Semesterlägenheter i Provence

Förälska dig i Provence – Alpes Côte d' Azur, Den Franska Rivieran kommer hänföra dig med sin eleganta kust, vackra landskap och spännande städer. Här får du lyx och flärd, natur och historia samt ett kök i absoluta världsklass. Boka en semesterlägenhet i Provence med Escapeaway idag!

Den Franska Rivieran eller la Côte d'Azur, som betyder den azurblå kusten, har en otrolig dragningskraft på oss skandinaver. Så fort du landar på Nice flygplats förstår du var namnet kommer ifrån. Vilken utsikt över Medelhavet och vilken färgskala! Det milda klimatet, de pittoreska städerna, den vackra naturen och det speciella ljuset har gjort att konstnärer och kändisar från hela världen har vallfärdat till Rivieran i över hundra år. Här finns massor av semesterlägenheter med allt från beskedliga enrumslägenheter i en charmig gränder till stora semesterbostäder med havsutsikt.

Jag kan helt klart förstå turisternas "beroende" för här på Rivieran får du en blandning av allt: Trendig shopping, stora pompösa lyxhotell, yachter, filmfestivaler och mycket annat - allt sådant som lockar de rika och berömda... och helt vanliga människor och semesterfirare.

Städer som Cannes, Cap d'Antibes, Villefrance sur Mer och Saint-Jean-Cap-Ferrat är bara några exempel på alla dessa magneter. Samt ej att förglömma Monaco som dock inte hör till Frankrike men som ändå är värt ett besök när du befinner dig på Franska Rivieran. Du kan helt klart ta bilen eftersom det finns massor av parkeringsmöjligheter annars kan du bekvämt sätta dig till rätta på tåget som går längs en av de vackraste sträckorna längs kusten mot det lilla furstendömet. Tillbaka till Rivieran och ’au revoir’ till Monaco…

Provence är även för dig!

Det är inte bara de rika och berömda som har hittat ett eftertraktat andningshål i denna del av Frankrike. Här råder nämligen den atmosfär som vi alla längtar efter att få uppleva, nämligen små städer med trånga gränder och terrakottafärgade hus, sol och strandliv under vajande palmer, kulinariska matupplevelser och "druvnektar" framställd i guds eget vinland.

Du måste på din semester unna dig att besöka den gamla stadsdelen i Nice – fylld till bristningsgränsen med restauranger, stämning och ett gatuliv och leverne i en klass för sig. Vad mer ska du besöka? Jo Cannes och den berömda strandpromenaden La Croisette med filmstjärnor och vackra hotellfasader. Trots det mondäna klientelet i staden kan du ändå slå dig ner och äta en lunch eller en middag där både semesterbudgeten och dina smaklökar kan glädjas åt de franska frestelserna till exempel i stadsdelen Le Sequet, eller följ med någon av båtarna ut och besök öarna les iles Lérins som bland annat rymmer gamla kloster som än idag har behållit sitt ursprungliga ändamål till skillnad från många andra kloster.

Jag har inte plats nog att skriva om alla mina älsklingsställen på den Franska Rivieran men obligatoriskt är även den berömda parfymstaden, Antibes och det vackra Picassomuseet, små pärlor till byar som Eze med underbar panoramautsikt över Medelhavet, Villefrance sur Mer med sin gamla gata från 1260, la rue Obscure (även kallad The Dark Street) och naturligtvis Saint Paul de Vence där den berömde konstnären Marc Chagall bodde fram till sitt sista andetag 1985.

Boka online för bästa pris

Knappa in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar du lätt en flexibel resa till Provence som passar för dig och dina planer. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Luleå, Malmö eller Köpenhamn - så söker vi efter billiga flygbiljetter från alla flygbolag och kombinerar dem med våra utvalda semesterlägenheter i Provence, enbart sådana med fina recensioner. Du får det hela satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti och till nätets bästa pris.

>> Läs även om kör-själv semester till Provence här

>> Läs mer om semesterlägenhet

Karta över Provence och Côte d'Azur

Populära hotell i Provence och Côte d'Azur

Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Gassin
9,2
Fantastiskt
89 omdömen
  • Närmaste flygplats: 48 km
  • Närmaste strand: ca. 1.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Les Baux-de-Provence
9,2
Fantastiskt
277 omdömen
  • Närmaste flygplats: 31 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Cannes
8,6
Mycket bra
614 omdömen
  • Närmaste flygplats: 26 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Så väljer vi ut semesterlägenheterna i Provence åt dig

Hos Escapeaway säter vi en stor ära i att presentera de bästa semesterlägenheterna i Provence för dig. Det är helt enkelt vårt jobb att se till så kvaliteten är i ordning - och ditt jobb att resa ut och uppleva. Vi sätter därför stränga kvalitetskrav på våra boenden och vi presenterar enbart semesterbostäder som fått fina recensioner. På så sätt håller vi löpande "kontroll" på varje enskilt hotell och semesterlägenhet så vi kan vara säkra på att allt är i toppklass för dig och ditt ressällskap.

Det har skrivits massor av böcker om denna vackra region i Frankrike och det är verkligen en utmaning att ge en kort beskrivning eftersom det helt klart är mitt älsklingsställe i hela Frankrike. Jag har varit i Provence så många gånger att jag har tappat räkningen. Min familj börjar bli lite trötta på det samtidigt som de väl kan förstå varför jag har förlorat mitt hjärta till detta helt unika och vackra område. Det är bara något helt obeskrivbart över Provence! Jag vet inte riktigt var jag ska börja och mitt råd är egentligen att du bara ska resa dit och skaffa dina egna erfarenheter.

Jag börjar som regel mitt reseplanerande på en grå och kall dag här hemma - med regn och blåst och alldeles för låga temperaturer. sen sluter jag ögonen och drömmer om min semesterlägenhet i Provence: Den otämjda, backiga naturen med olivträd, vinodlingar och lavendelfält så långt ögat når, cikadornas sång, autentiska små byar med platanträd och sprudlande fontäner. Värmen, dofterna och sorlet av röster från de som handlar på marknaderna, smaken av god mat och gott vin kombinerat med den svalkande Mistralvinden från norr som väcker liv i det varma Provence.

En plats för kulturella, gastronomiska livsnjutare!

Historiska städer som Aix en Provence, Avignon, Arles, Les Baux de Provence och den fantastiska Luberon. Men också olivodlingarna vid Alpilles eller Frankrikes ”Grand Canyon” - Gorges du Verdon finns på min hemgjorda lista över "platser som du bara måste se". Eller, stäng av klockan och besök de idylliska fiskelägena vid Medelhavskusten, Bandol, Cassis, Sanary sur Mer, och inte att förglömma mer fashionabla Saint Tropez.

Jag skulle kunna fortsätta på samma sätt i evigheter men du kan ju inte hinna med att besöka hela Provence på en semester för du måste även avsätta tid i kalendern för badkläder och stilla stunder vid din semesterlägenhet - på solterrassen eller vid swimmingpoolen – men förhoppningsvis har du fått så mycket mersmak efter ditt första besök att du återvänder för att uppleva mer av "art de vivre".

Om du hinner måste du också avlägga en visit i Marseille som har genomgått en otrolig förvandling i samband med att staden var Europas kulturhuvudstad, 2013.

Ta bilen och parkera den i parkeringshuset vid den gamla hamnen, le vieux port, så har du hjärtat av Marseille för dina fötter! Must see i Marseille är det nya och imponerande museet MuCEM som ligger med panoramautsikt vid den gamla hamnen där du självklart hittar de gamla fiskebodarna och restaurangerna som serverar sin berömda fisksoppa la bouillabaisse, som helt klart smakar bäst där den ursprungligen kom ifrån (tillagningen av soppan är en hel historia i sig). Bon appétit!

Du blir också tvungen att ta båtarna ut till Les Calangues längs den berömda kuststräckan mellan Marseille och Cassis och som lägger till vid den lilla ön Château d'If där Greven av Monte-Cristo satt fängslad.

Camargue

Camargue-området hör faktiskt till Provence men eftersom det är ett så speciellt och unikt landskap med säregna traditioner och kultur så kräver det lite mer förklaring.

Här har du inte de bilder som du vanligtvis förknippar med Provence och de lavendel och olivfyllda landskapen utan här förändras landskapet så snart du kör från Arles och söder ut ner mot staden Saintes Maries de la Mer. Här i Camargue är det öppna vidder, marsken, ett rikt fågelliv och naturligtvis de vita hästarna som är symbolen för hela området. Till och med husen och byggnadsstilen är annorlunda, den påminner mer om de spanska, vita haciendorna, mycket autentiskt och vackert på sitt alldeles egna sätt – låga gårdar, vissa med halmtak, med gott om plats för såväl djur som människor. Området är ett skyddat naturreservat med över 500 fågelarter, vilda tjurar och man vågar nästan säga att Frankrikes "cowboys" les gardians" hör till reservatets naturliga inslag. Det är ett mycket stolt och oberoende folk som bor här i låglandsområdet med ett inslag av spanskt levnadssätt.

Huvudstaden i området Les Saintes Maries de la Mer är framför allt känd för de årliga pilgrimsfärderna i maj och oktober månad och inte minst för sina helgon Jungfru Marias halvsystrar, Maria Klopas, Maria Salome och Maria Magdalena samt deras "svarta" tjänarinna Sara som hamnade här efter att deras skepp förlist. Enligt legenden lät de uppföra ett kapell till ära av Jungfru Maria. Kyrkan i staden rymmer enligt sägnen de jordiska kvarlevorna efter de förlista. Visste du att Svarta Sara idag är zigenarnas skyddshelgon? Området Camargue har sitt eget vapen som man kan se överallt Det är ett hjärta med ankare och tjurfäktningssvärd. Camargue har ingen jämförelse och med risk för att låta som en klyscha så ska detta hörn av Provence bara upplevas!

>> Läs mer om semesterbostäder i Provence här