Resor till Mont Saint-Michel

Halvön Mont-Saint-Michels historia går hela vägen tillbaka till år 708, då man grundade en heligdom för ärkeängeln Michael på dess klippiga topp. Det enaståendeläget, där den lilla klippan ursprungligen utgjorde en ö vid högvatten (dessa förhållanden har idag ändrats på grund av diket) samt den unika arkitektoniska framtoningen där byggnaderna klänger sig fast vid klíppan, gör att Mont-Saint-Michel är en unik plats.

Diket och konstruktionsarbetet

Det stora diket som leder från fastlandet till Mont-Saint-Michel, påbörjades att byggas år 1880 för att göra transporten av varor - och inte minst turister - lättare. I början av 1900-talet expanderade turismen och något som tidigare hade varit de rikas privilegiu, möjliggjordes nu för stora delar av medelklassen (inte minst på grund av utvecklingen av kollektivtrafiken). Men med vår tids utveckling, har diket och dess parkeringsplats under själva Mont-Saint-Michel blivit ett hinder med många köer och trängsel till följd. Därför har man beslutat att ta bort det, och ersätta det med en bro som du kan ta dig fram på till fots, på häst, på cykel eller med transferbuss. Sedan 2013 stannar alltså bilarna på fastlandet.

Mont-Saint-Michels bukt

Det råder inga tvivel om att det unika klostret och resten av halvön är sevärdiga, men också själva ukten som de befinner sig i är något utöver det vanliga. Få andra platser på jorden har så stor skillnad mellan flod och ebb, så monumental som här: det kan skilja på hela 15 meter! Och det hela går så snabbt, att man jämför det med en häst i full galopp, och det är nästan en ofattbar upplevelse att vara med om. Av samma orsak är det också väldigt farligt att befinna sig ute i bukten vid lågvatten, är allt verkar lugnt och fridfullt, och man tror man kan promenera kilometervis ut u havet på den torra sanden. Vill man ut på promenad på havsbotten, bör man göra detta i sällskap med lokala guider.

Mont-Saint-Michel är en av Frankrikes mest besökta plaser - endast Paris har fler besökare. Det är svårt att föreställa sig hur det måste kännas för de 44 invånare i staden, men vi kan konstatera att de sällan måste känna sig ensamma.

Klostret

Kapellet på toppen av klippan grundades av biskopen Saint Aubert d'Avranche år 708, efter att han mottagit en befalning av ärkeängeln Michael om att uppföra en heligdom till honom på just denna plats. I början var det på tal om en enkel grotta, som dock var stor nog att rymma upp mot 100 personer, men klostret som uppstod runt den, fick så stort rykte, att pilgrimar brhade att strömma hit med donationer. Därför beslutade samfundet av munkar år 966 att uppföra en större kyrka med tillhörande klosterbyggnader. Populariteten steg endast genom åren, och en hel stad uppstod runt klostret. Klostret växte alltså i både makt och omfang, och dess byggnader är praktfulla - men genom århundradena har et också flera gånger drabbats av bränder och plundringar. Klostret har dock genomgående renoverasts, och under en period efter den franska revolutionen användes det till och med som fängelse. Idag är det hem för ett litet samfund munkar, men det är naturligtvis dagens turism som bistår till skötseln av klostret, och inte längre pilgrimerna.

Viktig

Sedan 2013 är det inte längre möjligt att köra hela vägen ut till Mont-Saint-Michel i bil. Inne på fastlandet hittar du nu en parkeringsplats på 15 hektar, som du hänvisas till vid ankomst. Mont-Saint-Michel är en ö, och de franska myndigheterna har beslutat att den ska fortsätta vara detta, därför har man påbörjat ombygget av diket som tidigare möjliggjorde för bilar att ta sig ut till ön. Detta omfattande projekt kan naturligtvis påverka upplevelsen av Mont-Saint-Michel. Från år 2014 kör shuttelbussar var 5:e minut till ön, men man kan också välja att promenera (1 km). Den nya bron ska bli en tunn stålbro som svänger sig genom landskapet mellan fastlandet och ön. 

 

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Mont Saint-Michel