Hideaways och boutique-hotell i Provence och Côte d'Azur

Den Franska Rivieran eller la Côte d'Azur, som betyder den azurblå kusten, har en otrolig dragningskraft på oss skandinaver. Så fort du landar på Nice flygplats förstår du var namnet kommer ifrån. Vilken utsikt över Medelhavet och vilken färgskala! Det milda klimatet, de pittoreska byarna, den vackra naturen och det speciella ljuset har gjort att konstnärer och kändisar från hela världen har vallfärdat till Rivieran i över hundra år. Idag är inte Franska Rivieran en vimmelplats bara för de rika och berömda. Nu för tiden vallfärdar helt vanliga människor hit och får ett smakprov på den glamour som fortfarande omgärdar kustremsan.

Jag har inte tillräckligt med utrymme för att skriva om alla mina favoritplatser på den Franska Rivieran, men obligatoriskt är ett besök i Grasse - den berömda parfymstaden, Antibes och dess vackra Picasso-muséum, vackra städer som Eze med sin panoramautsikt över Medelhavet, Villefranche sur Mer med den gamla gatan från år 1260, la rue Obscure (även kallad ”The Dark Street”) och naturligtvis Saint Paul de Vence, där den berömde konstnären Marc Chagall levde tills han tog sitt sista andetag 1985.

Underbara, fantastiska Provence

Detta otämjda, kuperade landskap med olivträd, vingårdar och lavendelfält så långt ögat kan se, cikador, autentiska byar med vackra torg och glittrande fontäner. Värmen, lukten och surrande ljud från handlarna på marknaderna, smaken av god mat och gott vin som ackompanjeras av den ibland förekommande Mistralvinden från norr. Här är bara helt underbart!

Historiska städer som Aix en Provence, Avignon, Arles, Les Baux de Provence och den fantastiska Luberon. Men också olivodlingarna vid Alpilles eller den franska ”Grand Canyon” - Gorges du Verdon finns på min hemgjorda lista över "platser som du bara måste se. Eller, stäng av klockan och besök de idylliska fiskelägena vid Medelhavskusten, Bandol, Cassis, Sanary sur Mer, och inte att förglömma mer fashionabla Saint Tropez. Om du hinner måste du också avlägga en visit i Marseille, som har genomgått en otrolig förvandling i samband med att staden var Europas kulturhuvudstad, 2013. I dag är Marseille en spännande stad, där du lätt kan spendera en heldag med bra shopping, mysiga restauranger och sevärdheter. Camargue, med sina vilda hästar och naturområde, tillhör faktiskt också Provence, trots att landskap, traditioner och kulturen är så annorlunda.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hideaways i Provence och Côte d'Azur

 • Gästrecensioner 8,4
  Cannes
  3 hotell
  Filmfestival, champagne och fest – alltihop förenas i Cannes på Den Franska Rivieran. Kom hit och upplev atmosfären på de ståtliga hotellen ut till strandpromenaden eller nöj dig med att beskåda festligheterna från en solstol på stranden.
 • Gordes
  3 hotell
  Gordes är en av de mest besökta städerna i Luberon och anses vara en av Frankrikes vackraste landsbyar med sin placering på en solig klippa.
 • Antibes - Juan Les Pins är två städer i en. Där Antibes står för det traditionella, historiska och eleganta är Juan-les-Pins den avslappnade och festliga. Sol, bad och glada dagar kommer prägla din semester här på Den Franska Rivieran.
 • Les Baux-de-Provence ligger i Bouches-du-Rhône och är framförallt en turistattraktion - mer än en plats med faktiskt vardagsliv. Les Baux är dock en av de vackraste landsorterna i Frankrike, och har knappt 400 invånare.
 • Apt
  1 hotell
  Den lilla staden Apt ligger fint på sin höjd och blickar ut över det klassiska provensalska landskapet med lavendelfält och berg. Vi befinner oss centralt i Provence och den lilla staden är ytterst pittoresk med sin småstadskänsla och lokala atmosfär.
 • Avignon
  1 hotell
  En stoltare historia än den du får uppleva i Avignon är svår att överträffa. Den gamla Påvestaden bjuder på en vacker och intakt medeltida stadskärna helt omgiven av en ringmur. Kombinera stadens skönhet med det spännande vindistriktet Chateauneuf-du-Pape.

Mat och dryck

Frankrike är världsberömt för sina kulinariska rikedomar och Provence är inget undantag. Jag har valt ut några gastronomiska specialiteter som du kan smaka på under din semester i Provence. Smaklig spis och trevlig resa!

Tapenade

Tapenade är en puré av antingen svarta eller gröna oliver som krossas i en mortel och blandas med vitlök, kapris och ansjovis. Rätten kan ätas enbart med en skiva rostat bröd eller serveras som tillbehör till fisk, kött eller sommarsallader.

Daube Provençale

Klassisk provencalsk gryträtt som är särskilt populär i Provence på hösten och vintern när vädret är kallt och Mistralvinden härjar i regionen. Rätten består av bitar av oxkött som långsamt har bräserats i rödvin med lök, örter och vitlök och som serveras med färsk pasta.

Aioli

Aioli är en traditionell provencalsk vitlökssås där man först krossar vitlöken i en mortel varpå man tillsätter olivolja. Rätten används ofta som tillbehör till kokt ägg, fisk och grönsaker som potatis, morötter, gröna bönor och blomkål.

Petit farcis

Fyllda grönsaker är en speciellt populär rätt i Provence. De grönsaker som man vanligtvis använder till denna rätt är aubergin, courgette, lök, paprika samt tomater och ibland även potatis som fylls med kryddad köttfärs varpå de långsamt bakas i ugnen.

Som en samlad beteckning på dessa läckra, fyllda grönsaker använder man uttrycket  “petit farcis”.

Ratatouille

Ratatouille är en läcker gryträtt på grönsaker vanligtvis bestående av tomat, lök,  courgette, aubergine samt grön och röd paprika som kokas och kryddas med den typiska kryddblandningen ”Herbes de Provence”. Man äter vanligtvis rätten som en förrätt eller som tillbehör till större provencalska måltider.

Lavendel- och jordgubbsorbet

Provence är känt för sina lavendelodlingar och lavendeln har också satt sin prägel på delar av den provencalska gastronomin. Du kan till exempel smaka på olika uppfriskande sorbeter som tillagats av doftande lavendelblommor. Eller vad sägs om en jordgubbsorbet tillagad av härliga provencalska "Gariguette" jordgubbar?