Resor till Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon ligger i den västra delen av södra Frankrikes Medelhavsbukten, och har mycket att bjuda på: ett vackert, soligt klimat, lokalproducerade viner, delikateser och flera aktiviteter både på havet och i bergen inne i landet.

Regionen Languedoc-Roussillon ligger som en halvmåne i den västra halvdelen av Medelhavsbukten, och gränsar upp mot Provence, La Camargue och Rhöne-floden, samt till Pyrenéerna i väst. Rhöne-deltat sträcker sig över en stor del av kuststräckan, som ligger lågt, platt och har flera laguner. Längre mot väst, dominerar de mer dramatiska bergsklyftorna kusten. Inne i landet finns floder, sjöar, berg och naturparker som väntar på dina besök. Är du mer intresserad av kultur, finns många romanska byggnader att beundra, och i landskapet mot Spanien ligger det en borg på nästan varenda bergstopp.

Många av våra hotell i Languedoc-Roussillon har en lång historia att berätta, och här hittar du också flera av Frankrikes lyxhotell.

När du reser till Languedoc-Roussillon, är det möjligt att utöva flera olika aktiviteter - allt från vandrig i bergen och rafting på floderna, till vindsurfing och dykning. För dig som är intresserad av historia, finns medeltida städer och romanska kyrkor att besöka, och det lokala köket (inte minst vinerna) lockar många livsnjutare. Man arbetar hårt för att bevara naturen, och det finns två stora naturreservat i regionen - dessutom har man bevarat hela 60 procent av kuststräckan obebyggd. Le Canal du Midi skär genom landet, och ger möjlighet att njuta av det vackra landskapet från en kanot eller husbåt.

Historia

Regionen har en lång och varierad historia, då den har påverkats av olika civilisationer runt Medelhavet. Detta har bland annat medför en mycket varierad arkitektur, och även på en kort resa till Languedoc-Roussillon kan du uppleva flera olika romerska kyrkor, beundra några av de 750 altartavlor i barockstil som finns i regionen, eller besöka några av alla de kloster, slott och borgar som ligger utspridda i landskapet.

Dialekten La langue d’Oc eller l'Occitan härstammar från latin och är ett samlat uttryck för den dialekt man talade i den södra delen av Frankrike på den tid latin spred sig som ett officiellt språk. Idag förstår cirka en tredjedel av befolkningen i Languedoc dialekten, och cirka 10 procent av skoleleverna undervisas på språket. En del radio och TV sänder fortfarande program på dialekten, som annars är på väg att dö ut. Men en sak som kvarstår är att La lange d'Oc har gett namn till regionen.

Natur

Languedoc-Roussillon är en stor regione med en mycket varierad natur, som nästan inte har några gränser för vad du kan uppleva på semestern. Många reser därför till Languedoc-Roussillon för det milda klimatet och den utmanande geografin, som gör området till en perfekt utomhusdestination.

Vattensport av alla olika slag är populärt, ochhär finns rik möjlighet att utöva allt från vinfsurfing, kitesurfing och segling, till dykning och snorkling i Medelhavet. Men floderna och lagunderna utgör också möjligheter för spännande och roliga stunder på vattnet. För dig som gillar äventyr, kan vi rekommendera att testa på river rafting, som arrangeras på många platser med olika svårighetsgrad. Föredrar du mer stilla aktiviteter, kan du paddla kanot eller kajak - eller varför inte fiska. Många familjer får en oförglömlig semesterupplevelse genom att segla på Canal du Midi i en husbåt, medan det vackra landskapet passerar förbi - ren avslappning.

I Pyrenéerna kan du vandra! Här finns många rutter att välja emellan, så det är enkelt att hitta en som passar familjens samlade behov. Packa med en picknick med lokala delikatesser och slå er ner i det gröna. Om du vill ha mer utmaning, kan du också klättra i bergen.

Regionen Languedoc-Roussillon gör mycket för att bevara naturen oförstörd. Inte minst har man lyckats bevara hela 60 procent av kuststräckan obebyggd, vilket säkrar att flora och fauna bevaras, och att regionens gäster och invånare får maximal glädje av de vackra kuststräckorna.

Stränder

När du reser till Languedoc-Roussillon, kommer du att uppleva en region där du har många tillfällen att njuta av sol och strand på semestern. Regionen har i genomsnitt 300 solskensdagar om året, så sannolikheten är stor, att du får dina drömmar om en molnfri semester uppfylld.

Regionens långa kuststräcka längs Medelhavet är mycket varierad. Här hittar du allt från långa, vita sandstränder till klippiga områden. Gemensamt för stränderna i denna region, är att du både har möjlighet för att hyra solstolar och parasoll, men också slå dig ner på en av de offentliga stränderna där du tar med din egen utrustning. Stränderna besöks av många människor på sommaren, när alla vill till havet, men här råder ändå en avslappnad stämning.

På stränderna har du möjlighet att utöva vattensport, som vindsurfing, kitesurfing och dykning, och du kan också delta i olika kurser om du vill lära dig en helt ny sport. 

Languedoc-Roussillon är ett paradis för de gäster som gärna vill slappna av på stränder på semestern, och gärna vill undvika den "välfriserade" ytan som råder på rivieran.

Mat och vin

Då Languedoc-Roussillon är en stor region, kan man inte tala om endast ett karaktäristiskt kök - här finns flera olika. Inne i landet är gryträtten med vita bönor, Le Cassoulet, en klassiker, och varje husmor med resekt för sig själv har sin egen unika variant.

Ute vid kusten äter man självklart fisk, men unikt för denna region är frånvaron av plattfisk på menyerna, och de enda skaldjuren man ser, är ostron och musslor från lagunerna.

I den sydvästra delen av regionen, närmast Pyrenéerna, har man inspirerats av de spanska köket, som generellt är något tyngre än det franska, men som också har läckerheter att bjuda på. Ett exempel är ana med persikor, vars kontrast mellan sött och salt får munnen att vattnas hos de flesta.

Ska man säga något generellt om köket i denna region, så må det vara, att maten är varierad och härligt kryddad med vitlök, örter och röda grönsaker som tomat och paprika. Dessutom hittar du här, som på många andra platser i Frankrike, också lokalproducerad fois gras, svart tryffel och ostar av hög kvalitet.

Städer i regionen Languedoc-Roussillon

En resa till Languedoc-Roussillon är också en resa in i en stor region med många småstäder, men sparsamt med industri. De moderna storstäderna Montpellier och Toulouse har både universitetsmiljö, en internationel forskningsmiljö och har till och med lyckats locka flygindustrin.

Conques sur Orbiel

Den lilla byn Conques sur Orbiel ligger i lugna omgivningar, i utkanten av den berömda medeltida staden Carcassonne. Conques sur Orbiel ligger i gröna, fridsamma omgivningar där floden Orbiel flyter genom landskapet och på var sida om floden hittar man små kyrkor och gamla möllor. I slutet av 1700-talet levde man bra här på ängen, tack vare en stor produktion av kläder.

Staden är i sig själv inte en turiststad, men Conques sur Orbiel ligger nära (10 km) den berömda och mycket vackra medeltida staden Carcassonne som finns med på UNESCOs världsarvslista. Befinner du dig på dessa kanter bör du, utöver att besöka Carcassonne, unna dig själv en cykeltur i det vackra landskapet, med fördel längs den pittoreska kanalen "Canal du Midi", samt besöka slotten som ligger utspridda i landskapet, och naturligtvis prova vin hos en av alla producenter.

Collias

På bredden av floden Gardon ligger landsorten Collias som en inspirationskälla för naturälskaren, som älskar att vandra, segla och cykla på sin semester. Fram till 1800-talet var Collias en stor producent av silke, medan staden idag primärt lever på turism och lantbruk - då främst vinodling. Staden har cirka 1000 invånare, några kapell, kyrkan Saint Vincent och den omgivande naturen med sin betagande flora och fauna.

Önskar du ta dig runt i naturen finns flera vandringsleder som utgår från staden, vilka är uppdelade i olika teman. Du kan också besöka några av de imponerande klyftorna, som löper längs flodbredden, och som många roar sig med att klättra på. Det är också möjligt att bada i flodens klara vatten, från några av de små klippstränderna. Staden har en marknad varje onsdag, där du kan köpa lokala produkter.

Cirka 7 kilometer från Collias, ligger den romerska akvedukten Pont du Gard, som bistod med vatten på sträckan mellan Uzès och Nîmes. Akvedukten kom med på UNESCOs lista över världsarv år 1985 för sin inblick i romaras effektivitet och systematik - man har funnit nummer på stenblocken. 

Uzès ligger också cirka 7 kilometer från Collias, och är en både historisk och konstnärlig stad med sevärda kyrkor och katedraler, trädgårdar och slott. Avignon ligger cirka 25 km därifrån och är känd för sin bro, som också finns med på UNESCOs lista. Och inom samma radie ligger Nîmes, som är känd för sina romerska arenor och alla kulturella händelser.

Gruissan

Kuststaden Gruissan ligger i ett speciellt område, rikt på mossor och sjöar, precis ute vid Medelhavet. Staden ligger därför som en ö i en stor damm, men det finns en väg som leder in till fastlandet. Gruissan är känd, inte bara för sina badstränder, men också för dess historiska center, som liger in mot Étang de Gruissan. Sett från ovan är detta centrum ytterst pittoreskt med sina små cirkulära gator, som snor sig runt det centrala lilla berget, varpå du hitar slottet Chateau de Gruissan.

Gruissan har alltså både Medelhav, mossor, sjöar och berg - och dessutom ett vackert historiskt centrum som på sommaren besöks av många resenärer. Här finns många butiker och restauranger och varje område har sin egen karaktär. Turismen i Gruissan har blomstrat först under senare tid, medan de traditionella handverksformerna som produktion av viner, olivolja och honung fortsatt bidrar till stadens ekonomi.

Gruissan är också känd för sin saltproduktion, som föregår i saltsjöar nära staden (totalt 5 stycken). Du kan lära mer om detta "vita guld" på stadens salt-museum. Fiske har också varit en stor industri i staden, men framförallt ostronproduktion är en nedåtgående industri, medan de traditionella små fiskebåtarna försöker hålla liv i sin business.

Staden har hela fem stränder, varav några befinner sig i lä från hamnen, medan andra lockar surfare som nyttjar vindens styrka över havet. En av stränderna blev känd efter sin "roll" i den franska filmen Betty Blue år 1986. Stranden är flankerad av de mycket karaktäristiska badhusen i trä, byggda på pelare, vilka uppfördes på 1950-talet då Gruissan brjade att locka till sig turister. På sommaren är badhusen forfarande bebodda, och idag delvs moderniserade och förstärkta så att de kan motstå vinterns stormar.

Hamnen i staden har en viss betydelse för området, även om storleken är rätt begränsad. I mer än 20 år har den prisats för att vara mycket ren och välskött, och idag är den en av stadens mest dynamiska ställen med många butiker, restauranger och barer, samt en segelklubb som erbjuder lektioner och uthyrning av båtar.

Lirac

Staden Lirac ligger på gränsen mellan regionerna Provence och Languedoc-Roussillon, men rent administrativt tilljör den dock Languedoc-Roussillon. Staden ligger vackert omgiven av vinfält och vacker natur, och även om här endast bor 900 människor, finns här både ett par restauranger, ett postkontor och några matbutiker i stan. Lirac ligger cirka 11 kilometer från Avignon, och cirka 13 kilometer från staden och vinområdet Chäteauneuf-du-Pape. Staden ligger i departementet Gard, där det finns många utflyktsmöjligheter till de omkringliggande städerna, Stden är utöver sin vinproduktion känd för sin produktion av olivolja.

Nîmes

Nîmes ligger nära Provence och har genom tiden påverkats av många olika kulturer, vilket naturligtvis har präglat staden så som den ser ut idag. Nîmes är en stad med stor personlighet.

Tavel

Tavel är en liten stad mellan Avignon och Orange i västra Provence. Staden ligger i regionen Languedoc-Roussillon, och är bland annat känd för sin olivolje- och vinproduktion. Tavel har endast 1700 invånare, och är en liten typisk sydfransk landsort. Här är charmigt och staden bjuder på flera olika restauranger och matbutiker. I Tavel sägs det, att man gör ett av de bästa rosévinerna i Frankrike. Tavel ligger nära andra kända städer, som Châteaneuf-du-Pape och Lirac, och du kan därför göra utflykter till dessa städer, via vinrutterna, när du befinner dig i området. Tavel är en tyisk sydfransk landsort, med charmiga gula stenhus och små gator.

Le Grau du Roi

Le Grau du Roi är en riktig badort, som har en av de största luftbåtshamnarna i Europa med hela 5000 båtplatser.

Saint Cyprien

Saint Cyprien är en badort som här känd för sin hamn och mysiga små gator, som under de senare åren har fått ett lyft. I staden äger små marknader rum från torsdag till lördag, där du kan köpa skor , kläder, väskor och mat. På måndagar kan du botanisera bland lokala produkter när torgen fylls med spännande bodar. I Saint Cyprien finns flera olika cykelstigar, som du kan utforska om du hyr en cykel. Det är det neklast sättet att ta sig runt i staden. Dock rekommenderar vi också att du hyr en bil, om du vill åka på utflykt till Perpignan eller Spanien - gränsen mellan Frankrike och Spanien ligger nämligen endast 30 km bort.

Stranden i Saint Cyprien är en fin sandstrand, vilket många barnfamiljer värdesätter. Hamnen i staden är full av liv - här ligger barer, butiker och restauranger bredvid varandra. Från hamnen, som för övrigt är Frankrikes tredje största med hänsyn till export, avgår många kryssningsskepp.

Saint Cyprien har också en golfbana som lockar många entusiaster till staden. Familjer brukar också uppskatta stadens vattensland, Aqualand. På sommaren äger flera små konserter och utställningar rum. Saint Cyprien är en bra utgångspunkt för en badsemester med flera olika utflyktsmöjligheter, till regionen Roussillon och Barcelona i Spanien, som endast ligger 2 timmar bort.

Sète

Sète kallas ibland för Languedocs Venedig. Staden liggen på L'Étang de Thau, en lång tunga med vatten på båda sidor, och det är just därför staden har fått sitt smeknamn. Om det är på grund av smeknamnet, som många italienska familjer bosatt sig här, är svårt att säga, men de bidrar till den goda stämningen i staden.

Saint-Laurent-des-Arbres

Saint-Laurent-des-Arbres är en liten medeltida stad som ligger i regionen Languedoc-Roussillon, precis på gränsen till Provence. Staden är omgiven av vinfält och här produceras många bra viner. Den gamla medeltida staden består av mycket trånga gränder och gamla byggnader, som t.ex. den gamla fästningskyrkan. Du bör uppleva staden till fots och undvika bilen. Staden har endast 2200 invånare, men här finns trots det både matvarubutiker, ett apotek, en bank och några restauranger. Saint-Laurent-des-Arbres ligger cirka 11 kilometer från staden Orange, och cirka 18 km från Avignon.

Saint-Laurent-des-Arbres ligger mitt bland vinfälten, och är en perfekt bas om du är intresserad av viner från gränslandet mellan Provence och Languedoc-Roussillon. Dessutom befinner du dig endast 10 km från den kända staden Châteauneuf-du-Pape, och dess berömda vinområde, samt ganska nära vinfälten i Roquemaure, Saint-Géniès-de-Comolas och Lirac.

Perpignan

Perpignan är den enda större staden i de östra Pyrenéerna, och den kallas ibland för Kataloniens huvudstad, då den ligger så nära Spanien. Här finns gott om arkitektoniska pärlor att besöka.

Saint Victor de Malcap

Saint Victor de Malcap är en liten stad med endast drygt 500 invånare. Staden ligger i ett backigt lantbruksområde, och är en riktigt bra utgångspunkt för utflykter i naturen och till kulturella sevärdheter. Staden ligger vid porten till Les Cévennes, som är en bergskedja som sträcker sig genom södra och centrala Frankrike. Just denna bergskedja har nyligen tagits upp på UNESCOs världsarvslista på grund av sina vackra landskap. Detta området bjuder på en värld av aktivitetsmöjligheter, som trekking, hästridning, mountainbiking, kanot och rafting. Under de varma sommarmånaderna nyttjas floderna flitigt för att bada i. Utöver närheten till Les Cévennes, ligger Saint Victor de Malcap också nära (100 km) från klyftorna vid Ardèche-floden, där du hittar spektakulära klippformationer med bland annat en naturligt skapad port över floden.

Gastronomiskt sätt, är området känt för getost, vildsvinskorv och olika bär, honung och kastanjer. I själva staden Saint Victor de Malcap hittar du två restauranger, medan de närmaste inköpsmöjligheterna ligger cirka 5 kilometer härifrån. Inom cirka 1,5 timmes bilfärd ligger några av de mer kända städerna, som Nîmes och Avignon, medan det är cirka 150 km till de härliga stränderna i Camarque. Närmaste större flygplats hittar du i Marseille (200 km) och Montpellier (120 km).

Narbonne

Narbonne är en historisk stad, som har mer än 2100 år på nacken, och det känner man när man betraktar alla olika välbevarade byggnader och konstverk från Medeltiden, Renässansen och fram till nutiden. Läget nära Medelhavet gör att staden är ett perfekt semestermål om du vill kombinera kulturella upplevelser med sol och bad.

Saint-Andre-de-Roquelongue

Saint-Andre-de-Roquelongue ligger på ett centralt läge mitt emellan den vackra medeltidsstaden Carcassonne (50 km) och kusten med den populära badorten Leucate. Staden ligger mitt bland vinfälten, och har ett mindre utval butiker och en liten supermarknad, en bagare och en bar/restaurang. För ett större urval kan du åka till Carcassonne. Namnet Saint-Andre-de-Roquelongue kommer från en vacke som ligger i den västra delen av området. I området hittar du fem olika vinproducenter, så det finns goda möjligheter att få prova viner på semestern. Av andra sevärdheter som kan nämnas, finns slottet Saint Martin de Toques från 1000-talet, som ligger högt på en backe nära staden. Närmaste tågstation ligger i Narbonne (20 km) och närmaste större flygplats är Montpellier (118 km) eller Toulouse (154 km).

Carcassonne

Carcassonne är ett kapitel för sig själv, och är helt klart värt ett besök. Floden Aude delar staden i två och den mest spektakulära av dessa stadsdelar är den medeltida delen Cité de Carcassonne, som också är upptagen på UNESCOs världsarvslista. Staden är omgiven av en dubbel ringmur, och är renoverad på ett sätt att det är enkelt att föreställa sig ut livet såg ut här en gång i tiden. Restauranger och butiker är hållna i samma stil och på sommaren äger skådespel och arrangemang rum, som visar hur livet en gång såg ut. 

Laudun

Vinstaden Laudun befinner sig mellan de två pärlorna till kulturstäder, Avignon och Orange, men på den andra sidan Rhônedalen, och därför i regionen Languedoc. Här bor cirka 6000 invånare, så staden bjuder på allt praktiskt såsom matbutiker, restauranger och barer. Och så är det en strålande utgångspunkt för att utforska Languedocs goda viner, dess goda kök och dess enastående vackra natur.

Kommunen Laudun sträcker sig hela vägen till Rhône, och bjuder på ett mycket varierat landskap, men dess centrum ligger på en liten backe och har därför en vacker utsikt över alla vinfälten nedanför.

Laudun är en stilla stad, som inte bjuder på en massa upplevelser, som många andra städer gör - dock har staden romerska rötter, så du kan fortfarande se murarna från den medeltida fästning som en gång fanns här, och dess gotiska kyrka härstammar från 1300-talet. Vill du uppleva lite mer liv, rörelse, kultur och historia, kan du inom 50 km nå Nîmes, Avignon och Orange.

La Grande-Motte

La Grande-Motte ligger rent administrativt i regionen Languedoc-Roussillon, men mitt på gränsen till Provence och Rhône-flodens delta La Camargue. Staden är förhållandevis ny, då den vuxit fram på 1960- och 1970-talet som en semesterort. Staden har idag cirka 8400 invånare och är en riktig semesterort med en fin hamn. La Grande-Motte bjuder också på ett par golfbanor, en hamn, flera restauranger, butiker och några supermarknader.

Le Grau-du-Roi 

Den lilla staden Le Grau-du-Roi med sina 8000 invånare, gränsar till regionen Provence och Rhôneflodens delta, precis som La Grande-Motte. Staden ligger vid kusten, omringad av Medelhavet, floden Le Petit Rhône och floden Le Vidourle. Med dess vackra läge och sina 18 kilometer sandstränder och utsikten mot Medelhavets öppna vidder, är det på tal om en sann pärla.

Fram till 1920-talet var fiske den största sysselsättningen i Le Grau-du-Roi, men idag lever man främst av turism. Stadens ursprung går tillbaka till Medeltiden. År 1909 förlängde man järnvägen mellan Nîmes och Aigues-Mortes, vilket medförde att badgäster i flertal kunde ta sig till Le Grau-du-Roi, vilket har betytt att staden lugnt och stilla har vuxit till vad den är idag.

Portiragnes

Portiragnes ligger vid Medlhavet och är uppdelad i två stadsdelar - en gammal, charmig medeltida stadsdel och en ny, modern del som ligger vid havet. Den gamla stadsdelen ligger omgiven av vinfält och byggdes redan på 1100-talet. Här hittar du fullt av mysiga gränder och vackra byggnader att upptäcka.

Det är cirka 4 kilometer mellan den gamla och den nyare stadsdelen. Den nyare delen kallas också "Portiragnes Plage" då det är en riktig badort, med en vacker, lång sandstrand med massor av aktiviteter att ta sig för. Här finns också fler abutiker och restauranger.

För dig som är intresserad av natur, njuder området på en flora och fauna som är helt unik. På grund av det milda klimatet lockar våtmarkerna flamingos, hägrar och andra flyttfåglar. Dessa kan du betrakta till fots eller på cykel, från någon av alla stigar i området. Har du tur kan du få syn på en av de berömda vilda hästarna från Carmaqu. Det är möjligt att följa med på organiserade turer i området, där du på riktigt få uppleva denna vackra natur i samband med en guidad tur.

Portiragnes Plage har under åren utveckats till en känd och populära badort, men trots populariteten har man restriktioner på att man inte får bygga mer längs kusten - därför kan du här uppleva en plats där man respekterat den arkitektoniska byggstilen. Det finns campingar som är attraktiva för barnfamiljer som söker lugna och natursöna omgivningar - stranden passar också bra till barnfamiljer, då det är långgrunt och du kan utöva många olika aktiviteter på vattnet.

Russan

Russan är huvudstad i kommunen Sainte Anastasie, och igger nära bredden av floden Gardon, precis norr om Nîmes. Trots titeln är landsorten inte särskilt stor, men däremot väldigt trevlig att besöka. Här finns ett centralt litet tog, där det bland annat ligger en Tabac med uteservering, en butik och en kyrka.

Kommunen Sainte Anastasie som bland annat innehar städerna Aubarne, Russan, Vic och Campagnac, täcker en area på hela 4300 hektar. Kommunen har dock endast 1500 invånare totalt, och de flesta sysslar med odling av vin, korn, sparris och melon.

Naturen runt Russan uppskattas av fotgängare och klättrare. Från floden Gardon kan du vandra på vackra stigar. Floden delar sig genom ett kalkstensbrott, och har lämnat en klyfta som är cirka 10 kilometer lång efter sig. Floden passerar också den imponerande bron Pont du Gard, som du också kan vandra till. Området är mycket rikt på vandringsrutter, men det finns också goda möjligheter att utforska området på mountainbike eller i kanot på floden.

Saint-Andre-de-Buegues

Saint-Andre-de-Buegues är en liten landsort med endast cirka 50 invånare, som ligger på 200 meters höjd cirka 112 kilometer från Toulouse. Landsorten ligger i dalen vid floden Buègues, mellan bergen Seranne och Pic-Saint-Loup, och är väldigt rustik och lantlig. Det är ett området som bjuder på historiska städer, fascinerade grottor och vackra berg.

Floddalen karaktäriseras vid vacker, orörd natur som snirklar sig mellan klippiga och snöklädda berg. För naturälskaren betyder det, att du här hittar gott om vandringsleder och en ro som endast naturen kan prestera. Butiker hittar du granstaden Ganges cirka 13 kilomter bort. Och ungefär på samma avstånd ligger grottorna Grotte des Demoiselles, som är berömda och absolut värda ett besök. 

Saint-Gilles

Saint-Gilles ligger nära Camarque, Rhône-flodens delta, på gränsen mellan Provence och Languedoc-Roussillon, mellan städerna Arles och Nîmes. Staden är omringad av kanaler och användes förr i tiden som hamn för köpmän, pilgrimer och korsfarare. Utöver sina kanaler, är staden omringad av backar med vinfält och floden Petit-Rhône, samt av sjöar och damar. Staden har knappt 14.000 invånare, och har både restauranger och butiker.

Uzès

25 kilometer nordöst om Nîmes ligger staden Uzês med sina cirka 8500 invånare, och en lång religiös uppgörelse i bagaget. Idag är det en besöksvärdig och mycket charmig stad med en ytterst populär och bra lördagsmarknad.

Uzês var något mer tolerant och civiliserad än norra Frankrike under 500-talet, vilket ledde till att en hel del judar flyttade till staden och njöt av biskopens accpetans och sällskap. Men Kung Childebert I fick ta emot klagomål över just detta, och tvingade därför biskopen att ändra hållning mot judarna. Judarna fick valet att bli kristna eller att lämna staden - de som valde att bli kristna, gick tillbaka till judendomen efter hans död år 581. På 1200-talet huserade staden fortfarande en liten grupp lärda judar, men staden var dessutom på väg att bygga upp en prominent textilindustri, som generellt var kontrollerad av protestanter. Under Religionskrigen på 1500-talet, som ägde rum i Languedoc, brändes många av stadens kyrkor ner av arga protestanter - och igen ställde man ett krav: antingen måste protestanterna konvertera till katolicismen eller utvandra. På grund av Religionskrigen återstår endast två kyrkor i staden idag - men tack vare den blomstrande textilindustrin ser man många vackra byggnader i stadens gamla centrum. 

Mitt i Uzês äger en marknad rum varje lördag fram till klockan 13.00. Det är en mycket populär marknad, för här säljs inte bara matvaror av hög kvalitet, men också textilier, träleksaker och vackra souvenirer bestående av lokalt hantverk. Då marknaden ligger i stadens centrum, är det ett perfekt sätt att upptäcka staden samtidigt som du shoppar. Då staden också har flera bra restauranger, kan du enjelt spendera hela dagen här. 

Sernhac

Landsorten Sernhac har cirka 1000 invånare, och ligger några få kilometer från den kända romerska akvedukten Pont du Gard, en av de stora franska sevärdheterna i hjärtat av Languedoc, på gränsen till Provence. Men inte nog med det - Sernhac ligger också nära de vackra städerna Nîmes, Avignon och Uzès.

Sernhac är därför en riktigt bra bas för utflykter till några av de mest kända attraktionerna i Frankrike. Landsorten har en lång historia bakom sig, och var på romartiden länk för vattnet, som leddes till akvedukten Pont du Gard. Staden i sig rymmer inte mycket handelsliv, dock finns några få butiker och i grannstaden Remoulins (5 km) hittar du ett större utbud. Restauranger finns det många av i regionen, och du hittar många inom några kilometer från Sernhac.

Nîmes som är känd för sin skönhet och för de romerska arenorna och sin kulturella rikedom ligger 20 kilometer från Sernhac. Likaså ligger Avignon 25 kilometer bort och Uzès likaså. Sernhac är enkelt att komma till från den närliggande motorvägen Languedockienne - och därmed också en bra utgångspunkt om du ska ta dig runt i regionen på utflykter.

Så bokar du en resa till Languedoc-Roussillon

Med Escapeaway kan du resa till Languedoc-Roussillon från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn, antingen direkt eller med en mellanlandning under vägen. Vi ger dig flygbiljetter med reguljärflyg till nätets nästa priser och packar ihop dem med ditt utvalda hotell i Frankrike - med möjlighet att lägga till en hyrbil i paketet. Hela paketresan täcks av resegarantin.

Resmål i Languedoc Roussillon

 • Carcassonne
  3 hotell
  Medeltidsstaden Carcassonne utstrålar känslan av äventyr med sina höga stadsmurar, spiror och torn. Här får du lätt tiden att gå med upptäcktsfärder på den gamla stadens trånga gator där det ligger flera intressanta museer, bra restauranger ... och spännande butiker. Läs mer
 • Assignan
  1 hotell
  Assignan fullkomligt sjuder av fransk landsortsidyll. Här råder närmast perfekta förutsättningar för en riktig livsnjutarsemester med läcker mat och lokala viner. Här befinner du dig i hjärtat av regionen Languedoc-Roussillon med många spännande ... utflyktsmål inom räckhåll. Läs mer
 • Bellegarde
  1 hotell
  Den charmerande lilla staden Bellegarde ligger i ett riktigt smörhål i Sydfrankrike. Oavsett om du vill tillbringa din semester med sightseeing eller aktiva upplevelser i underbar natur så har du i Bellegarde massor av möjligheter inom kort avstånd.
 • Collias
  1 hotell
  På bredden av floden Gardon ligger landsortsstaden Collias, som framför allt lockar naturälskare som tycker om att vandra, paddla och cykla under sin semester.
 • Ille-sur-Tet
  1 hotell
  Ille-sur-Tet är en stämningsfull liten stad i den sydfranska regionen Languedoc-Roussillon ganska nära den spanska gränsen. Många reser hit för att besöka den närliggande och mycket spännande klippformationen ”Les Orgues”. Här finns dock även ... mycket annat att uppleva. Läs mer
 • La Redorte
  1 hotell
  Den fridfulla lilla staden La Redorte ligger vid Canal du Midi precis halvvägs mellan Carcassonne och Narbonne. En perfekt utgångspunkt för att utforska den franska medelhavskustens inland som döljer massor av spännande sevärdheter.

Populära hotell i Languedoc Roussillon

Frankrike, Sydfrankrike, Languedoc Roussillon, Assignan
8,7
Mycket bra
65 omdömen
 • Närmaste flygplats: 50 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Sydfrankrike, Languedoc Roussillon, Carcassonne
9,4
Fantastiskt
2727 omdömen
 • Närmaste flygplats: 102 km
 • Avstånd till centrum: ca. 1.5 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Sydfrankrike, Languedoc Roussillon, Bellegarde
9,4
Fantastiskt
219 omdömen
 • Närmaste flygplats: 96 km
 • Närmaste stad: ca. 4.6 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)