Resor till Roquebrune-Cap-Martin

Roquebrune-Cap-Martin är en underbart härlig liten kuststad på Frankrikes blombeströdda Côte d'Azur. Stadens lite "fancy" läge mellan Menton och Monaco bidrog i början av 1900-talet till att göra den till en plats där de unga, de rika och de vackra gärna träffades under den sydfranska solens strålar. Denna plats på kartan är det idag många andra och mer kända städer på den glamorösa kusten som har tagit. Det finns emellertid fortfarande många goda skäl till att du lugnt kan se fram emot ditt besök i Roquebrune-Cap-Martin under din semester på Côte d'Azur. 

Utforska Roquebrune-Cap-Martin på din semester

Den charmiga lilla staden består av tre delar som tydligt skiljer sig från varandra: Den historiska staden Roquebrune på Mont Angel högt upphöjd över kusten; resort-staden som tillsammans med stadens nya centrum breder ut sig längs med kusten och till sist själva Cap Martin - en halvö bebyggd med lyxiga villor. Även om dessa tre stadsdelar faller under det gemensamma stadsnamnet Roquebrune-Cap-Martin så är det viktigt att veta att den gamla delen av staden faktiskt ligger flera kilometer från kusten. Detta är framför allt bra att veta om du planerar att tillbringa flera dagar av din sydfranska semester i Roquebrune-Cap-Martin och därför behöver boka ett hotellrum i staden.

Har du snörat på dig vandringsskorna eller har ett par bekväma sneakers på fötterna så kan du absolut gå från järnvägsstationen i Roquebrune-Cap-Martin upp till den gamla staden. Var bara beredd på att det minst sagt är en brant uppförsbacke! 

När du kommit fram till den gamla staden väntar dig något av det bästa med att tillbringa semestern i Provence, att märka historiens närvaro i utforskandet av vacker, välbevarad, gammal landsortsarkitektur. Flanera runt lite på måfå bland de vackra, smala gatorna och stanna till ibland och njut av de Medeltida husen som är omsorgsfullt och fint renoverade. Stadens gamla slott från år 970 som byggdes av greve Conrad den 1 är naturligtvis en huvudattraktion.

En del av de trånga passagerna i Roquebrune-Cap-Martin har försetts med tak vilket höjer genuiniteten och ger lite äventyrskänsla till ditt utforskande av denna stämningsfulla provencalska stad. Då och då måste du huka dig för det är inte alla de täckta gränderna som passar för människor av modern genomsnittslängd - framför allt en av dessa gränder hör troligtvis till en av de lägsta av sitt slag i hela Provence. Glöm inte att njuta av utsikten över den nyare delen av staden på ena sidan och längs kusten förbi det glamorösa Monaco på den andra medan du tar till dig alla upplevelser som denna högt belägna kustpärla har att bjuda på. 

Det är en bra idé att besöka Roquebrune-Cap-Martins gamla stadsdel på en dag med klart väder - vilket det ofta är på dessa breddgrader som tur är - så du kan få ut det maximala av den imponerande utsikten. 

Underbara stränder både åt öster och åt väster

Roquebrune-Cap-Martin är en fantastisk plats att tillbringa några dagars semester på under din semester i Sydfrankrike, särskilt om du vill ha en mer autentisk Côte d'Azur-stämning och om du samtidigt föredrar om dina närmsta omgivningar präglas av en lugn småstadsatmosfär. Staden erbjuder bland annat rikliga möjligheter att njuta livet på stranden. Vänder du blicken åt öster och Cap Martin så har du en otroligt vackert belägen stenstrand, som sträcker sig över en kilometer, till ditt förfogande och det finns mer av det samma väster om stadens centrum. Som regel är de västligt belägna stränderna mer fridfulla så om du vil njuta av solen, läsa en bra bok och höra vågornas meditativa skvalpande mot stranden så kan du med fördel vända näsan väster ut. Är det viktigast för dig att stranden är lättillgänglig så är det stränderna som ligger öster om stadskärnan du ska besöka. 

Alla stränderna i Roquebrune-Cap-Martin ligger i vackra omgivningar och erbjuder stor variation men om det är mjuk sand du vill ha mellan tårna får du bege dig utanför staden. Det är lyckligtvis bara ett stenkast exempelvis till Monaco cirka 7,5 kilometer bort och Sablettes de Menton Stranden cirka 5 kilometer bort. 

Den Franska Rivieran är en festlig prick på den franska kartan men även om det finns bra matställen och mysiga caféer i Roquebrune-Cap-Martin så är det inte hit man åker för att dansa natten lång på sin semester. Vill du ha lite mer "action" efter solnedgången på din resa så ta en tur till Nice, Monaco eller Menton. Avståndet till Nice från Roquebrune-Cap-Martin är behändigt och överskådligt och vill du inte köra själv så kan du ta tåget och vara framme på 50 minuter. 

Vad kan jag uppleva i närheten av Roquebrune-Cap-Martin? 

Som alla ställen längs den provencalska kusten så är du även i trakterna omkring Roquebrune-Cap-Martin bortskämd med såväl sagolika naturupplevelser som ett stort utbud av kulturella, historiska och kulinariska upplevelser på din semester.

Det perfekta stället att starta på är naturligtvis att besöka Nice, här kan du lugnt planera att tillbringa några dagar på din Sydfranska resa. Det står inte officiellt någon stans men det råder ingen tvekan om att Nice är Côte d'Azurs huvudstad. Här får du massor av äkta storstadsstämning, storslagen gammal arkitektur, sagolika restauranger och naturligtvis ett helt formidabelt läge vid den långa vackra stranden som det enda som skiljer staden från Medelhavets solbelysta, glittrande vågor. En stad som bokstavligen talat är som skapad för promenader i solnedgången. Det är inte konstigt att Nice har varit ett enormt dragplåster för semesterfirare och besökare från när och fjärran sedan början av 1800-talet. 

Du bör naturligtvis besöka den stämningsfulla och trevliga gamla stadsdelen "Le Vieux Nice" precis som att du inte får gå miste om stadens många förtrollande marknader. Den huvudsakliga marknadsplatsen i staden på morgonen och förmiddagen är dedikerad till försäljning av alla sorters läckra och vackra saker som blommor, nybakat bröd, marmelader samt frukt och grönt. På måndagar kan du gå på jakt efter antikviteter här. Nice är - i motsats till vad man kanske skulle tro - generellt sett ett bra ställe att göra en bra affär nästan oavsett vad du shoppar efter, det finns dessutom flera bra outlets och billiga klädbutiker i staden.

Runt lunchtid städar man bort marknadsbodarna för att ge plats åt restaurangerna. Sen är det bara att luta sig tillbaka under ett skuggande parasoll och njuta av den karakteristiska, välsmakande och enkla medelhavsmaten som utgör en höjdpunkt på alla semestrar till södra Frankrike. Allt det goda från havet, pastarätter, pizza och härliga sallader kan du hitta på alla menyer men prova även den lokala specialiteten "La Socca" som är en stor pannkaka bakad med kikärtsmjöl. 

Kan du inte få nog av glitter och glamour så är ett besök i det närliggande Monaco naturligtvis oundvikligt om dina franska semesterplaner har fört dig till Roquebrune-Cap-Martin. Tycker du om dyra restauranger, märkesbutiker, Ferraribilar, kändisar, skyskrapor med havsutsikt, enorma yachter, en glittrande marina och ett liv i första klass så är Monaco en rolig (men dyr) upplevelse. Vad som är ännu mer betagande är emellertid stadens imponerande läge högt upp på klipporna ovanför det turkosblåa Medelhavet som bidrar till att göra världens näst minsta land (enbart Vatikanstaten i Rom är mindre) till en mer bildskön plats än kanske många föreställer sig. 

Slutligen är Provence fullt av små charmiga, kullerstensbelagda småstäder, natursköna vandringsstigar, vinodlingar, kyrkor och borgar så det räcker och blir över på din semester här på Frankrikes mest populära kust. 

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Roquebrune Cap Martin