Resor till Aix-en-Provence

Aix-en-Provence (vanligen kallat bara Aix) har alltid varit en rik stad, och det är lätt att se. Här är det verkligen rent, stilla och behagligt att vara. Det historiska centrumet har en äkta provencalsk stämning på de smala gatorna och vackra torgen. Book din resa till Aix-en-Provence med Escapeaway i dag!

Universitetsstaden Aix, är känd för sina fontäner, arkitektur och den årliga operafestivalen som internationellt anses lika bra som de i Bayreuth, Salzburg och Glyndebourne.

Dessutom är konst ett genomgående tema i staden, som huserar Cézannes atelier och det viktiga museet Musée Granet med verk av Ingres, Rembrant, van Dyck, Van Gogh, Gicometti, Klee, Picasso och Cézanne.

Det finns goda förbindelser till Aix, som har en station där de franska snabbtågen TGV stannar. Det är inte heller långt till Nice och Marseille. Undvik att köra till centrum, då det kan vara svårt att parkera.

Välkommen till Frankrike med Escapeaway, vi är specialister på resor till Aix-en-Provence och andra resmål i regionen där du bor på utvalda hotell på din semester. Använd sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland våra handplockade hotell med fina recensioner i Aix-en-Provence. Kombinera det valda hotellet med en billig flygresa med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn samt komplettera eventuellt med en hyrbil och få allt satt samman till en paketresa som är säkrad av Resegaranti. Enkelt och flexibelt - så är det att åka på semester med Escapeaway.

Sevärdheter och upplevelser

En bra utgångspunkt är Cours Mirabeau, som delar staden i två delar, med den gamla stadsdelen i norr och Quartier Mazarin i söder. De flesta av stadens sevärdheter ligger inom dessa gränser, även om några få, som t.ex. Atelier Cézanne och Foundation Vasarely ligger lite längre bort. Aix-en-Provence är en härlig stad att promenera i, och besökare bör avsätta god tid för att utforska alla torg, beundra den vackra arkitetkuren och uppleva alla de fontäner som staden bjuder på (över 20 stycken).

Aix Katedral

Aix Katedral - eller på franska Cathedrale Saint-Sauveur d'Aix-en-Provence - är en romersk-katolsk katedral och sätet för ärkebiskopen i Aix-en-Provence och Arles. Den är byggt på samma plats där det tidigare stod ett romerskt forum i staden.

Katedralen byggdes mellan 1200-talet och 1800-talet, och omfattar romanska, gotiska och neo-gotiska element, samt romerska valv och delar av en gammal kristen kyrka från 500-talet. Katedralen är erkänd som ett nationellt monument i Frankrike.

Le Cours Mirabeau

Cours Mirabeau är namnet på stadens huvudgata, och dess mest berömda gata, som är kantad med caféer, restauranger och eleganta byggnader. Längs gatan växer flera rader av gamla träd vilket ger en skön känsla. En gång i tiden körde hästtransporter på denna gatan, men idag är det den primära förbindelsen mellan Mazarin-kvarteret i söder och det gamla handelsdistriktet i norr. På en av alla caféer, kan du slå dig ner och njuta av en cappuccino eller en espresso medan du betraktar livet som tar plats framför dig.

Atelier de Cézanne

Aix-en-Provence var Cézannes stad. Det var här han föddes och det var också här han dog. Det var dessutom här han arbetade delar av sitt liv och lyckligtvis har man lyckats bevara den atelier där han arbetade i perioden 1902-1906. Ateliern var platsen där massor av de mästerverk som nu kan ses på de stora konstmuseerna runt om i världen, skapades.

Galleriet har en presentbutik, som regelmässigt huserar utställningar och som också arrangerar kulturella och gastronoiska händelser under året.

Musée du Viel Aix

Detta historiska museum hittar du på Hôtel Estienne de Saint Jean, som var ett av de finaste hotellen på slutet av 1600-talet. De fint snidade dörrarna leder vidare in till en hall med storslagna smidjejärn. De viktigaste sovrummen har delvis blivit bevarade med dess ursprungliga inredning. Här hittar man Musée du Viel Aix, där du kan se minnen från Aixs förtid, däribland möbler, kostymer, konstverk, porclin och figurer.

Pavillon de Vendôme

Här har du möjlighet att uppleva ett typiskt palats, så som det skulle sett ut på 1700-talet. Palatset är omgivet av en omfattande fransk trädgård, och inomhus hittar du välbevarade möbler, konstverk och ting från 1600- och 1700-talen, som ger en inblick i livet hos den dåvarande lokala aristokratin.

Musée d’Histoire Naturelle

Det naturhistoriska museet grundades år 1838 i en vacker, historisk byggnad, och bjuder på en samling fossiler från dinosaurer som man hittat på det närliggande berget St. Victoire. Ytterligare fossiler omfattar disk, insekter och planter.

Foundation Vasarely

Utanför Aix i Jas de Bouffan, hittar du denna storslagna byggnad som grundades av Victor Vasarely år 1976 för att främja integrationen av konst i arkitekturen.

Musée Granet

Musée Granet ligger i kvarteret Quartier mazarin, och rymmer utställningar med betydelsefulla verk inom konst och skulptur, samt en samling av arkeologiska fynd. På den permanenta utställningen innehåller museet stora verk av Jean-Dominique Ingres, ett autentiskt självporträtt av Rembrandt och verk av Anthony van Dyck, Paul Cézanne, Alberto Giacometi och Nicolas de Staël.

I juni 2011 öppnade den första delen av samlingen av Fondation Jean et Suzanne Planque, som innehåller över 180 konstverk. Detta arv från den schweiziska konstnären, förhandlaren och konstsamlaren ean Plaque, som var en personlig vän till pablo Picasso, donerades till staden i en period på 15 år. Samlingen innehåller 300 konstverk, däribland konstverk och teckningar av Degas, Renoir, Gauguin, Monet, Cézanne, Van Gogh, Picasso, Pierre Bonnard, Paul Klee, Fernand Léger, Giacometti och Dubuffet. 

>> Läs även om resor till Les Baux-de-Provence
>> Följ med på vingårdssemester i Provence

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Aix-en-Provence