Resor till Agay

Agay är ett kvarter i staden Saint-Raphaël. Agay är i sig själv en liten badort som ligger inne i en bukt vid foten av berget Esterels röda klippor. Den lilla badorten ligger ca. 9 km från centrum av Saint-Raphaël och ca. 35 km från Cannes.

Orten har varit bebodd sedan långt tillbaka vilket kan ses av de många spår man funnit genom tiden. Dock är det först från 1700-talet, under statsmannen Richelieu som orten fick den utformning som ses idag. Man byggde fästningar i form av två torn och ett slott för att beskydda sig mot havets faror. Slottet blev plundrat under revolutionen. Det var också på denna tidpunkt som Agay blev en del av staden Saint-Raphaël.

Tack vare järnvägen växte Agay ut till en viktig turistdestination under 1900- och början av 2000-talen. Då blomstrade hotell och lyxvillor upp och flera berömda fransmän som t.ex. författarna Guy de Mauppassant och Antoine de Saint-Exupéry samt filmbröderna Lumière tillbringar sina semestrar i Agay. Under Andra Världskriget bombas Agay; slottet läggs i ruiner, berget Esterel blir satt i brand och hus och momument förstörs. I dag kan man fortfarande se spår från kulorrna på en del träd.

Agay har sin egen tågstation dit flera franska regionaltåg passerar. Den lilla orten erbjuder även flera restauranger, kaféer och barer samt några få livsmedelsaffärer. Kom ihåg att besöka fiskemarknaden i Agay som äger rum på morgonen på torget Place Ortolan.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Agay