Resor till Apt

Den lilla staden Apt ligger på en höjd med utsikt över det klassiska Provence landskapet och bergen. Vi befinner oss i centrala Provence och den lilla staden är synnerligen karakteristisk och full av lokal atmosfär. Boka din resa till Apt i Provence med Escapeaway i dag!

Apt har omkring 12 000 invånare så det är inte tal om någon liten by på landet. Det råder trots det lite av trevlig bykänsla i den gamla stadsdelen Vieille Ville. Här kan du gå på upptäcktsfärd i de smala stenbelagda gatorna bland gamla rustika stenhus och slå dig ner på små torg med vackra fontäner under stora skuggande platanträd och betrakta livet på boulebanan eller avnjuta en kopp kaffe på ett café.

Den charmiga gamla stadsdelen är koncentrerad omkring domkyrkan, Cathédrale Ste. Anne, som stammar från 1000-talet. Katedralen är dock inte den enda sevärdheten i Apt som är värd att besöka. Maison du Parc Naturel Régional du Lubéron, som är ett museum som ligger inhyst i ett gammalt palats, är ett intressant ställe och där man kan bli lite klokare på områdets möjligheter, inklusive de olika vandringslederna. 

>> Läs även om resor till Aix-en-Provence

Utflyktsmöjligheter från Apt

Med sitt läge i hjärtat av den stora nationalparken, Parc Naturel Régional du Lubéron, som breder ut sig mellan de två stora bergskedjorna Plateau de Vaucluse och Montagne du Lubéron, är Apt även en bra utgångspunkt för en semester fylld av utomhusaktiviteter i natursköna omgivningar.

Vandringsleden GR9 (Grande Randonnée) går till exempel rakt igenom Apt. Följer du leden mot norr stöter den till sist på GR6, som går mellan Villars och St Saturnin-les-Apt. Är du lite mindre ambitiös så finns det även åtskilligt kortare PR-leder i området (Petite Randonnée). Utöver vandring är det populärt att hyra cykel. Det finns både familjevänliga rutter som till exempel cykelrutten Luberon en Vélo, som löper mellan Cavaillon, Apt och Forcalquier. Rutten är lagd så att det inte är för många svåra stigningar och längs vägen passerar du idylliska byar och betagande landskap. Söker du en mer seriös utmaning på cykel, kan du eventuellt prova dina krafter på det berömda Mont Ventoux. 

Längs dina turer runt omkring i omgivningarna kan du besöka andra idylliska medeltidsstäder och uppleva vackra blommande lavendelfält. Vid lite längre utflykter (i bil) har du en rad av Sydfrankrikes mest intressanta städer så som Aix-en-Provence, Arles och Avignon inom räckvidd.

Känt för den goda smaken

Apt är en av de franska städer som kan skryta med att vara ett "Sites Remarquables du Goût" (ett ställe med fantastisk smak). Det är bland annat stadens produktion av kanderade frukter, fruit-confits, som har säkrat den eftertraktade klassificeringen. Vill du uppleva det stora urvalet av områdets andra delikatesser bör du besöka den stora marknaden som hålls på lördagsmorgnar på Place des Martyrs de la Résistance. Det är en av regionens mest populära marknader och lockar varje vecka till sig en mängd av handlande från när och fjärran.

På samma sätt som du hittar det mest intressanta butikslivet i den gamla stadsdelen så är det även här som de flesta restaurangerna och caféerna ligger i Apt. Här finns det rikliga möjligheter till att fördjupa sig i det lokala kökets hemligheter. Det är inte utan anledning som Provence är känt som ett av världens bästa gastronomiska resmål. Till självhushåll och de övriga dagliga förnödenheterna finns det ett förnuftigt urval av supermarkets i Apt. 

Så bokar du en billig resa till Apt med Escapeaway

Välj först om du vill resa till Apt från flygplatsen i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn - så hittar vår intelligenta sökmotor de bästa priserna på flygbiljetter åt dig. Välj därefter ett hotell i Apt som fått fina omdömen och som passar dig så sätter vi samman en paketresa åt dig som är säkrad av Resegaranti och till ett pris som du inte hittar bättre någon annan stans. Lägg till hyrbil i paketet för optimal frihet och flexibilitet på resan.

>> Läs även om semesterbostäder i Provence här
>> Se våra spännande bilsemester i Provence

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Apt