Resor till Aups

Aups kallas ofta för tryffelns huvudstad och är även en del av Verdons naturpark, nära Verdonklyftan. Boka en billig resa till Aups inklusive hotell och hyrbil i dag.

Aups som utgör en del av regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur ligger fantastiskt belägen vid foten av Alperna och i början av Verdon-floden som leder fram till den berömda Verdonklyftan som bara ligger omkring 50 kilometer norr om staden. Dessutom ligger Aups bara drygt 60 kilometerhar ett ligger på 505 meters höjd cirka 60 kilometer från havet och 80 kilometer från närmsta skidområde.

Staden är även känd för sin tryffelproduktion och sina många fina marknader för områdets råvaror, lokala hantverksprodukter och andra lokalt framställda produkter. Den tredje största marknaden för svart tryffel i Frankrike äger rum i staden varje torsdag från november till februari medan det är färgsprakande, provencalsk marknad för lokala produkter varje onsdag och söndag.

Stadens idealiska läge i södra Frankrike, relativt nära kusten och i skydd av bergen i kombination med ett milt medelhavsklimat har även gett Aups ryktet av att vara ett nyttigt och hälsobringande resmål.

Välkommen till Provence med Escapeaway - vi är experter på resor till Aups och en rad andra resmål i området omkring Verdonklyftan.

>> Läs även om resor till Arles

Rik på historia

Även om Aups bara har omkring 2 000 invånare så har staden många gånger spelat en betydande roll i Frankrikes historia, inte minst tack vare stadens unika och strategiska läge.

Ursprungligen fick staden namnet Oppidum de Alpibus (Alpernes stad) och senare Castrum de Alpibus (Alpernes Fort), därefter Alps och till sist det nuvarande namnet Aups. Staden blev under en övergångsperiod på romartiden erövrad av den liguriska stammen oxybianerna. Enligt legenden besökte Julius Caesar Aups på sin väg för att erövra Gallien och ska i samband med detta ha uttalat att han hellre " skulle vilja vara förste man i Aups än andreman i Rom".

År 1574 plundrades staden av Hugenotterna som massakrerade 18 av stadens invånare. 1851 var staden centrum för ett uppror mot Napoleon III:s statskupp; och under andra världskriget var Aups en högborg för den franska motståndsrörelsen och fick efter kriget den militära utmärkelsen och tapperhetsmedaljen Croix de Guerre avec Palmes för sin kamp för fäderneslandet och de allierade styrkorna.

Upplevelser och sevärdheter

Verdonklyftan

Den verkligt stora sevärdheten när man reser till Aups är utan tvekan Verdonklyftan som är Europas svar på Grand Canyon och av många betecknat som ett av Europas vackraste landskap.

Klyftan som är omkring 25 kilometer lång och upp till 700 meter djup bildades av Verdon-floden vilken har fått sitt namn efter sin fantastiska turkos-gröna färg. Den mest imponerande delen av klyftan ligger mellan städerna Castellane och Moustiers-Sainte-Marie där floden har skurit klyftan så djupt som 700 meter ner genom den massiva kalkstenen. I änden av klyftan rinner Verdon-floden in i den konstgjorda sjön Sainte-Croix-du-Verdon (Lac de Sainte-Croix).

Maison de la Truffe du Verdon

Aups är känd för att vara ett av Frankrikes viktigaste centra och marknad för tryffelproduktion och handel med tryffel. På det enastående lokala museet, Maison de la Truffe du Verdon, har du möjlighet att fördjupa dig några timmar i tryffelns värld. 

Maison de la Truffe du Verdon fungerar både som stadens viktigaste turistkontor och som museum som ger dig en inblick i nästan allt du någonsin önskat att få veta om tryffel. Här kan du bland annat få veta att det en gång i tiden fanns så mycket tryffel i staden att de kallades "de fattigas potatis" och att yrket som tryffelplockare nedärvdes från generation till generation i den lilla staden.

Så bokar du resor till Aups med Escapeaway

Använd sökmotorn högst upp på sidan för att hitta en resa till Aups som passar dig och dina planer. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamns flygplats - vi söker efter billiga flygbiljetter från alla flygbolag och kombinerar dem med utvalda hotell i Aups, bara de som fått fina omdömen. Du får en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till nätets bästa pris.

>> Se vårt urval av lyxhotell i Provence
>> Boka en semesterbostad i Provence

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Aups