Resor till Fontvielle

På din semester i Provence kan du besöka den historiska, charmerande och fridfulla lilla staden Fontvielle där natur och kulturhistoria tävlar om att vara vackrast. Staden ligger nära många andra intressanta städer och sevärdheter.

Fontvielle - ej att förväxla med staden med samma namn i Monaco - en underbar och pittoresk gammal sydfransk småstad som ligger i hjärtat av det historiska området "Provence les Alpilles". "Les Alpilles" är en liten bergskedja med låga berg i Provence cirka 20 kilometer från Avignon. Här nära foten av bergen kommer du kunna njuta synen av olivlundar och mandelodlingar som lutar sig elegant och naturligt upp längs sluttningarna. Är du naturälskare så kan du högre upp bland bergen se fram emot att få uppleva vilda och majestätiska djurarter som hökörn, egyptisk gam och örnuggla.

Sevärdheter på din semester i Fontvielle 

Den lilla blomsterstaden Fontvielle har för övrigt en strålande utsiktspost från vilken du har en fantastisk utsikt över dalen som breder ut sig nedanför staden. Ska din semester i Provence inkludera ett besök i Fontvielle, vilket helt klart kan rekommenderas, så är det ganska säkert att du tar dig dit upp. Det är nämligen just på klippan med sin strålande utsikt som den franske författaren Alphonse Daudet skrev sin berömda novellsamling "Brev från min kvarn".

Daudet flyttade från Paris trängsel och larm ner till den vid det tillfället ännu mindre och ännu mer lantliga lilla staden Fontvielle där han köpte en gammal kvarn som inte hade varit i bruk på åratal. Detta gjorde inget för det var inte för att mala mjöl som Daudet flyttade söderut utan för att skriva. Och det gjorde han verkligen bra här i Provence frodiga, soliga, blomsterdoftande och romantiska natur för "Brev från min kvarn" från 1859 blev hans litterära genombrott. Novellsamlingen består av en rad stämningsfulla historier som han hittade på genom att lyssna till herdar och övrig lokalbefolkning i området.

Litterära klassiker kännetecknas bland annat av att de aldrig blir inaktuella. Så du kan mycket passande ha "Brev från min kvarn" med dig i bagaget för lite behaglig läsning på stranden eller vid poolen på din semester Sydfrankrike. När du sedan står där på klippan i Fontvielle och delar utsikten med den gamla väderkvarnen så är det lätt att förstå hur omgivningarna omkring "Daudets Kvarn" ('Moulin de Daudet') har kunnat inspirera till litterär skaparkraft.

Här är du omgiven av olivträd, pinjeträd samt ekar och hela lugnet och skönheten kryper på ett behagligt sätt in under huden på dig. Vid kvarnen ligger det också ett litet museum och skulle du få lust att sträcka på benen ytterligare och se mer av det vackra landskapet så finns det flera härliga vandringsleder på mellan 2 och 9 kilometer som verkligen inbjuder till utforskande av naturen och landskapet under Provence varma sol.

Mat och dryck

När du har besökt kvarnen och museet, vandrat och insupit alla intryck är det kanske dags för en bit mat eller något kallt att dricka. Detta kan du till exempel få på restaurang Le Patio som serverar verkligen läckra provencalska rätter bland annat med lammkött och oxkött som är populära bland de flesta. Du kan även smaka mat som för oss nordbor kan verka mer exotiska eller vad säger du om babyget? Inredningen i restaurangens lokaler är väldigt läcker och rustik så att du nästan känner dig förflyttad till en annan tidsepok.

En annan bra restaurang med en mycket klassisk provencalsk inredning med välvda tak och mörka massiva trämöbler är Le Bel Oustau, en bistro som serverar älskade och välkända franska rätter så som "tounedos de saumon" och "magret de canard" med en raffinerad och lokal touch.

Det finns fler restauranger i Fontvielle än de nyss nämnda, men staden är ganska liten så det säger sig själv att urvalet är begränsat när det gäller ställen där du kan stilla hungern och släcka törsten. Vill du ha ytterligare valmöjligheter kan du snabbt och lätt köra till Avignon som bara ligger drygt 30 kilometer bort.

Sevärdheter i närområdet

När du reser till Fontvielle som precis som andra sydfranska städer framför allt visar sig från sin bästa sida på våren och på hösten så befinner du dig inte långt från sevärdheter som den romerska amfiteatern i Arles; en stad som hade sin storhetstid under Romarriket. Du kan även lätt besöka citadellet i Baux de Provence, museerna i Saint Rémy och festivalen i Avignon 30 kilometer bort. Den sistnämnda är en av de viktigaste händelserna inom modern performance-konst och äger rum i juli varje år. 

Om du under din resa i Provence bestämmer dig för att ta vägen förbi Saint Remy så bör du ta dig god tid att utforska den gamla stadsdelen där du kommer upptäcka många historiska spår från olika historiska epoker och som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Staden är bland annat känd för sina många museer och ett av dem som du kan få flera timmar av kunskap, inspiration och upplevelser är Site Archéologique de Glanum som är rena paradiset för dig som tycker om romersk historia.

Här kan du bland annat se ett mausoleum och en triumfbåge men utgrävningsfältet med romerska tempel och hus samt några få galliska hus är nästan det mest fascinerande. Site Archéologique de Glanum är verkligen ett ställe att rekommendera i Provence eftersom du där kan se en hel liten romersk stad med hus som visar dåtidens invånares vardagsliv. I Saint Remy kan du också med fördel besöka Musée Estrine, Hotel de Sade och Musée du Peintre Michel Jouenne. Det sistnämnda ställer ut målningar av den franske konstnären Michel Jouenne. Han är inte så känd här hemma vilket är synd för han har gjort många vackra och spännande målningar av bland annat landskap, städer och havet där kanske framför allt hans komposition av färger gör dem så intressanta.

När du under din semester i Provence kommer till Avignon får du inte gå miste om den imponerande gotiska byggnaden Palais de Pape precis som att stadens katedral byggd i romansk stil också är beundransvärd. Musée de Calvet är ytterligare ett av stadens museer som kan rekommenderas.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Fontvieille