Resor till Provence och Côte d'Azur

Provence Alpes Cote d’Azur regionen täcker det sydligaste hörnet av Frankrike. Det är kanske den mest besökta och älskade regionen i Frankrike och även det område som erbjuder ett större mångfald än något annat ställe i landet.

Provence är sol och strand. Det är mat och vin. Det är urbant och trendigt samtidigt som det aldrig är långt till den orörda landsbygden. Det torra men på samma gång frodiga landskapet är leverantör av all världens smaker och dofter som gör att människor från alla världens hörn vallfärdar hit för att få uppleva den helt speciella provencalska atmosfären. 

Provence är ett av Frankrikes vackraste områden med landskap som skiftar från höga bergsregioner, en vacker och dramatisk kustlinje med många kända semesterorter och massor av attraktiva medeltidsstäder som i klasar bland vingårdar, lavendelfälten och olivlundarna i det soldränkta landskapet.

Den sydfranska regionen Provence, som täcker ett stort område mellan Medelhavet och Alperna är ett av de mest populära områdena i Frankrike bland turister. Turisterna lockas bland annat av regionens fantastiska geografiska variation, solen, vinerna, maten och den speciella avslappnade franska livsstilen. Namnet Provence stammar från ordet provins, och det var ett av de första ställena utanför nutidens Italien som grundades av romarna omkring år 150 före Kristus. De kallade deras nya provins Provincia Narbonnensis efter huvudstaden Narbonne. Namnet var dock för besvärligt och blev snart till Provincia Nostra (vår provins) för att slutligen bli till Provence.

Inspiration och fakta

Konstnärer från hela världen har alltid lockats av Provence. Cezanne, Van Gogh, Matisse, Renoir, Braque och Picasso är bara några av de många som har hittat inspiration i Provence berömda ljus. 

Huvuddelen av den franska parfymproduktionen äger rum i Provence, som är så rikt på aromer och dofter från lavendel, fruktträd, kryddörter och mycket, mycket annat. 

Till detta kommer alla de festivaler som äger rum i Provence. Utöver filmfestivalen i Cannes hålls bland annat en teaterfestival i Avignon och Jazz i Antibes samt en mängd lokala stadsfester till ära av blommor, vinskörden eller bara staden i sig. 

I Camarguen kan man uppleva den särskilda formen av tjurfäktning som kallas Course Libre eller Course Camarguaise som är en oblodig form av tjurfäktning - i alla fall för tjuren. Här handlar det om att på ett ganska akrobatiskt sätt rycka loss en rosett som satts fast mellan hornen på tjuren. 

Provence täcker hälften av Frankrikes medelhavskust från Rondalen i väst till Monaco och Italien i öst. De norra delarna av Provence gränsar mot de Franska Alperna. Det är med andra ord ett mycket varierande område som emellertid har vissa drag gemensamt.

Provence är stort och förtjänar uppmärksamhet med lagom geografiskt begränsade doser för semesterresenären. Istället för att försöka hinna med allt så rekommenderar vi att man väljer ut ett mindre område och fördjupar sig i det.

Provence - för livsnjutare

Den vackra regionen Provence utgör ett stort område och består av så mycket variation att folk sällan kan nöja sig med ett besök när man väl har varit där. Om du tycker om god mat, vin och lokalt konsthantverk så är detta platsen för dig. Provence är för äkta livsnjutare och det är svårt att inte gripas av den speciella tillbakalutade stämningen. Det dröjer inte länge innan man hittar sitt eget lugna tempo där vardagens stress glöms bort och man ger sig tid att njuta av de vackra omgivningarna.

Historia

Historiskt sett är Provence också något av en smältdegel. Påvarnas slott i Avignon, romarnas teatrar och akvedukter samt hamnområdet vid Marseille är alla platser där man kan känna historiens vingslag. 

Många folkslag har kommit och gått i Provence. Kelterna, grekerna, romarna, vikingarna, germanerna, burgunderna samt italienska och franska folkslag har alla bidragit till att skapa det Provence som än idag fascinerar den historiskt intresserade gästen. 

Provence var under antiken befolkat av ligurerna men från omkring 600 år före Kristus grundlade grekerna kolonierna Massalia (Marseille), Nikaia (Nice), Antipolis (Antibes), Athenopolis (Saint-Tropez) och Agatha (Agde). 

År 125 före Kristus kände dessa kolonier sig så hotade av en keltisk-ligurisk aleans att de sökte stöd från Rom som slog alliansen och erövrade området som, inlemmades i Romarriket. Provence blev därefter präglat av den romerska kulturen.

Under 400-talets gång invaderades Provence först av visigoterna, därefter av ostrogoterna och slutligen av frankerna. Under 500- och 600-talet var området i det närmaste oberoende och allierade sig på 700-talet med araberna som hade kolonier längs kusten. Efter slaget vid Poitiers 732 inlemmades Provence i Frankerriket. Vid delningen av riket efter Karl den Store uppstod konungadömet Provence under 855-863, kallat det Transjuranska Burgund. Efter en rad arvstvister proklamerades 879 det andra konungadömet Provence. Detta höll till år 934 och kom senare in under kungadömet Arelat eller Burgund som 1032 kom in under Det Tysk-romerska riket. 

1125 delades Provence mellan Toulouse och Barcelona varmed det uppstod en stark katalansk stat orienterad mot Medelhavet.  Albigenser korståget i början av 1200-talet blev starten på en långvarig process som ledde till att Provence inlemmades i Frankrike. 

Karl den 1 av Anjous giftermål år 1246 med arvingen till grevskapet Provence la grunden för en nära anknytning till Syditalien som fortsatte ända fram till slutet av 1400-talet. År 1309 slog påvestolen sig ner i Avignon och residerade där fram till 1377.

1481 blev Provence slutligen inlemmat i Frankrike. 1500-talet kom att präglas av religionskrig och en ständigt växande kontroll från centralmaktens sida vilket kulminerade under Ludvig 14 under andra hälften av 1600-talet. 

Genom hela sin historia har Provence varit präglat av stadskulturer och stadsyrken på bekostnad av lantbruket. Från 1900-talet har turismen, på grund av det milda klimatet, blivit en av regionens viktigaste inkomstkällor.

Vackra sevärdheter 

Den charmerande och avkopplande staden Arles och den tätpackade Avignon har förtrollat romerska legionärer, påvar och Vincent van Gogh. Den väl anlöpta, exotiska och ny-chicka hamnen i Marseille fortsätter att fascinera sjöfolk och resande med sitt inslag av mystik, du bör vara något av en storstadsfreak för att stå emot stadens färgglada, nästan utmanande anda. Den dammiga Nîmes framhäver den gamla romerska prakten som vilar över Pont du Gard akvedukten och Maison Carrée templet.

Men regionen utnyttjar sin charm bäst i de lantliga omgivningarna inte minst med hjälp av cypresser, vingårdar och ett svalkande glas pastis. Glöm för all del inte de underbara lavendelfälten vid foten av Mont Ventoux eller Provence ockrafärgade små städer och byar – få ställen är mer lockande än vackra St-Rémy-de-Provence, Nostradamus födelsestad och fristad för Van Gogh och där solljuset verkligen pryder de smala vägarnas platanträd.

Andra sevärdheter omfattar det fantastiska romerska klostret, Montmajour; de två städerna, Les-Baux-de-Provence (hemstad för det kända hotellet, L’Oustau de la Baumaniére) och Le Barroux och det vackra bergsstäderna Roussillon och Gordes. Ett annat nöje är att lära känna den uppfriskande vänliga staden Provençaux. Ett bra sätt att utforska områdena på är genom att vandra längs fjordarnas vita klippor eller köra genom det fruktbara landskapet längs Route de Vignobles (vingårdsrutten).

Natur

Naturen i Provence är otroligt varierad, ber i öster mot Italien, flera floder som mynnar ut i deltat omkring Camarguen, med flamingos, tjurar och vilda hästar. 

Höglandet innanför kusten, Garriguen, kan väl närmast beskrivas som en slags kargt och torrt hedlandskap som är rikligt bevuxet med lavar och ett hav av blommor samt kryddörter. 

Höga, eleganta cypresser, pinjer och knotiga olivträd, här finns kastanjer korkek och de stora pinjeträden med sina parasolliknande kronor. Nere i söder längs kusten hittar du de gröna, mjukt böljande kullarna, frodiga slätter med fruktodlingar och de vackra kryddörts- och lavendelfälten. 

Slutligen har di den berömda kuststräckan med sina många stränder som varierar i uttryck från den finaste sand via stora runda stenar (galettes) till de råaste klipporna. Jacques Cousteau och Côte d’Azur hör oupplösligt samman och i Medelhavet finns det många möjligheter bege sig på upptäcktsfärd i den förunderligt vackra världen under havsytan.

Bergen i Hautes-Alpes

Hautes-Alpes området i Frankrike utgörs av den nordöstliga delen av Provence. Denna del av Provence är bergig med massor av storslagna bergsscenerierer. Detta är en året runt destination som lockar besökare både till skidåkning på vintern samt vandringsturer och sightseeing på sommaren.

Området känns även igen från några av de stora bergsetapperna i Tour de France. Delar av Ecrins Nationalpark ligger väster om Hautes-Alpes området och den regionala parken, Park de Queyras ligger i öster, båda bjuder på rikliga möjligheter till att njuta av utomhuslivet. Alla former av utomhussportaktiviteter kan utövas här med allt från stillsamma vandringsturer till paraglidning och bergsklättring. En alldeles speciellt naturskön höjdpunkt i den regionala Park de Queyras är Col d’Izoard, sydöster om Briancon, med sitt torra nästan månlika klipplandskap.

Utöver det imponerande landskapet ligger här även olika större och mindre städer av intresse så som den vackra landsorten La Grave och den traditionella bergsbyn vid Saint-Veran (2000 meter över havet, en av Europas högst belägna städer). Serre-Poncon sjön är också ett välkänt ställe för avkoppling i bergen i den södra delen av området med många saker under utveckling runt sjön. På vintern är det stora skidområdet vid Serre Chevalier nära Briancon det ställe som väcker störst intresse – och här bjuds du på mycket imponerande omgivningar för vintersemestern, även om det även finns massor av mellanstora och mindre semesterställen och byar som erbjuder skidåkning i lite mindre mått.

Silvergruvorna L’Argentiere-la-Bessee är också värda att besöka när man är i det östliga området. Ställer du kursen åt söder så ligger där en stor Vauban-befästning, som numera betraktas som nationellt monument – se Place Forte de Mont-Dauphin – och i den sydöstra delen av området ligger den stora staden Gap och även staden Embrun är värd ett besök.

Stränder

Längs hela den provencalska kusten med sina 300 soldagar ligger badställena som pärlor på ett snöre. Celebra Saint-Tropez och Antibes mellan Cannes och Nice längs den Franska Rivieran lockar badgäster från när och fjärran. 

Det går även att hitta lugna orörda sträckor av stränder där man kan njuta av lugnet och ron till ljudet av vågornas skvalpande. På många ställen består stränderna av stora flata stenar (Galettes), så sandstränder får man leta lite efter. Det är dessutom som regel möjligt att vid städerna hyra utrustning som parasoller och liggstolar. 

Maten och vinet

Det provencalska köket domineras av det överflöd av färska råvaror och Medelhavet som leverantör av all världens läckerheter. Många internationellt kända maträtter stammar härifrån. Bouillabaisse, Aioli, Ratatouille, Brandade de Morue, Salade Nicoise och inte minst Herbes de Provence är alla namn som kan få de flesta att slicka sig om munnen i lycklig förväntan. Salt och ris från Camarguen, ostron från Medelhavet, olivolja och mängder av ostar, korvar och patéer är något av det semesterfiraren kan njuta av i Provence.

Norr om Avignon börjar Rondalens vindistrikt med den gamla romerska staden Orange som centrum. Här hittar du distrikt med kända namn som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras och Beaumes-de-Venise. Samtliga dessa distrikt producerar bland de kraftigaste rödvinerna i Frankrike, men det görs även spännande vittviner i både torra och söta utgåvor. Här finns världsberömda kultproducenter med flaskor för tusentals kronor men verkligen även en mängd fantastiska viner till mer humana priser.

Provence är odiskutabelt Frankrikes rosé-distrikt. Här produceras den klart största delen av landets roséviner och kvaliteten varierar från de livliga och billiga till några av de yppersta och dyraste rosévinerna i världen. De röda vinerna från Bandol och Cassis vid kusten mellan Toulon och Marseille samt området mellan Avignon och Aix-en-Provence är vida kända för sin höga kvalitet och ibland mycket rimliga priser. Här finns något för alla semesterfirare oavsett nyfikenhetsgrad eller budget. 

Slutligen får vi inte glömma den franska nationalaperitifen, Le Pastis, som stammar från området omkring Marseille. De stora märkena Pernod-Ricard och Pastis 51 dominerar, men flera småproducenter gör ganska intressanta upplagor av den populära spritdrycken baserad på fänkål, anis och en mängd olika kryddörter. Drycken avnjuts med en skvätt vatten och en istärning på terrassen eller under en match pétanque vid något trottoarcafé från kl. 17.00 och fram tills man sätter sig till bords för middagen.

Det finns massor av möjligheter till en lantlig semester i Provence. Där finns vingårdar, olivproducenter och andra former av lantbruk som erbjuder boenden för semestergäster. Det finns flera utgåvor av Route des Vins (Vinrutter) i området, som visar väg till vindistrikten och en mängd producenter vika erbjuder rundvisning och provsmakning. Möjligheterna är många.

På marknad i Provence

Les marchés i Frankrike är som regel utomhusmarknader där man kan köpa färska dagligvaror. Många föredrar att köpa kött, fisk och andra varor här istället för i supermarkets. Marknaderna är fantastiska, det är gratis underhållning, ett bra ställe att shoppa och titta på människor. Sätt dig på något av caféerna vid sidan om marknadsplatsen och låt morgonen gå.
Provence har kanske Frankrikes bästa marknader. Här följer en praktisk var-när-vad för något guide:

De flesta av marknaderna är detaljmarknader där man kan köpa grönsaker, frukt, ost, kött och fjäderfä, korv, kryddor, kanderad frukt, nougat och blommor. De större Marché Provençal erbjuder allt det ovan nämnda samt kläder, skor, sängkläder, keramik och många andra användbara saker samt knappast så användbara småsaker.

Flera marknader i Provence

Aix-en-Provence. De olika marknaderna är anpassade till den historiska staden och är bra ställen att sitta och iaktta.

Carpentras är en av de största marknaderna och har funnits sedan 1155. Jättelik, levande, underbar! Om du inte hittar vad du behöver här, så vet jag inte!

L’Isle sur la Sorgue – besök denna söndagsmorgonmarknad med över 300 antikvitetsbodar och de många rundresande loppishandlarna som säljer knappt så gamla antikviteter.

Nice bjuder på en färgrik palett av marknader i form av fiskmarknaden, antikvariatbokmarknaden, böndernas marknad och den mest kända av dem alla Marché aux Fleurs – blomster- och gröntmarknaden.
Vaison la Romaine, en jättemarknad - en av de bästa inom provencalsk kuriosa och småsaker.

Upplev Provence på en rundresa

En av de populäraste resformerna i Provence är rundresor. På en rundresa har du möjlighet att åka runt till regionens många olika områdena och regionerna i denna del av Frankrike och här finns mycket att se och uppleva. Du kan absolut själv arrangera en rundresa, allt du behöver är en billig flygbiljett, en hyrbil till exempel på Nice flygplats och så hotell eller kanske vingårdar. Man behöver inte boka hotellen hemifrån, men det är alltid en god idé att boka de första nätterna i förväg, särskilt om du reser till Provence under högsäsong.

Städer i regionen

  • Marseille - Frankrikes näst största stad sett till invånarantalet och känd för sitt rika kulturliv. 
  • Aix-en-Provence - mindre stad som är en av Provences rikaste städer och känd för sina många fontäner.
  • Cannes - den årliga filmfestivalen är nog det som de flesta förknippar med staden.
  • Nice - ett populärt resmål den Franska Rivieran, känd bland annat för sin vackra strandpromenad.
  • Saint-Tropez - särskilt känd som semesterort för de rika och kända, men har helt klart något för alla.
  • Avignon - åk hit för att uppleva det stora påvepalatset och för att gå en tur på de små mysiga gatorna med trottoarserveringar och butiker.

Den största staden Marseille, där man som semesterfirare lätt kan få dagen att gå med shopping, promenad på Cornichen, caféer och restauranger. Men även den gamla hamnen, katedralen Notre Dame de la Garde och försvarsverket och fängelseön Château d’If är ställen du som gäst i Marseille kan besöka. Marseille var Europas kulturhuvudstad 2013. 

Nice är den näst största staden i regionen och utmärker sig genom sina många konstmuseer, bland annat med Marc Chagall och Henri Matisse samt asiatisk konst. Den gamla delen av staden är en trevlig labyrint med mängder av små butiker, caféer och restauranger. Nice har en lång och vacker strandpromenad, Promenade des Anglais, där hotell i långa rader erbjuder uteserveringar med utsikt över det azurblåa Medelhavet. 

Monaco och Monte Carlo ligger som en liten exklusiv och naturlig amfiteater runt hamnen med den ena imponerande yachten efter den andra. Här kan man med sin bil köra på många av de berömda sträckorna som utgör banan för den årliga Formel 1 tävlingen Monacos Grand Prix: kasinot, den långa tunneln och långsidan längs hamnen med swimmingpoolen. Allt fullkomligt sjuder av internationellt jetset, och med ett kvadratmeterpris på omkring 50 000 Euro är det inte vem som helst som kan bo här.

Här nedan hittar du ett urval av mindre "kända" städer som var och en är värd att besöka på din resa till Provence

Bras

Det tar mindre än en timme att med bil ta sig från Marseille till Bras och vilken skillnad det är på storstaden och landsortsstaden! Bras ligger vackert placerad i det provencalska landskapet bland kullar och skogar och det finns gott om möjligheter till vandringsturer av olika längd och ansträngningsgrad med allt från små oskyldiga promenader till sträckor längs den välskötta och väl utmärkta vandringsleden GR 99 som går från Toulon till Gole del Verdon (många dagars vandring). Här befinner du dig i måleriska omgivningar, utmärkta möjligheter för vandring och andra fysiska utsvävningar samt de basala inköpsmöjligheterna. Staden har bara ett par tusen invånare, en restaurang, ett par barer, en minimarket och en slaktare, men i området hittar du många producenter av vin, honung och fårost. Som något alldeles speciellt rinner flera vattendrag genom staden och på grund av de stora nivåskillnaderna bildar det ena vattendraget ett litet vattenfall på 10 meter.

Callian

Callian är en del av det område som kallas "Pays de Fayence" som består av 7 små historiska städer. Den största av dessa städer är Fayence som ligger 9 kilometer från Callian och har massor av restauranger. Medeltidsborgen i Callian "Château de Callian" är från 1400- till 1600-talet och är idag privatägd. Uppe från borgen har man en fantastisk utsikt över dalen. Den äldsta byggnaden i staden är kyrkan " Chapelle Notre Dame des Roses" som kan dateras tillbaka till 900-talet. Den berömde modekungen Christian Dior ligger begravd på stadens kyrkogård. 

Den pittoreska och charmerande lilla staden Callian ligger på toppen av en grön kulle och omsluter stadens medeltida slott. De antika husen i staden ligger längs smala gränder där man även hittar ett urval av butiker med lokala produkter, gallerier och restauranger. Närheten till kända kuststäder som Cannes (cirka 40 kilometer) och Nice (cirka 60 kilometer) gör det lätt att åka på dagsturer till stranden. 

Cirka 6 kilometer från Callian ligger badsjön "Saint-Gassien", där kan man bada vid någon av de många sandstränderna runt sjön. Bland andra aktiviteter kan nämnas fiske, segling, windsurfing och många andra vattensportaktiviteter.

Eygalières

Eygalières är en fridfull liten stad på landet nära Saint Remy de Provence. Landskapet runt staden är måleriskt med sina många vinodlingar och olivlunder, ett riktigt vykort från Provence. Du ser den lilla staden på långt håll där den ligger och klamrar sig fast på kullens topp. När du kommer närmare ser du de typiska stenhusen med sina tegeltak och väl framme i den lilla staden upptäcker du att den har bevarat sin autentiska prägel med små trånga gränder och frodiga trädgårdar bakom de gamla murarna. Staden kröns av ruinerna av den gamla borgen och härifrån är utsikten naturligtvis ännu mer vidsträckt och imponerande eftersom stadens gamla hus, kyrkor och klocktorn ger ett vackert perspektiv till det typiska provencalska landskapet. 

Cavaillon

Cavaillon, som med sina omkring 25 000 invånare utgör en provinsstad av en behagligt greppbar storlek, samtidigt som havet och de underbara stränderna bara ligger 60 kilometer bort och att många av Provence stora dragplåster som Avignon, Mont Ventoux och Orange ligger inom överkomligt för att inte säga kort köravstånd. Men innan du över huvud taget börjar tänka på havet och andra städer bör du utforska och njuta av Cavaillons charmerande historiska centrum i fulla drag. Stadens många större och mindre torg, de små gatorna och gränderna samt dess marknader, ja hela stadens förtätade stämning gör den till ett nöje i sig. Historien har satt många spår i den lilla staden med allt från en av Europas vackraste synagogor från 1700-talet till domkyrkan med sin klostergård från 1000-talet och mycket annat.

Det finns fina förutsättningar för vandringsturer i området med allt från lättare promenader till mer krävande turer längs den så kallade "Via Ferrata", alltså rutter av en sådan svårighetsgrad att man satt upp kedjor och stålwirar att hålla i och för att få bättre fotfäste. Fysiska ansträngningar av detta slag hjälper naturligtvis upp aptiten men man behöver inte vara hungrig för att uppskatta det goda lokala köket, de praktfulla melonerna och det goda vinet från AOC Luberon!

Chateauneuf-du-Pape

Chateauneuf-du-Pape ligger cirka 6 kilometer söder om Orange och cirka 15 kilometer norr om Avignon. Staden är känd för sitt vin med samma namn och du kommer kanske bli överraskad av att staden bara är en liten landsort på bara 2 200 invånare. Trots den begränsade storleken så finns här både restauranger och dagligvarubutiker.

1316 utnämndes Jean XXII till påve och Avignon blir påvens residensstad. Bara tre månader efter hans tillträde påbörjar han byggandet av ett nytt slott, un château neuf på franska. Runt påvens nya slott växer staden fram och får därav sitt namn: Chateauneuf-du-Pape. När han installeras som påve i Avignon tar han både bankmän och vinbönder med sig från sin födelsestad Cahors - med syftet att styrka påvedömets rikedomar. Vinbönderna övertar några gamla försummade tomter i staden omkring påvens slott och lägger där grunden för det som senare gjort det möjligt att vidareutveckla vin odlandet omkring Chateauneuf-du-Pape. 

I dag är Chateauneuf-du-Pape ett vinområde på 3300 hektar vinodlingar som uppodlas av omkring 300 vinbönder. Som något alldeles speciellt får man i Chateauneuf-du-Pape lov att producera vin av 13 olika tillåtna druvsorter. Som jämförelse kan nämnas att man till exempel i Bourgogne bara får använda Pinot Noir vid produktionen av de stora rödvinerna. I Bordeaux använder man bara två sorter - nämligen Cabernet Sauvignon och Merlot. Rödvinet är ett kraftigt vin medan vittvinet är mer svårdefinierat. Vittvinet utgör omkring 6% av productionen och de druvor som används är av en sort som inte används på många andra ställen än i södra Frankrike. Även om rosévinet är en mycket känd produkt från Provence så produceras det inte i Chateauneuf-du-Pape, det är helt enkelt inte tillåtet! Det finns många vinslott som erbjuder vinprovning, dégustation de vin, men kan man inte få någon riktig överblick över de många vinslottens erbjudanden kan man med fördel köra in till staden där det finns många vinbutiker som under samma tak gör det möjligt att prova vin från flera olika producenter. 

Chorges

Chorges är en liten stad bland bergen i den södra delen av Franska Alperna. Här hittar du allt man kan begära av aktivitetsmöjligheter i naturen på grund av det perfekta läget i förhållande till hav och berg. Staden ligger på 835 meters höjd över havet och är