Resor till Pays de la Loire

Regionen är omgiven av Bretagne i norr och Poitou-Charentes i söder, av Atlanten i väster och regionen Centre-Val-de-Loire i öster. Pays de la Loire är berömd för sina badorter. e-Loire i öster. Pays de la Loire är berömd för sina badorter, och sitt geografiska läge som lägger grund till en stor blandning av kulturella identiteter och landskap som smälter in och flätas samman omkring floden Loire som mynnar ut vid regionens kust.

Historia

Hela regionens historia är kopplad till Bretagnes. Från 851 till in på 1400-talet tillhörde Nantes herredömet Bretagne, och senare till grevskapet Bretagne, då staden  även blev huvudsäte.

Under Den Franska Revolutionen blev regionen inblandad i det, som längre fram blev känt som "Guerre de Vendée" (1793-1796). En blodig fejd mellan pro- och kontra revolutionära-grupper. Denna fejd blir regionens ödeläggelse, och man diskuterar fortfarande idag bland historikerna om uttrycket massutdöende kan användas om dessa krigsoffer, som enligt källor är 380 000.

Under Andra Världskriget utvecklade sig den franska motståndsrörelsen från denna region, och Pays de Loires kusten då staden var under kraftig beskjutning och våldsamma bombningar, delvis på grund av militärhamnen i Saint Nazaire - en av landets största och mest betydelsefulla.

Natur

Regionen bjuder på stor variation i landskapet: hav och långa stränder, små fiskehamnar, kärr och ängar och 20 skyddade naturparker. Kärr områdena är av särskilt viktiga då de är hem för otaliga fåglar och andra djurarter, varav många är skyddade. 

De lokala myndigheterna värnar mycket om dessa naturskatter och initierar olika åtgärder för att stödja dem, såsom cykelvägar/rutter. Regionen är en av Frankrikes mest framstående inom området och lockar många turister med dessa intressen.

Stränder

Områdets kuststräckor kännetecknas av långa stränder med mycket fin sand som till exempel i La Baule och Les Sables d´Olonne. Stränderna i Pornic är mindre, men mycket vackra och med ett vildare och råare uttryck. Hela kuststräckan är dock mycket uppskattad av både segelentusiaster och vandringsintresserade och det blåser alltid en frisk bris för att lätta på värmen under sommarens varmaste dagar.  

Maten och Vinet

Det kulinariska Plays de Loire återspeglar geografiska variationen i produkterna som har gett regionen smeknamnet "Garden of France". Nantes- området är berömt för sina grönsaker och kakorna "Petit Beurre" ”bakade med smör” som det franska namnet betyder.

Guerande är den största tillverkaren av salt i Frankrike, och Mayenne, som ligger i den innersta delen av regionen, är en av de stora mjölkleverantörerna. Medan man i le Mans är känd för sina "Rillettes" och gäss uppfödning.

Vid kusten är det naturligtvis havets skatter som ostron, havskräftor och musslor, som står överst på menyerna.

Vin saknar man heller inte i detta område: Muscadet är den mest berömda. Med sin fruktiga och blomsteraktiga arom, är det mycket uppskattat till fisk och skaldjur. Man producerar dessutom röd- och rosévin, och i området Saumur är det mousserande vinet (bruten) Saumur Brut mycket framstående.

Städer i regionen Pays de la Loire

Pays de la Loire blev till 1955, men det råder än idag stor tvetydighet och diskussion om dess samhörighet med Bretagne. Dialekten är fortfarande bretonsk i gränsområdena och många kommuner i regionen har bretonska namn. Även om regionen heter Pays de Loire, rymmer den varken någon av Loires mest betydelsefulla städer och inte heller några av Loires berömda slott.

Nantes

Nantes ligger vid Loire-flodens bredd cirka 50 kilometer från Atlanten och är huvudsäte för Pays de Loire. Man kan därför på sätt och vis kalla Nantes för regionens huvudstad, och även om stadens identitet är orsak till stor debatt på grund av dess läge på gränsen till Bretagne - ett grannskap av både kulturell och historisk betydelse. Nantes var huvudsäte för grevskapet Bretagne fram till 1900-talet varpå den inlemmades i regionen Pays de Loire. Men från slutet av 1960-talet, är känslan att tillhörighetsförhållandet till Bretagne starkt har återvänt i stadens identitet och har därför gett anledning till otaliga oöverensstämmelser och diskussioner.

Nantes är en på alla sätt aktiv stad, mycket tack vare de många utbildningsinstitutionerna som finns i staden, och som lockar till sig många unga människor. Dessutom är staden rent kulturellt mycket dynamisk. Staden är dessutom känd för sina många gröna andningshål vilka står i stark kontrast till de många verksamheterna som också finns här - de sistnämnda dock i stadens utkanter. 2012 utsågs staden till Europeisk Miljöhuvudstad.

Det historiska kvarteret Bouffay är ytterst sevärt eftersom det har bevarat sin medeltida charm. Här ligger bland annat den imponerande katedralen vid Place Saint-Pierre, där flera av Bretagnes grevar ligger begravda. Från tornet Tour Lu kan man verkligen få en överblick över den betagande staden Nantes och Loire-flodens lopp. Stadens botaniska trädgård Jardin des Plantes har en ovärderlig samling av exotiska växter från kontinenter som Amerika, Afrika och Asien och är helt klart värd ett besök om man tycker om att ge sig hän i florans värld. Slutligen rymmer staden det gamla huvudsätet för kakfabrikanten LU som i dag utgör centret för modern konst, som ofta avhåller viktiga kulturella arrangemang.

De vackra omgivningarna runt Nantes är bedårande vackra. Genom stadens centrum löper den vackra floden Erdre. Staden är både romantisk och sprudlande och oerhört populär. Unga flockas till staden som rymmer et stort urval av utbildningsinstitutioner. Den romantiska staden Nantes har sedan Medeltiden har haft en enorm betydelse. Stadens små kullerstensbelagda gator, medeltida kyrkor och andra byggnader skapar en fantastisk stämning som kan upplevas till fots. Nantes är staden där historia och ungdom möts. Det är här man ägnar sig åt det vilda nattlivet och det är här som lyxrestauranger, butiker och inte minst hotellen gör sina affärer. Här kan du se de senaste trenderna inom mode säljas i stadens modebutiker. Stadens restauranger erbjuder ett utsökt urval av franska delikatesser. Nantes är en mycket aristokratisk och vacker stad som ger ett idylliskt intryck när man flanerar genom den stora Parc de la Bergraisiére och njuter av de många vackra rabatterna och träden som blommar i den stora parken. Och om det blir för mycket av organiserad natur så kan man även ta en tur ut till Atlanten där vinden viner och havet brusar.

Angers

Angers har skaffat sig ett namn som konst- och kulturstad tack vare sina stora historiska skatter. Universiteten, museerna och den levande kulturscenen har gjort staden till ett viktigt kulturellt centrum. Kungliga slottet René - som byggdes på 1200-talet - rymmer gobelänger som visar berättelsen om Världens Undergång (Apocalisse). Denna är den största samlingen av gobelänger från Medeltiden som man känner till. Floden Maine rinner genom staden som även har många vackra fontäner och betydelsefulla historiska och religiösa monument som till exempel katedralen Saint Maurice, Chateau d´Angers och La Maison Bleu - ett mästerverk från Art Déco perioden.

La Baule

La Baule är en badort vid Atlanten, som primärt besöks på grund av sin mycket långa och fina sandstrand och de vackra villorna i staden. Faktiskt är sandstranden hela 8 km lång och kännetecknas av sina mycket höga sanddynor.

Kusten kännetecknas av sina mycket höga sanddynor, som Guézy dynan, den är 25 m hög och ligger utmed den 8 km långa badstranden, känd i större delar av Europa. Staden är indelad i flera områden, som skiljer sig stämningsmässigt och uttrycksmässigt från mera populära till mera lyxiga och med varierade arkitektoniska stilar. I stadens primära turistområde, hittar man den största koncentrationen av hotell, som byggts runt 60 och 70 talet och har manifesterat sig med stora betongegendomar, där vissa ställen har ignorerat den mera poetiska sammanhanget i staden för att tillmötesgå den stora tillströmningen av turister.

I staden är det anlagt en lång cykelväg och en vacker strandpromenad, som båda bjuder in till en tur mellan de många pubar och restaurangerna, som har slagit upp dörrarna. Staden är en bra utgångspunkt för utflykter till Loire och den näraliggande saltgruvan Guérande samt den lilla hamnstaden Croisic.

La Jaudonniere

La Jaudonniere är en liten by med ca 600 invånare, omgiven av fält, vacker natur och skog. Med andra ord är det ett mycket litet bondesamhälle, där tystnad råder, fåglarna sjunger och bönder spenderar dagarna på fälten. Ett exempel är att besöka byn Bazoges-en-Pardes, ca 4 km bort där du hittar ett vackert medeltida slott med en trädgård, öppet för allmänheten att besöka. Byn Mervernt, som ligger uppe på en klippa ca 25 km bort, är en annan populär turistattraktion. Den ligger vid en flod där det finns flera olika aktivitetsmöjligheter. Längs floden Sigournais 10 km bort, finns flera stigar som du kan utforska och du kan även fiska här, eller sätta dig på en av bänkarna och äta en mysig picknick i den fina naturen. Det här området är känt för sina vita viner och några av stigarna tar dig även genom några vingårdar. 

Om du semestrar i, eller runt La Jaudonniére är bilen absolut nödvändig för att ta dig runt och utforska områdets kultur och natur. Bara för att handla det allra nödvändigaste, måste du åka till Chantonnay, 10 km från Jaudonniere. Närmaste restaurang hittar du dock lite närmare än så. Söker du en traditionell restaurang, finns en sådan i Bezoges-en-Pareds. 

Longeville-sur-Mer

Longeville-sur-Mer är en stad och självständig kommun som ligger ut mot Atlanten med 7 kilometer sandstrand och stadens centrum placerat en bit in från själva kustlinjen. Staden ligger cirka 35 kilometer söder om Les Sables d'Olonne och cirka 63 kilometer norr om La Rochelle.

Stadens centrum är inte särskilt stort men har ett centralt torg och en kyrka och det är i detta område som stadens handel försiggår. Varje fredag hela året runt är det marknad i stan och på sommaren är det även marknad på måndagarna och även vissa kvällar. I slutet av juli hålls dessutom jazzfestivalen Vague de Jazz, som bland annat inkluderar 15 gratiskonserter som man kan lyssna till antingen i Longeville-sur-Mer eller någon av grannstäderna.

Området karakteriseras av tre typer av landskap: Ett område som är rikt på natur och därmed föredras av de som vill utforska semesterdestinationen till fots eller på cykel. Så har vi kusten med sina 7 kilometer fina sandstränder som lockar passionerat vattensportsfolk och badgäster samt surfare och fiskare. Innanför stranden ligger en långsträckt tallskog - som även lämpar sig för promenader och cykelupplevelser - och bakom skogen är ett marskområde fullt av fågelliv och där storkar gör uppehåll på sin resa mot Afrika. I marskområdet kan den aktive semesterfiraren dessutom hyra kanot och komma riktigt nära den rika floran och faunan.

Pornic

Pornics stora charm skiftar med årstiderna, och det gör den uppskattad året om. Stadens medeltidskyrkor ligger på revet med många små hamnar och stadens borg. Här som i så många andra städer började välstånds familjer att bygga praktvillor längs vattnet under 1800-talet, och det är från den tiden, som Pornics status som Loires främsta baddestination härstammar.

Pornics karaktäristiska fiskeposter, de såkallade pêcheries, präglar havet utanför staden. Från dessa kastas stora fiskenät i vattnet, en teknik som använts i området sedan 1700-talet. Dessa pêcheries är Pronics stolthet, en del av dens särdrag, och såväl privata som föreningar arbetar för dess bevarande. De många fiskeposterna (dolmen på franska) och regionens pittoreska slott och borgar, t.ex. Chateau des Brefs från 1100-talet gör att du minns ditt besök.

Pornic erbjuder många sportaktiviteter, om badvattnet från sina 14 km långa kust med många stränder inte är nog. Staden rymmer många små butiker, tre supermarkets och upp emot 60 restauranger. Onsdag, torsdag och fredag är det marknad i staden.

Port-Saint-Père

Staden Port-Saint-Père ligger i lantliga omgivningar ca 25 km sydväst från den större staden Nantes i regionen Loire och ca 25 km från Atlantens kust. Området bjuder på många naturupplevelser längs "Loire-floden", vid sjön "Lac de Grand-Lieu", i skogsområdena och vinmarkerna.

Byn grundades ursprungligen kring en gammal romersk väg "Route de Sel", som fortfarande i dag är synlig. Genom staden rinner floden "La  Moriniere" som har sitt ursprung från den större "Loire-floden." Fram till 1900-talet spelade La Moriniere en oerhört viktig roll i transporten av viktiga grödor såsom vin, spannmål och annat längs flodvägen. Idag används den lilla pittoreska floden för fiske. Port-Saint-Père är paradiset för dig som älskar aktiviteter i naturen. Här finns nämligen goda möjligheter för vandring, ridning och cykling, men också vinupplevelser, då området bjuder på flera vinproducenter som arrangerar besök och vinprovning. För den  kulturellt intresserade, kan ett besök på ett av de många gamla slotten i området också vara ett populärt utflyktsmål.

Port-Saint-Père är en liten stad med ett supermarket, några små butiker som säljer lokalt hantverk, ett bageri, ett apotek och en restaurang. En av de största attraktionerna i staden, för både barn och vuxna är den stora djurparken "Zoo-Safari", där du kan se 130 olika djurarter i sina rätta element.

Saint Gilles Croix de Vie

Sedan 1982 har Saint Gilles Croix de Vie varit känd som badort, men staden är primärt känd för sin mycket viktiga hamn, som specialiserar sig på fiske av sardiner. Staden ligger i den södra delen av Pays de Loire med havet på den ena sidan och en rik natur på den andra. Inflätad i det hela finner besökaren en god portion kultur och många turistvänliga aktiviteter.

Staden är en mycket aktiv stad och har flera små torgplatser, en uppsjö av butiker och restauranger - särskilt längs med den fortfarande fungerande hamnen. Det är marknad i staden på daglig basis året om (undantag måndagar och fredagar). Om sommaren finner man dessutom ännu flera anledningar att organisera marknader. Och som fiskehamn, är det naturligtvis möjligt att stiga upp tidigt för att uppleva stämningen, när nattens fiskefångst presenteras på stadens fiskmarknad, innan fisken levereras ut till stadens restauranger och supermarkets.

Sandstranden gränsar bitvis till en uppmurad strandpromenad med matställen och av en bra tvåfilig cykelstig, som leder in i skogen och myrområdena som ligger bakom staden. Stranden lockar sportutövare till surfing och Kite-surfing, men också barn, det finns en barnvänlig strand vid ebb, där man kan fiska musslor, räkor och små krabbor.

Det finns många byråer som erbjuder havsutflykter med avgång från stadens hamn. Om man gillar att utforska naturen från båt, måste du skämma bort dig själv med ett besök på ön Ile d’Yeu, som pittoresk med sina små fyrar, råa klippstränder, småhus och småvägar.

Saint Jean de Monts

Badorten Saint Jean de Monts ligger ut mot Atlanten och värderas högt som semestermål bland barnfamiljer tack vare en lång och fin sandstrand och ett stort urval av nöjen. Som en badort fick staden fäste bland turisterna först på 1970-talet, varifrån stora delar av den kustnära arkitekturen har sitt ursprung. Än idag är staden mycket populärt bland sommargäster, särskilt barnfamiljer. Men en anledning till att staden är så populär är den mängd nöjen som finns både för stora och små. Detta inkluderar ett stort urval av restauranger, barer och butiker samt två stora livsmedelsbutiker.

Staden är känd för sina många cykelvägar. Att cykla runt i staden är en fröjd då vädret ofta är behagligt, medan den sköna brisen drar in från havet ligger staden varmt skyddad av en tallskog som delar staden. Här finns flera cykeluthyrare som kan vara till hjälp ifall man anländer utan egna cyklar.

När man har hittat sin väg runt i staden, är det kanske dags att se sig lite mer omkring. Runt staden råder en ostörd natur. Ca 5 km från staden finns en våtmark där man kan beskåda flera fågelarter, men även åsnor. Trots sitt något cement-liknande uttryck är Saint Jean de Monts ett naturmässigt mecka med tallskog, sanddyner, diken och stränder. Även havet och stränderna övervakas regelbundet för att säkra en hög vattenkvalitet för badare, och med hänsyn till de goda möjligheter som finns för fiske till fots vid lågvatten.

Längs stranden, sanddynerna, i skogen och våtmarkerna har man anlagt vandringsleder. Man har även byggt ett museum för att hedra flora och fauna i området. Dessutom finns det en utsiktsrum i ett gammalt vattentorn, varifrån man kan njuta av utsikten över kusten, saltdammarna i området och andra våtmarker.
För att fullända sin vistelse i staden kan man överväga en tur till ön Ile d'Yeu. Färjan avgår från Saint Gilles Croix de Vie, ca. 16 km bort eller från Fromentine ca. 15 km bort. Ön är känd för sin bildsköna och vackra natur, fyrar, hamnar, hus och sandstränder.

Saumur

Saumur en vacker stad som ligger precis vid Loire-floden. Den har mycket att erbjuda besökaren i form av museum, slott, kyrkor, vinkällare och vackra gamla stadskvarter. Med andra ord, ett mycket spännande turistmål. Resmål i Pays de la Loire

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter