Resor till Mougins

Mougins, som ligger några få kilometer norr om Cannes och den Franska Rivieran, har tack vare sitt vackra läge och oemotståndliga charm genom tidernas lopp lockat till sig en lång rad berömdheter så som Winston Churchill och Elizabeth Taylor samt Pablo Picasso, som bodde här fram till sin död 1973. Det är heller inte svårt att förstå varför Mougins fortfarande anses vara en av de mest idylliska småstäderna nära Cote d'Azur.

Redan vid första ögonkastet blir man hals över huvud förälskad i Medeltidsstaden Mougins med dess snäva, labyrintiska gator och charmerande pastellfärgade hus som smyckas av färgsprakande blomsterlådor. Det är ett sant nöje att bara flanera runt på de smala gatorna och beundra dessa rustika hus som har pietetsfullt renoverats så att den gamla stadsdelens ursprungliga atmosfär helt har kunnat bevaras.

Gastronomi och konst

Den gamla stadsdelens rustika charm till trots så råder det ingen tvekan om att Mougins i dag hör till ett av de modernare resmålen i Provence-Alpes-Côte d'Azur regionen. Picasso och andra samtida konstnärer slog sig ner här för att låta sig inspireras av det speciella medelhavsljuset och de vackra landskapen, och du hittar fortfarande många konstgallerier runt omkring på stadens gator. Det är också väl värt att ta vägen förbi det lokala museet, MACM. Men nu för tiden är det nog framför allt de fina gastronomiska upplevelserna som Mougins är mest känt för ute i världen.

Nyligen tilldelades Moungins utmärkelsen "Ville et Métiers d’Art" för framför allt sina gastronomiska kvaliteter. Trots sin förhållandevis beskedliga storlek erbjuder Moungins över 40 välrenommerade restauranger och bistros, liksom att staden varje år står värd för en populär gastronomifestival, Les Étoiles de Mougins, vilken av matälskare räknas som en av årets höjdpunkter på Rivieran. Allt handlar inte enbart om exklusiva restauranger. Det går även att bara slå sig ner i lugn och ro på en avslappnad trottoarservering. Här bör du prova en Pan Bagnat de Mougins - en välsmakande, mättande sandwich som räknas lite som ett kulinariskt varumärke för staden.

Den lilla staden på kullens topp ligger bara en kvarts körning från kusten och Cannes, där du varje år i maj kan hålla utkik efter Hollywoodstjärnor under den berömda filmfestivalen. En resa till Mougins är även en perfekt möjlighet till att utforska den vackra kustens städer och stränder, men det kan därutöver även varmt rekommenderas att göra utflykter in i landet. Det kan till exempel vara en tur till Grasse, som är känd som parfymstaden, eller grannstaden Mouans-Sartoux, som bland annat erbjuder ett pärlband av inbjudande trottoarserveringar.

Sport och natur

Behöver du väcka upp aptiten eller bränna lite kalorier efter alla goda måltider? En resa till Mougins bjuder på optimala förutsättningar för en riktig livsnjutarsemester, som samtidigt kan vara av det aktiva slaget. Det ligger till exempel både tennisklubbar och golfbanor runt staden, där du snabbt kan göra av med en del energi. Där utöver finns det åtskilliga natursköna områden som inbjuder till kortare eller längre vandrings- eller cykelturer. Längs vägen finns det naturligtvis ofta fina möjligheter till att stanna för förfriskningar på någon vingård eller café.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Andra länkar

Hotell i Mougins