Resor till Saint Paul de Vence

Tycker du om konst, kultur och livet i första klass under den azurblåa Medelhavskustens vajande palmer? Då vet du säkert redan att det inte kan gå fel med en semester på Côte d'Azur. 

Men finns det en solbelyst fläck på den sydfranska kartan som mer än de flesta i detta hörn av Europa sjuder av raffinerat kulturliv och skämmer bort konstälskare med några av de bäst tänkbara upplevelserna så är det den vackra lilla staden Saint-Paul-de-Vence. I tidernas morgon - eller rättare sagt före Andra Världskriget - var staden totalt okänd även om den var lika vacker då som idag. Om någon besökte denna lilla stad under en resa i Frankrike så upplevdes den knappast som något annat eller mer än bara en ovanligt vacker och stämningsfull, gammal lilleputt-samling av hus runt en Medeltida landsortskyrka på en av Provence frodiga kullar. 

Sedan anlände personligheter som de världsberömda konstnärerna Pablo Picasso och Marc Chagall under efterkrigsåren och staden ändrade som genom ett trollslag karaktär till ett känt och beundrat centrum för en del av tidsperiodens mest imponerande konstproduktion i Europa. Mindre omtalad blev naturligtvis denna Medeltida stad inte av att filmstjärnor som Roger Moore och den italiensk-franske skådespelaren Yves Montand började slå sig ner här. När du på din resa till den Franska Rivieran tar vägen förbi Saint-Paul-de-Vence kommer du på väldigt många sätt förstå varför så många framgångsrika och talangfulla människor har förlorat sina hjärtan till denna skinande kristall till sydfransk småstad. Här högt upphöjd över det sagolika, varierade landskapet och den storslagna kusten på en frodig grön kulle väntar dig utsökta konstupplevelser och panoramautsikter så vackra att kameran som du naturligtvis inte kommer kunna låta bli att plocka fram gång på gång omöjligen kan göra det hela rättvisa. 

Det är svårt att bestämma sig för om den vackraste synen när du kommer körande till exempel från det närliggande Nice är den av själva den lilla staden, där de gamla murarna som på Medeltiden helt omgärdade staden delvis finns bevarade. Eller om det är när dina ögon skäms bort ännu mer av panoramautsikterna över landskapet nedanför dig när du har hittat din plats i solen på någon av stadens utsiktspunkter. Under alla omständigheter kommer du snabbt bli enig med dig själv om att du har hittat en plats där lugnet i ditt sinne snabbt kommer lägga sig och göra det lätt för dig att ta med underbara minnen av det äkta Provence med dig hem. 

Gallerier i Saint-Paul-de-Vence

Om du är konstälskare så befinner du dig på en av de bästa platserna på jordklotet när du tillbringar din semester i Saint Paul de Vence - i alla fall i jämförelse med de allra flesta andra små städer och byar. Ett bra ställe att påbörja dit utforskande av konstarvet är på Rue Grande, stadens centrala gata, som i sig själv närmast är ett enda konstgalleri under öppen himmel. Här i fönstren ställs verk ut av namn som Chagall, César, Niki de Saint-Phalle, Koons och ett pärlband av andra spännande konstnärer. Ställen som Galerie Le Capricorne (stadens äldsta galleri), Paul Rafferty Gallery, Choisi La Galerie Saint-Paul-de-Vence, Galerie Art Seiller à Saint-Paul-de-Vence och Galerie du Vieux Saint-Paul/Galeries Bartoux låter dig njuta av något av den bästa konsten från både förtid och nutid. 

Det är inte lätt att peka ut något speciellt galleri som är särskilt värt att rekommendera på din resa till Saint-Paul-de-Vence för som du nog märker är utbudet så stort att det kan liknas vid en stor och överdådig lyx-buffé där det bara är din personliga smak och dina preferenser som kan begränsa dig. Utanför den gamla stadsmuren väntar dig också kulturella upplevelser i särklass. Besök till exempel Bogéna Galerie som ligger i en förnäm gammal byggnad vid foten av Saint-Paul-de-Vence. I de ljusa lokalerna ställer man ut samtida konst och byggnadens storlek gör det möjligt att även hysa verk, evenemang och arrangemang relaterade till musik och litteratur - och på så sätt skapa ett delat rum för det bästa som de olika konstformerna har att bjuda på.  

Skulle du någon gång behöva ett avbrott i galleribesöken kan det rekommenderas att besöka Chagalls grav. Den bereste Marc Chagall som fann inspiration till sina målningar i såväl Vitryssland som han ursprungligen kom ifrån som vid Medelhavets kuster och i Jerusalem bodde nästan 20 år i Saint-Paul-de-Vence från 1966 till 1985. När din semester på Franska Rivieran tar dig till Saint-Paul-de-Vence kan du beundra samma landskap och hus som målaren tillbringade mycket tid med att närstudera innan han omsatte dem till mästerverk på målarduken. Du kan även besöka den store konstnärens sista viloplats på den lilla stadens kyrkogård. Kyrkogården ligger på Plateu de Puy som antas ha utgjort kärnan i det Medeltida Saint-Paul-de-Vence från år 1000 till år 1200 då bostadshusen byggdes runt Saint Michel-kyrkan.  

I Nice som bara ligger cirka 17 kilometer från Saint-Paul-de-Vence ligger det även ett Marc Chagall-museum på Avenue Dr. Ménard 36. 

Restauranger och hotell

Som på alla andra platser i Provence äter du fantastiskt i Saint-Paul-de-Vence. Här har man inte bara förstånd på det bästa av det bästa inom konsten utan även inom matkulturen. Du kan till exempel slå dig ner på den centralt belägna Le Tilleul (Place du Tilleul) och sätta tänderna i raffinerad och vällagad klassisk fransk mat med en modern twist. Eller besöka den fantastiska restaurangen Toile Blanche för den optimalt romantiska matupplevelsen. Här kommer den magiska utsikten du har framför dig medan du avnjuter fantastisk fransk mat på uteterrassen för evigt etsa sig fast som ett minne i ditt hjärta. Att beundra solnedgången över de otroligt vackra naturomgivningarna omkring Sant-Paul-de-Vence medan du äter en perfekt tillagad fisk från Medelhavet och dricker ett glas svalt vittvin därtill är inte något du glömmer i första taget. Toile Blanche ligger på Chemin de la Pounchouniere 826. 

Saint-Paul-de-Vence har inte någon brist på mycket charmiga, autentiska och trevliga hotell där du lätt kommer kunna tillbringa din sydfranska semester omgiven av lugn, ro och skönhet. Många av dessa hotell passar bra att bo på när du tillbringar några dagar i staden på din resa till Côte d'Azur, detta ger dig mycket mer tid att insupa den unika och underbara stämningen och estetiken som kännetecknar denna speciella plats på jorden än om du bara tar en halvdagstur hit. När du har lite mer tid kommer du märka att staden har något speciellt över sig som du inte hittar i många andra städer av samma storlek. Detta speciella är kanske inte så lätt att sätta ord på men när man tillbringar sin semester i Saint-Paul-de-Vence märker man snabbt vad det är som har lockat hit några av världens största konstnärer. 

Upplevelser i närheten av Saint-Paul-de-Vence på din semester i södra Frankrike 

Medan du njuter av livet i Saint-Paul-de-Vence kan du dra nytta av det faktum att du befinner dig mycket nära flera av de mest spännande och pulserande städerna i Sydfrankrike. Nice ligger bokstavligen talat precis runt hörnet och denna pärla till charmerande, livlig och grandios europeisk storstad är som Côte d'Azurs okrönta huvudstad självklart ett absolut måste att uppleva på din resa.  

Du befinner dig även på mycket lätt och behagligt avstånd från Antibes där både Picasso-museet, den glittrande marinan vid det djupblåa Medelhavet, Renoir-museet, katedralen och den botaniska trädgården väntar på dig. Kort sagt rymmer den sagolika staden Antibes erbjudanden för alla smaker. Oavsett om du främst vill sitta på en elegant restaurang med utsikt över lyxyacher och guppande båtar på det lätt skvalpande havet vars yta fångar solstrålarna eller om du vill dyka ner i den rika konsthistorien som kännetecknar detta hörn av Côte d'Azur så kommer ett besök i Antibes på din semester inte göra dig besviken.

Är du den naturälskande typen så har du också kommit till rätt ställe och del av Europa för naturen i Provence är som bekant gudavacker och en biltur mellan lavendeltäckta kullar och frodiga vinodlingar kan alltid rekommenderas. Stanna till vid någon vingård, provsmaka deras läckra droppar och köp en god flaska vin med dig hem. Det finns många spännande vandringsstigar och leder runt Saint-Paul-de-Vence, bland annat en rutt som går genom Gardettes-skogen och längs den lilla Malvan-floddalen till Vence. 

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Saint Paul de Vence