Resor till Les Baux de Provence

Les Baux-de-Provence, eller kort och gott Les Baux, som som fransmännen säger, ligger i departementet  Bouches-du-Rhônes och är en av de vackraste landsorterna i Frankrike. Staden har knappt 400 invånare, och är idag mer ett utflyktsmål för turister, än en faktiskt stad med franskt vardagsliv. Ändå, är Les Baux en stad full av atmosfär, och du kommer snabbt känna dig förflyttad till en svunnen tid, när du strosar runt på den smala kullerstensgatorna, bland gamla rustika stenhus.

Trots sin lilla storlek finns det massor att se och göra i Les Baux, som endast kan utforskas till fots. Det inkluderar naturligtvis stadens slott, Château des Baux, som tronar över den gamla staden. Häruppe, bland borgens ruiner, finns olika historiska rekonstruktioner, liksom olika temautställningar att besöka. Du kanske får några svettpärlor på pannan när du tar dig upp till toppen, men det är värt hela tuden, för på de översta delarna av ruinen kan du njuta av en fantastisk utsikt över staden och det omkringliggande landskapet. 

Du kan också spendera gott om tid på att utforska landsorten nedanför det femhektar stora borgområdet. Här har man restaurerat de gamla husen i dess ursprungliga stil, vilket inkluderar flera av de så kallade hôtels particuliers, som idag används till små museum och gallerior. De trevliga gatorna i Les Baux, gömmer därutöver på flera småbutiker och bra restauranger - ja, det är faktiskt många som numera reser till Les Baux enbart för att njuta av de gastronomiska upplevelserna på stadens restauranger.

Les Baux ligger omringat av Alpilles-massivet, en liten bergskedja som bland annat inspirerat flera konstnärer att måla vackra verk - du kan t.ex. vandra på turer och återupptäcka naturen i flera av Vincent van Goghs målningar. Det finns generellt många möjligheter att använda denna idylliska bergslandsort som utgångspunkt för en aktiv semester, där du utforska Alpilles-massivet på vandringar eller cykelturer.  Flera av regionens mest intressanta, större städer, som t.ex. Arles och Avignon, ligger också inom räckvidd om du vill uppleva mer autentiskt sydfranskt stadsliv.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Les Baux-de-Provence