Hotell i Provence-Alpes-Côte d'Azur

Planerar du en resa till den sydfranska regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur men vet inte vilket hotell du ska välja? Vi har personligen besökt och valt ut en rad unika hotell som med all säkerhet kan skapa den perfekta inramningen till din semester i denna vackra del av Frankrike.

Du kan till exempel välja att bo i någon idyllisk badort längs den Franska Rivieran, på vingårdar eller i historiska städer längre in i landet. Oavsett vilket av våra hotell i Provence-Alpes-Côte d'Azur, du väljer till din semester så har du en fantastisk utgångspunkt till att uppleva regionens många sevärdheter och attraktioner.

Oavsett om du reser hit för att slappa på stranden hela semestern eller för att besöka någon av regionens vingårdar så ger våra hideaways dig möjligheten till en unik semester med äkta fransk charm.

Konstnärer från hela världen har alltid lockats av Provence. Cezanne, Van Gogh, Matisse, Renoir, Braque och Picasso är bara några av många som har hittat inspiration i det berömda ljuset i Provence.  Huvudparten av den franska parfymproduktionen äger också rum i Provence som är så rikt på dofter och aromer av lavendel, fruktträd, kryddörter och mycket annat. Till detta kommer alla festivalerna i Provence. Utöver filmfestivalen i Cannes är det bland annat teaterfestivalen i Avignon och Jazz i Antibes samt en mängd lokala byfester till ära för blommor, vinskörden eller bara den enskilda staden i sig.

I Camarguen kan man uppleva den speciella formen av tjurfäktning som kallas Course Libre eller Course Camarguaise som är en oblodig - i alla fall för tjuren. I denna tjurfäktning gäller det att på ett ganska akrobatiskt sätt rycka åt sig en rosett som sitter fastbunden mellan hornen på tjuren. Provence täcker halva Frankrikes medelhavskust från Rhônedalen i väster till Monaco och Italien i öster. Det nordligaste Provence gränsar mot de franska alperna. Provence är därför ett mycket varierat område som dock har vissa gemensamma drag.

Provence är stort och förtjänar uppmärksamhet i geografiskt avgränsade doser för semesterresenären. Istället för att försöka hinna med allt på en gång rekommenderar vi att man väljer ut ett mindre område att fördjupa sig i och i stället eventuellt tar några dagar på ett hotell för att därefter resa vidare till en annan plats.

Provence - för livsnjutare

Den vackra regionen Provence utgör ett stort område och består av så mycket variation att folk sällan nöjer sig med ett besök när de väl har varit här en gång. Tycker du om god mat, vin och lokalt konsthantverk så är detta platsen för dig. Provence är för riktiga livsnjutare och det är svårt att inte gripas av den speciella tillbakalutade stämningen som råder. Man kommer snabbt in i sitt eget lugna tempo där vardagens hastverk glöms bort och man ger sig tid att njuta av de vackra omgivningarna som aldrig ligger långt från ditt hotell.

Historia

Historiskt sett är Provence också något av en smältdegel. Påvarnas slott i Avignon, romarnas teatrar och akvedukter samt hamnområdet vid Marseille är alla platser som vittnar om historiens vingslag. Många folkslag har passerat förbi i Provence. Kelterna, grekerna, romarna, vikingarna, germanerna, burgunderna, italienska och franska folkslag har alla bidragit till det Provence som fortfarande fascinera den historiskt intresserade besökaren.

Provence var under antiken befolkat av ligurerna men från omkring 600 före Kristus grundlade grekerna kolonierna Massalia (Marseille), Nikaia (Nice), Antipolis (Antibes), Athenopolis (Saint-Tropez) och Agatha (Agde). 125 f.öre Kristus kände dessa kolonier sig så hotade av en keltisk-ligurisk allians att de sökte stöd från Rom som slog ner alliansen och erövrade området som inlemmades i Romarriket. Provencekom därefter att präglas av romersk kultur.

Under 400-talet invaderades Provence först av visigoterna, därefter av östgoterna och slutligen av frankerna. på 500- och 600-talet var området närmast oberoende och allierade sig på 700-talet med araberna som hade kolonier längs kusten. Efter slaget vid Poitiers 732 inlemmades Provence i Frankerriket. Vid delningen av riket efter Karl den Store uppstod konungadömet Provence under 855-863 kallat det Transjuranska Burgund. Efter en rad arvsstrider proklamerades år 879 det andra kungadömet Provence. Detta höll till 934 och kom senare in under kungadömet Arles eller Burgund som i sin tur 1032 kom in under Det Tysk-romerska Riket.

År 1125 delades Provence mellan Toulouse och Barcelona varigenom det uppstod en stark katalansk stat orienterad mot Medelhavet. Albigenskorståget i början av 1200-talet blev starten på en långvarig process som ledde till att Provences inlemmades med Frankrike. Karl den förste av Anjous giftermål år 1246 med arvtagerskan till grevskapet Provence la grunden till en nära anknytning till Syditalien vilken fortsatte ända fram till slutet av 1400-talet. År 1309 slog påvestolen sig ner i Avignon och residerade här fram till 1377. År 1481 blev Provence äntligen inlemmat i Frankrike. 1500-talet kom att präglas av religionskrigen och en ständigt ökande kontroll från centralmaktens sida vilket kulminerade under Ludvig XIV under andra halvan av 1600-talet. 

Genom hela sin historia har Provence präglats av stadskultur och stadsverksamheter på bekostnad av lantbruket. Från 1900-talet har turismen på grund av det milda klimatet blivit en av regionens viktigaste verksamheter. Många historiska byggnader har gjorts om till charmerande hotell med suveräna lägen och massor av charm.

Läs mer om våra resor till Provence-Alpes-Côte d'Azur

>> Läs mer om hotell

Karta över Provence och Côte d'Azur

Populära hotell i Provence och Côte d'Azur

Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Gordes
9,8
Fantastiskt
334 omdömen
  • Närmaste flygplats: 29 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Sainte-Maxime
8,7
Mycket bra
586 omdömen
  • Närmaste flygplats: 55 km
  • Närmaste strand: ca. 900 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Les Baux-de-Provence
9,2
Fantastiskt
286 omdömen
  • Närmaste flygplats: 31 km
  • Avstånd till centrum: ca. 15.3 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Speciellt utvalda hotell i Provence

Hos Escapeaway är alla hotell i Provence noga utvalda och lever upp till en rad krav angående standard som gör att de passar den svenske semestergästen. Vårt finmaskiga nät av hotell ger dig alltid en rad valmöjligheter i förhållande till geografiskt läge, kvalitet, service och pris - även under högsäsong.

Vi är riktiga specialister på resor till Frankrike och är ledande i Skandinavien när det gäller övernattningar. Flera av oss har tillbringat många år av våra liv i Frankrike och vi har direktkontakt med alla våra hotell i Provence. Sök priser med eller utan flygbiljett i sökmotorn - och boka online nu!

Vackra sevärdheter

Det charmerande och avslappnade Arles och det tättpackade Avignon har förtrollat romerska legionärer, påvar och Vincent van Gogh. Den angränsande, exotiska och ny-chicka hamnen i Marseille fortsätter att fascinera sjöfolk och resenärer med sitt drag av mystik. Observera att du bör vara lite storstadsfräck för att kunna motstå stadens färgstarka närmast utmanande stämning. Och så det dammiga Nîmes som framhäver den gamla romerska prakten som finns i Pont du Gard akvedukten och Maison Carrée templet.

Regionen utnyttjar emellertid bäst sin charm i de lantliga omgivningarna, inte minst med hjälp av cypresser, vingårdar och ett svalkande glas pastis. Glöm för all del inte de sagolika lavendelfälten vid foten av Mont Ventoux eller Provence ockrafärgade små städer och byar – få ställen lockar mer än vackra St-Rémy-de-Provence, Nostradamus födelsestad och fristad för Van Gogh där solljuset verkligen klär de smala vägarnas platanträd.

Andra sevärdheter omfattar det fantastiska romerska klostret Montmajour; de ojämna städerna, Les-Baux-de-Provence (hemort för det berömda hotellet L’Oustau de la Baumaniére) och Le Barroux och de vackra bergsstäderna Roussillon och Gordes. Ett annat stort nöje är att lära känna den uppfriskande vänliga staden Provençaux. Ett bra sätt att utforska området på är att vandra längs de vitklippiga fjordarna eller köra genom det fruktbara landskapet längs Route de Vignobles (vingårdsrutten).

>> Läs även om lyxsemester i Provence här