Resor till Sartene

Medeltidsstaden Sartene ligger uppe bland de grönskande bergen på södra Korsika omkring 25 kilometer öster om Porto-Vecchio. Vinkännare vet att staden Sartene har gett namn åt ett av Korsikas kvalitetsvin. Detta vin och andra kan du naturligtvis njuta av på det fina utbudet av caféer och restauranger som finns i staden eller på någon av de matfestivaler som ofta hålls här.

Den mest korsikanska av de korsikanska städerna

Det är emellertid inte enbart för de goda vinerna som du ska resa till Sartene. Staden som ligger på en höjd av 300 meter över havet är en av de mest måleriska på Korsika och anses av kännare (och stadens egna invånare) dessutom som en av de mest autentiska korsikanska städerna på ön. Här råder i alla fall en helt annan stämning än den du vanligtvis upplever i de mer turistiga kuststäderna.

Uppe i den gamla stadsdelen, borgo, kan du se karaktärsfulla, vackra granitbyggnader från 1500-talet. Det är lätt att känna sig som förflyttad till en annan tid när man går runt på de smala, stenbelagda gatorna här. Det andas av lugn och idyll men så har det långt ifrån alltid varit. Trots det tillbakadragna läget i förhållande till kusten är en av de mest dramatiska händelserna i stadens historia ett angrepp av algeriska pirater 1583 då en stor del av stadens invånare togs tillfånga och senare såldes som slavar. Liknande angrepp fortsatte ända in på 1700-talet.

Samtidigt är historien om Sartene också historien om en stolt kultur och ett Korsika med en obändig längtan efter självständighet. Det är heller inte så länge sedan detta bergiga inland på Napoleons födelseö dominerades av banditer, vendettor och familjefejder som kunde sträcka sig över generationer. Detta har man lyckligtvis lagt bakom sig och fokuserar numera i stället på vinproduktion och andra mer fredliga aktiviteter.

Utflykter och stränder

En resa till Sartene är en möjlighet att få uppleva en fascinerande del av Korsika som på en del platser verkar närmast fastfruset i tiden. I Sartene har du dessutom en bra utgångspunkt för att njuta av allt det som semesterresenärer framför allt förknippar med denna vackra ö; fantastiska stränder. Du hittar åtskilliga av dessa i bukten vid Propriano och längs kusten en knapp halvtimmes körning söderut.

Är du historiskt intresserad kan det även rekommenderas att på vägen mot kusten göra en utflykt till Palaghju vid Tizzani. Här står en av medelhavsregionens största samlingar av megaliter och bautastenar. Stensättningen är nästan 4 000 år gammal och ett fascinerande vittnesbörd om öns långa historia.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Sartene