Resor till Le Pontet

I den lilla fridfulla staden Le Pontet befinner du dig mellan Cote d'Azurs idylliska, böljande lantbruksland och det kristallblåa Medelhavet cirka 4 kilometer från Avignon. Här ligger den solsäkra, blomsterdoftande Franska Rivieran med alla sina upplevelser och attraktioner för dina fötter. Många som reser till Le Pontet väljer att som något av det första besöka Avignons storslagna, historiska sevärdheter.

Själva Le Pontet är behagligt och erbjuder ett visst urval av hotell i olika prisklasser inom själva stadskärnan, du kan dessutom bo på krogar och idylliska gårdar några få kilometer från staden. Som nästan alltid när du håller semester i Frankrike kan du vara rätt säker på att du varken kommer att svälta eller att törsta för Le Pontet erbjuder många trevliga matställen i såväl traditionell som modern stil och som serverar vällagade sydfranska rätter.

För matupplevelser i den lite mer exklusiva änden av skalan så kan du till exempel lägga vägarna förbi Les 5 Sens eller Auberge de Cassagne och tycker du om färsk fisk och skaldjur bör du vika en kväll av din semester i Le Pontet till att äta på La Dorade som uteslutande har specialiserat sig på allt det goda från havet - och är för övrigt känd för sin vänliga, varma och tillmöteskommande service.

Välkommen till denna del av Frankrike med Escapeaway, vi är specialister på resor till Le Pontet och andra resmål i regionen Provence där du bor på handplockade hotell under din semester.

>> Läs även om resor till Brignoles

Hotell i Le Pontet

Information och fakta

Ska du resa på semester till detta område i Provence så har jag satt samman en liten resguide med utvalda fakta och information om resmålet. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa till Le Pontet eller till andra destinationer i Frankrike så rekommenderar jag dig att klicka in på vår blogg där vi skriver om erfarenheter från egna resor. Här kan du bland annat läsa om olika ämnen så som vädret när du reser, om kulturlivet, historian och den vackra naturen, du kan hitta tips om sevärdheter och utflykter, läsa om den lokala maten och vinet samt mycket annat.

Vad kan jag uppleva i närheten av Le Pontet?

När du reser till Le Pontet så ligger den vackra staden Avignon bara ett stenkast bort och där står de intressanta och minnesvärda semesterupplevelserna i kö. Något du absolut inte får gå miste om på din resa är Påvepalatset som är en majestätisk och fascinerande gotisk byggnad.

Påvepalatset i Avignon

Under den tidiga medeltiden var det Frankrike och närmare bestämt Avignon som var centrum för den kristna delen av världen. Detta beror bland annat på att Italien vid dåvarande tidpunkt (1300-talet) härjades av krig under en stor del av tiden, om så inte varit fallet hade Provence med stor sannolikhet gått miste om byggandet av ett av regionens absolut viktigaste byggnadsverk. Påvepalatset ligger mitt i hjärtat av Avignons historiska stadsdel där du lätt kan få en stor del av din semester att gå åt med att utforska arkitektur, sevärdheter, historiska minnesmärken eller bara med att insupa stämningen av allt det storslagna omkring dig.

Från 1309 till 1377 etablerade dåtidens påvar Avignon som centrum för den katolska kyrkan och i perioder regerade totalt 7 olika påvar från den sydfranska staden. Avignons inflytande fortsatte även efter denna period då de franska kardinalerna 1378 protesterade mot utnämnandet av en ny italiensk påve och som konsekvens av deras missnöje valde man att etablera en alternativ påve med säte i Avignon. Denna påve hette Clement VII och han satt i den alternativa franska påvestolen fram till 1394 varpå han avlöstes av påve Benedict XIII. Dessa två kom att kallas "anti-påvar" vilket visar hur djup klyftan var mellan de två fraktionerna inom den katolska kyrkan. Konflikten fick inte sin lösning förrän 1403 vilket innebar att Avignon under största delen av 1300-talet förblev ett mycket betydelsefullt regionalt centrum med ett religiöst och kulturellt inflytande som sträckte sig vida omkring i den kristna världen.

Det var tidigt under perioden som dessa två "anti-påvar" under en period på 18 år lät uppföra världens största gotiska kyrka och palats, Påvepalatset. Den djupt imponerande och historiskt viktiga byggnaden är ett absolut måste att se i Avignon om din sydfranska resa tar dig förbi Le Pontet eller någon av de andra städerna i området. Att ta in synen av palatsets höga murar och torn är i sig en stor upplevelse och du kommer lägga märke till många fina detaljer som till exempel det vackra stenarbetet som har utförts vid det centrala valvfönstret som är vänt mot gården från det stora kapellet.

Invändigt kommer du inte heller att få det långtråkigt för i de 25 rum som är öppna för allmänheten finns det många spännande sevärdheter så som de betagande och raffinerade freskomålningarna på tak och väggar i Sankt Johannes Kapellet. 

Pont-Saint-Benezet

När du är färdig med ditt besök i Påvepalatset kan du ge dig i kast med den övriga historian och kulturen som hela den gamla delen av Avignon sjuder av. Att stadens historiska del har blivit utnämnd som världsarv av UNESCO är verkligen inte konstigt och det kommer du själv bland annat upptäcka när du besöker den gamla bron Pont-Saint-Benezet. Denna betagande och harmoniska struktur som byggdes på 1100-talet ligger precis utanför Avignons gamla murar. 

I dag återstår bara en mindre del av den tidigare så mäktiga bron som korsade Rhone-floden men den är fortfarande en av Avignons mest populära sevärdheter. 

Orange och andra sevärdheter på Cote d’Azur

Avignon är ett sant äventyr för de historieintresserade men det finns många andra vackra och intressanta sevärdheter i de städer som ligger utspridda på landsbygden i Provence och omkring Le Pontet. Vad sägs om att till exempel tillbringa en dag av semestern på Cote d'Azur, på att besöka den unika och charmiga orten L'Ile-Sur-la-Sorgue som bara ligger 16 kilometer bort eller ta en närmare titt på arenan i Orange? Denna imponerande byggnad är en av de mest välbevarade amfiteatrarna från romersk tid och gör stort intryck på de flesta som besöker den. Akustiken är perfekt och än idag arrangeras det av och till operaföreställningar i den urgamla arenan som rymmer nästan 10 000 åskådare.

Själva staden Orange, som för övrigt ligger bara 20 kilometer från Le Pontet är också väl värd att utforska. Här finns naturligtvis inte lika många historiska monument eller ställen av särskilt intresse för besökarna som i de större städerna vid den sydfranska kusten så som Avignon, Aix-en-Provence eller Nimes. Det är dock värt att spendera lite tid på att gå runt i stadens historiska del och bland annat besöka katedralen. Orange har även en 22 meter hög triumfbåge som ligger lite norr om stadens centrum.

>> Läs även om vingårdssemester i Provence
>> Läs också om familjesemester i Frankrike

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här