Resor till Mazan

Den lilla staden Mazan ligger omgiven av vinodlingar och fruktodlingar drygt 30 kilometer nordöst om Avignon. Mazan ligger därmed mitt i hjärtat av vindistriktet Ventoux som är känt för sina Côtes du Ventoux-viner. Du kan njuta av dessa lätta och unga viner som passar perfekt i det soliga och varma klimatet på en resa till södra Frankrike.

Den gamla delen av Mazan ligger på en låg kulle vid Auzon-floden. Stadens ursprungliga kärna ligger omgärdad av en nästan obruten rad av hus och vallar som härrör från 1300-talet. Själva staden är dock troligen betydligt äldre. Arkeologer har till exempel hittat resterna av ett krukmakeri med rester av amforor för vin som dateras till första århundradet före Kristus.

När du idag går in i den lilla stadens medeltida centrum genom en av de gamla portarna så kommer du få uppleva ett charmerande virrvarr av smala gator som slingrar sig mellan rustika hus med rödbruna tegeltak och fönsterluckor för fönstren. Högst upp på den lilla kullen ligger stadens kyrka. En annan iögonfallande byggnad är Château de Mazan från 1715 som är känt för att vara Marquis de Sades fars födelsehem. Även om Markis de Sade själv tillbringade största delen av sitt liv i Paris så vistades han även många gånger på Château de Mazan. Här i huset satte han till exempel 1772 upp en av Frankrikes första teater festivaler och i vilken han naturligtvis själv uppträdde. Idag är den stora byggnaden inredd till ett lyxigt hotell.

De flesta matställena och affärerna i Mazan hittar du nere längs huvudgatan som sträcker sig runt kullen med den gamla stadskärnan. På restaurangerna får du rikliga tillfällen att stifta bekantskap med det provencalska köket och de lokala vinerna. Det kan du även göra på dina utflykter i området. Det ligger åtskilliga vingårdar nära staden om du på allvar vill fördjupa dig i det stolta arbetet med att framställa vin på en resa till Mazan.

Nära orörd natur och historiska städer

Ett annat utflyktsmål som du inte får gå miste om på en resa till Mazan är Mont Ventoux. På bergets högsta punkt 1 910 meter över havet kan du njuta av en fantastisk utsikt mot Medelhavet och Alperna. Tillsammans med det närliggande Dentelles de Montmirail så finns det runt berget massor av möjligheter att vara aktiv i den orörda naturen. Du kan till exempel utforska massor av vandrings- och mountainbikestigar liksom att området är känt för klättringsturer.

På en resa till Mazan är det dessutom som gjort för att besöka några av de andra stora eller små städerna i Provence. Här hålls det ofta färgglada marknader med konsthantverk, viner och andra delikatesser. Det tar till exempel mindre än en kvart att köra till den lite större och mycket trevliga grannstaden Carpentras, liksom de måleriska och pittoreska byarna Isle-sur-la-Sorgue och Gordes också ligger inom kort avstånd. Det är dessutom i högsta grad värt den halva timmen det tar att åka på besök till Avignon om du har din bas i Mazan. I denna vackra historiska stad kan du lätt komma att tillbringa det mesta av dagen med sigthseeing.

Mazan ger dig med andra ord en komfortabel bas från vilken du kan utforska något av det bästa som Provence har att erbjuda. Hitta ditt hotell i sökmotorn här på sidan där du även kan boka dina flygbiljetter till resan om du inte vill köra hela vägen från Sverige till Sydfrankrike.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Mazan