Resor till Avignon

Avignons förnäma historia är svår att överträffa. Denna gamla påvestad bjuder på en vacker och intakt medeltida stadskärna omgärdad av en imponerande ringmur. Boka din resa till Avignon med Escapeaway idag!

Påvarnas stad Avignon är helt klart värd en utflykt eller en vistelse för alla och envar som vill uppleva Provence och det bedårande Sydfrankrike. Staden har cirka 90 000 invånare och ligger inringad av en historisk stadsmur som vittnar om en lång historia. Staden är lätt att hitta runt i trots de små slingrande medeltidsgatorna. Staden erbjuder massor av matställen, trottoarserveringar och restauranger.

Påvestaden Avignon bjuder på historia och en unik stämning bakom den stora stadsmuren. Världens största gotiska byggnadsverk, Palais des Papes (Påvarnas palats) där påvarna hade residence från 1307 till 1378 är bara det värt hela resan. Det samma gäller för Avignons stadskärna med sina många Medeltida gator och gränder som i juli varje år fylls av gycklare, akrobater och gatukonstnärer när staden håller sin världsberömda teaterfestival, Le Festival d'Avignon. Avignon har cirka 90 000 invånare och står med på UNESCO: s lista över världens kulturarv.

>> Läs även om resor till Nice här

Inspiration och fakta

Det trevliga Avignon karakteriseras av underbara små gator fulla av specialaffärer, uteserveringar, gröna torg och mycket annat. Avignon vaknar framför allt till liv i juli månad då staden står värd för en teaterfestival. Artister och konstnärer från hela Europa träffas här i Avignon för att visa sina sedan länge inövade och ofta väldigt abstrakta och alternativa teateruppsättningar. Teaterkonst och konst i övrigt är väldigt uppskattat i Avignon. Man kan besöka stadens kända påvepalats som rymmer en lång rad antika målningar av kända konstnärer från förr.

Med den vackra utsikten över floden Rhône kan ni också njuta av en underbar dag genom att låta er förtrollas av stadens många uttryck. Om det gäller de många fantastiska småbutikerna på de smala romantiska gatorna eller om det är den vackra konsten, de många dansarna, målarna, skådespelarna och mycket annat där utöver så kommer du garanterat att bli begeistrad. Avsluta den underbara dagen med ett glas franskt vin från området eller kanske en café latte medan ni speglar er i den stillsamma floden.

Området omkring Avignon

En resa till Avignon är också perfekt om man vill ha en fast utgångspunkt på sin semester men med möjlighet att utforska mer av området. Från Avignon är det till exempel bara 40 kilometer till den vackra romerska staden Arles. Dessutom ligger staden vid "porten" till det stora vindistriktet Côtes du Rhône med staden Orange som centrum i Châteauneuf-du-Pape vilket innebär ett avstånd på ungefär 20 kilometer från Avignon. Så vill du uppleva Provence så är Avignon helt klart värt en utflykt eller en vistelse.

Sevärdheter

Det bästa sättet att utforska Avignon på är att gå runt på stadens labyrintiska medeltidsgator. Många av gatorna har fått sina namn efter krogar eller yrken så som rue du Chapeau Rouge, rue des Fourbisseurs (skärsliparen), rue du Vieux Sextier (klockaren) och rue des Teinturiers (färgaren).

Utanför själva stadskärnan hittar du rue Joseph Vernet som är väl värd omvägen på grund av att här ligger Avignons mest stilfulla butiker, gamla hotell, trevliga innergårdar och trädgårdar. Katedralen, Notre-Dame des Doms, ligger en kort promenad förbi Palais des Papes. Katedralen som huvudsakligen besöks av lokalbefolkningen ligger omgiven av Rocher des Doms som är en charmerande offentlig park med en storslagen utsikt över staden och Rhônefloden.

Många reser också till Avignon för att uppleva de många intressanta museerna. Det mest anmärkningsvärda är Musée Angladon som visar Jacques Doucets privata samling med verk av bland andra Modigliani och Van Gogh. Du kan få en överblick över stadens museer på en karta som delas ut gratis på turistkontoret. På turistkontoret kan du även få ett gratis pass som ger dig 20% rabatt på transport och reducerat pris på olika sevärdheter när du har betalat fullt pris för den första inträdesbiljetten. Deltagande museer och attraktioner omfattar Musée Calvet, Musée Vouland, Musée du Petit Palais, Palais des Papes och Pont St Bénézets. Passet är giltigt i två veckor för ett obegränsat antal besök för innehavaren och dennes familj.

Staden omges av ett befästningsverk av Medeltida murar samt Rhônefloden som löper norr och väster om staden.

I den norra delen av staden hittar du Palais des Papes och Pont St. Bénézets förbundna av Place du Palais som leder in till det centrala torget Place de L’Horloge som ligger en liten bit åt söder. På detta torg ligger det imponerande rådhuset och operahuset som är dekorerat med statyer av Corneille och Molière.

Huvudgatan, rue de la République, byter namn till Cours Jean Jaurès när den närmar sig den södra stadsmuren och centralstationen. I öster hittar du flera shoppinggator och en massa lockande restauranger och caféer.

Historisk stadskärna

Den kända sången ”Sur le Pont d’Avignon” har fått sitt namn från den berömda halva bron Pont-Benezet, som går ut i Rhônefloden. Bron är bara en av de många sevärdheterna som Avignon har att erbjuda sina gäster. Framför påvens palats ligger ett vackert torg där flera restauranger har sina uteserveringar på sommaren. Bara ett par hundra meter från torget kommer du till Place de l'Horloge som omgärdas av många trottoarserveringar och restauranger. På detta torg kan du dessutom uppleva olika aktiviteter och marknader - allt efter årstid.
 
Från Place de l'Horloge strålar det ut olika gator där du kan shoppa och hitta fler trevliga restauranger. Det kan vara svårt att hitta parkeringsplats i själva centrum men det ligger ett stort parkeringshus i anslutning till shoppincentret, Les Halles, vid Place Pie. Annars finns det även betalparkering på flera ställen längs stadsmuren.

Påvepalatset – Palais des Papes

När du reser till Avignon kan du inte undgå att lägga märke till detta enorma byggnadsverk som dominerar stadsbilden. Den enorma innergården rymmer caféer och restauranger och bildar även inramning åt Avignons festival och från byggnaden kan du njuta av en fantastisk utsikt. Byggandet av slottet pågick i över 30 år och under tre påvars regeringstid; Benedikt XII, Clément VI och Innocent VI. Slottet består egentligen av två byggnader; det gamla palatset (1334-1342) som byggdes på order av Bendedikt XII och det extravaganta nya palatset (1342-1352) som Clément VI lät bygga. Här finns enorma mängder av utsökt arkitektur som täcker omkring 15 000 m² och därmed överskuggar stadens övriga byggnader.

Utvändigt är slottet ganska kyligt och ogästvänligt med en ojämn fasad och utskurna fönster. I stark kontrast till detta står inredningen som är berikad med freskomålningar av de italienska konstnärerna Matteo Giovannetti och Giovanni Luca vars verk överlevde branden som ödelade många målningar och värdeföremål år 1413. Det är väl värt att följa med på den audio-guidade turen som ingår i priset för inträdet och som verkligen fulländar upplevelsen när du förflyttar dig genom labyrinten av rum på slottet.

Påvens sovkammare är ett av de vackraste rummen. På väggarna kan du se freskomålningar föreställande fåglar och vinrankor medan golvet är täckt av parkett från 1300-talet och som återupptäcktes vid en undersökning 1963. Religiösa teman dominerar freskerna i Chapelle St Martial och påvens främsta rum medan jaktscener präglar passagen från det gamla till det nya palatset. Påvens festmåltider hölls i Grand Tinel med påven sittande på en förhöjning. Man använde guldtallrikar och elfenbenbestick för att äta det berg av mat som serverades. En detaljerad beskrivning berättar om åtgången av 118 kor, 1023 får, 60 grisar, 1195 gäss, 7428 kycklingar – totalt serverades 95 000 kuvert vid en enda sittning.

Musée du Petit Palais

Beläget i den norra delen av palatset är det lilla palatsmuseet som byggdes under kardinal Béranger Frédol mellan 1318 och 1320. Efter omfattande ombyggnad gjorde påve Benoît det till sitt huvudkvarter. Idag hyser de 19 rummen en imponerande samling av kalkmålningar, skulpturer och religiösa italienska målningar från 1200- till 1600-talet däribland verk av Botticelli, Carpaccio och Giovanni di Paolo. ”Ängelns Budskap” av Sano di Pietro (1406-1481) är en av de mest berömda målningarna, ängeln med sitt gyllene hår rymmer hela skönheten av en prerafaelitisk kvinna.

Pont St Bénézets – St Bénezets Bro

Sången “Sur le pont d’Avignon” från 1800-talet lockar fortfarande besökare till den berömda bron som byggdes på grund av en herdes himmelska vision och beslutsamhet. Bron spänner över två kanaler av Rhônefloden och där emellan ön Ile de la Barthelasse. Bron byggdes under åren mellan 1177-85 och byggdes ursprungligen i trä men har kontinuerligt blivit ombyggd. Bron utgjorde den enda passagen mellan Medelhavet och Lyon och var därför en viktig knutpunkt för handeln under Medeltiden. Floden lyckades dock spola bort bron en dag i mitten av 1600-talet. Idag finns enbart 4 av de ursprungliga 22 brovalven och det lilla kapellet St. Nicholas kapell kvar. Detta fina romerska kapell är dedikerat till St. Nicholas och helt klart värt ett besök. Under biljettkontoret ligger dessutom ett litet museum med bland annat historiska bilder av bron.

Rocher des Doms

Ramper från Palais des Papes leder förbi Notre-Dame des Doms-katedralen till Rocher Des Dom, som är namnet på platsen för de första bosättningarna i Avignon. På det klippiga området finns numera en park som anlades under 1700-talet. På 1800-talet kompletterade man med en sjö och statyer av prominenta personer från Provence som till exempel författaren Felix Gras och konstnärerna Paul Sain och Paul Vaysan. På 1900-talet anlade man terrasser som erbjuder en vacker utsikt över Rhône, Pont St. Bénézets, Villeneuve-les-Avignon och Alpilles. Detta är en skuggig idyll som lockar par och andra som vill fly undan eftermiddagens värme.

Musée Louis Vouland

Louis Vouland (1883-1973) var en framgångsrik affärsman och konstsamlare som testamenterade hela sitt palats från 1800-talet till staten. Hans hem öppnades som museum 1982 och visar en samling dekorativ konst från 1600- och 1700-talet. Höjdpunkterna inkluderar fajanser från Vincennes och Sévres, gobelänger från Flandern, Aubusson och Gobelins. En underbar te-servis i fajans från Sèvres stjäl uppmärksamheten, denna te-servis tillhörde komtessan av Barry, en älskarinna till Louis XV.

Collection Lambert en Avignon

Denna enastående samling av mer än 350 konstnärer kan du se i Museet för modern konst. Samlingen har varit utlånad av Yvon Lambert i över 20 år och består av en mycket sammanhängande samling verk av ledande konstnärer där ibland Cy Twombly, Sol LeWitt, Donald Judd, Niele Toroni, Jean-Michel Basquiat, Anselm Kiefer, Christian Boltansky, Nan Goldin och Douglas Gordon. Två till tre tillfälliga utställningar visas varje år vid sidan av den fasta samlingen.

Musée Calvet

Museet ligger i ett praktfullt palats från 1700-talet. Calvet museet visar upp en varierad samling av målningar och skulpturer från 1400- till 1900-talet och spänner över allt från arkeologi till finare konst och från dekorativ till etnisk konst.

Le Musée Angladon

Detta tidigare privata hem i hjärtat av det historiska Avignon är numera ett museum som rymmer en samling konstnärliga mästerverk från 1800- och 1900-talet bland annat med verk av Degas, Van Gogh, Cézanne, Picasso och Modigliani.

Så bokar du en resa till Avignon

Hos oss kan du använda dig av den intelligenta sökmotorn för att lätt boka en säker resa till Avignon. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Luleå, Malmö eller Köpenhamn antingen direkt till Marseille eller Nice - eller med en mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med utvalda hotell i Avignon samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt sätts samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs även om resor till Marseilles
>> Kör-själv bilsemester i Provence

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Andra länkar

Hotell i Avignon