Resor till Provence och Côte d'Azur

Regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur täcker det sydöstra hörnet av Frankrike. Det är kanske den mest besökta och älskade regionen i Frankrike och även det område som erbjuder ett större mångfald än något annat ställe i landet.

Côte d'Azur, eller Franska rivieran som vi kaller den, är sol och strand. Den är mat och vin. Den är urban och trendig samtidigt som det aldrig är långt till den orörda landsbygden. Det torra men på samma gång frodiga landskapet är leverantör av all världens smaker och dofter som gör att människor från alla världens hörn vallfärdar hit för att få uppleva den helt speciella  atmosfären. 

Provence är ett av Frankrikes vackraste områden med landskap som skiftar från höga bergsregioner, en vacker och dramatisk kustlinje med många kända semesterorter och massor av attraktiva medeltidsstäder ligger som i klasar bland vingårdar, lavendelfält och olivlundar i det soldränkta landskapet.

Den sydfranska regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur, som täcker ett stort område mellan Medelhavet och Alperna är ett av de mest populära områdena i Frankrike  att besöka. Turisterna lockas bland annat av regionens fantastiska geografiska variation, solen, vinerna, maten och den speciella avslappnade franska livsstilen. Namnet Provence stammar från ordet provins, och det var ett av de första ställena utanför nutidens Italien som grundades av romarna omkring år 150 före Kristus. De kallade sin nya provins Provincia Narbonnensis efter huvudstaden Narbonne. Namnet var dock för besvärligt och blev snart till Provincia Nostra (vår provins) för att slutligen bli till Provence.

Natur

Naturen i Provence är otroligt varierad, ber i öster mot Italien, flera floder som mynnar ut i deltat omkring Camarguen, med flamingos, tjurar och vilda hästar. 

Höglandet innanför kusten, Garriguen, kan väl närmast beskrivas som en slags kargt och torrt hedlandskap som är rikligt bevuxet med lavar och ett hav av blommor samt kryddörter. 

Höga, eleganta cypresser, pinjer och knotiga olivträd, här finns kastanjer korkek och de stora pinjeträden med sina parasolliknande kronor. Nere i söder längs kusten hittar du de gröna, mjukt böljande kullarna, frodiga slätter med fruktodlingar och de vackra kryddörts- och lavendelfälten. 

Slutligen har di den berömda kuststräckan med sina många stränder som varierar i uttryck från den finaste sand via stora runda stenar (galettes) till de råaste klipporna. Jacques Cousteau och Côte d’Azur hör oupplösligt samman och i Medelhavet finns det många möjligheter bege sig på upptäcktsfärd i den förunderligt vackra världen under havsytan.

Bergen i Hautes-Alpes

Hautes-Alpes området i Frankrike utgörs av den nordöstliga delen av Provence. Denna del av Provence är bergig med massor av storslagna bergsscenerierer. Detta är en året runt destination som lockar besökare både till skidåkning på vintern samt vandringsturer och sightseeing på sommaren.

Området känns även igen från några av de stora bergsetapperna i Tour de France. Delar av Ecrins Nationalpark ligger väster om Hautes-Alpes området och den regionala parken, Park de Queyras ligger i öster, båda bjuder på rikliga möjligheter till att njuta av utomhuslivet. Alla former av utomhussportaktiviteter kan utövas här med allt från stillsamma vandringsturer till paraglidning och bergsklättring. En alldeles speciellt naturskön höjdpunkt i den regionala Park de Queyras är Col d’Izoard, sydöster om Briancon, med sitt torra nästan månlika klipplandskap.

Utöver det imponerande landskapet ligger här även olika större och mindre städer av intresse så som den vackra landsorten La Grave och den traditionella bergsbyn vid Saint-Veran (2000 meter över havet, en av Europas högst belägna städer). Serre-Poncon sjön är också ett välkänt ställe för avkoppling i bergen i den södra delen av området med många saker under utveckling runt sjön. På vintern är det stora skidområdet vid Serre Chevalier nära Briancon det ställe som väcker störst intresse – och här bjuds du på mycket imponerande omgivningar för vintersemestern, även om det även finns massor av mellanstora och mindre semesterställen och byar som erbjuder skidåkning i lite mindre mått.

Silvergruvorna L’Argentiere-la-Bessee är också värda att besöka när man är i det östliga området. Ställer du kursen åt söder så ligger där en stor Vauban-befästning, som numera betraktas som nationellt monument – se Place Forte de Mont-Dauphin – och i den sydöstra delen av området ligger den stora staden Gap och även staden Embrun är värd ett besök.

Stränder

Längs hela den provencalska kusten med sina 300 soldagar ligger badställena som pärlor på ett snöre. Celebra Saint-Tropez och Antibes mellan Cannes och Nice längs den Franska Rivieran lockar badgäster från när och fjärran. 

Det går även att hitta lugna orörda sträckor av stränder där man kan njuta av lugnet och ron till ljudet av vågornas skvalpande. På många ställen består stränderna av stora flata stenar (Galettes), så sandstränder får man leta lite efter. Det är dessutom som regel möjligt att vid städerna hyra utrustning som parasoller och liggstolar. 

Maten och vinet

Det provencalska köket domineras av det överflöd av färska råvaror och Medelhavet som leverantör av all världens läckerheter. Många internationellt kända maträtter stammar härifrån. Bouillabaisse, Aioli, Ratatouille, Brandade de Morue, Salade Nicoise och inte minst Herbes de Provence är alla namn som kan få de flesta att slicka sig om munnen i lycklig förväntan. Salt och ris från Camarguen, ostron från Medelhavet, olivolja och mängder av ostar, korvar och patéer är något av det semesterfiraren kan njuta av i Provence.

Norr om Avignon börjar Rondalens vindistrikt med den gamla romerska staden Orange som centrum. Här hittar du distrikt med kända namn som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras och Beaumes-de-Venise. Samtliga dessa distrikt producerar bland de kraftigaste rödvinerna i Frankrike, men det görs även spännande vittviner i både torra och söta utgåvor. Här finns världsberömda kultproducenter med flaskor för tusentals kronor men verkligen även en mängd fantastiska viner till mer humana priser.

Provence är odiskutabelt Frankrikes rosé-distrikt. Här produceras den klart största delen av landets roséviner och kvaliteten varierar från de livliga och billiga till några av de yppersta och dyraste rosévinerna i världen. De röda vinerna från Bandol och Cassis vid kusten mellan Toulon och Marseille samt området mellan Avignon och Aix-en-Provence är vida kända för sin höga kvalitet och ibland mycket rimliga priser. Här finns något för alla semesterfirare oavsett nyfikenhetsgrad eller budget. 

Slutligen får vi inte glömma den franska nationalaperitifen, Le Pastis, som stammar från området omkring Marseille. De stora märkena Pernod-Ricard och Pastis 51 dominerar, men flera småproducenter gör ganska intressanta upplagor av den populära spritdrycken baserad på fänkål, anis och en mängd olika kryddörter. Drycken avnjuts med en skvätt vatten och en istärning på terrassen eller under en match pétanque vid något trottoarcafé från kl. 17.00 och fram tills man sätter sig till bords för middagen.

Det finns massor av möjligheter till en lantlig semester i Provence. Där finns vingårdar, olivproducenter och andra former av lantbruk som erbjuder boenden för semestergäster. Det finns flera utgåvor av Route des Vins (Vinrutter) i området, som visar väg till vindistrikten och en mängd producenter vika erbjuder rundvisning och provsmakning. Möjligheterna är många.

På marknad i Provence

Les marchés i Frankrike är som regel utomhusmarknader där man kan köpa färska dagligvaror. Många föredrar att köpa kött, fisk och andra varor här istället för i supermarkets. Marknaderna är fantastiska, det är gratis underhållning, ett bra ställe att shoppa och titta på människor. Sätt dig på något av caféerna vid sidan om marknadsplatsen och låt morgonen gå.
Provence har kanske Frankrikes bästa marknader. Här följer en praktisk var-när-vad för något guide:

De flesta av marknaderna är detaljmarknader där man kan köpa grönsaker, frukt, ost, kött och fjäderfä, korv, kryddor, kanderad frukt, nougat och blommor. De större Marché Provençal erbjuder allt det ovan nämnda samt kläder, skor, sängkläder, keramik och många andra användbara saker samt knappast så användbara småsaker.

Flera marknader i Provence

Aix-en-Provence. De olika marknaderna är anpassade till den historiska staden och är bra ställen att sitta och iaktta.

Carpentras är en av de största marknaderna och har funnits sedan 1155. Jättelik, levande, underbar! Om du inte hittar vad du behöver här, så vet jag inte!

L’Isle sur la Sorgue – besök denna söndagsmorgonmarknad med över 300 antikvitetsbodar och de många rundresande loppishandlarna som säljer knappt så gamla antikviteter.

Nice bjuder på en färgrik palett av marknader i form av fiskmarknaden, antikvariatbokmarknaden, böndernas marknad och den mest kända av dem alla Marché aux Fleurs – blomster- och gröntmarknaden.
Vaison la Romaine, en jättemarknad - en av de bästa inom provencalsk kuriosa och småsaker.

Upplev Provence på en rundresa

En av de populäraste resformerna i Provence är rundresor. På en rundresa har du möjlighet att åka runt till regionens många olika områdena och regionerna i denna del av Frankrike och här finns mycket att se och uppleva. Du kan absolut själv arrangera en rundresa, allt du behöver är en billig flygbiljett, en hyrbil till exempel på Nice flygplats och så hotell eller kanske vingårdar. Man behöver inte boka hotellen hemifrån, men det är alltid en god idé att boka de första nätterna i förväg, särskilt om du reser till Provence under högsäsong.

Städer i regionen

 • Marseille - Frankrikes näst största stad sett till invånarantalet och känd för sitt rika kulturliv. 
 • Aix-en-Provence - mindre stad som är en av Provences rikaste städer och känd för sina många fontäner.
 • Cannes - den årliga filmfestivalen är nog det som de flesta förknippar med staden.
 • Nice - ett populärt resmål den Franska Rivieran, känd bland annat för sin vackra strandpromenad.
 • Saint-Tropez - särskilt känd som semesterort för de rika och kända, men har helt klart något för alla.
 • Avignon - åk hit för att uppleva det stora påvepalatset och för att gå en tur på de små mysiga gatorna med trottoarserveringar och butiker.

Den största staden Marseille, där man som semesterfirare lätt kan få dagen att gå med shopping, promenad på Cornichen, caféer och restauranger. Men även den gamla hamnen, katedralen Notre Dame de la Garde och försvarsverket och fängelseön Château d’If är ställen du som gäst i Marseille kan besöka. Marseille var Europas kulturhuvudstad 2013. 

Nice är den näst största staden i regionen och utmärker sig genom sina många konstmuseer, bland annat med Marc Chagall och Henri Matisse samt asiatisk konst. Den gamla delen av staden är en trevlig labyrint med mängder av små butiker, caféer och restauranger. Nice har en lång och vacker strandpromenad, Promenade des Anglais, där hotell i långa rader erbjuder uteserveringar med utsikt över det azurblåa Medelhavet. 

Monaco och Monte Carlo ligger som en liten exklusiv och naturlig amfiteater runt hamnen med den ena imponerande yachten efter den andra. Här kan man med sin bil köra på många av de berömda sträckorna som utgör banan för den årliga Formel 1 tävlingen Monacos Grand Prix: kasinot, den långa tunneln och långsidan längs hamnen med swimmingpoolen. Allt fullkomligt sjuder av internationellt jetset, och med ett kvadratmeterpris på omkring 50 000 Euro är det inte vem som helst som kan bo här.

Här nedan hittar du ett urval av mindre "kända" städer som var och en är värd att besöka på din resa till Provence

Bras

Det tar mindre än en timme att med bil ta sig från Marseille till Bras och vilken skillnad det är på storstaden och landsortsstaden! Bras ligger vackert placerad i det provencalska landskapet bland kullar och skogar och det finns gott om möjligheter till vandringsturer av olika längd och ansträngningsgrad med allt från små oskyldiga promenader till sträckor längs den välskötta och väl utmärkta vandringsleden GR 99 som går från Toulon till Gole del Verdon (många dagars vandring). Här befinner du dig i måleriska omgivningar, utmärkta möjligheter för vandring och andra fysiska utsvävningar samt de basala inköpsmöjligheterna. Staden har bara ett par tusen invånare, en restaurang, ett par barer, en minimarket och en slaktare, men i området hittar du många producenter av vin, honung och fårost. Som något alldeles speciellt rinner flera vattendrag genom staden och på grund av de stora nivåskillnaderna bildar det ena vattendraget ett litet vattenfall på 10 meter.

Callian

Callian är en del av det område som kallas "Pays de Fayence" som består av 7 små historiska städer. Den största av dessa städer är Fayence som ligger 9 kilometer från Callian och har massor av restauranger. Medeltidsborgen i Callian "Château de Callian" är från 1400- till 1600-talet och är idag privatägd. Uppe från borgen har man en fantastisk utsikt över dalen. Den äldsta byggnaden i staden är kyrkan " Chapelle Notre Dame des Roses" som kan dateras tillbaka till 900-talet. Den berömde modekungen Christian Dior ligger begravd på stadens kyrkogård. 

Den pittoreska och charmerande lilla staden Callian ligger på toppen av en grön kulle och omsluter stadens medeltida slott. De antika husen i staden ligger längs smala gränder där man även hittar ett urval av butiker med lokala produkter, gallerier och restauranger. Närheten till kända kuststäder som Cannes (cirka 40 kilometer) och Nice (cirka 60 kilometer) gör det lätt att åka på dagsturer till stranden. 

Cirka 6 kilometer från Callian ligger badsjön "Saint-Gassien", där kan man bada vid någon av de många sandstränderna runt sjön. Bland andra aktiviteter kan nämnas fiske, segling, windsurfing och många andra vattensportaktiviteter.

Eygalières

Eygalières är en fridfull liten stad på landet nära Saint Remy de Provence. Landskapet runt staden är måleriskt med sina många vinodlingar och olivlunder, ett riktigt vykort från Provence. Du ser den lilla staden på långt håll där den ligger och klamrar sig fast på kullens topp. När du kommer närmare ser du de typiska stenhusen med sina tegeltak och väl framme i den lilla staden upptäcker du att den har bevarat sin autentiska prägel med små trånga gränder och frodiga trädgårdar bakom de gamla murarna. Staden kröns av ruinerna av den gamla borgen och härifrån är utsikten naturligtvis ännu mer vidsträckt och imponerande eftersom stadens gamla hus, kyrkor och klocktorn ger ett vackert perspektiv till det typiska provencalska landskapet. 

Cavaillon

Cavaillon, som med sina omkring 25 000 invånare utgör en provinsstad av en behagligt greppbar storlek, samtidigt som havet och de underbara stränderna bara ligger 60 kilometer bort och att många av Provence stora dragplåster som Avignon, Mont Ventoux och Orange ligger inom överkomligt för att inte säga kort köravstånd. Men innan du över huvud taget börjar tänka på havet och andra städer bör du utforska och njuta av Cavaillons charmerande historiska centrum i fulla drag. Stadens många större och mindre torg, de små gatorna och gränderna samt dess marknader, ja hela stadens förtätade stämning gör den till ett nöje i sig. Historien har satt många spår i den lilla staden med allt från en av Europas vackraste synagogor från 1700-talet till domkyrkan med sin klostergård från 1000-talet och mycket annat.

Det finns fina förutsättningar för vandringsturer i området med allt från lättare promenader till mer krävande turer längs den så kallade "Via Ferrata", alltså rutter av en sådan svårighetsgrad att man satt upp kedjor och stålwirar att hålla i och för att få bättre fotfäste. Fysiska ansträngningar av detta slag hjälper naturligtvis upp aptiten men man behöver inte vara hungrig för att uppskatta det goda lokala köket, de praktfulla melonerna och det goda vinet från AOC Luberon!

Chateauneuf-du-Pape

Chateauneuf-du-Pape ligger cirka 6 kilometer söder om Orange och cirka 15 kilometer norr om Avignon. Staden är känd för sitt vin med samma namn och du kommer kanske bli överraskad av att staden bara är en liten landsort på bara 2 200 invånare. Trots den begränsade storleken så finns här både restauranger och dagligvarubutiker.

1316 utnämndes Jean XXII till påve och Avignon blir påvens residensstad. Bara tre månader efter hans tillträde påbörjar han byggandet av ett nytt slott, un château neuf på franska. Runt påvens nya slott växer staden fram och får därav sitt namn: Chateauneuf-du-Pape. När han installeras som påve i Avignon tar han både bankmän och vinbönder med sig från sin födelsestad Cahors - med syftet att styrka påvedömets rikedomar. Vinbönderna övertar några gamla försummade tomter i staden omkring påvens slott och lägger där grunden för det som senare gjort det möjligt att vidareutveckla vin odlandet omkring Chateauneuf-du-Pape. 

I dag är Chateauneuf-du-Pape ett vinområde på 3300 hektar vinodlingar som uppodlas av omkring 300 vinbönder. Som något alldeles speciellt får man i Chateauneuf-du-Pape lov att producera vin av 13 olika tillåtna druvsorter. Som jämförelse kan nämnas att man till exempel i Bourgogne bara får använda Pinot Noir vid produktionen av de stora rödvinerna. I Bordeaux använder man bara två sorter - nämligen Cabernet Sauvignon och Merlot. Rödvinet är ett kraftigt vin medan vittvinet är mer svårdefinierat. Vittvinet utgör omkring 6% av productionen och de druvor som används är av en sort som inte används på många andra ställen än i södra Frankrike. Även om rosévinet är en mycket känd produkt från Provence så produceras det inte i Chateauneuf-du-Pape, det är helt enkelt inte tillåtet! Det finns många vinslott som erbjuder vinprovning, dégustation de vin, men kan man inte få någon riktig överblick över de många vinslottens erbjudanden kan man med fördel köra in till staden där det finns många vinbutiker som under samma tak gör det möjligt att prova vin från flera olika producenter. 

Chorges

Chorges är en liten stad bland bergen i den södra delen av Franska Alperna. Här hittar du allt man kan begära av aktivitetsmöjligheter i naturen på grund av det perfekta läget i förhållande till hav och berg. Staden ligger på 835 meters höjd över havet och är uppbyggd runt ett romerskt klocktorn.

Spåren från svunna tider kan ses över allt bland annat i form av en kyrka "Saint Victor" från 1100-talet, en fontän från 1548 och en dörr daterad till 1500-talet. Varje söndag är det marknad i staden. Ungefär 20 kilometer härifrån ligger den berömda staden Gap som ligger längs "Napoleon rutten" mellan Grenoble och Medelhavet. Chorges var med på Tour de France rutten 2013. I staden finns bland annat en bagare, ett apotek, en mindre supermarket, ett par restauranger och en tabac.

Ile Sainte-Marguerite

Utanför den härliga stranden i Cannes hittar man den lilla ögruppen Lerins som man kan göra utflykter till med bår som avgår från den gamla hamnen i Cannes. Turen tar cirka 20 minuter och båtarna går flera gånger dagligen. Den största av Lerinsöarna är Ile Sainte Marguerite. Ön är 3 kilometer lång och är huvudsakligen bevuxen med pinje- och eukalyptusträd bland vilka anlagda stigar löper runt på ön. De flesta som åker på utflykt hit väljer att gå längs havet på baksidan av ön där man hittar en smal stenstrand med det kristallklaraste vatten du kan tänka dig. Från stranden har man utsikt mot en annan av Lerins öar, nämligen Ile Saint-Honorat. Just på grund av det vackra, klara havet är det många båtar som ankrar upp mellan dessa öar för att bada. 

 Den största sevärdheten på ön är ”Le Fort Royal” där ”Mannen med järnmasken” hölls fången i mer än 10 år utan att man viste hans identitet eller vilka brott han hade begått. Man kan komma in i fortet där det även ligger ett intressant marinmuseum. För övrigt är det minimalt med bebyggelse på ön, men en restaurang eller två finns här. Dessa restauranger är inte märkvärdiga så det är bättre att själv ta med mat till ön för att sedan äta vid något av picknickställena som finns anlagda runt omkring på ön. Det finns emellertid även en liten kiosk vid hamnen där man kan köpa smörgåsar, drycker och glass. Kom ihåg att ta med kontanter för man tar inte kort och det finns inga bankomater.

Isola 2000

Belägen cirka 3 kilometer från gränsen mot Italien hittar man skidorten Isola 2000, som ligger belägen på 2000 meters höjd (därav namnet). Här har du som skidåkare 43 pister på sammanlagt 120 kilometer med olika svårighetsgrader. En del av pisterna är enbart för snowboard och längdskidåkning.

Isola 2000 uppskattas särskilt för den fina snökvaliteten och att här är snösäkert och för att pisterna ofta badar i solsken utan att för den skull värma upp snön här på 2000 meter. Isola 2000 är nämligen även känt för att slå köldrekord, i december 2005 noterade man hela 28 minusgrader. Själva skidstationen byggdes 1971 vilket man tydligt kan se av det arkitektoniska och rent estetiska. Stället kan därför verka lite gammalt och slitet men det ändrar inte det faktum att bergen är betagande vackra och att här finns riktigt bra pister. Trots byggnaderna från 1971 är Isola 2000 välförsett med service och inköpsmöjligheter så det är mycket bekvämt att tillbringa en semester här. Vill man kombinera skidåkningen med utflykter till de omgivande sevärdheterna och destinationerna så ligger Côte d'Azur bara cirka 90 kilometer bort med Nice och sina övriga pärlor längs kusten. Skiddestinationen Isolsa 2000 är en del av staden Isola som ligger nere i dalen på 870 meters höjd. Isola är en lugn liten stad med sin egen historia. Observera att Isola 2000 inte vänder sig till skidturister som vill kombinera en aktiv dag med ett livligt nattliv och barer. Här är tämligen lugnt på nätterna och det finns bara två diskotek.

L'isle sur la Sorgue

L'isle sur la Sorgue ligger vid floden Sorgue och kallas för Frankrikes svar på Venedig på grund av kanalerna i staden. Staden som ligger cirka 20 kilometer norr om bergsmassivet Luberon har cirka 19 000 invånare. Floden La Sorgues med sina kanaler flyter genom staden och kallas därför ofta Frankrikes svar på Venedig. Husen i staden ligger ända framme på kanten till kanalerna och staden erbjuder flera matställen och inköpsmöjligheter i form av butiker och charmiga marknader på torsdagar och söndagar mellan kl. 06.00 och 14.00.

I början av 1100-talet var l'Isle sur la Sorgue befäst av påven och befolkningen från grannstäderna sökte skydd i staden. Staden skonades under religionskrigen men härjades av pest och kolera flera gånger mellan 1400- och 1900-talet. Idag är staden mest känd för att locka till sig antikvitetshandlare från hela världen. L'Isle sur la Sorgue har de senaste 40 åren blivit till den tredje största marknaden för antikviteter efter Saint-Ouen i Paris och London.

Montgenevre

På 1850 meters höjd, på gränsen till Italien, ligger den underbara bergsbyn Montgenevre. Området utgör en del av det berömda skidområdet "La Via Lattea" där man bland annat höll vinter-OS 2006. Staden sjuder av liv såväl sommar som vinter och många kommer till staden för att tillbringa en aktiv semester i bergen. I närheten ligger den större och charmerande staden Briancon (10 kilometer) med sitt befästningsverk samt branta och smala kullerstensgator med massor av butiker och matställen.  

Montgenevre är en riktigt trevlig stad med trånga gator, små kapell och gamla stenhus. Förr i tiden var det en genomfartsort mellan Frankrike och Österrike men i och med vinter OS fick området sig tilldelat en summa pengar som man bland annat använde till att dra vägen i en tunnel under staden. Sedan dess har trafiken i staden begränsats till de gäster som rent faktiskt besöker staden. På grund av närheten till Italien så finns här många matställen med både italienska och franska menyer, liksom att de flesta i staden talar båda språken. Det finns flera mindre supermarkets, lokala butiker med souvenirer, sportbutiker samt apotek och läkare. För större inköp måste man ta sig till Briancon som även har ett stort sjukhus.    

Aktivitets-möjligheterna är många såväl sommar som vinter. Här finns trekking, ridning, golf, tennis, cykelrutter samt cykelpark och mycket annat. Barn och vuxna med barnasinne kan kasta sig ut i "Monty Express" som är en 1400 meter lång kälkbana (den längsta i Frankrike) och som går på en skena från toppen av liften Chalvet.  Vi rekommenderar att man kommer till Montgenevre med bil.

Mandelieu-La Napoule

Mandelieu-La Napoule är en badort som ligger väster om den mondäna staden Cannes. Det fins mycket sportaktiviteter i staden och just det stora utbudet av vattensportsaktiviteter som kan njutas året runt gjorde att staden 1987 tilldelades titeln Nautical Resort.  Den 3 kilometer långa kuststräckan erbjuder hela sju stränder av vilka en del har fin sand och andra ligger i de små bukterna som kännetecknas av de karakteristiska röda klipporna. Här ligger även den första golfbanan som anlades på franska Rivieran 1891.

Mandelieu-La Napoule kallas även för Mimosans huvudstad eftersom mimosan växer vilt på sluttningarna av berget Tannero som ligger i inlandet. Blomningsperioden är från januari till mars då de vackra gula färgerna är en fröjd för ögat. Mimosan är så älskad av alla invånarna i området att den varje februari sedan 1931 har hyllats med en årlig stadsfest.

Längs kuststräckan vid Madelieu-La Napoule ligger slottet Le Château de la Napoule. Detta slott som byggdes av romarna för över 2 000 år sedan ligger i första raden mot havet. Slottet har genom tiden raserats och byggts upp igen inte minddre än 8 gånger, innan det på 1800-talet byggdes om till glasfabrik. Det var först 1918 som den amerikanske konstnären Henry Clews köpte egendomen och renoverade den. Vid Henry Clews död startade hans hustru en fond till minne av sin man och som skulle hjälpa till att bevara slottet som ett konstnärscenter för unga hoppfulla artister. Denna fond existerar än idag och slottet är även öppet för allmänheten.

Mouriès

Mouriès är en typisk provencalsk stad på landet belägen i ett stort naturområde, Les Alpilles, omgivet av olivlundar, vinstockar, cypresser och mandelträd. Med sitt centrala läge i närheten av natursköna områden som La Camargue och Lubéron samt stränderna vid Medelhavet är staden en bra utgångspunkt för naturälskare eller de mer aktiva som gärna vill använda sin semester till trekking eller cykling i den vackra naturen. Är man kultur- eller historieinteresserad är det inte långt vare sig till Aix-en-Provence eller Avignon, där det råder lite mer storstadsstämning. 

I området omkring Mouriès produceras vin och olivolja av högsta kvalitet. Det är faktiskt just i området omkring Mouriès som största delen av Frankrikes olivolja produceras och det finns fortfarande tre aktiva olivoljekvarnar i området, dessa kan besökas om man är intresserad av att få veta mer om hela processen bakom oljeproduktionen.  

Varje onsdag är det gatumarknad på Cours Paul Révoil där du kan insupa den äkta sydfranska atmosfären samtidigt som du kanske gör en bra affär i någon av de många bodarna med matvaror, blommor, kläder och mycket annat. 

I Mouriès kan man ä'ven besöka tjurfäktningsarenan som rymmer upp till 3 000 personer och där man fortfarande har traditionella tjurfäktningar. I la Camargue är det inte frågan om den blodiga spanska varianten av tjurfäktning utan en mer dämpad upplaga där det mer handlar om att tjurfäktarna ska visa sina färdigheter för publiken genom att retas lite med tjurarna. 

Moustiers-Sainte-Marie

Vid den imponerande klyftan Gorge du Verdon och nära Lac-de-Ste-Croix ligger den vackra lilla bergsbyn Moustiers-Sainte-Marie. Byn har cirka 625 invånare och en stolt och mycket uppskattad tradition att tillverka kakel och annat konsthantverk i keramik.

Detta är en mycket trevlig liten bergsby som ligger utbredd längs en vacker bergssluttning i för övrigt frodiga omgivningar och med små torg, kullerstensbelagda gator och gyllene hus med turkos-gröna fönsterluckor och röda tegeltak och längst ner en porlande flod. Det kommer årligen riktigt många besökare till byn, tack vare sitt läge, sin charm och den berömda keramik produktionen. Staden har hela 15 produktionsverkstäder för keramik och över 30 försäljningsställen. Tack vare byns betydelse finns här både turistkontor, souvenirbutiker samt caféer och bistros. Byn är helt klart värd en "kaffepaus" när man ändå är i dessa trakter. Det finns bra parkeringsplatser nedanför byn, liksom det finns fina stigar ovanför byn från vilka man har en vacker utsikt ner över byn.

Pernes les Fontaines

Stadens namn ger en god idé om dess specialitet. Här finns nämligen inte mindre än 40 offentliga fontäner (och över dubbelt så många privata) utspridda i hela staden som med sina 10 000 invånare inte är särskilt stor. 

Port Grimaud

Den moderna kuststaden Port Grimaud byggdes upp 1966 och står som ett lyckat stadsprojekt som hör till de mest besökta i Frankrike. Det är en vacker stad där livet kretsar runt den stämningsfulla hamnen som består av 12 kilometer kaj och parallella kanaler som flankeras av bostäder och båtplatser. Här råder en inbjudande och behaglig stämning vilket bland annat beror på att både centrum och hamnen är bilfria och därmed lugna zoner. Det finns flera restauranger, caféer och butiker.

Utöver det stämningsfulla hamnområdet så finns det även en strand vid Port Grimaud. Stranden fulländar staden som semesterdestination eftersom man kan kombinera sol och bad under några dagar med kulturella utflykter till de mer kända och sevärda städena på Franska Rivieran. Inom överkomlig tid tar man sig till den lyxiga staden Saint Tropez, den pulserande filmstaden Cannes eller så åker man till Nice för lite storstadsstämning.

Raphèle-lès-Arles

Den lilla lantliga staden Raphèle-lès-Arles ligger i det område som heter les Bouches-du-Rhônes och ligger mellan städerna Pont-de-Crau och Saint-Martin-de-Crau på steppen Crau. Staden har närmare 3 000 invånare och bjuder dessutom på en restaurang och en mindre dagligvarubutik. Den lilla staden ligger mitt på steppen Crau som bland annat är känd för sin höga kvalitet på hö.

Raphèle-lès-Arles ligger i det flacka Bouches-du-Rhône cirka 10 kilometer från Arles och cirka 20 kilometer från Camargue och utgör Ronflodens delta i Frankrike. Får man lust på en tur till stranden så är det cirka 30 kilometer till kusten. Området i och omkring Raphèle-lès-Arles är bland annat känt för sin fina kvalitet på hö och i Camargue är det ett rikt djurliv med bland annat vida flamingos och vilda hästar.

Roquebrune-sur-Argens

Den lilla sydfranska medeltidsstaden Roquebrune-sur-Argens ligger en bit in i landet men mycket nära badorterna Saint-Raphaël och Fréjus. Staden är välbevarad och har charmerande gamla gator med arkader, restauranger, caféer och små butiker med läckra loklproducerade delikatesser som choklad, olivolja, honung och vin. Här har man en bra utgångspunkt både för turer till stranden och upp i bergen. 

Roquebrune-sur-Argens är en liten pärla för den som vill ha en semester i solvarma Provence, men inte vill trängas med en massa turister. Här är nämligen lite lugnare samtidigt som man har nära till många kända städer längs Côte d'Azur och Medelhavet om man känner för ett svalkande dopp. För naturälskare finns det också mycket att uppleva, Roquebrune-sur-Argens ligger nämligen i dalen Vallée de l'Argens som är omgiven av klyftor och berg och längst in i dalen löper den långa akvedukten som korsas av över 25 broar.    

Saint Aygulf

Saint Aygulf är en liten badort vid Medelhavet och som ligger nära den gamla romerska staden Fréjus. Här lever man livet på stranden med fötterna i vattenbrynet under hela sommaren. Saint Aygulf ligger mellan de mer mondäna och kända badorterna Cannes och St. Tropez på Côte d'Azurs kuststräcka. Här råder äkta strandstämning med de finaste sandstränder och små bukter. 

I Saint Aygulf handlar livet om de enkla tingen som stranden, havet och solen, det är det ingen tvekan om. Här finns ett fint urval av restauranger och caféer att besöka och här finns även möjlighet till lite shopping och en gatumarknad varje vecka. Behöver man distraheras lite mer från strandlivet så måste man bege sig till de närliggande städerna som alla har något speciellt att erbjuda. Saint Aygulf har nästan vuxit ihop med den mer kända staden Fréjus Plage. I Fréjus finns det åtskilliga lämningar från romartiden som kan besökas om man vill ha lite historia med sig hem i bagaget.

Naturälskare kan se fram emot många möjligheter till härliga upplevelser. Utöver alla former av vattensport fins här även möjlighet att gå eller springa längs den långa stigen som går längs kusten - Le Sentier du Littoral . Tycker man om att vandra, rida eller köra mountainbike, kan det rekommenderas att ta en tur till de röda bergen innanför staden, där kan man bland annat besöka den slocknade vulkanen Esterel. Området är fridlyst och har ett väl utbyggt nät av vandrings-, rid- och cykelstigar med varierad svårighetsgrad.    

Saint-Martin-de-Crau

Även om staden Saint-Martin-de-Crau och dess kommun enbart har drygt 11 000 invånare så är den Frankrikes 7:e största kommun till ytan sett. Kommunen täcker en yta på nästan 215 km² medan till exempel Paris bara täcker en yta på drygt 105 km². Saint-Martin-de-Crau erbjuder både matställen och olika dagligvarubutiker. Staden ligger vackert belägen i den varierade naturen och det vackra landskapet med det backiga Les Alpilles i norr, det platta marsklandet åt sydväst och stepperna som omger staden. Saint-Martin-de-Crau är framför allt känt för sin produktion av hö, meloner och olivolja.

Man måste ända fram till 1100-talet innan de första sporadiska tecknen på liv visade sig i Saint-Martin-de-Crau. Men befolkningsantalet är beskedligt och 1348 samt 1355 inträffar två våldsamma händelser som gör att staden helt avbefolkas: Digerdöden och greven av Toulouse, Raimond den 7:e´s invasion av regionen. Det var först under mitten av 1400-talet som staden så smått började befolkas igen, men det gick mycket långsamt och man anser att det på slutet av 1400-talet enbart fanns fem hus i Saint-Martin-de-Crau. Man måste faktiskt ända fram till modern tid och slutet av 1800-talet innan det sker en betydande ökning av befolkningsantalet i staden. Söder om staden låg en dynamitfabrik som lockade till sig en del italienska och ett mindre antal spanska gästarbetare. 1: a världskriget innebar en "boom" i produktionen av dynamit, men succén blev även dynamitfabrikens undergång när den sprang i luften 1918!

Saint-Rémy-de-Provence 

Saint-Rémy-de-Provence ligger i departementet Bouches-du-Rhônes i regionen Provence. Staden är huvudstad i naturområdet Les Alpilles. Staden är ett älskat turistmål och viktig vinort med sina AOC klassificerade viner. AOC betyder att vinets namn och ursprung är kontrollerat. Detta betyder dessutom att vinet har framställts enligt de lokala traditionerna. Det finns regler om användandet av särskilda druvsorter och deras skötsel, skördens storlek och minimiinnehåll av alkohol. Staden ligger cirka 20 kilometer från staden Avignon och ca 90 kilometer från Marseille.

Staden har cirka 10 000 invånare och har en historia som sträcker sig tillbaka till bronsåldern. Ett par kilometer söder om Saint-Rémy-de-Provence har romarna satt sin prägel på kommunen genom staden Glanum, av vilken det enbart återstår ruiner idag. Med Medeltiden kom religionen till Saint-Rémy-de-Provence och man bygger inte mindre än sex kyrkor i staden, av vilka fyra står än idag. Staden bjuder utöver sina historiska sevärdheter på flera matställen samt flera dagligvarubutiker.  

Salon-de-Provence

Den lilla landsorten Salon-de-Provence ligger i östra Provence mellan Marseille och Camargue. Staden har cirka 42 000 invånare och är en typisk provencalsk landsortsstad, omgiven av vacker natur och med ett trevligt gammalt centrum som till största del domineras av slottet Château de l'Empéri som än idag är en av de tre största slottsborgarna i Provence tillsamman med Påvepalatset i Avignon och slottet i Tarascon. 

Toulon

För den maritimt intresserade Frankrike resenären är Toulon ett absolut måste. Som bas för den franska medelhavsflottan är hamnen bland annat hemmahamn för hangarfartyget Charles de Gaulle. Hela staden sjuder av maritim historia och det var även här Napoléon Bonaparte fick sitt stora genombrott på grund av sin nyckelroll under stadens belägring 1793.

Toulon har som turistdestination alltid lidit av att ligga på vägen mellan Marseille och Italien. Inte desto mindre finns här flera intressanta museer, ett bra kulturellt stadsliv och en fin sandstrand. Här finns även en zoologisk trädgård Zoo du Mont Faron, som har specialiserat sig på stora kattdjur. I Toulon r det möjligt att uppleva en del av medelhavskusten som inte har drabbats av massturismen ännu. 

Tourtour

Tourtour är en av de små karakteristiska provencalska medeltidsstäderna med fontäner, marknadsplats och små slingrande gator. Staden ligger högt (635 meter över havet) och härifrån har man en fantastisk utsikt över landskapet ända ut till havet. Tourtour har utnämnts till en av Frankrikes vackraste städer. Här kommer du nära det sydfranska lantlivet och långt från de höga priserna och turistvimlet vid kusten.

Tourtour är en välbevarad liten stad med egen källa som ger liv åt stadens åtta fontäner. Även om här är fridfullt känner man ändå att detta är en levande stad och inte en turistkuliss. Läget ger möjlighet att dra sig tillbaka och koppla av samtidigt som man befinner sig nära många spännande utflyktsmål. 

Som gäst i staden rekommenderar vi att du flanerar runt på de små gatorna och längs vägen beundra resterna av den gamla stadsmuren och det gamla medeltida slottet, kyrkan Saint Denis och kapellet Sainte Trinitè. Det finns dessutom en del gallerier och ateljéer, ett fint urval av butiker och restauranger att besöka. Efter promenaden har du gjort sig förtjänt av några lokala läckerheter så som getost, honung, svart tryffel och livliga viner. Är du intresserad av olivolja så finns här en gammal olivkvarn som fortfarande används på vintern. Det pressas cirka 50 ton oliver varje år vilket ger omkring 8 000 liter olja. Olivmöllan kan besökas och den lokala olivoljan finns att köpa i staden.      

Trigance

Den lilla byn Trigance med sina knappa 200 invånare ligger i departementet Var i regionen Provence. Byn ligger i det natursköna området Les Gorges du Verdun, där smala, hårnålssvängande vägar slingrar sig mellan de omkringliggande byarna.

Trots sin något beskedliga storlek erbjuder byn både bageri, posthus och café. I de omkringliggande byarna hittar du restauranger och små butiker. Byn kännetecknas av sina små trånga gränder och gamla charmiga stenhus. Byn ligger ovanför en stor kalkstensplatå och det finns massor av grottor, sprickor och slukhål i de ofta synliga klipporna.

Vaison-la-Romaine

Den lilla staden Vaison-la-Romaine ligger i departementet Vaucluse i regionen Provence cirka 50 kilometer norr om staden Avignon och bara cirka 10 kilometer från berget Ventoux. Staden som genomflyts av floden Ouvèze har bara 6 000 invånare och är känt för sina lämningar från romartiden samt sin medeltida stadsbild med trånga gator och gränder. Staden ligger omsluten av vinodlingar och erbjuder några av regionens bästa viner.

Staden Vaison var 400 år före Kristus huvudstad för en keltisk stam som bodde i staden och området fram till 125 före Kristus då romarna erövrade området och intog Vaison och gjorde den till en av de rikaste städerna i området. Några av de romerska byggnaderna står än idag. Efter romarrikets fall blev Vaison-la-Romaine ett viktigt religiöst centrum. Stadens bebyggelse ligger koncentrerad norr om floden. Under Medeltidens oroliga tider sökte invånarna skydd bland klipporna söder om floden Ouvèze och på så sätt uppstod medeltidsstaden så som vi känner den idag.

Utöver medeltidsstaden bjuder kvarteren norr om floden Ouvèze på restauranger av skilda slag samt dagligvarubutiker. Staden utgör ett av de största arkeologiska områdena i Frankrike vilket gör staden mer attraktiv och ökar möjligheterna till sightseeing. I området ligger flera vindistrikt till vilka du kan ta dig längs olika vinrutter. 

Med sin placering mellan sjön "Serre-Poncon" (Cirka 7 kilometer) och naturparken "Le Parc National des Ecrins" är aktivitetsmöjligheterna i området otaliga. Vid sjön kan man ligga på stranden eller prova på någon av de många vattensportsaktiviteterna så som kanot, kajak, vattencyklar, katamaraner och mycket annat. Bergen och naturparken erbjuder bland annat ridning, trekking, rapelling och riverrafting.    

Fayence

Fayence är en typisk sydfransk stad med slingrande gator som så många andra i departementet Le Var. Staden har knappt 5 000 invånare och erbjuder sin relativa litenhet till trots på de nödvändigaste dagligvarubutikerna och enstaka matställen. Staden ligger i ett böljande, backig del av Provence på 350 meters höjd. 

Norr om Saint-Tropez och Saint-Raphaël och väster om Cannes ligger den lilla staden Fayence på 350 meters höjd och i det vackra böljande provencalska landskapet bara 35 kilometer från kusten. Staden är en typisk sydfransk medeltidsstad med små trånga gator, kyrkor, kapell och en vidunderlig utsikt. Staden erbjuder flera matställen där man kan njuta av provencalska specialiteter från området och är absolut värd ett besök. 

Stadens historia kan spåras ända tillbaka till romartiden och historien riktigt sticker en i ögonen med de gamla byggnaderna som till exempel den gotiska kyrkan St. Jean Baptiste, de två medeltida kapellen Notre Dame des Cyprès och St. Roch samt klocktornet La Tour de l' Horloge från 1807. Tack vare en fajansfabrik växte stadens befolkningsantal och staden var fram till tiden för den Franska Revolutionen en fransk konungastad. Även om staden heter Fayence kan namnet inte förknippas med fajansfabriken. Fayence stammar nämligen från latinets fagus, som betyder bok, vilket romarna använde som byggnadsvirke.

Forcalquier

Forcalquier njuter av ett privilegierat läge, i alla fall om du uppskattar frisk luft, storslagna utsikter och stämningsfulla omgivningar. Den lilla staden med sina knappa 5 000 invånare ligger nämligen vackert belägen på en 900 meter hög kulle som dominerar det omgivande landskapet. 

Här finns run to restauranger, ett par supermarkets, åtskilliga mindre livsmedelsbutiker samt flera barer än det går att hålla reda på (det blir inte lättare efter att ha besökt de 4-5 första). Men för att kunna njuta av maten och drycken i fulla drag utan att få dåligt samvete kan man med fördel utnyttja några av de fysiska aktivitetsutbuden i området. Här finns inte mindre än 470 kilometer utmärkta vandringsleder, 78 kilometer cykelstigar och 40 kilometer rid stigar (du kan även använda åsna...), så ursäkterna till att inte vara aktiv här kan inte skyllas på bristande möjligheter! 

Vi befinner oss i ett område där man konstant kan känna historiens vingslag och Forcalquier utgör på inget sätt något undantag. Låt oss bara nämna att stadens äldsta kyrka stammar från 1000-talet, att här finns en målerisk borg med panoramautsikt, och att här till och med finns en synagoga vars ålder gått förlorad i tidens dimmor och mycket, mycket annat. Detta betyder dock inte att du blir nertrampad av turister, tvärt om råder här en lugn och fridfull atmosfär.

Eze

Eze är en idyllisk liten medeltida bergsby med smala kullerstensbelagda gator och som ligger mellan Nice och Monaco. Staden kallas för "Örnnästet" på grund av sin placering på en hög klippa 427 meter över havet. 

Den lilla staden är ett attraktivt turistmål på grund av den charmiga atmosfären och inte minst den helt formidabla utsikten över Medelhavet. Staden nämns närmast som ett museum eftersom här bor ytterst få fasta invånare och att den dagligen lockar till sig ett stort antal turister. Porten till detta lilla paradis ligger med en betagande utsikt mot – och doft av – jasmin och rosor i de olika trädgårdarna som omger bostaden Chateau de la Chevre d'Or. Denna bostad har tidigare tillhört familjen Riquier och senare den svenske Prins Wilhelm. I dag rymmer byggnaden olika konsthantverksverkstäder och ateljéer, liksom man hittar grottliknande små butiker i stadens snirklande gränder. När man väl har gått igenom stadsporten breder ett litet provencalskt stadssamhälle som ligger som en cirkel vid foten av stadens slottsruin och som bokstavligt talat ligger som en krona över staden. Staden doftar av charm med sina färgglada fönsterluckor, små gator, skuggiga torg och uppfriskande gamla fontäner samt natursköna utsiktspunkter med utsikt mot kustlinjen och havet nedanför. Staden rymmer dessutom otaliga historiska monument och byggnader bland annat de två utsiktstornen vin stadsporten. När man har kommit ända upp till toppen av staden, till ruinerna av det befästa slottet – som låg här mellan 1100- och 1700-talet – hittar man även den panoramiska Jardin Exotique, som ligger vid ingången till slottsträdgården med en speciell samling kaktusar och suckulenter. De smala och branta gränderna gör att man bara kan gå runt i staden till fots. Det ligger emellertid en stor parkeringsplats precis före ingången till staden.

Eftersom Eze som sagt är en ytterst välbesökt liten stad så hittar man naturligtvis både souvenirbutiker, verkstäder, caféer med uteserveringar, restauranger och dyra hotell i staden. Men man hittar även representanter för de största parfymerierna från Grasse, därför har både Parfumerie Galimard och Parfumerie Fragonard har butiker i staden (Fragonard har även en liten fabrik här).

Fortet är beläget på en bergsrygg från vilken man har en fantastisk utsikt över Eze, havet och kusten. Dessutom är det ett populärt område för vandringsturer och naturupplevelser i form av vilda blommor och fjärilar  här på 700 m.ö.h. Till fortet hör även en botanisk trädgård som lockar en del flyttfåglar.

Kontrasten till Eze är badorten Eze-sur-Mer som ligger belägen mellan Beaulieu-sur-Mer och Cap d'Ail. Eze-sur-Mer har stränder, vattensport, caféer, restauranger, hotell och en järnvägsstation.

Fontaine de Vancluse

Den sagoomspunna källan Fontaine de Vauluse har gett staden dess namn. Källan ligger mycket nära stadens centrala torg och är ett av Provences mest välbesökta ställen. Under alla otaliga expeditioner under vattnet har man upptäckt att källan går ända ner till 308 meters djup. Man har genom åren hittat många dyrbara föremål i källan, vissa ända från antiken. På Petrarca-museet kan man se en del av dessa skatter.  

Fontaine de Vaucluse lockar till sig många gäster, dels på grund av sin naturskönhet och trevliga stämning, dels på grund av kvarnen som används vid pappersframställning en av de enda som fortfarande finns i Frankrike. Man kan besöka både möllan och fabriken samt köpa souvenirer och papper framställt på stället i de många affärerna som finns på fabrikens område.  

Även om Fontaine de Vaucluse inbjuder till avkoppling och ett slags zen-tillstånd så finns det i detta område även många möjligheter till aktiviteter som fiske, cykling, guidade rundturer samt golf. I staden finns diverse restauranger, en mataffär och små butiker med lokalt framställda produkter.
Man bör för övrigt unna sig själv ett besök i L’Isle sur la Sorgue cirka 8 kilometer bort, en stad med ett vackert historiskt centrum, även Gordes (cirka 18 kilometer där ifrån) är vacker och sevärd, liksom naturligtvis Avignon, cirka 38 kilometer bort.  

Gordes

Det lantliga Provence kan ses i all sin skönhet här i Gordes som betraktas som en av Frankrikes vackraste städer där den ligger belägen på en solbelyst klippa. Husen i staden är byggda direkt på klippgrunden bildar inramning till hela stadsbilden och bidrar till att skapa denna superba kliché av en provencalsk liten stad. 

Chagall är uppvuxen i staden liksom många andra konstnärer och det gör Gordes till en plats där man fortfarande hittar många bildhuggarutställningar under hela sommaren. Även om staden är mycket välbesökt försöker stadens invånare och kommunen att bevara staden i sitt autentiska och traditionella ursprung av respekt för traditionerna och historien.

Slottet, som dominerar staden, står som ett minne från Medeltiden - den tid som invasioner var vardagsmat och då det därför var nödvändigt att bo högt uppe bakom tjocka stadsmurar. Slottet har dock varken lyckats motstå pesten, jordbävningar eller bombningarna under Andra Världskriget och därför är Gordes i dag en stad som bär på en lång historia som även rymmer sämre tider. Slottet är öppet för allmänheten och hela året arrangeras flera utställningar innanför dess murar. 

Stadens historiska centrum Village des Bories är mycket sevärt med sina gamla hus från bronsåldern som är byggda av sten och lera. Idag fungerar dessa hus som museum där man kan få en inblick i hur livet tedde sig i Gordes och på landet i Provence för många, många år sedan. Allmänheten är välkommen mot betalning av entré. Stadens historia och kultur avspeglas även i Gordes kvarnar, fontäner, kyrkor och kloster.

I Gordes finns flera restauranger samt små butiker som säljer allt från matvaror til konsthantverk. Varje tisdag är det marknadsdag i staden - en marknads som städerna i Luberon turas om med att hålla.
Vill man ha en guidad tur genom staden kan detta arrangeras i juli och augusti för grupper om minst 10 personer. Man behöver bara vända sig till stadens turistkontor.

Från juni till september kan man ha turen att hamna på ett festligt arrangemang i staden då här arrangeras både teater, konstutställningar, boccia-tävlingar och andra sportevenemang samt kvällar med musikunderhållning. Den 4 augusti hålls en vinfestival med bodar där man säljer vin och andra lokala produkter.

Gourdon 

Den lilla staden Gourdon ligger isolerad på toppen av ett berg på 760 meters höjd över havet bland de Maritima Alperna. Den vackra vägen upp till staden slingrar sig längs den djupa klyftan där den brusande floden ”Le Loup” forsar fram. Här står ofta många bilar parkerade eftersom området är populärt för riverrafting och klättring. 

Det kan rekommenderas att göra ett stopp längs vägen vid vattenfallet Saut de Loup och beundra de stora kaskaderna av vatten. Väl framme vid staden parkerar man bilen på parkeringsplatser och går de sista 100 meterna upp till ingången.  

Alla husen är vackert renoverade och byggda av vita stenar. Husen ligger i en lång rad runt stadens viktigaste kännetecken, det feodala slottet från 1100-talet som verkligen är värt ett besök. Ursprungligen var slottet ett fort från 800-talet som senare gjordes om till slott. I änden av staden kommer man till en stor terrass med den mest fantastiska utsikt över dalen och en panoramautsikt över mer än 80 kilometer kuststräcka från Théoule sur Mer till Nice. Den ytterst betagande utsikten kan bland annat njutas från terrassen på någon av stadens restauranger. Överallt i staden doftar det av lavendel och parfym som produceras i stor stil och säljs i massor från de små butikerna på gatorna.

Grimaud

Grimaud är en liten stämningsfull provencalsk medeltidsstad som ligger på toppen av en kulle med en vacker panoramautsikt över landskapet och Medelhavet vid Port Grimaud. Från stadens högsta punkt kan man se delar av bukten Golfo di Saint Tropez.

I stadskärnan hittar man många små gator och gränder som sjuder av atmosfär. Av viktiga byggnader i staden kan nämnas kyrkan Saint-Michel samt rådhuset, där utöver finns det ett mindre urval av trevliga restauranger, småbutiker och caféer. Den lokala marknaden kommer till staden på torsdagen då de många turisterna och lokalbefolkningen bidrar till en livlig stämning. Bland de många, närliggande och besöksvärda städerna på den Franska Rivieran utmärker sig framförallt Sainte-Maxime, Saint Tropez och Cannes. 

Lagnes 

Lagnes är en liten charmig landsort med knappa 1700 invånare som ligger belägen i det kända Luberon nära bergen och den vackra naturen. Trots stadens beskedliga storlek finns här många dagligvarubutiker och matställen.

Som så många andra små sydfranska städer har Lagnes en medeltida charm som får de flesta att tänka på hur tiden var en gång för längesedan. Lagnes är en stad med små trånga gator och här finns flera sevärdheter så som slottet från 1200-talet och dess invallning som anses vara från 1000-talet. Slottet är privatägt och därför inte öppet för allmänheten. Staden har dessutom en järngruva som stammar från cirka 1430, en renässanskyrka och en handfull kapell byggda mellan 1300- och 1700-talet. 

Lagnes har flera olika kulturella arrangemang under årets lopp, till exempel kan man i mars uppleva den lokala karnevalen och i maj har staden en särskild Europa-festival. I juli kan man uppleva den årliga pistou-festivalen (pistou är Provence svar på pesto) och i oktober kan man se hur franskt lantbruk gick till i gamla dagar innan man hade någon modern teknologi till sin hjälp så som idag och där hästen användes i stor utsträckning.

Le Lavandou

Le Lavandou är en underbar semesterdestination. I denna kuststad råder en underbar maritim stämning som till och med bjuder in till solbadande, vattenplaskande och avkoppling i kombination med spännande utflyktsmål längs Côte d'Azur. Mycket av livet i staden kretsar kring lustbåtshamnen där det ligger en del restauranger, pizzerior och butiker. Lustbåtshamnen sammanbinds dessutom med sandstranden genom en exotisk strandpromenad. Med andra ord är stadens centrala platser väl sammanbundna.

Om man bor i Le Lavandou har man en fantastisk utgångspunkt för fina utflykter till kustens övriga pärlor. I ena riktningen hittar man den fashionabla Rivieran med kända städer som Saint Tropez, Sainte-Maxime, Antibes och Juan Les Pins. Kör man däremot i motsatt riktning stöter man på en mer okänd del av Côte d'Azur. Här ligger bland annat städerna Toulun, Hyeres och den optimala storstaden Marseille.

Utöver den charmerande lustbåtshamnen har staden även en bred och barnvänlig sandstrand och här råder en behaglig och lugn atmosfär. Stadens centrum är överkomligt stort och ändå finns här allt så som bra inköpsmöjligheter, butiker och ett stort antal restauranger och caféer. Lägg därtill att staden har bra parkeringsmöjligheter där man även under den absoluta högsäsongen kan hitta plats - vilket annars kan vara ganska svårt i denna del av Frankrike.

Paradou

Paradou är en typisk, mindre provencalsk stad med cirka 1 185 invånare. Staden ligger vid foten av bergskedjan Alpilles mellan de två städerna Maussane les Alpilles och den vackra Baux de Provence. I staden hittar man ett mindre urval av restauranger, hantverksbutiker samt en liten minimarket. Bland sevärdheterna kan nämnas resterna av ett slott från 1100-talet samt ett ovanligt museum med inte mindre än 400 julkrubbor utställda på ett 400 m² stort område. Det omkringliggande landskapet är fullt av kullar med olivträd och branta småvägar som bjuder på panoramautsikter över området. 

Med sitt läge i hjärtat av Provence är staden Pardou ett idéaliskt semesterställe för besök til någon av de mer kända städerna i Provence så som Arles (8 kilometer) och Avignon (29 kilometer). Naturområdet Carmaque ligger cirka 30 kilometer bort och stränderna vid Medelhavet i Saintes Marie de la Mer cirka 60 kilometer bort. Området bjuder på många naturupplevelser och stadsfester. Lokala marknader äger rum både måndagar och fredagar i den närliggande staden Fontvielle (cirka 7 kilometer).  

Lorgues

Beläget mellan kuststaden Saint Tropez och de sevärda och mycket kända Gorges Du Verdon och vid foten av alperna hittar man den karakteristiska staden Lorgues som sjuder av historia och kultur. Alla klichéer om Provence är samlade i Lorgues; doften av lavendel, avkopplande atmosfär, frodigt landskap med vin och oliver, frukt och grönt, lägg därtill en hord av får som inte sällan ses passera genom staden och sist men inte minst en charmerande fransk stadsstämning.

Varje tisdagsmorgon och förmiddag avhålls en marknad i staden där man kan köpa omgivningarnas goda matvaruprodukter så som honung, olivolja, vin, spannmålsprodukter, grönsaker och mycket annat. På sommaren har man även marknad på fredagsmorgonen och förmiddagen men på denna årstid är det enbart lokala produkter som finns representerade och säljs tillsammans med allt från ekologisk frukt och grönt till fisk och lam. Även konsthantverk från lokalområdet finns representerat i form av keramik, smycken och bildkonst. Staden erbjuder dessutom ett bra utbud av butiker och verkstäder där man kan göra sina dagliga inköp eller stilla sin shoppinglust. Staden rymmer även supermarkets, banker och apotek.

Lorgues ligger beläget nära flera naturliga källor som gör att stadens historia och vikt går långt tillbaka i tiden. I landskapet kan man se flera mycket gamla rösen som vittnar om stadens ålder. Tack vare sitt läge bland kullarna var staden av ett visst intresse för romarna som bidrog till att utveckla staden. Under Medeltiden förses staden med ett försvars värn i form av en stadsmur av vilken man kan se delar än idag. Det var även under denna period som man lät uppföra åtskilliga kyrkor och kapell runt omkring i staden och av dessa står flera kvar än idag. Det samma gäller för stadens fontäner ok kvarnar som sätter sin karaktär på staden. Det finns ett museum för den mystiske målaren Rob Jullien, och under sommarens lopp arrangeras flera kortvariga konstutställningar och konserter med jazz och annan världsmusik.

Le Thor

Denna landsort ligger nära floden Sorgue. När du besöker staden för första gången kommer du märka dess lugnande porlande samt den svalkande effekten som floden har. Längs floden bredder ser man ofta lokala fiskare och det går att hyra kanoter och kajaker. Hoppa upp på cykeln och kör en tur i utkanterna av Le Thor och du kommer möta en vacker natur, gamla broar, vinodlingar samt fruktodlingar. Gå längs leden route d´orange på cirka 2 kilometer tills du når en skylt med texten ”Grottes de Thouzon”. Här kan du utforska kristallgrottan som ligger vid kullen med samma namn, men glöm inte att ta med varma kläder eftersom det bara är 13 grader inne i grottan. Besök därpå slottet som ligger uppe på kullen och njut av den vackra utsikten över Mont Ventoux och Provence.

Ta en promenad genom det historiska centrumet av Le Thor och se den vackra kyrkan Notre-Dame-du-Lac från 1100-talet. Den centrala delen av Le Thor var en gång omgiven av vallar av vilka en del fortfarande är synliga. Vid ingången till staden kan man fortfarande se porten i försvarsvallen och det tillhörande vakttornet. Ett annat av områdets kännetecken är de många vattenmöllorna, bland annat i staden Fontaine de Vaucluse! En stor del av Le Thors ekonomi har upprätthållits på grund av vattenmöllorna med den huvudsakliga inkomstkällan har alltid varit exporten av druvor, närmare bestämt med beteckningen ”Golden Chasselas”. Le Thor har omkring 7 000 invånare och rymmer bland annat en liten supermarket, ett apotek, posthus, bank och ett par restauranger.

Inom ett avstånd på 9 kilometer kan du besöka L'Isle sur la Sorgue, även kallat Provence Venedig på grund av stadens många kanaler. Här kan du besöka stadens trevliga antika marknader. Inom cirka 25 kilometers avstånd kan du besöka Avignon och Mont Ventoux inom cirka 55 kilometer samt de måleriska byarna i Luberon (cirka 57 kilometer) som till exempel Gordes och Roussillon.

Orange

De flesta skulle nog protestera mot att Orange är en färg, en biljettyp eller ett telefonföretag, med det är också ett praktfullt skolexempel på en stad i Provence. Orange är med sina 30 000 invånare så pass stor att du här hittar allt du har behov av i vardagen samt underhållning, utan att på något sätt drabbas av storstadens problem. Orange är nämligen lyckligtvis tämligen okänt vilket gör att vi här kan njuta av en avslappnad atmosfär och trevliga torg även mitt under högsäsongen, utan att störas av andra turisters närvaro.

Men naturligtvis kommer det turister till Orange och det beror inte minst på stadens romerska förflutna. Orange var nämligen en viktig koloni under Romartiden, detta gäller i och för sig många städer i Provence, men få ställen har romarna lämnat så tydliga spår. Triumfbågen från år 35 före Kristus är spännande i sig där den står ensam och majestätisk i utkanten av staden, men den allra största attraktionen är utan tvekan den fantastiskt välbevarade romerska teatern från första århundradet före Kristus. Det är väl märk inte en amfiteater som vi känner igen från Colosseum, Arenan i Verona eller Nîmes, utan en teater som är byggd för skådespel. Det ger ingen mening att försöka beskriva den innan du upplever den på plats! Låt oss bara nämna att den kunde rymma upp till 9 000 åskådare och att den varje år numera är platsen för en operafestival. 

Om du har kondition för det kan vi rekommendera en tur upp på backen bakom teatern där det ligger en stor park med en imponerande utsikt över såväl staden som teatern. Känner du dig inte redo för den branta backen så går det även ett litet tåg (det finns förresten även en järnvägsstation i staden så du kan lätt bo här utan bil eftersom förbindelserna till Marseille, Avignon, Nîmes och så vidare är bra).

Men även om det inte finns några stora romerska lämningar i själva staden så är den värd en omväg för sin tillbakalutade atmosfär, sina bra små restauranger och inte minst det goda vinet som det produceras så mycket av i området.

Roussillon en Provence

Roussillon en Provence är en unik stad som framför allt är känd för sina rödockrafärgade hus och sitt särpräglade läge på en ockrafärgad höjdrygg. Staden ligger i Provence och är vänd mot berget Mont Ventoux, som med sin vita kalkstensöken på bergstoppen är en vacker kontrast till de rödockrafärgade klipporna. Den röda färgen går igen över allt i staden där husen är byggda i olika nyanser av den röda färgen och taken har rött tegel. I stadens lilla centrum hittar man ett mindre urval av restauranger och småbutiker. Stadens särpräglade utseende är ett stort dragplåster för turister som kommer på besök i staden hela året runt.

Roussillion står med på listan över "Les plus Beaux villages de France" - de vackraste småstäderna i Frankrike - och utgör även en del av naturparken Luberon som är känd för sina små bergsstäder som ligger utspridda på toppen av backarna i landskapet. Man har anlagt stigsystem som skär genom det vackra landskapet och binder samman de små byarna med sina många restauranger och konstgallerier. På detta sätt kan man komma väldigt tätt inpå landskapet, byarna och inte minst de ockrafärgade klipporna vars stenar en gång i tiden var samlarobjekt men som idag är förbjudna att plocka. Nära Roussillon har man anlagt en park med gångstigar genom det vackra klipplandskapet. Här kan man beundra röda, orange och gula klippformationer på väldigt nära håll. Parken är öppen i stort sett hela året runt. 

I närområdet hittar man en mängd utflyktsmöjligheter till exempel till Avignon (cirka 50 kilometer), staden Gordes (cirka 10 kilometer) vilket är en av de mest besökta städerna i regionen samt staden Apt (cirka 14 kilometer) med sin berömda marknad (varje lördag) som räknas som en av de mest attraktiva i hela Frankrike. Det finns även många möjligheter till aktiviteter i naturen så som trekking, klättring, cykling och annat. Det är mindre än 100 kilometer till närmsa flygplats, som ligger i Marseille. Det finns betalparkering utanför Roussillon. 

Saintes-Maries-de-la-Mer

År 40 sägs det att de tre Mariorna: Maria Magdalena, Maria Salome och Maria Jacobea gick i land i Provence och av detta har staden fått sitt namn Saintes-Maries-de-la-Mer.  Saintes-Maries-de-la-Mer är huvudstad i Camargue - Rhône-flodens delta - och ligger ända ute vid kusten. Bland fransmän i området kallas staden kort och gott för Saintes och staden ligger i närheten av de andra städerna Arles (30 kilometer), Nîmes (45 kilometer) och Montpellier (30 kilometer).  

På franska heter de tre Mariorna: Marie-Madeleine, Marie Salomé och Marie Jacobé. Maria Magdalena var en av Jesus följare tillsammans med lärjungarna, Maria Salome var mor till apostlarna Jabob och Johannes, och Maria Jacobea var Jungfru Marias syster. Efter Jesu död och uppståndelse sattes de tre Mariorna på en båt utan segel och åror tillsammans med tjänsteflickan Sarah, Skt. Martha och hennes bror Lazarus och de ska enligt sägnen ha strandat i Camargue i Provence. Därför kallas staden idag Saintes-Maries-de-la-Mer. Legenden säger även att Maria Jacobea och Maria Salome stannade i Camargue tillsammans med Sarah. Efter deras död la menigheten deras reliker i den kyrka de hade uppfört vid deras ankomst. Maria Magdalena fortsatte till Sainte-Baume, Martha evangeliserade Tarascon, och Lazarus blev apostel i Marseille. Den nuvarande kyrkan i Saintes-Maries-de-la-Mer står på samma plats som den ursprungliga och är byggd mellan 1000- och 1100-talet. Varje år i maj och oktober hålls det festivaler i staden då man firar Maria Salome och Maria Jacobea.  

Staden inbjuder verkligen till badsemester och avkoppling, men den är även som gjord för utflykter utanför staden för att se det rika djurlivet som präglar Camargue. Här finns många vildhästar, fåglar, flamingos och tjurar. Det produceras även salt i området. Husen i staden är byggda i riktig medelhavsstil - låga och vitkalkade, i centrum hittar man många livliga restauranger och butiker. 

Tourettes-sur-Loup

Mellan havet och bergen cirka 14 kilometer från badstränderna ligger staden Tourettes-sur-Loup på en plats där vilda violer för hundratals år sedan hittade en passande miljö att slå rot i. Idag är odling av violer en av stadens huvudaktiviteter och har även gett namn åt staden: Violernas stad. betecknas staden även som en medeltidsstad och en konstnärsstad. Tourettes-sur-Loup ligger beläget 20 kilometer nordost om Grasse och är ett älskat utflyktsmål för besökande till Nice som ligger 26 kilometer sydost om Tourettes-sur-Loup. Staden anlades som ett befäst samhälle på 1000-talet där husen fick utgöra försvarsverk. Denna byggnadsstil bidrar till att staden framstår med en mycket ursprunglig arkitektur som bildar en halvmåne runt stadens stjärnformation av stenhus, små gatusystem, blomsterbevuxna fasader, trevliga torg med fontäner, en gammal träbänk, butiker, caféer med mera. Sedan 1925 har stadens gator fått bilda kuliss till flera filmer och på 1950-talet fick staden en blomstringstid som mötesplats för musiker, målare, författare och poeter. Därpå kom det en grupp vävare till staden som i kölvattnet av sin egen framgång lockade andra konsthantverkare. Idag rymmer staden därför mer än 30 konsthantverksverkstäder och gallerier med konst och konsthantverk av hög kvalitet.

Tourrettes-sur-Loup är den sista platsen i Frankrike där 11 familjer fortfarande har violodling som sin huvudsakliga sysselsättning. 1880 var det i stort sett hela staden som var engagerad i violerna.

Violen med namnet Viola odorata L på latin växer vilt vid staden – precis som man kan se på andra håll i södra Europa, medan sorten Victoria kännetecknas av att ha ett enda kronblad i sin blomma vilket pryder en stjälk som är omkring 25 centimeter lång. Doften är mycket stark och kan inte missas om man går en tur i området mellan oktober och mars då den blommar.

Fête des Violettes är en årlig tillställning i mars månad med upptåg och blombesmyckade bilar och som lockar många besökare.

Bastide aux violettes, så heter stadens violmuseum som ligger i utkanten av staden längs den gamla vägen mot Grasse. Museet är ett lokalt samarbete för att kunna visa den djupt blå-lila färgen som de senaste 150 åren har satt sin prägel på staden. Museet fungerar därför både som minnesmärke och som ett levande stadsmuseum där stadens blomma presenteras hand i hand med stadens övriga historia.

Staden rymmer även andra typer av “museum”: Les confiseries Florian, som är en godisfabrik med en mycket lång tradition av att förvandla frukt och blommor från området till förtrollande söta och vackra saker. Området inbjuder dessutom till vandring och ridning. Stadens turistkontor kan ge ytterligare upplysningar.

Hur vill du resa 

En del äljer att köra själv till någon semesterbostad i Provence, men har man inte lust med den långa körturen till södra Frankrike är det perfekt att flyga till exempel till Nice. Från flygplatsen kan man fortsätta med hyrbil och det är helt klart lättast att utforska Provence med bil. Vägnätet är bra och lätt att hitta runt på och byar och städer ligger tätt så skulle man köra lite vilse så gör det ingenting.

Höstsemester

Kanske har du varit i Provence förr, men har det inte varit under hösten så rekommenderar vi att du provar den tiden. Hösten är en trevlig årstid då de flesta turisterna har försvunnit och du kan njuta av regionen i lugn och ro. Gå på upptäcktsfärd i naturen och betrakta de överväldigande utsikterna med måleriska kullar i all världens rödglödgade färger. Många utomhusaktiviteter är fortfarande öppna och du kommer märka att du har allt lite mer för dig själv eftersom du befinner dig utanför högsäsongen. 

Familjesemester

Skäm bort dig själv och din familj med den avkopplande atmosfären, härliga dofterna och vackra naturupplevelserna i Provence. Välj ett ställe med barnpool och njut en avkopplande stund medan barnen leker och hittar nya lekkamrater. Har ni behov av lite mer utmaningar finns det många upplevelser som väntar på er. Även om Provence är en typisk par destination så finns här även barnvänliga aktiviteter ni kan ge er i kast med. Njut av en härlig tur på hästryggen eller till fots i Alpilles-bergen, se Mont Ventoux eller handla er fattiga på marknaderna i regionen Luberon. Har ni behov av kulturella inslag så måste ni besöka städerna Avignon, Aix-en-provence och Orange, där kan ni se allt från romerska amfiteatrar till antika karuseller.

Resor för par

Upplev ett landskap bestående av mjuka kullar med lavendelfält, olivlundar och vinrankor. Provence är för många enbart känt som en plats med massor av färger, dofter och vin men få är medvetna om hur mångsidigt Provence är. Njut av den romantiska stämningen i de provencalska medeltidsstäderna där du hittar fantastiska råvaror och vin. Använd dig av möjligheten att göra fynd på de provencalska marknaderna där du kommer uppleva en doft av örter, kryddor, lavendel och honung. Bo på ett ställe där du har möjlighet att sitta ute på en terrass och njuta av ett glas vin, mitt i den ostörda naturen och låt det gå upp för dig att du inte har några måsten.

Bo nära stranden och njut av det azurblåa Medelhavet

Söker du dig lite bort från det idylliska livet på landet så hittar du fantastiska stränder med liv och människor. Här kan du både njuta av havets frukter på någon restaurang och besöka områdets gömda badplatser som du enbart kan ta dig till från havssidan, som till exempel Calanques de Cassis.

Resmål i Provence och Côte d'Azur

 • Gästrecensioner 9,3
  Nice
  18 hotell
  Nice storhet och skönhet gör att vi återvänder igen och igen. Den "lilla storstaden" bjuder på skön atmosfär i dess vackra centrum. Här kan du stilla ditt shoppingbehov, äta gott och ta på spännande utflykter på den Franska Rivieran.
 • Marseille
  13 hotell
  I Marseille härskar den folkliga stämningen och höga pulsen. Den sydfranska storstaden är en häftig destination där franska influenser möter spännande gastronomi i en ytterst levande stadskärna. Kom hit och upplev atmosfären.
 • Menton
  9 hotell
  Menton är sydöstligaste staden i Frankrike. Den ligger precis vid gränsen till Italien och är därför en skön blandning av franska och italienska språket och kulturen. Staden har ett behagligt klimat hela året om och har stora och barnvänliga stränder.
 • Gästrecensioner 8,5
  Cannes
  7 hotell
  Filmfestival, champagne och fest – alltihop förenas i Cannes på Den Franska Rivieran. Kom hit och upplev atmosfären på de ståtliga hotellen ut till strandpromenaden eller nöj dig med att beskåda festligheterna från en solstol på stranden.
 • Antibes - Juan Les Pins är två städer i en. Där Antibes står för det traditionella, historiska och eleganta är Juan-les-Pins den avslappnade och festliga. Sol, bad och glada dagar kommer prägla din semester här på Den Franska Rivieran.
 • Gordes
  5 hotell
  Gordes är en av de mest besökta städerna i Luberon och anses vara en av Frankrikes vackraste landsbyar med sin placering på en solig klippa.

Populära hotell i Provence och Côte d'Azur

Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Les Baux-de-Provence
9,6
Fantastiskt
452 omdömen
 • Närmaste flygplats: 29 km
 • Avstånd till havet: ca. 90 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Marseille
9,0
Fantastiskt
2355 omdömen
 • Närmaste flygplats: 25 km
 • Avstånd till centrum: ca. 100 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Lorgues
9,7
Fantastiskt
612 omdömen
 • Närmaste flygplats: 81 km
 • Avstånd till havet: ca. 45 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Provence och Côte d'Azur?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 79 recensioner