Resor till Menton

Menton - kallas i folkmun Frankrikes pärla - ligger vid Den Franska Rivieran längst ner i sydöstra Frankrike, inklämt mellan Monaco till vänster och gränsen till Italien till höger. Staden är det perfekta valet till en barnvänlig badsemester kryddad med lite avslappnat stadsliv med bra shoppingmöjligheter. Menton sägs vara staden där Eva planterade sin citron, då hon kom ut ur paradiset. Några menar nog, att det är tack vare Medelhavsklimatet med varma somrar och mildare vintrar, att citronen idag är en symbol av staden.
Sedan 1934 anordnas en såkallad citronfest i Menton, som hålls varje år och sträcker sig över ca tre veckor - i regel under februari-mars månad.

Staden ligger ca 30 km från Nice, 12 km från Monaco och alldeles intill den italienska gränsen, att man kan gå till grannlandet! Både stämningen och språket är en charmig blandning av italienska och franska. Staden har en härlig sandstrand, som inte bara har ett stort område, där det även är gratis att vistas och som är helt barnvänligt. Dessutom finns det flera trevliga torgplatser med uteserveringar ett stort utbud av matställen och restauranger samt flera glassbarer med italiensk glass! I stadsbilden set finns det många välklädda (och förmodligen rika) äldre personer som antingen bor här, eller som spenderar längre tid här pågrund av det milda klimatet. Tempot i staden är därför också väldigt lugnt, och därav inte idealiskt för yngre människor, som kanske vill ha mer av ett nattliv.

Mentons historia

Mentons historia sträcker sig tillbaka till 1200-talet, när den första befolkningen växte upp runt Le Château de Puypin och Le Château de Menton. Adelsmännen i dessa tider kämpade mot varandra om mark och makt, och år 1346 vann Charles Grimaldi, prins av Monaco, över Menton, som därefter tillhörde furstendömet Monaco i fem århundraden fram till 1848. Detta år var året för de europeiska revolutionerna, som också spred sig till Menton, som slog sig fria från Monaco och kom under det sardiska rikets beskydd som administrerades av dynastin Maison de Savoie. Under 1861 blev Menton franskt igen, efter att grevskapet Nice åter blev knytet till Frankrike. Under andra världskriget blev två tredjedelar av kommunen åter italiensk - närmare bestämt mellan 1940-1943. Därefter och fram till befrielsen 1944 var Menton ockuperat av tyskarna.
Idag är Menton åter franskt, men den frank-italienska gränsen och historien har sätt sina spår på staden. Många i staden pratar italienska, och det finns många italienska restauranger och glassbarer.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Menton

Populära hotell i Menton

Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Menton
8,7
Mycket bra
2901 omdömen
  • Närmaste flygplats: 39 km
  • Närmaste strand: ca. 250 m
  • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Menton
9,1
Fantastiskt
2501 omdömen
  • Närmaste flygplats: 39 km
  • Närmaste strand: ca. 80 m
  • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Menton
8,8
Mycket bra
913 omdömen
  • Närmaste flygplats: 41 km
  • Närmaste strand: ca. 250 m
  • Internet/Wi-Fi