence med i genomsnitt 76 mm, efterföljd av november med 69 mm och december med 66 mm. Juli med i genomsnitt 11 mm och juni med 24 mm är de månader med minst nederbörd i Provence, medan det kanske kommer som en överraskning för några, att februari har en aning mindre nederbörd än augusti (med 32 mm jämfört med 34 mm i augusti).

Geografi, invånare och departement

Provence - eller Provence-Alpes-Côte d'Azur, som regionen formellt heter på franska – ligger i det sydöstra hörnet av Frankrike och gränsar till grannregionen Languedoc-Roussillon i väst, Rhône-Alpes i norr, Italien i öst och Medelhavet i söder. Med sina 31 400 kvadratkilometer är regionen den sjunde största av Frankrikes totalt 26 regioner.

Regionen har 6 departement, som någorlunda motsvarar det vi i Sverige kallar län, med en folkvald församling kallad conseil général.

De sex departementen är: Alpes-de-Hautes-Provence, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Hautes-Alpes, Var och Vaucluse, varav departementet Bouches-du-Rhône, med sina omkring 1 917 000 invånare är den mest befolkningstäta delen av regionen, medan departementet Hautes-Alpes med sina 133 000 invånare är den minst befolkade delen.

Alpes-de-Haute-Provence är med 6925 kvadratkilometer det största departementet till ytan i Provence, medan Vaucluse med 3567 kvadratkilometer är det minsta departementet till ytan.

Totalt har Provence omkring 4 960 000 invånare.

Språk

Provencalska, även känd som langue d'oc, var utbrett i Provence intill början av det tjugonde århundradet, då den franska regeringen bestämde sig för att ersätta de regionala och lokala språken i Frankrike med franska och därför lanserade man en rad omfattande – och i slutändan mycket effektiva – språkprogram, vars uppgift var att få invånarna i Provence att tala franska.

Idag är det bara en minoritet i Provence (uppskattat till omkring en halv miljon människor), som pratar provencalska regelbundet, och av dessa är majoriteten äldre, även om man fortfarande undervisar i provencalska på skolor och universitet i regionen.

Provencalska är ett occitanska (d.v.s gallo-romanskt) språk, som har gemensamma drag med katalanskan, och som har en rad lokala variationer, såsom vivaro-alpin, som talas i Alperna, och Niçard, som talas i Nice.

Viktigaste städerna

Marseilles
Marseilles, belägen i departementet Bouches-du-Rhône, i den norra delen av Lejonbukten (Golfe du Lion), är inte bara Provenceregionens huvudstad och ekonomiska/kommersiella centrum med sin centrala placering vid Medelhavet och sina mer än 850 000 invånare, men även Frankrikes näststörsta stad, slagen enbart av huvudstaden Paris.

Nice
Nice är – med sina 346 000 invånare – den femte största staden i Frankrike och den näststörsta franska staden vid Medelhavet. Med sitt smeknamn Nice la Belle (Nice den vackra), sitt fantastiska klimat året runt, sitt härliga läge vid Medelhavet – och sin spännande historia och sitt kulturella arv – har staden blivit en av de mest besökta och populära städer i södra Frankrike.

Toulon
Toulon, som är huvudstad i departementet Var, är den fjärde största franska staden vid Medelhavet efter Marseilles, Nice och Montpellier, och är särskilt känd för sin fiskeindustri, sitt skeppsbyggeri, sin vinframställning, sin tobaks- och pappersindustri, och för att vara hemstad för den franska medelhavsflottan.

Aix-en-Provence
Aix-en-Provence, belägen i departementet Bouches-du-Rhône, omkring 32 kilometer norr om Marseille, är mest berömd för sitt förflutna som ett viktigt kulturcenter på 1100-talet och för att vara det ställe, där konstnären Paul Cézanne bodde och målade under perioder av sitt liv, och för att vara den plats där författaren Émile Zola växte upp.

Natur

Frankrike har bara sex nationalparker; men hälften av dessa, d.v.s tre, befinner sig i Provence. Regionen har också fyra mycket olika naturparker eller naturreservat (kallade Parcs naturels régionaux på franska), och därutöver finns här tre, av i allt sju biosfärreservat i Frankrike, vilka uppmärksammats av UNESCO.
Provence har en lång rad kända berg, bergskedjor och floder, varav Rhône, Verdon och Var är de mest kända floder, och De maritime Alper, Chaîne des Alpilles och Massif des Maures är bland de viktigaste bergskedjor i regionen.

Medan de högsta bergen i Provence befinner sig i De maritime Alper på gränsen till Italien, så är det mest berömda berget i Provence av en mer blygsam storlek, nämligen Montagne Sainte-Victoire på 1011 meter, belägen på gränsen mellan departementena Bouches-du-Rhône och Var. Berget hänger – bokstavligt talat – i ett okänt antal vardagsrum runt om i världen, eftersom den världsberömda konstnären Paul Cézanne, som bodde i närheten av berget, har målat av det många gånger.