Semester i Nice

Nice ligger i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur och är Frankrikes femte största sad. Nice har otroligt mycket att erbjuda och staden är också en av de mest populära semesterdestinationer i Frankrike. Turister är en viktig inkomstkälla för Nice, och i staden hittar du flesta antal hotellsängar i hela Frankrike - efter Paris. Staden är känd för sin strandpromenad, Promenade des Anglais, som du hittar i centrum, med staden på ena sidan och stranden på den andra. 

Nice centrum för liv och rörelse i södra Frankrike. Stadens långa strandpromenad går under smeknamnet "Europas Malibu", och ger en fantastiska sommarstämning året runt. Nice, har endast 350.000 invånare, men är en av de mest kända städerna i Frankrike, och flera miljoner resenärer besöker staden varje år på grund av staden läge och charm. Då staden ligger ut mot Medelhavet har Nice självklart ett härligt klimat, som gör Nice till ett otroligt populärt ställe. Kombinationen av den vackra staden där du kan shoppa dagen lång, och den otroligt vackra och kända strandpromenaden nere vid det turkosblå havet, gör att Nice kan erbjuda något för alla smak.

Inspiration och fakta

Nice är en av världens äldsta städer, och grundades av grekerna. Staden har lyckats bevara sin medeltida prägel, och tillsammans med det milda medelhavsklimatet lockar detta turister från hela världen. Herredömet över Nice har genom tiderna skiftat flera gånger, och staden var under en period i italienska händer. Det var först relativt sent som Nice blev en del av Frankrike (1860), och detta är också en av anledningarna till att det råder en så internationell atmosfär i staden, och en stor öppenhet mot besökare. Nice är idag Frankrikes andra mest besökta stad, efter Paris, och stadens flygplats är likaså landets andra mest nyttjade.

Området runt Nice i Frankrike, är en fantastisk plats att spendera semestern på. Med något för var och ens smak, är staden kanske en av de mest attraktiva platserna i Europa. Är du en person som älskar lyx, livnjutning och utsökta upplevelser, är kanske det ytterst lyciga 5-stjärniga hotellet Negresco något för dig. De vackra utsmyckningarna, samt omgivningarna, skapar vackra ramar runt det 100 år gamla hotellet. Hotellets strålande restaurang, Le Chantecler, finns också med i den prestigefyllda Michelinguiden. Staden sprudlar av liv på alla gator och torg. Är du kulturintresserad  kan vi rekommendera att besöka de kända Chagall- och Matissemuseerna i Cimiez-kvarteret. De två museerna ställer ut utsökt konst från de två kända konstnärerna, Marc Chagall och Henri Matisse. Är du en av dem som älskar shopping och sol på din semester, är Nice också helt rätt plts. Utrustat med de mest prominenta stränderna och shoppingstråken, gör Nice till the place to be. Temperaturerna är ofta varma nog till att promenera runt i en t-shirt. Nattlivet i Nice är fantastiskt, och lever upp till mångas behov. Besöker du Nice i perioden 18/2-8/3, kan du uppleva den färgglada kanevalen som tar plats i stan - en fantastisk fest med roliga figurer.

Sevärdheter

Placeringen vid Medelhavskusten lockar i sig många besökare till staden, som endast vill njuta av de vackra omgivningarna - kanske i en liggstol med en drink i handen. Därutöver finns det goda shopping-möjligheter och restauranger i Nice. Staden har allt det som krävs för att göra livet lite bätre, oavsett om du kommer på besök på sommarlovet, höstlovet, påsken eller på vintern.

Nice är också rik på kulturupplevelser, och endast Paris har fler museer och gallerier. Är du intresserad av historia, kan du besöka Cemenelum, en antik romersk std som idag är ett kvarter i Nice där du kan se flera byggnader från romartiden.

Karneval

Karnevalen i Nice är uppbyggd runt två huvudsakliga händelser: karnevalståget och blomsterparaden. Här kan du uppleva den vackra synen av 18 flottor designade med inspiration från årets tema, vilket bland annat inkluderar stora papier marche-figurer i all världens färger. Dessa ledsagas av musiker och dansare från hela världen. Likaså får du inte missa blomsterpraden på Promenade des Anglais, där flottorna är utsmyckade med enastående blomsterdekorationer och på dem står deltagare i vackra kostymer som kastar blommor till publiken.

Utöver själva festligheterna är karnevalen i Nice också en bra möjlighet för att uppleva en semester i Nice på vintern, med det milda klimatet, som gör det till en njutning att befinna sig på den franska rivieran. Har du inte nog att göra enligt karnevalens program, hittar du dessutom en värld av andra kulturella sevärdheter i Nice, och naturligtvis gott om möjligheter att utforska äktra fransk kultur och gastronomi.

Shoppingsemester i Nice

Nice är en strålande stad att shoppa i. Om du bestämmer dig för att dagen ska spenderas på shopping, bör du bege sig till den gamla stadsdelen samt Cours Saleya. Platsen är känd för sina vackra blommor och sin fruktmarknad, samt alla små butiker som är roliga att kika in i. Tycker du mer om märkeskläder, ska du bege dig till den nyare stadsdelen, där du hittar de mer kända märkena, samt stora kedjor. 

Den ideala tidpunkten att åka till Nice på, för att shoppa, är januari och juli. Under dessa månader startar något man på franska kallar soldes, det vill säga en rea som varar i 6 veckor i taget. Rea-datumen ändras från år till år, och fastställs av den franska regeringen, så det kan vara en fördel att kontrollera när nästa rea är, innan biljetten bokas.

Mat och dryck

Restaurangerna i Nice varierar från billiga till Michelin-restauranger på en mycket hög prisnivå. Bor du i närheten av centrum av Nice, eller vid den gamla stadskärnan, kommer du ha ett brett urval av restauranger att välja emellan, vilka alla ligger inom promenadavstånd - och detta omfattar inte alla otaliga fastfood restauranger som också ligger utspridda i stan.

Om du väljer att äta på en av de mer kända restaurangerna, är det en fördel att ringa och boka bord dagen innan, då de ofta fylls upp på kvällarna.

Utöver restaurangerna på kvällen, är det ett måste att äta lunch på en av de mysiga caféerna som ligger runt omkring i stan. Om semesterbudgeten tillåter det, kan du också äta lunch på en av restaurangerna längs strandpromenaden, som ägs av personer som också hyr ut solstolar och parasoll. Dessa "caféer" lagar också god mat och har väldigt bra service, men är generellt dyrare än många andra platser. Men... vill du verkligen känna av semeterstämningen kan det rekommenderas.

Flygförbindelser till Nice

Nices internationella flygplats, Aéroport International Nice-Côte d’Azur, som ligger i den västra änden av Nice har förbindelser till många europeiska städer, t.ex. till Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Från flygplatsen finns goda bussförbindelser till stadskärnan, liksom det är möjligt att hyra en bil på flygplatsen.

>> Se alla resor till Nice här
>> Läs också om lyxresor till Provence här

>> Läs mer om semester

Karta över Nice

Populära hotell i Nice

Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Nice
  • Närmaste flygplats: 10 km
  • Närmaste strand: ca. 600 m
  • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Nice
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Nice
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Internet/Wi-Fi