Bilsemester till Provence

Få regioner i Frankrike bjuder på så stora kulturella och naturmässiga variationer som Provence. Här kan du på en bilsemester uppleva både mondäna, trendiga badorter längs den Franska Rivieran, besöka genuina byar i det vackra bergslandskapet och inte minst utforska en hel värld av intressanta historiska sevärdheter.

En bilsemester i Provence-Alpes-Côte d'Azur är även en enastående möjlighet till att besöka någon av alla idylliska vingårdar som har öppnat sina dörrar för besökare så att du genom vinprovningar och rundvisningar invigs i vinframställningens ädla konst. Vill du gärna få ut mesta möjliga av din semester i Provence-Alpes-Côte d'Azur så är en rundresa med övernattningar på hotell utvalda av Escapeaway din möjlighet att få uppleva den äkta sydfranska medelhavsstämningen.

Vi har här samlat en rad spännande sevärdheter som du kan uppleva på en bilsemester i Provence.

Gordes

Denna välbevarade provencalska by som ligger på en klippa 350 meter över havet och med utsikt över Luberondalen i departementet Vaucluse och har status som regional naturpark samt står med på listan över Frankrikes vackraste städer.

Denna lilla stad på landet har lockat till sig stora konstnärer som Marc Chagall, Pol Mara och Victor Vasarely och är även känd för sitt slott från 1013 som 1525 byggdes om efter renässansens principer och som sedan 1996 rymmer ett museum för den flamländske målaren Pol Maras verk.

>> Läs mer om resor till Gordes här

Abbaye Notre-Dame de Sénanque

Nära byn Gordes i departementet Vaucluses kan du uppleva ett av Provences måleriska och historiska kännetecken det över 940 år gamla cistercienserklostret Abbaye Notre-Dame de Sénanque med sina karakteristiska lavendelfält som odlas av klostrets munkar.

Klostret som är ett fint exempel på romansk arkitektkultur var som störst under 1200- och 1300-talet då det bestod av sju gods, fyra kvarnar samt stora landområden i Provence.

Idag lever munkarna bland annat av lavendel- och biodling. Enstaka besökare kan efter ansökan få lov att bo på klostret under kortare perioder som andligt refugium (tillflyktsort).

Se fler tips till din kör själv semester i Provence längre ner på sidan.

>> Läs mer om resor till Provence här

>> Läs mer om bilsemester

Karta över Provence och Côte d'Azur

Populära hotell i Provence och Côte d'Azur

Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Nice
9,0
Fantastiskt
689 omdömen
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Apt
9,5
Fantastiskt
319 omdömen
  • Närmaste flygplats: 38 km
  • Avstånd till havet: ca. 92 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Aix-en-Provence
9,1
Fantastiskt
1919 omdömen
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Fler upplevelser till din bilsemester i Provence

Provence är känt för sin vackra kust men det finns även en rad väldigt intressanta städer och sevärdheter i det kuperade inlandet. Utöver Gordes som omnämns högst upp på sidan kan du på en kör-själv semester bland annat uppleva:

Gorges du Verdon

Den 25 kilometer långa och 700 meter djupa klyftan Gorges du Verdon som ligger i departementet Alpes-de-Haute har blivit känd som Europas vackraste och mest spektakulära ”grand canyon”. Klyftan lockar varje år till sig tusentals besökare från hela kontinenten som antingen kan åka runt den i bil, paddla med kajak i Verdonfloden eller klättra på dess flera hundra meter höga kalkstensväggar.

Gorges du Verdon har skapats av floden Verdon som även har gett namn åt den och som rinner ut i den konstgjorda sjön Sainte-Croix-du-Verdon. Det är lätt att köra hit själv från kusten vid Cannes - det tar cirka 2 timmar.

Arles

Arles som ligger i början av Rhonedeltat i departementet Bouchés-du-Rhône kallas ofta för “Galliens lilla Rom” på grund av stadens enastående romerska lämningar som tillsammans med romanska byggnadsverk och monument sedan 1981 har satt staden på UNESCO:s världsarvslista.

Bland stadens stora attraktioner kan nämnas den romerska amfiteatern från 90-talet efter Kristus och som idag används för konserter, tjurfäktningar och teaterföreställningar. Andra attraktioner är Alyscamps - ett romerskt nekropolis vilket var ett av den antika världens mest berömda och den tjugo meter höga romerska obelisken från 300-talet efter Kristus som står på Place de la République framför rådhuset.

Arles är även känt för att vara den stad där den store holländske målaren Vincent Van Gogh bodde mellan 1888 och 1889 och där han skapade mer än 300 målningar och teckningar häribland några av hans mest kända som “Höst i Provence”. Kör du hit på en bilsemester kan du besöka den vackra staden Aix en Provence på vägen.

>> Läs mer om resor till Arles här

Avignon

Avignon som ligger vid floden Rhône i departementet Vaucluse kallas ofta för “påvarnas stad” på grund av de många påvar och motpåvar som befunnit sig här i perioden mellan 309 och 1423 under den stora katolska schismen. I våra dagar är Avignon mest känt för den årliga teater-, musik-, dans- och filmfestivalen Festival d´Avignon som bland annat äger rum i och omkring några av stadens kända historiska monument och som varje år lockar till sig mer an 100 000 besökare.

Staden lockar även till sig många besökare från hela världen på grund av sina välbevarade valv som påvarna lät bygga på 1300-talet och sin unika historiska stadskärna. Denna stadskärna rymmer stora sevärdheter så som Påvarnas Palats (Palais des Papes), den medeltida bron Pont d'Avignon (eller Pont Saint-Bénezet, som den även kallas) samt stadens romanska katedral Cathédrale Notre-Dame des Doms d'Avignon.

Staden förklarades 1995 som världsarv av UNESCO.

>> Läs mer om resor till Avignon här

Boka din kör-själv semester till Provence hos Escapeaway och få en behaglig semester på utvalda hotell, enbart hotell med bra recensioner. Vill du inte köra själv till Frankrike i din egen bil så kan du boka en paketresa som inkluderar flygbiljett och hyrbil - då är resan säkrad av resegaranti.

>> Läs även om vingårdssemester i Provence här