Resor till Sanary-Sur-Mer

Sanary-Sur-Mer är en liten badort på Côte d'Azur i hjärtat av Provence. Här kan man uppleva en trevlig stad och glädja sig åt de många små stränderna med sand och småsten i det soligaste hörnet av Frankrike; här skiner solen i genomsnitt 320 dagar om året!

Sanary-Sur-Mer ligger bara cirka 50 kilometer från Marseille och kan skryta med att ligga i Frankrikes soligaste område. Sanary-Sur-Mer bjuder på cirka 8 kilometer av badmöjligheter i form av många olika små stränder täckta av sand och småsten, här finns även ett trevligt centrum med butiker, restauranger och det råder en härlig stämning. Staden har även en fin strandpromenad kantad av rosa hus samt en liten hamn med små fiskebåtar. Fiske är inte längre stadens huvudsakliga inkomstkälla, men man kan fortfarande se fiskare bege sig ut till havs för att utföra sitt arbete på traditionellt sätt.

Vin och gastronomi

Sanary-sur-Mer ligger i vindistriktet Bandol AOP som är känt för sina rödviner och jämförs ofta med det område som producerar det kända vinet Châteauneuf-du-Pape. En del kan nog nicka igenkännande åt namn som Domaine Tempier, Domaine de la Tour du Bon, Château Sainte Anne och Domaine la Suffrène. Det produceras även rosévin i området som till exempel Domaine de Terrebrune och Domaine de la Mordorée. I stadens vinkällare ges det möjlighet att provsmaka och köpa de olika härligheterna. I staden finns även två mataffärer och därutöver finns även otaliga konditorier som bakar den berömda "Tarte Tropezienne" som är en specialitet för området omkring Saint Tropez. Även öl och choklad är specialiteter i detta område så staden erbjuder även ett stort utbud av dessa läckerheter. Varje dag säljs det nyfångad fisk på strandpromenaden till ett bra pris och på sommaren erbjuder den lokala marknaden dagligen lokala produkter som ost, kött, frukt, grönsaker samt honung av hög kvalitet.

Turism

Bor du i Sanary-Sur-Mer så finns det mycket att hitta på. I stadens romantiska torn, Tour Romane, har man inrett ett museum för undervattensarkeologi. Det var nämligen i Sanary-Sur-Mer som den berömde oceanografen Costeau under Andra Världskriget uppfann och utvecklade den första moderna dykutrustningen. Det vackra kapellet La Chapelle Notre-Dame-de-Pitié från 1500-talet är även det värt ett besök, inte minst på grund av den vackra utsikten över kusten som man har härifrån. Sanary-Sur-Mer omges av ett antal städer och byar av varierande storlek. Det är dessutom bara 50 kilometer till storstaden Marseille, 13 kilometer till Toulon och i inlandet hittar man flera intressanta medeltidsstäder som bland annat Castellet och La Cadière. Många surfare hittar för övrigt hit eftersom området med jämna mellanrum besöks av den berömda Mistralvinden vilken skapar optimala förutsättningar för surfing på böljan den blå. Det sägs att Portissol är stadens bästa strand, men varför inte prova flera och utse din egen favorit. Till skillnad från de flesta andra badorter är Sanary-Sur-Mer bebott året runt även om befolkningsantalet toppar i början av augusti. Tycker man inte om överfulla stränder bör man inte besöka staden under denna period.

Rik på historia

Det finns massor av historia i Sanary-Sur-Mer. I staden kan man se spår av såväl grekiskt som romerskt herradöme som till exempel tornet "Tour Romane" från 1200-talet och från vilket man - med den strategiska positionen i hamnen - kunde hålla kontroll över kustlinjen. Under 1930-talet flydde många intellektuella tyskar hit till Sanary-Sur-Mer för att undkomma Hitlers makt och kunna skriva sina verk i exil. 1939 när Andra Världskriget bröt ut började den franska regeringen behandla dessa tyskar som utländska fiender och skickade till och med en del av dem i koncentrationsläger. Än idag kan man besöka en del av de intellektuella tyskarnas gamla bostäder vilket bidrar till att staden besöks av många tyskar.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Sanary-Sur-Mer