Resor till Montpellier

Montpellier är med sin dryga kvarts miljon invånare kategoriserad som en storstad. Och den trevliga staden kommer konstigt nog aldrig verka stor och oöverskådlig så som andra storstäder ofta gör. Mindre än Stockholm och utrustad med ett behändigt spårvagnssystem är staden mycket lätt att ta sig runt i. Staden har byggts med ett jättetorg kallat ”Place de la Comédie” vilket fungerar som stadens centrum varifrån alla vägar in och ut ur staden förenas. Från detta torg kan man lätt hitta till var man än har lust att bege sig. Oavsett om det gäller att se den vackra operan, känd som Opéra Comédie, byggd 1755, eller om man vill se den vackra triumfbågen, Port du Peyrou från 1693, eller om man vill gå på shoppingtur i någon av de många affärerna, så har Montpellier något för alla smaker och gammal som ung. Den trevliga staden bildar en fin inramning till en fantastisk semester i Frankrike och du kommer med största sannolikhet lämna staden med en törst efter mer. Allt man kan ge råd om nu är att packa resväskan, boka flyg och hotell och sen är du på väg till en oförglömlig semester i den underbara staden vid namn Montpellier.

Inspiration och fakta

Montpellier är platsen man ska åka till i Frankrike enligt New York Times, som har utnämnt staden till den mest sevärda i Frankrike tack vare sin moderna design och arkitektur. Det säger ju inte så lite om denna mysiga universitetsstad som rymmer en mängd möjligheter när det gäller utflykter, saker att hitta på och se, samt menyer för alla smaker från all världens mat via vinhus till robusta vinbarer. Mindre än tre timmar från Barcelona och den italienska gränsen samt enbart 11 kilometer från Medelhavet, där hittar man universitetsstaden Montpellier mitt i hjärtat av Languedoc-Roussillon-regionen i södra Frankrike. Här kan man njuta av massor av utflyktsmål, sevärdheter, smakintryck, shoppingmöjligheter och museer. Det finns något för alla åldrar i Montpellier. 

Historiska sevärdheter och modern arkitektur

Stadens rådhus har ritats av en av Frankrikes mest berömda arkitekter France Jean Nouvel, Zara Hadid har haft sina vägar förbi och förskönat staden med sin futuristiska och unika Pierres Vives byggnad, och Christian Lacroix har designat det yttre på två nya spårvagnar. På den historiska fronten kan man nämna monument som stadens triumfbåge, kyrkan Carré Saint Anne, akvedukten St. Clément, den 300 åriga utsiktspromenaden Peyrou – som sagt, staden rymmer många sevärdheter och monument.

Montpellier för familjen

Montpellier erbjuder matlagningskurser, konst och kulörta entrébiljetter till Fabre Museet, rekreationsområdet Odysseum, där man hittar akvarium, planetarium, skridskobana, go-karts, shopping och mycket, mycket annat samt en av Europas största zoologiska trädgårdar. Det är kutym i Montpellier att ha öppen trädgård dagar, då man kan besöka omkring 48 privata trädgårdar runt omkring i staden samt offentliga parker och den botaniska trädgården.

UNESCO och Montpellier

Belägen som granne till Provence, är staden en perfekt utgångspunkt för en semester i Frankrike, eftersom man även bor ganska nära havet – på lämpligt cykelavstånd – och naturligtvis de många dolda skatterna i Languedoc-Roussillon-regionen. Besök till exempel medeltidsstaden Carcassonne, den romerska akvedukten Pont du Gard, som inkluderar 165 hektar UNESCO-bevarat landskap, kanalen Canal du Midi, som rinner 240 kilometer genom det franska landskapet, eller medeltidsklostret Gellone i Saint Guilheim-le-Dèsert.

Naturupplevelser

Från Montpelleier kan man med fördel cykla ut i landskapet eller bege sig ut för att besöka vingårdar. Man kan även cykla till stranden för att avnjuta en lunch eller bada vid Villeneuve-les-Maguelone, Palavas-les-Flots, Carnon eller La Grande Motteeller. För de hästglada finns det möjlighet att rida ut på i floddeltat Camargue, där man kan se rosa flamingos och de vilda Camarguehästarna. Man kan även planera en visit till Cévennes berg, som både kan upplevas till fots och på mountainbike, liksom Pyrenéerna är värda att uppleva antingen på skidor eller från ett ångtåg.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Montpellier