Resor till Normandie

Normandie har sitt namn efter normanderna, de danska och norska vikingarnas invasion år 911. Regionen sträcker sig över 600 kilometer kust i Frankrikes nordvästra hörn ut mot den Engelska kanalen och Atlanten. Normandie, ligger i den norra delen av Frankrike, längs den Engelska kanalen med Picardy i öster och Bretagne i väster. Normandie har cirka 3,2 miljoner invånare och en yta på cirka 30 000 km² (ungefär i storlek med Småland).

Normandie består av två regioner, Haute-Normandie med huvudstaden Rouen och Basse-Normandie med huvudstaden Caen. Båda städerna bjuder på historiska stadskärnor som präglas av Normandies långa historia. Caen blev bombat i juni 1944, men har trots det bevarat mycket av sin vackra arkitektur. 

Bland många som reser till denna sel av Frankrike är dagen D och historian om denna det stora dragplåstret. På D-dagen den 6 juni 1944 landsteg de allierade i Normandie, vilket bland annat ledde till befriandet av Paris och Le Havre. Normandie bjuder även på en storslagen natur och olika monument och byggnader som bland annat stått modell till några av impressionisternas målningar: klinten i Étretat, katedralen i Rouen och ej att förglömma Monets trädgård i Giverny. 

Regionens namn härstammar från 800-talet och vikingatiden och består officiellt av två delar, ”Haute” och “Basse Normandie” (hög och låg).

Resmål i Normandie

 • Deauville
  5 hotell
  Deauville är nordkustens svar på Cannes och Monte Carlo. Det är därför inte fel att benämna staden som en kronjuvel på La Côte Fleurie (Blomsterkusten) i Normandiet. Här har jetset folket roat sig sedan slutet av 1800-talet med olika nöjen.
 • Honfleur
  4 hotell
  Honfleur har Normandiets vackraste och trevligaste hamnområde. Här finner du flera spännande matställen i de gamla, små husen. Men även om hamnen idag domineras av lustbåtar från när och fjärran kan du också fortfarande se fiskarna komma in ... med dagens fångst. Läs mer
 • Bayeux
  1 hotell
  Bayeux i Normandiet är historiskt känd för att vara utgångspunkt för två invasioner över den Engelska Kanalen. Idag kommer många till staden för att se en av världens mest berömda teckningar, Bayeux-tapeten, som just beskriver slaget vid Hastings 1066.
 • Klippön Mont Saint-Michel är en av de mest berömda attraktioner i Normandiet och Frankrike. Klosterkyrkan överst på klippan finns på UNESCOs världsarvslista, men även de små, smala gatorna nedanför klostret i stan, på den branta ön är en stor upplevelse.

Populära hotell i Normandie

Frankrike, Normandie, Honfleur
8,8
Mycket bra
3203 omdömen
 • Närmaste flygplats: 12 km
 • Närmaste strand: ca. 2.6 km
 • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Normandie, Deauville
9,3
Fantastiskt
1278 omdömen
 • Närmaste flygplats: 9 km
 • Närmaste strand: ca. 500 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Normandie, Honfleur
9,2
Fantastiskt
457 omdömen
 • Närmaste flygplats: 13 km
 • Närmaste strand: ca. 1.1 km
 • Internet/Wi-Fi

Inspiration och fakta

Största delen av regionen har sitt levebröd från lantbruket som producerar mjölk, smör, ost, äpplen, spannmål och så vidare. En av regionens specialiteter är Camembert ost, som är en välkänd fransk dessertost och kan njutas med en bit gott lantbröd. Utöver ost är regionen även känd för sina kuster, gröna fält och cider. Det högsta punkten i Nomandiet är 417 meter och kallas Signal d’Écouves, så man kan lugnt påstå att denna region är något plattare än många andra regioner i Frankrike.

Historia

Normandie har genom sin 1100 år långa historia krigsskådeplats för några av dåtidens största krig: hundrårigakriget, religionskrigen och 2: a världskriget, vilket gör att regionen är rik på både historia och kultur.

Detta kan tydligt ses i det stora antalet slott, kloster, kyrkor, katedraler, museer och olika monument som finns utspridda över hela Normandie. Det mest kända måste nog vara Le Mont Saint-Michelprecis på gränsen mot Bretagne. Le Mont Saint-Michel är en klipp-ö med ett gotiskt benediktinerkloster på toppen. Klostret har sitt ursprung ända tillbaka från år 709, och har haft många olika funktioner genom historien. Det fungerede bland annat som fängelse under franska revolution. Under 2:a världskriget spelade denna kuststräcka i Normandie en viktig roll i befrielsen av Europa. 

Dagen D

På en resa till Normandie, är det svårt att inte påminnas om Dagen D, framförallt om du besöker stränderna Sword, Juno, Gold, Omaha och Utah Beach, där många av de bunkrar som användes under Andra världskriget finns kvar. Är du intresserad av historian kring Andra världskriget och Dagen D, kan du besöka några av alla de minnesmuseer som finns i staden, t.ex. Mémorial Pégasus, Musée du Débarquement och invasionsmuseet i Arromanches. En väldigt spektakulär syn, är de engelska, ameriaksnaks och tyska kyrkogårdarna, där över 11.000 soldater ligger begravda. Dagen D är det mest berömda historiska ögonblicket för Normandie, och det skedde den 6 juni år 1944, då nästan 3 miljoner allierade korsade den engelska kanalen i nazi-ockuperade Frankrike.

Normandie var den del av den tysk-ockuperade delen av Frankrike. "Kanalöarna" var ockuperade ellan 30 juni 1940 och 9 maj 1945. Under Andra världskriget koordinerade de allierade en massiv ombyggnation av trupper och leveranser, som skulle stötta en storstilad invasion av Normandie, också kallad dagen D.

Natur

Älskar du natur, är Normandie en riktig pärla till destination. Här finns naturparker, vars mål är att skydda natur- och kulturarven i Normandie: Le Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine bjuder på mossområden, skogar, kloster, konsthantverk och slott. Le Parc Régional du Perche består av vackert, backigt landskap med sjöar, floder,skogar och markområden, som odlas av ett dynamiskt och blandat lantbruk. Dessutom finns här en mass kor, åsnor och hästar. Slutligen har vi Le Parc Naturel Régional de Normandie-Maine som bjuder på naturområden med ljung, mossor och klakberg.

Älskar du djur, kan du besöka Le Parc Zoologique CERZA i Calvados. Det finns också mer traditionella zoon, som Le Parc Zoologique de Champrépus i La Manche eller Le Parc Zoologique de Jurques utanför Caen. I Cherbourg kan du besöka det stora akvariumet La Cité de la Mer.

Aktiv semester

VIll du röra på dig medan du är på semester i Normandie, är regionen helt perfekt till cykling och vandring tack vare alla backar och långa, platta kuststräckor. Föredrar du att sporta på havet, kan du både surfa och segla här. I regionen finns dessutom 36 golfbanor, varav 12 stycken ligger med vacker utsikt över havet. Fiske är också en populär sport att utöva, då det finns 600 km kustlinje, förutom kanaler, floder och sjöar.

Vädret i Normandie liknar det i södra Sverige, dock något varmare. I huvudsak är vintrarna milda och somrarna svala. Men vädret kan vara mycket skiftande - sol kan snabbt bli regn och tvärtom.

Stränder

Längs kusten är det lätt att bli betagen av den vackra, råa naturen, och de små trevliga fiskeorterna, som t.ex. Fécamp - en autentisk fiskeort som också bjuder på vackra palats, kloster och museer.

Staden Honfleur beskriv av fransmän som en söt och skör hamn i Normandie, och var bland annat både Victor Hugos och Charles Baudelaires favoritplatser. Saint-Vaast-la-Hougue är en vktig fiskehamn med lång historia. Du kan också besöka den stora hamnen i Le Havre, som är Frankrikes näst största hamn och den femste största i Europa. Till slut kan också nämnas Cherbourg, som utmärker sig genom att vara den största konstgjort anlagda bukten i världen, och dessuom agerade den kuliss i Cathrine Deneuves genombrottsfilm, Les Parapluies de Cherbourg.

Normandie är känd för sin råa kuststräcka, men man kan också hitta badorter som Dieppe, som utöver att vara den mest aktiva hamnen i Normandie, också är den badstrand som ligger närmast Paris. Étretat är mest känd för sin storslagna klint, som porträtteras av Monet, men här kan du också bada. Deauville har en två kilometer lång strande med fin sand. Staden har nästan blivit som en förort till Paris. I Cabourg anlades en badstrand på 1800-talet, och under hela 1900-talet har den nått en dekadent charm.

Mat och vin

När du nu tagit dig till Normandie, får du inte glömma att här finns en massa specialiteter som kan tillfredsställa varje gourmet.

Här kan du äta dig mätt på allt gott från havet, samt njuta av lantbruktsprodukter som ost, smör, äpplen, körsbär, grönsaker och en del köttprodukter som lamm, skinka, rillettes, olika korvar och chark. Camembert är nog den ost som är mest känd, men Normandie har faktiskt en produktion på över 30 olika ostar. Frånhavet kan du njuta av ostron, räkor, kammusslor, hummer och blåmusslor. I departementet Calvados, produceras det populära brännvinet med samma namn, och det är också möjligt att besöka flera olika destillerier. I calvados produceras också fantastisk cider, som du inte får missa att smaka på.

Städer i regionen Normandie

I Normandie kan du utöver hamn- och fiskestäder besöka flera större och mindre städer, som har präglats av historien genom tiderna.

Utöver huvudstäderna Caen och Rouen, finns Bayeux, som är känd för Bayeux-textilen, medeltidsstäderna Alençon, Falaise och Saint-Lô, samt staden Villedieu-les-Poêles, mest känd för sin kopparproduktion. I Villedieu-les-Poêles hittar du kopparverkstäder, gjuterier, ett stål-museum och museer för andra hantverk.

Caen

Huvudstaden i Calvados och i Basse-Normandie, är känd för sina historiska byggnader från tiden då Wilhelm Erövraren härjade - han ligger för övrigt också begravd här. Cirka 80 procent av staden ödelades under Andra världskriget, och en massit återuppbyggnad började på 1950-talet, vilken har gett Caen dess nuvarande utseende. Universitetsstaden Caen är full av liv och i det trevliga kvarteret Vaugueux, finns massor av restauranger och caféer som ligger inhysta i de gamla korsvirkeshusen. Besök Wilhelm Erövrarens borg, som är en av de största medeltida borgarna i Europa. Inne på borggården hittar du Musée des Beaux Arts, vars samlingar bjuder in till en tur genom kulturhistorian. Här finns verk från kustlivet av Monet, Courbet och Jongkind, men också gamla mästare som Pieter Brueghel, Véronèse och Poussin. I Caen finns också ett stort fredsmuseum för landstigningen i Normandie i juni 1944.

Caens två kloster, som är vigda till kvinnor respekteive män, härstammar också från Wilhelm Erövrarens tid, och står som imponerande byggnader med minnen från sen vikingatid, medeltid, romansk stil och gotiken. Idag huserar klostren regionsrådet för Basse Normandie, samt stadens rådhus. De tillhörande kyrkorna är absolut värda att besöka.

Från Caen kan du åka på utflykt till kusten, för att antingen besöka kända badorter eller ett av alla landstigningsplatser från Andra världskriget. Längs kusten hittar du också flera olika restauranger som bjuder på läckra rätter lagade på färsk fisk från havet. Du kan också åka söderut och uppleva det unika landskapet i naturområdet som kallas "Normandies Schweiz" (Suisse Normande), vars namn syftar på den kuperade klippterrängen.

Port-en-Bessin-Huppain

Detta lilla fiskeläge med drygt 2000 invånare, ligger i departementet Calvados i regionen Basse-Normandie, cirka 9 kilometer från Bayeux, vilket alla borde besöka för dess enastående textil.

När vi nu talar om Bayeux-textilen, så var Port-en-Bessin-Huppain på Medeltiden en av de platser, där Wilhelm Erövraren byggde sina skepp inför invasionen av England. Under Andra Världskriget återupprepade sig historien, men i motsatt riktning, då staden fick en viktig betydele under de Allierades invasion i samband med Dagen D.

Denna händelse har lämnat spår i staden, i form av en krigskyrkogård för de fallna amerikanska soldaterna. Den liknar de flesta andra kyrkogårdar från denna tid, med deras anonyma vita kors. Mer personligt präglade sevärdheter, är tornet La Torre Vauban från slutet av 1600-talet, samt borgen från 1200-talet i grannstaden Villiers-sur-Port.

Houlgate

Den trevliga lilla badorten Houlgate, ligger på Côte Fleurie (Blomsterkusten) vackert omringad av gröna backar, cirka 210 kilometer nordväst om Paris. Staden har ett fint historiskt centrum, härliga sandstränder och en liten fiskehamn. Côte Fleurie är den kuststräcka som skiljer Pays d'Auge från den Engelska kanalen.

Houlgate bjuder på vacker 1800-tals arkitektur, restauranger och butiker. Staden är livlig hela året runt, inte bara på sommaren. I juli varje år äger en jazzfestival rum, och i oktober en filmfestival - för att endast nämna några av de händelser i staden. På sommaren är staden full av liv och här finns gott om aktiviteter både för barn och vuxna - allt från barnklubbar, stränder, cykling med mera.

Fécamp

Fécamp ligger vid kusten Le Havres norra sida, och är en trevlig stad med cirka 20.000 invånare. Staden har en rik historia, och Normandies hertigar har bland annat bott här. Ovanför ruinerna av hertigarnas slott, ligger det stora klosterkomplexet Abbaye de la Trinité. Klosterkyrkan är byggd i tidig gotisk stil, och är ett imponerande byggnadsverk som är värt ett besök. 

Därutöver är Fècamp platsen där den världsberömda likören Bénédictine härstammar från. I det stora och imponerande palatset kan du besöka produktionsområdet med de gamla destillationsmaskinerna, och palatset huserar också en exceptionell konstsamling med verk av bland annat Warhol och Dalì.

Étretat

Étretat är mest känd för sin vita klint, som tillsammans med stränderna är ett internationellt turistmål. Staden är framförallt en badort, och i den charmiga staden finns massor av korsvirkeshus som huserar restauranger och caféer. Claude Monet bodde i Étretat mellan 1883 och 1889 och den spektakulära naturen bidrog till hans stora, kända landskapstavlor.

Colleville-sur-Mer

Staden är väldigt liten, men kyrkogården är jättestor. Den största amerikanska kyrkogården på kusten ligger med direkt utsikt till Omaha Beach. Med 170 invånare, kan Colleville-sur-Mer främst beskrivas som en väldigt liten by, och platsen bjuder inte på mycket mer än en liten snack bar och ett museum över amerikanernas landgång i Colleville-sur-Mer.

Under Dagen D den 6 juni 1944 vlev stranden utanför stan känd som Omaha Beach, och på platsen där brofästet etablerades grundades redan den 8 juni 1944 en amerikansk kyrkogård. Idag är det just denna kyrkogård som gjort Colleville-sur-Mer världsberömd. Stället är värt ett besök för dig som är historiskt intresserad.

Cabourg

En av pärlorna på blomsterkusten, är Cabourg, som på somamren har tio gånger så många invånare som på vintern. Cabourg är känd för sina breda stränder och alla vackra byggnader. Den lilla fashionabla badorten lever av sommargästerna som kommer från när och fjärran.

Cabourg har agerat förebild för den imaginära badorten Balbec som har en central roll i Marcel Prousts huvudverk På spaning efter den tid som flytt. Prouse bodde själv i Cabourg varje sommar mellan 1907 och 1914, på Grand Hotel för att vara exakt. Många av stadens vackra byggnader uppfördes under Belle Époque. Närmaste större stad är Caen som med bil ligger en halvtimme söderut. Le Havre kan också nås på en timmes tid i motsatt riktning.

Le Havre

Le Havre ligger i nordvästra Frankrike ut mot kusten. Det är Normandies största stad i förhållande till invånarantal och den näst största staden i förhållande till area - endast Rouen är större. Staden har en mycket bred sandstrand, som ligger väster om stadens centrum, och likaså en viktig hamn som är Frankrikes näst största, efter Marseille.

År 2005 kom Le Havres centrum med på UNESCOs lista över världsarv på grund av det innovativa sätt man har nyttjat betongens potential på. Stadens centrum består av 133 hektar, som ödelades under Andra världskriget för att sedan återbyggas efter kriget, av arkitekten Auguste Perret. Enligt UNESCO representerar Le Havre et texeptionellt exempel på efterkrigstidens arkitektur och urbanism. Det är dock endast rådhuset och kyrkan Saint-Joseph som är ritade av Augueste Perret själv, men under resterande återuppbyggnad, stod han för den arkitektoniska ledningen. En annan spännande byggnad är Le Havres Kulturhus Oscar Niemeyer, som är ritad av samma arkitekt år 1982 och har fått smeknamnet Vulkanen på grund av dess form.

Notre-Dame och Perrey är i huvudsak bostadskvarter, medan Les Halles och Saint-François består av butiker och restauranger. Norr och öst om stadens centrum ligger de gamla kvarteren som undvek bomberna under Andra världskriget. Arkitekturen hästammar från slutet av 1800- och 1900-talet. Söder om Le Havre ligger hamnområdet och industikvarteret.

Bland de innovativa betongbyggnaderna i Le Havre, hittar du fortfarande ett par historiska gamla byggnader, däribland klostret Abaye de Graville, vars ursprung går tillbaka till 1100-talet. Le Havres hamn grundades av François I runt år 1518, varpå hamnen sedan utvecklades för varje år och blir till en av den franska flottans samlingspunkter. Fram tilld en Franska Revolutionen år 1789 växer hamnen sig stor och blir Frankrikes näst största. Första och Andra världskrigen drabbar Le Havre hårt och många soldater omkomer i krigen. Under Adnra världskriget är Le Havre ockuperat av tyrkarna och måste genomlida 132 bombningar av de allierade, och tyskarna ödelade stora delar av hamnen. 

Rouen

Rouen är den historiska huvudstaden i Normandie, och är idag regionshuvudstad i Haute-Normandie. Området har cirka 500.000 invånare, medan det bor cirka 100.000 personer i själva stadskärnan. Staden är känd för sina medeltida byggnader, korsvirkeshus, och inte minst för sin stora katedral, Notre Dame, som bland annat är känd från Montes 28 porträtt av krykan i olika dagsljus.

Rouen utnämndes till Normandies huvudsatd år 911 efter att vikingen Rollo från Faxe på Sydsjälland hade erövrat Normandie. Staden hade också tidigare drabbat av invasioner på grund av Seine som löper genom Rouen, och gjorde det möjligt för vikingar att ockupera staden. Saine skulle dock senare visa sig bli en styrka för saden, då den på början av 1900-talet bidrog till den växande textilindustrin i staden. Invånarna utvecklade ett navigeringsmonopol på Sien, mellan Rouen och Paris, och kunde på denna väg exportera vin och vete till England. Dessutom importerade de ull från England, som de sålde vidare som kläder på marknaderna i Champange. Under renässansen blev Rouen en konstnärlig grogrund tack vare bidrag från ärkebiskopar och finansmänniskor. Konstnärer och arkitekter började således att smycka byggnader, kykor och palats på denna tid.

Under Hundraårskriget ockuperade Henrik IV Rouen år 1419. Det franske kungariket drabbades våldsamt av det engelska, och Frankrike satte därmed ihop en här med Jeanne d'Arc i spetsen, som skulle vinna tillbaka Frankrike. År 1429 gick hon dock emot Kung Karl VII önskan och skapade en egen armé. Hon anhölls och såldes till engelsmännen år dömdes år 1431 för kätteri. Rättsmålet hölls i Rouen och den 30 maj år 1439 brändes hon på bål på stadens torg, Place du Vieux-Marché. Idag har man rest ett stort kort på den plast där det hände, och dessutom byggt en kyrka till minne om denna våldsamma händelse.

Rouen är idag en av de stora universitetsstäderna i Frankrike, vilket ger en helt unik stämning. Staden har dessutom bevarat många av sina historiska byggnader, som helt klart är värda sina besök. Här kan bland annat nämnas vackra kyrkor som Notre Dame, Saint-Ouen og Saint-Maclou, det imponerande uret från 1300-talet, justitiepalatset och Jeanne d'Arcs Torn. Ja, det finns gott om historia att uppleva i Rouen, och även om staden är långt ifrån lika hektisk som Paris, finns här också många spännande butiker och restauranger att besöka.

Kuststaden Mers-les-Bains

Kuststaden Mers-les-Bains ligger i den nordfranska regionen Picardie ut mot den Engelska kanalen. Staden ligger vid foten av en av Europas största kalkklippor, precis vid floden Bresle, som naturligt avgränsar Picardie med grannregionen Normandie. Här finns en 1 kilomeer lång strand med småsten och sandstrand vid lågvatten. Staden har nästan vuxit samman med grannstäderna Eu och Le Tréport, och tillsammans är dessa systerstäder kända som Les Trois Villes Soeurs (de tre systerstäderna).

Urpsrungligen var detta endast en gammal fiskeort, som med tiden och tågets ankomst, växte till en badort på tåglinjen mellan Paris och Tréport. Familjer från Paris tog den tre timmar långa resan för att njuta av havet och den friska luften. Många av dessa familjer köpte sedermera en grund här och byggde sommarhus, vilka fortfarande står kvar. Stora delar av den äldra staden byggdes alltså i slutet av 1800-talet, då det var väldigt populärt att ta med en picknick.korg och spendera dagar på stranden. Idag finns cirka 300 vackra villor kvar, som idag renoveras efter konstens alla regler, utan användande av moderna material. Här kan du därför uppleva massor av fasader från den arkitektoniska riktningen La Belle Époque.

Området är perfekt för vandringsturer längs kustlinjen, vid den vackra esplanaden, och i riktning mot den berömda kalkklippan där du kan besöka Art Deco-kyrkan Saint Martin. Längre upp hittar du statyn Notre Dame de la Falaise, som tronar 92 meter över staden och ger en otrolig utsikt över landskapet och havet.

Måndag och torsdag morgon kan du besöka en marknad i staden, där du kan handla matvaror och souvenirer.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här