Resor till Midi-Pyrénées

Midi-Pyrénées är den största regionen i Frankrike och spänner över många olika typer av landskap, både berg, dalar, floder och slät lantbruksmark. Överallt finns det spår av regionens rika historia i form av byggnadsverk från olika perioder, katedral och heliga källor, som ska besökas. Regionen är en av Frankrikes mest solrika och är känd för att ha en hel skattkista av kulinariska och vinmässiga upplevelser. En semester här ger möjlighet att uppfylla de flesta önskningarna.

Regionen Midi-Pyrénées ligger centralt i Sydvästra Frankrike mellan medelhavet och Atlanten och gränsar söder ut mot Spanien och Pyrenéerna. Regionen är Frankrikes största - nästan större än Danmark och har över 2 550 000 invånare. Här hittar man allt från den mest moderna rymdforskningen till månghundraåriga gamla pilgrimsstäder från medeltiden för att inte tala om den spektakulära naturen, som domineras av Pyrenéerna och de många floderna.

Le Canal du Midi som förbinder Atlanten med Medelhavet tvärs över Frankrike och alla många städer längs kanalen, är också en viktig del av det stora pussel som denna sammansatta region utgör.

Regionen har mycket att bjuda på, både för besökare som intresserar sig för vin och gastronomi, för naturupplevelser och för storstadsliv - det enda man saknar här är strandlivet vid havet, å andra sidan kan man segla, fiska och bada i de många floderna under varma dagar.

Historia

Regionen Midi-Pyrénées är en administrativ enhet, som endast har existerat sedan 1972. I sin tur har området alltid varit populärt och har också genom historien varit ockuperat av både romare, visigoter, engelsmän, katarerna och många andra vars kultur har satt sina spår. Det sägs, att regionen alltid har varit rik och vacker, men det centrala läget har nog även spelat in.

Under 1100-talet  genomfördes det blodiga korståg mot katarerna, och universitetet i Toulouse inrättades.

Le Canal du midi på hela 240 km tog 14 år att bygga, men i gengäld blev den en bra inkomstkälla för boende längs med den långa kanalen, som binder samman Atlanten och Medelhavet. Kanalen blev en viktig transportväg, så snart den var färdig byggd under 1681, och längs kanalens kant blomstrar välstående städer fram.

Under 1920-talet hamnade Toulouse på världskartan, när staden blev centrum för modern luftpost med bl.a. den kända författaren Saint-Exupéry som pionjär.
Under andra världskriget spelade Pyrenéerna en viktig roll i den franska motståndsrörelsen, och många judar räddade sina liv genom att fly genom bergen.
Idag är området uppdelat mellan modern högteknologi, jordbruksmark och turism.

Natur

Midi-Pyrénées är en stor region med många olika möjligheter att njuta av naturen och fyllas med nya intryck.  
Bergskedjan Pyrenéerna dominerar regionen och bjuder in till många olika aktiviteter: Man kan vandra längs de gamla pilgrimsrutterna, cykla, klättra eller åka skidor, om man har vägarna förbi under vintern. I de många dalarna och kanjonerna finns det många andra möjligheter att nyttja, denna region genomkorsas av floder kors och tvärs - Lot, Garonne och Tarn är bara några av de mest kända. På floderna finns det många andra aktiviteter att ta sig för bl.a. forsränning, paddla kanot eller kajak och fiske.

I de stora nationalparkerna kan man komma nära naturen: t.ex. i Parc National des Pyrenees, Där man kan beundra landskapet och verkligen bli en del av det. Här finns det bergstoppar på upp till 3000 m. små vattenfall, hela 230 sjöar och oändligt stora skogar. Dessutom finns här en mängd olika vilda djur, inklusive björnar och gamar, och för att inte tala om, många sällsynta och i många fall unika växtarter, kan man ha turen att hitta här.

Midi-Pyrénées är också känd för dess många grottor, som ofta har undangömt viktiga historiska hemligheter. I byn Padirac ligger en av de största grottorna man kan föreställa sig, med hela 75 m i höjd och 35 meter i diameter. Grottan är så stor, att man kan segla in i med båt. Utöver naturupplevelserna kan man även få kulturella upplevelser vid besöken i någon av de 3000 grottorna, som förr i tiden fungerade som ett tillhåll för människan. I Niaux finns den näst största utsmyckade grottan i Frankrike, och här kan man se många spektakulära grottmålningar med många år på nacken.

Canal du Midi

Låt dig betagas av ett stycke vackert arbete, som skär igenom några av Frankrikes vackraste områden, när du betraktar Canal du Midi, antingen från land eller på vattnet. Canal du Midi är en cirka 240 kilometer lång, anlagd kanal som sträcker sig från Toulouse till kuststaden Agde där den mynnar ut i Medelhavet. Kanalen står med på UNESCO:s världsarvslista och är ett populärt turistmål. Kanalen är byggd på 1600-talet och har bland annat många vackra broar, tunnlar och slussar som har byggts på grund av de naturliga hindren i naturen. Kanalen är mellan cirka 10 och 20 meter djup för att större båtar skulle ha möjlighet att frakta varor på kanalen. Kanalen skapade många arbetstillfällen under de 15 år det tog att bygga den. I samband med byggandet och de olika arbetsplatserna började man för första gången tala om arbetsvillkor som betald semester, sjukfrånvaro och lön, vilket var mycket ovanligt vid denna tid.  

Upplev kanalens lugna rytm och låt dig imponeras av Pierre-Paul Riquets vackra konstverk som på många sätt symboliserar sydfrankrikes rika historia och avslappnade tempo. Utforska de vackra stigarna längs kanalen och välj själv om du vill cykla, rida eller åka båt. Längs din tur kommer du se många gröna skogar och vackra arkitektoniska byggnadsverk värda ett vykort. Kanalen passeraräven många medeltida städer och har med tiden blivit ett stort och välkänt turistmål vilket numera är dess enda betydelse. Längs kanalens stränder kommer du även stöta på många butiker och restauranger så du får rikliga möjligheter till bra inköp och god mat längs turen.

Stränder

Drömmer man om en semester vid havet så ska man inte välja att resa till regionen Midi-Pyrénées! Här finns nämligen ingen kustlinje över huvud taget.

I gengäld finns här många floder som man helt klart kan bada i, om man känner för en lite annorlunda badupplevelse. Fördelen med att bada i floderna är att det som regel är skuggigt och friskt och goda möjligheter att komplettera badandet med en härlig picknick i det fria, och så är ju floderna inte salta vilket många tycker är uppfriskande. I många städer finns det dessutom utomhusbassänger som allmänheten kan utnyttja.  

Maten och Vinet

Midi-Pyrénées är en region som är känd för god mat och dryck. Invånarna säger själva, att de vet hur man lever gott, och det kommer inte förvåna någon när de låser upp sina regionala skafferier, som innehåller många världskända delikatesser.  

Överallt stöter man på lokala produkter, som är kända i de flesta hörn i världen. Foie gras och tryffel är nog den viktigaste, med det finns även specifika varumärken som getosten från Rocamadour, lam från Quercy, vitlök från Lautrec och druvor från Moissac.
I Midi-Pyrénées finns en av de mest kända rätterna "cassoulet" –  en gryta med böner, korv och örter som serveras i hela sydvästra Frankrike. Också "aligot" - poataismos med ost  "garbure" – soppa med kål och stoppad - gås samt  "gâteau à la broche" – en slags kaka som tillagas på ett roterande spett över öppen eld är även de tämligen välkända.

I Gascogne är man känd för allt, som har med gäss att göra - och är det inte tal om nån gås kan man vara säker på att det är en and! Här finns naturligvis alla tänkbara versioner av foie gras, långkok och fyllda lår från fåglarna.

Den kända blå Roquefort-ost kommer också från denna region: det sägs, att en herde hade glömt sin ost i en bergsspricka, och när han hitta den igen, hade den ändrat både smak och utseende. Det är en unik mögel, som bara finns i Roquefort-sur-Soulzon som ger osten dess karakteristiska smak inom tre månaders lagring. 

  • Cahors: Vinfälten ligger på båda sidorna av floden Lot. Vinet är mörkt, nästan svart, och förr i tiden var det vinet man serverade påven i Avignon. Malbec och tannat druvor ger vinet struktur, medans merlot druvor rundar till det. Generellt vinner dessa viner vid lagring
  • Fronton: Vin från Fronton betraktas som ett Toulouse-vin. Vinmarkerna tillhörde förr i tiden riddare, som förde med sig vinet ända till de heligas land. Idag är vinerna kända för att mogna snabbt, och de dricks därför unga, likaså rosévinen från samma område.
  • Armagnac: Legenden säger, att Armagnac vid ett tillfälle uppfanns, pågrund av köpmännen från Bordeaux 1373 blockerade hamnen för alla viner söder ifrån, tills deras egna viner var sålda. Men för att få ut något av allt vin som redan producerats, hitta munkarna, som på den tiden var vinproducenter, på att destillera vinet och därmed kom de på en ny klassiker. Efter destilleringen hälldes det klara brännvinet på träfat, där den fick sin gyllene färg.

Städer i regionen

Toulouse

Toulouse – regionens största stad och Frankrikes näst största universitets stad. Toulouse är i dag centrum för fransk high-tech industri, rymdfart och luftfart – staden har alltid varit ett luftfarts-centrum, och redan under 20-talet utgick piloterna St. Exupérys och Mermoz's flygpost-flyg härifrån till Afrika och över Atlanten. I dag är Toulouse en livlig stad och speciellt den gamla stadsdelen La Ville Rose, är det fart på, som har fått sitt smeknamn p.g.a. färgen på tegelbyggnaderna. Men tillbaka till perioden från 900 - 1200-talet var Toulouse Sydfrankrikes viktigaste stad och hade ett känt hof med trubadurer och poeter, vars verk efter sägen inspirerade stora namn som Dante och Chaucer.

Tarbes

Tarbes – är den tredjestörsta staden i regionen och har omkring 50.000 invånare. Staden har dessvärre inte så många historiska byggnader att bjuda på, då den i stort sett blev ödelagd under de religiösa krigen. Det är en livlig, större stad med ett stort urval av butiker, restauranger och caféer, men rent kulturellt finns det inte så mycket att komma med, till skillnad från många andra mer intressanta städer i regionen.

Lourdes

Lourdes – har sedan 1858 varit en viktig pilgrimsstad. Den 14-årige fattige Bernadette Soubrious fick 18 uppenbarelser, där jungfru Maria talade till henne, och bland annat instruerade henne, var hon kunde finna den heliga källan. Man byggde ett kapell, och sedan utvecklade sig Lourdes till att bli en helig stad och ett måste för pilgrimer och andra dödliga, som gärna vill botas av den heliga källan på plats. Som du säkert kan föreställa dig, så är staden full av turister och pilgrimer, som vill besöka platsen, dricka från den helande källan och kanske ta med sig vatten hem. Lourdes har idag ett mycket stort antal hotell och andra övernattningsmöjligheter till förfogande och betraktas som en av Frankrikes mest besökta städer.

Cahors

Cahors – ligger vid floden Lot och var tidigare huvudstad i Quercy (provinsen). Staden har haft en turbulent och lång historia med både gallisk ockupation, romersk stad, engelskt herradöme, och universitets stad i 400 år . Idag är Cahors en typisk sydfransk liten stad med en charmig gammal stadskärna och en imponerande katedral från 1119. Dessutom hittar man vid floden den spektakulära bron Pont Valentré från 1300-talet som dessutom är mycket välbevarad och närmast som ett fort i sig med vindbryggor och stora portar. Många skandinaver känner dessutom igen namnet på staden pågrund av att det danska prinsgemålen kommer härifrån, och där den danska kungafamiljens "Chateau de Cayx" för övrig ligger.

Montreal du Gers

Denna gamla by är klassad som en av de vackraste i Frankrike och har på kort tid blivit en favoritdestination för resenärer. Kom hit och se det pittoreska torget som är omgivet av autentiska smala gränder och karaktäristiska gamla hus. I hjärtat av byn, ligger det centrala torget, där barer och mysiga restauranger ligger under arkaderna. Runt torget, breder de många gränderna ut sig som ett vackert nät och bjuder in till långa promenader i den autentiska atmosfären. Det finns en sjö vid foten av byn med ett vattenland och tillhörande strand. Här kan du naturligtvis bada, åka vattenrutschbana och även äta picknick på områdets utesittplatser. Det finns flera festivaler här i Montreal du Gers under sommarmånaderna. I juni finns det t ex en antikmässa och sommarfest och i juli kan du uppleva två medeltidsfester som firas på kvällarna. Det är dock i andra veckan av augusti som den stora festen hålls, där du kan provsmaka delikatesser i gastronomiska montrar och njuta av olika typer av underhållning. Byn Montreal du Gers är belägen i en region som är rik på medeltida städer och har en stor variation på gastronomi. I synnerhet är det ett område som är känt för sin produktion av Armagnac och du kan besöka flera vinproducerande slott i denna del av Frankrike. 

Albi

Albi domineras av den imponerande katedralen Sainte-Cecile, som det tog 200 år att bygga. Staden har ett stort och välbevarat gammalt centrum, dominerat av de karakteristiska tegelstensbyggnaderna. Den världsberömda konstnären Henri de Toulouse-Lautrec är född i Albi, och därför är det självklart att besöka det stora museet som har fler än 1000 av den populära konstnärens verk, om man har vägarna förbi.

Cahuzac-sur-Vere

Kom hit och fira semestern mitt bland vinmarkerna. Området erbjuder ett stort urval av vingårdar som gärna hälsar dig välkommen för både vinprovning och inköp. Cahuzac-sur-Vère är en kommun i departementet Tarn i regionen Midi-Pyrénées i södra Frankrike. Kommunen ligger i kantonen Castelnau-de-Montmiral som tillhör arrondissementet Albi. År 2010 hade Cahuzac-sur-Vère 1.046 invånare.

Cahors

Cahors utstrålar den där avslappnade sydeuropeiska stämningen som många längtar efter att insupa under semestern i söder och kännetecknas av den befästa medeltidsbron Pont Valentré med sina tre torn som sträcker sig över floden Lot på den västra sidan av staden. Cahors är en provinsstad med cirka 20 000 invånare i sydvästra Frankrike, belägen i en hårnålssväng av floden Lot och omgiven av kullar. Idag är staden kanske mest känd för sitt "svarta" AOC vin, som sedan Medeltiden har exporterats via Bordeaux, alltså långt innan regionen utvecklade sin egen vinindustri.

Cahors rymmer dessutom ett nationalmonument: Cathédrale Saint-Étienne, den sevärda kyrkan Saint-Barthélémy från 1300-talet. Dessutom har man nyligen hittat lämningarna efter en oval romersk amfiteater som man stötte på under utgrävningen av en underjordisk parkeringsplats vid Place Gambetta och Boulevard Gambetta i stadens centrum. Man har valt att låta delar av en stenvägg vara synliga från parkeringens första nivå. Det kan man kalla historiska parkeringsförhållanden.

Vingårdarna omkring Cahors står bakom den största delen av regionens bästa viner. Det är huvudsakligast tal om robusta mycket tanninhaltiga rödviner som görs på minst 70% Cot-druvor (även kända som Cot Noir, Malbec, Auxerrois eller Pressac) och med högst 30% Merlot eller Tannat druvor. Druvan Cot hade en särskilt mörk färg och kallades det mörkaste vinet i världen, därför kallar man vinet från Cahors just för "svart vin".

Cuq-Toulza

Cuq-Toulza är en pittoresk liten by med bara 650 invånare och två restauranger, omgiven av ett grönt kuperat landskap, rikt på flora och fauna. Invånarna har gjort en enorm insats för att skapa ett officiellt nätverk för cykelbanor och vandringsleder i området, så att du kan utforska den fantastiska naturen och noga studera dess växter och djur till fots, med cykel eller till och med från hästryggen. Kartor över lederna kan hämtas på byns huvudkontor.

I bergen som omger byn, finns flera slott och herrgårdar, några som är värda att nämna är Chateau Cuq, Rogistan och Montauquier. Cuq-Toulza ligger 45 km från Toulouse som är en livlig och hektisk universitetsstad. Det är 70 km till den vackra staden Abi och 80 km till Carcassone, som är känd för att vara en av de mest fascinerande och mest besökta medeltidsstäderna i hela Frankrike.

Genom det vackra landskapet, flyter kanalen "Canal du Midi", som på flera ställen grenar ut sig i småfloder. Du kan självklart hyra en båt och ta dig en tur på vattnet, eller åka med på någon av de arrangerade båtutflykterna.

Rocamadour

Rocamadour - en medeltida pilgrimsstad, som ligger vackert i en kanjon byggt upp av berg vid floden Dordogne. Staden har lockat pilgrimer och andra besökare på grund av de många historiska monumenten och mirakel från katedralens madonna. Stadens övre del består av historiska byggnader - kloster, kyrkor och kapell och är sammanlänkade med trappor som är uthuggna i klippan. Den nedre delen längst ner mot floden är den moderna stadsdelen med butiker och restauranger. Själva staden, är det näst mest besökta turistmålet i Frankrike, bara Mont St. Michel i Normandiet har fler besökare... Staden var tidigare en viktig punkt på pilgrimsrutten till Santiago De Compostela i Spanien, men har nu blivit mer av ett turistmål i sig.

Man kan nästan höra det på namnet: roca…alltså klipporna som tittar fram nedanför staden, över staden och bakom stadens murar. Rocamadour är nämligen inbyggt i berget som ger staden ett imponerande utseende, omgiven av grönskande träd som bäddar in staden som vore det snö på vintern. Det är också stadens spektakulära placering i en klyfta vid floden Dordogne, 36 kilometer nordost om Cahors, som gör den så välbesökt, men besökare kommer även hit för att se de fina historiska och religiösa skatterna i form av monument och den heliga Jungfru Marias kapell som genom århundraden har lockat pilgrimer från alla världens hörn, häribland även kungar, biskopar och annan nobless.

Rocamadour har cirka 1 000 invånare och finns med på listan över Grand Site National / de France, som tar upp platser av stor betydelse eller starkt symboliskt värde för landet och består för tillfället av 34 ställen, däribland Rocamadour, men även ställen som Verdonklyftan i södra Frankrike och Duna del Pyla, den världsberömda vandrande sanddynen i Aquitaine.

Stadens bebyggelse ligger i två rader vid foten av berget och nedanför helgedomarna längs en enda gata med fyra befästa portar. En hiss och en trappa med 216 steg (som pilgrimerna besteg på knä) leder till en terrass från vilken den religiösa delen av staden tar sin början.

Trappan leder alltså upp från den nedre stadsdelen till kyrkorna, en grupp av massiva byggnader som ligger halvvägs upp längs slänten. Den viktigaste av dem är vallfärdskyrkan Notre Dame – den heliga Jungfru Marias kapell som är svart invändigt, svärtad av röken från alla ljus som har tänts som offergåvor. Det är denna kyrka som rymmer statyn av den svarta Madonnan som sägs vara snidad av självaste Saint Amateur, som även har gett namn till staden (Amadour) och byggt den underjordiska kyrkan Saint’Amadour. Nedanför kyrkan ligger en terrass, Plateau St. Michel, där pilgrimerna kunde samlas och där det sitter en del av ett svärd i en spricka i klippan. Denna bit svärd sägs vara ett fragment av svärdet Durandal, som tillhörde hjälten Roland. Kyrkan Saint Sauveurs väggar är täckta av målningar och inskriptioner till minne av de pilgrimsresande. På toppen av klippan ligger slottet som byggdes under Medeltiden som ett försvarsverk för helgedomarna.

Rocamadour ligger vid två större vandringsleder som kallas Sentier de grande randonnée 6 (GR 6) och 64 (GR 64) , alltså den stora vandringen. Led nummer 6 startar i Sainte-Foy-la-Grande i Gironde och slutar i Saint-Paul-sur-Ubaye i Alpes-de-Haute-Provence och förbinder Aquitaine med de franska alperna genom det sydliga bergsmassivet Massif central. Nummer 64 sträcker sig från Rocamadour till Eyzies-de-Tayac-Sireuil i Aquitaine cirka 70 kilometer i nordvästlig riktning. Området är dessutom känt för sina underjordiska grottor, Gouffre de Padirac, som ligger som en obeskrivlig underjordisk krater och visar något av det vackraste som moder jord kan presentera. Slutligen hyser staden örnreservatet, Le Rocher des aigles, som grundades 1977 och som bildar hem för mer än 60 olika fåglar, däribland gam och örn. 

Roquefort-sur-Soulzon

Staden är inte speciellt stor utan faktiskt ganska överskådlig. Men varför ska man då åka hit? Jo, för att staden är födelseort för den oerhört välrenommerade blåmögelosten med samma namn. Staden ligger cirka 80 kilometer nordväst om Montpellier i södra Frankrike och har mindre än 1 000 invånare. 

Ostens betydelse för staden går inte att bortse ifrån. Faktiskt rör sig all aktivitet i staden omkring produktionen av den förnäma blåmögelosten som hämtar sin speciella mögelsvamp i grottor utanför staden. Fårmjölken som används kommer från stora delar av Frankrike, men mögelsvampen som ger osten dess särprägel finns bara här.

Roquefort-osten är en opastöriserad blåmögelost som är uppkallad efter staden. Ostens historia kan spåras tillbaka till år 79 efter Kristus, då en herde sägs ha glömt sin ost inne i Combalou-grottorna som ligger utanför Roquefort-sur-Soulzon. Efter några veckor kom han tillbaka och hittade sin ost, dock en aning möglig. Detta hindrade honom emellertid inte från att sätta tänderna i den, och uppenbarligen tyckte han om vad han smakade, för sedan dess har man satt en ära i att "glömma" ost i grottorna. På så sätt kom man alltså underfund med att grottorna hade en ytterst positiv inverkan på utvecklandet av mögelsvampen Penicil, och därför lagras denna världsberömda ost fortfarande i grottorna Combalou utanför staden. Man kan idag besöka grottorna och det finns även ett besökscenter i staden där man visar hur osten blir till. 

Det finns några få invånare i staden som gör annat än att leva av osten, dessa är barägaren, tobaksaffärens ägare och restaurang-innehavaren. Så man kommer inte hit förgäves om det är kaffetörsten eller lunchsuget som gör sig gällande – och så kan man ju skicka hem ett vykort med stadens namn på.

 

Resmål i Midi-Pyrénées

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Resmål i Midi-Pyrénées

  • Entraygues är en idyllisk medeltidsstad mellan floderna Lot och Truyère, som med sina stämningsfulla gator, små torg och smala gränder vittnar om lång historia. Staden är en fin utgångspunkt för en tur i kanot på floden och andra utflykter i regionen.