Resor till Mallemort

Mallemort ligger vackert på bredden av floden Durance söder om bergskedjan Luberon och inom behaglig räckvidd från Arles, Saint-Rémy och Salon-de-Provence i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur i sydöstra Frankrike. Staden är känd för sitt charmerande Medeltida centrum, sin gamla slottsruin, sin unika hängbro och den mysiga landsortsatmosfären. Denna atmosfär kan du bland annat njuta av på stadens fyra bagerier eller på något av de tre caféer som ofta utgör stopp för förbipasserande turister i området samtidigt som det är mötesplatser för lokalinvånarna och besökande gäster.

Utforska den gamla stadsdelen som är koncentrerad omkring och längs en lång smal gata, besök stadens kyrka och den gamla slottsruinen som ligger på toppen av en kulle med en fantastisk utsikt över det omkringliggande landskapet.

Sevärdheter och upplevelser

Den gamla hängbron

Den gamla hängbron i Mallemort byggdes över floden Durance under åren 1844 - 1848 på order av kung Louis Philippe. Bron ödelades av en översvämning 1872 och även vid senare översvämningar 1880, 1882 och 1886. Den blev åter igen mycket skadad av tyskarnas bombningar 1940 men har sedan dess restaurerats och sträcker sig idag intakt och flott över floden.

Detta är den sista av denna typ av hängbroar som finns längs Durancefloden. Vid andra mer moderna broar över floden kan du fortfarande se de gamla hängbroarnas torn vid sidan om de nya broarna.

Saint Michel-kyrkan

Kyrkan Saint Michael i Mallemort har återuppbyggts vid två tillfällen; första gången under åren 1751-1756 och andra gången i början av 1800-talet. Ett högt defensivt torn och ett klocktorn i kombination med ett brant pyramidiskt tak. Överst kan du se en vindflöjel i form av en tupp som har blivit känd för sitt - enligt mångas mening - djävulska utseende.

Salon-de-Provence

Känner du för att göra en utflykt utanför staden så ligger det nära till hands att besöka staden Salon-de-Provence som har dagliga bussförbindelser med Mallemort.

Salon-de-Provence har ett vackert historiskt centrum som du kan gå in till genom den ursprungliga stadsporten i stadens gamla försvarsmur och som en gång i tiden skyddade staden mot fiender. Det finns många medeltida byggnader att beundra längs gatorna omkring centrum och på de vackra öppna platserna och torgen.

Huvudattraktionen i Salon-de-Provence är dock Chateau de l'Emperi som härrör från 900-talet och som under en tid var residens för Arles ärkebiskopar.

Menerbes

En annan närliggande utflyktsmöjlighet är Menerbes som bara ligger 13 kilometer från Mallemort.

Menerbes har ett vackert medeltida centrum som bidragit till att staden blivit kallad för en av de vackraste småstäderna i Frankrike. De flesta av husen i Menerbes stammat från 1500- och 1600-talet och har blivit vackert renoverade på senare år. Cirka halvvägs på din tur genom den lilla staden kommer du passera ett litet torg där du kan se stadens klocktorn med en ovanlig smidesjärnsstruktur; detta kallas en campanile och stammar från 1600-talet. Menerbes rådhus ligger också på detta torg.

Lokal transport

Det går flera dagliga bussförbindelser mellan Charleval och Salon-de-Provence och som går genom städerna Mallemort, Charleval, Alleins, Lamaron och Salon-de-Provence. Trots dessa bussförbindelser som binder samman städerna i området så kan det rekommenderas at hyra bil så att du fritt kan förflytta dig runt i området efter egen lust och behov utan att behöva tänka på de förhållandevis sparsamma offentliga transporterna.

Historia

De första skriftliga uppgifterna om staden stammar från 1092 då staden kallades Castro Malemortis. Stadens namn är en sammansättning av orden mal (dåligt) och mort (död) och lär komma av att området en gång förvandlades till ett sumpigt marskland vilket ledde till sjukdomar och fördärvat jordbruk. Sumpmarken torkade till sist ut varpå sjukdomarna försvann och lantbruket återuppstod.

Staden bär spår av ett gallo-romerskt nekropolis, medan den långt senare från 1200-talet och fram till franska revolutionen styrdes av biskoparna i Marseille.

Under renässansen förföljdes den kristna sekten som höll till i staden vilket ledde till att Paulin La Gardes trupper plundrade staden, konfiskerade ägodelar och egendomar, dräpte stadens män och våldtog kvinnorna.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Mallemort