Resor till Mane-en-Provence

Mane-en-Provence ligger i Sydfrankrike mellan Alperna och Medelhavet. Det är en traditionell provencalsk liten stad som ligger på och omkring en liten kulle omgiven av ett böljande landskap av fält och skogar. När du närmar dig den lilla staden som lokalt bara kallas Mane så är kullen med de gamla charmiga stenhusen och det 31 meter höga klocktornet på Saint-André-kyrkan det första du ser.

Högst upp på kullen ligger Citadelle de Mane som stammar ända tillbaka från 1100-talet. Detta är den enda feodala befästningen som finns bevarad i området. Själva staden har däremot troligen legat här ända sedan romartiden när man arrangerade en marknad här. Den romerska vägen Via Domitia passerade dessutom tätt förbi platsen. Idag går livet sin gilla gång i Mane-en-Provence som har omkring 1 300 invånare.

Utöver citadellet som idag är i privat ägo så finns det inte många egentliga sevärdheter i Mane-en-Provence. Det är därför snarare helhetsintrycket av den välbevarade medeltida stadskärnan som utgör den största attraktionen. Det är otroligt stämningsfullt på de smala gatorna och i gränderna som slingrar fram mellan de gamla husen med sina färgglada dörrar, torg med fontäner och andra arkitektoniska kuriositeter.

Uppifrån citadellet är det en fantastisk utsikt ner över stadens röda tegeltak och det omgivande landskapet. Mane-en-Provence ligger på randen till den berömda naturparken Luberon som utöver vacker natur även rymmer idylliska små byar och spännande sevärdheter. Reser du hit så är Mane även som gjort för att ha som utgångspunkt för utflykter. Här kan du uppleva något nytt vaje dag.

Utflyktsmål och aktiviteter

I utkanten av Mane ligger ett gammalt kloster, Prieuré de Notre Dame de Salagon, som idag hyser ett museum och en medeltida trädgårdsanläggning med en örtaträdgård. Lite längre utanför staden kan du se ett bevis på romarnas tid i området i form av den charmerande lilla stenbron Pont roman de Mane. Fortsätter du vidare söderut är det även väl värt att ta vägen förbi Château de Sauvan som är ett imponerande palats från 1700-talet. Som du förstår är detta ett område där historian är mycket närvarande och starkt bidragande till atmosfären.

Utöver historisk sightseeing har du på en resa till Mane-en-Provence också rikliga möjligheter att utforska det vackra landskapet i Luberon på cykel-, vandrings- eller ridturer. Till de lite avlägsnare utflyktsmålen som kan rekommenderas hör bland annat den vackra universitetsstaden Aix-en-Provence. Här kan du lätt använda en hel dag till sightseeing eller bara på att flanera runt på de många stämningsfulla gatorna. Storstaden har även ett rikt restaurang- och affärsliv som bara det är värt utflykten.

I jämförelse med Aix-en-Provence är det naturligtvis ett något mer begränsat utbud i Mane-en-Provence. Staden har trots allt några enstaka restauranger och ett par affärer som dock mest säljer lokala delikatesser men frestelserna är ändå många!

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Mane-en-Provence