Resor till Gassin


Välkommen till en av Frankrikes vackraste småstäder, Gassin! Här kittlar doften av jasmin dina näsborrar oavsett var du befinner dig i den lilla staden som är känd både för sin traditionella, provencalska charm och sitt fantastiska läge i ett närmast oframkomligt klipp- och skogslandskap högt över havets yta. Läget innebär att du från Gassin har en förtrollande 360-graders utsikt över Saint Tropez-bukten och att söka sig till stadens bästa utsiktspunkter är just det första som de flesta av stadens besökare gör. 

Saint Tropez-bukten är naturligtvis världsberömd för sin glamorösa position som ett gammalt favorit-resmål för jetsetare och det råder ingen tvekan att om du besöker själva Saint Tropez stad, vilket varmt kan rekommenderas, så kommer du se en del lyxyachter ligga och glittra i det starka, varma solljuset och stilla guppa på det kristallklara havets vågor. Saint Tropez-bukten är emellertid mer än den berömda centralorten med samma namn full av solbrända kvinnor med mycket höga klackar, väldigt stora solglasögon och mycket små hundar samt cocktails som kostar en kvarts månadslön. Området bjuder nämligen på en ovanligt vacker natur och ett överflöd av små, autentiska byar och städer till vilka Gassin absolut räknas och som du inte bör gå miste om på din semester. 

Liten gata och stora panoramautsikter

Den lilla staden har flera parkeringsområden men kör till det som ligger högst upp vilket är en bra utgångspunkt för att utforska det sydfranska landsortslivet, det sagolika kustlandskapet och panoramautsikterna. Redan från parkeringsplatsen har du en storslagen utsikt över Saint Tropez-bukten och det omkringliggande småbergiga landskapet, här ifrån kan du även få syn på flera andra städer längs kusten så som La Croix Valmer, Saint-Tropez, Griamud, Sainte-Maxime och Les Issambres - dessutom kan du skymta Massif des Maures i norr. 

Fortsätt från parkeringsplatsen längs kustpromenaden - Promenade Dei Barri - så kommer du till ännu fler sagolika utsikter och några riktigt bra restauranger där du kan vila fötterna och njuta av den läckra franska maten tillsammans med ett svalt glas vittvin medan du blickar ut över landskapet och Medelhavet. Det är svårt att tänka sig ett bättre ställe att äta en lugn och trevlig lunch än här i dessa sagolika, provencalska omgivningar långt från de större semesterorternas pulserande människohorder och hektiska atmosfär.

Gassin är en äkta och på många sätt typisk landsort i Provence men ändå är den unik, till exempel har den i sitt historiska kvarter en gammal gata - l'Androuno - som sägs vara en av världens absolut smalaste! Alla som varit i sydeuropeiska småstäder vet att detta säger en hel del. Gatan är faktiskt bara 29 centimeter bred på sitt smalaste ställe så om man inte vet att den ligger där är den mycket lätt att missa då den mycket mer ser ut som lite utrymme mellan två hus som egentligen borde sitta ihop än den ser ut som en passage och än mindre som en gata...

Du kan ju prova dig fram och se om du kan klämma dig igenom - om inget annat kan det bli fina semesterbilder av ditt försök! Eller så kanske det ger extra motivation till en slankningskur eller extra pass på gymmet när du kommer hem från semestern? Men du kan vara lugn du behöver inte suga in magen och hålla andan medan du går sidledes som en krabba på stranden - du kan nöja dig med att kasta en blick in i l'Androuno och sedan gå runt den.

Utforska Gassins historia på din semester 

Gassin är inte känt för några historiska monument men den gamla stadsdelen är rik på vacker, gammal vardagsarkitektur, gå dina promenader i stilla mak så kommer du se många vackra detaljer längs vägen. 

Du kan emellertid besöka den gamla brunnen - som inte är något egentligt monument men ett intressant stycke historia - och naturligtvis Notre-Dame-de-l'Assomption som är en kyrka från 1500-talet byggd i romansk stil med ett fyrkantigt klocktorn. Gassin bjuder även på Notre-Dame-da-la-Consolation som är ett kapell från 1000-talet som ligger i en liten park precis utanför den lilla stadens centrum. Den mest minnesvärda delen av ditt besök kommer dock vara att bara flanera runt på de smala gatorna med sina fascinerande, välbevarade hus och där du känner dig som förflyttad till den franska Medeltiden men tydligt märker nutidens koppling till de tidigare århundradena. 

Om du blir hungrig eller törstig efter att ha tillbringat några fantastiska timmar med att dyka ner i de gamla gatornas hus och historia så slå dig ner på terrassen till något av de mysiga caféerna eller restaurangerna som ligger i den gamla stadsdelen. Njut av en kall coca cola, ett svalt glas rosévin och lite vällagad provencalsk mat och köp eventuellt ett par souvenirer i någon av de små butikerna som det också finns en del av i Gassin. Vill du tillbringa mer än bara en dag av din semester i Provence på att insupa atmosfären i denna speciella lilla stad så finns här även en handfull hotell. 

Badstränder och städer i närheten

Om du efter ditt utforskande av historian och naturen känner behov av ett svalkande dopp i det azurblåa Medelhavet så behöver du absolut inte sakna den biten när du tar en dag eller två av din semester i södra Frankrike till att besöka Gassin. Det finns flera bra stränder i närheten av den romantiska lilla staden så du behöver inte gå miste om badsemesterns huvudingrediens på din tur hit. 

De läckra kuststräckorna inkluderar den berömda stranden i Pampelonne men du befinner dig heller inte långt från det världsberömda och färgsprakande Saint Tropez eller den arkitektritade orten Port Grimaud dit du bara kan ta dig med båt eller till fots. Den senare av dessa platser är en ovanligt fridfull fläck på kartan på Cote d’Azur och ett besök här kommer utan tvekan bli oförglömligt. Den lilla staden påminner om en miniatyrupplaga av Venedig, bara nyare och absolut värd att utforska. Sandstranden i Port Grimaud är cirka 500 meter lång så när du är klar med ditt besök i staden så kan du söka dig till någon plats i den härliga strandkanten. 

På det hela taget har du den exklusiva och välbevarade tummelplatsen Saint Tropez-bukten precis för dina fötter när du tillbringar din semester i och omkring Gassin - och det är bar att njuta av det hela på din resa till Den Franska Rivieran! 
 

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Gassin