Resor till Gordes

Det lantliga Provence ses i all sin skönhet här i Gordes som anses vara en av Frankrikes vackraste landsbyar med sin position på en solig klippa. Husen som är byggda direkt på berggrunden utformar stadsbilden och är avgörande för att skapa denna sublima kliché av en provensalsk landsby.

Bildsköna Gordes

Chagall växte upp i staden, liksom andra konstnärer och det gör Gordes till en plats där man än idag hittar flera konstutställningar hela sommaren. Trots att staden är mycket välbesökt, försöker stadsborna och kommunen upprätthålla staden i sin autentiska och traditionella bild, där det finns en atmosfär av respekt för tradition och historia.

Historisk inblick

Slottet som dominerar staden står som en påminnelse om Medeltiden - då invasioner var vardag, och därför var det nödvändigt att bo högt bakom tjocka bymurar. Palatset har inte lyckats motstå varken pest, jordbävningar eller bombningarna under Andra Världskriget, och därmed är Gordes idag en stad som döljer en lång och märkbar historia, vilket även inkluderar dåliga tider. Slottet är öppet för allmänheten och året genom organiseras flera utställningar innanför murarna.

Stadens historiska centrum Village des Bories är mycket naturskönt med gamla hus från Bronsåldern, byggda av sten och lera. Idag fungerar de som museum där man kan få en glimt av hur livet såg ut för flera år sedan i Gordes och Provence på landsbygden. Allmänheten är välkommen mot betalning av en inträdesavgift. Stadens historia och kultur avspeglas också i Gordes kvarnar, fontäner, kyrkor och kloster.

Handelsliv, matställe och sommararrangemang

I Gordes finns flera restauranger och små butiker som säljer allt från mat till hantverk. Varje tisdag är det marknad i stan - en marknad som alternerar mellan städerna i Luberon. Önskar man en guidad tur genom staden kan detta arrangeras i juli och augusti för grupper av minst 10 personer. Man behöver bara vända sig till stadens turistbyrå.

Från juni till september kan man ha turen att snubbla in i ett festligt arrangemang i staden då det arrangeras både teater, konstutställningar, turneringar i fotboll, tävlingar i boccia och andra idrottsevenemang samt kvällar med musik. Den 4 augusti är det vinfest med vinbodar där man kan köpa vin och lokala produkter.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Gordes

Populära hotell i Gordes

Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Gordes
9,1
Fantastiskt
172 omdömen
  • Närmaste flygplats: 35 km
  • Avstånd till centrum: ca. 7 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Gordes
9,9
Fantastiskt
91 omdömen
  • Närmaste flygplats: 25 km
  • Avstånd till centrum: ca. 4.7 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Gordes
9,1
Fantastiskt
446 omdömen
  • Närmaste flygplats: 31 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)