Resor till Moissac-Bellevue

I Var-dalen omgärdad på alla sidor av Provence vackra jordbrukslandskap ligger den charmiga lilla staden Moissac-Bellevue högt placerad på toppen av en kulle. Det är med andra ord ingen tillfällighet att ordet "Bellevue" som betyder vacker utsikt utgör en del av stadens namn. När solen värmer upp det frodiga, kuperade landskapet finns det bara en sak som slår att sitta tillbakalutad under en parasoll på det fridfulla torget med ett glas rosévin i handen och låta blicken glida över de gamla ärkeprovencaska husen - och det är naturligtvis att ta vägen förbi någon av stadens utsiktspunkter och fullkomligt tappa andan över all den storslagna, sydfranska skönhet som ligger för dina fötter. 

Provencalsk charm med sagolik utsikt

Moissac-Bellevue som ligger i Var-området 62 kilometer från Toulon hör absolut inte till de mest kända resmålen i Sydfrankrike - men så är det också ett område med ovanligt hård konkurres mellan det överflöd av pulserande hamnstäder, kullerstensbelagda medeltidsstäder, gotiska kyrkor, natursköna vandringsleder, oändliga sandstränder, lavendelblommande fält och arkitektoniska underverk från Europas mest fascinerande, historiska perioder som du hittar i detta hörn av landet som man aldrig blir trött på att resa till. 

Om det framför allt är det provencalska landsortslivet som står ditt hjärta nära så är staden absolut värd ett besök under din semester i Provence. Utsikten härifrån är något alldeles speciellt och att utforska de smala gatorna, besöka den gamla kyrkan och låta dig uppslukas av alla små detaljer som sammantaget utgör denna lilla idylliska plats skönhet är något du kommer njuta av att lägga tid på. 

Tycker du om ruiner från svunnen tid samt gamla vackra byggnader? Då är denna del av Var-dalen rena paradiset för dig. Ta gärna vägen förbi denna lilla stads egna slott, Chateau de Moissac, som i början av 1600-talet fungerade som semesterresidens för en nobel och välbärgad provencalsk familj.

Renoveringen av den imponerande byggnaden har gjorts så försiktigt och med så stor hänsyn till detaljerna och den historiska andan att den har vunnit pris och från de stora fönstren i den eleganta salen med marmor från golv till tak har man utsikt över dalens vinodlingar och olivträd. I dessa omgivningar är det plötsligt väldigt lätt att drömma sig bort till en tillvaro som fransk adelsman på 1600-talet... Du behöver ensingång inte nöja dig med att drömma, eller inte helt, för slottet hyrs ut till såväl privata sällskap som för professionella sammankomster. Tala om att festa i oförglömlig miljö. 

Upplevelser och sevärdheter i Var-dalen

Var-dalen är rena guldgruvan av upplevelser för både dig som älskar historia och arkitektur och för dig som tycker om att ha naturen som utgångspunkt för aktiviteterna under semestern. Att vandra eller cykla längs den turkosa floden kommer ge dig minnen för livet och en sådan tur kommer ta dig förbi små sydfranska byar som du fullkomligt kommer tappa ditt hjärta till redan vid första anblicken, dramatiska klyftor där klipporna reser sig brant upp från det lynniga vattnet som på sina ställen är blickstilla och på andra ställen hetsigt brusande, frodiga skogslandskap och Medeltida broar vars kraftiga valv envist har motstått tidens tand. Floden och dalen kan självklart även upplevas från vattnet, både på lugna båtturer med gott om tid att njuta av utsikten och ta fantastiska semesterbilder och på mer action-präglat sätt till exempel på river rafting. 

I Moissac-Bellevues omedelbara närhet ligger flera andra besöksvärda små städer, där ibland Aups och Bauduen. I Aups kan du flanera lugnt omkring på de stenbelagda gatorna - och på din väg inspektera de små kapellen, charmiga husen och vackra fontänerna - fram till den gamla stadsdelen där du bland annat kan se ett klocktorn och 1800-tals kapellet Chapel Notre Dame de la Délivrance. Det hålls en utomhusmarknad här på onsdagar och lördagar.

Bauduen är en mycket intressant och pittoresk historisk liten stad och ligger dessutom vid en liten sjö, Lac de Sainte-Croix, där du kan bada, göra båtturer och idka olika vattensporter. Stadens uråldriga råstenshus som på sina ställen ligger skrämmande nära klippkanten och de typiska snäva kullerstensgatorna är helt förtrollande. Så även om du inte är ute efter de nöjen som sjön kan erbjuda så är bara upplevelsen av den gamla stadsdelen resan värd. Dessutom ligger Bauduen ju inte mer än ett stenkast från Moissac-Bellevue - rättare sagt 9 kilometer. 

En resa till Provence är inte komplett utan att ge sig ut på landet till de små själfulla byarna och städerna som ligger utströdda runt omkring i det idylliska och ofördärvade landskapet.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Moissac-Bellevue