Resor till Propriano

I en naturskön bukt på Korsikas sydvästra sida döljer sig den charmerande badorten Propriano. Den måleriska lilla staden bjuder på lokal stämning och en bred sandstrand där du kan njuta av att sola och bada dagen lång. Boka din resa till Propriano med Escapeaway i dag!

Reser du till Propriano på sydvästra Korsika får du ett brett urval av härliga badstränder inom ett kort avstånd. Som resmål är det dessutom ingen tvekan om att det är dessa stränder tillsammans med det soliga klimatet som är den största attraktionen i denna lilla fiskeby som ligger precis mitt mellan Ajaccio och Bonifacio. Själva Propriano är emellertid även i sig själv en charmig bekantskap även om de egentliga sevärdheterna i staden är få.

I gengäld hittar du på huvudgatan bland de gamla pastellfärgade byggnaderna de butiker, caféer och restauranger som ska till för att få en avkopplande semester med fokus på livets små glädjeämnen. Hamnpromenaden inbjuder till promenader bland de ofta stora yachterna som ligger och guppar vid kajen. Lustbåtshamnen och inte minst utsikten över Golfe de Valinco mot de gröna bergen på motsatta sidan ger glans åt staden.

Som du säkert snabbt kommer att upptäcka är det väldigt frestande att bara fördriva tiden med att dåsa i solen på en av stränderna vid Propriano och i resten av bukten när du reser till denna delen av Korsika. Som resmål har staden dock även annat att bjuda på, särskilt om du hyr en bil under din semester. Du har i Propriano en bra utgångspunkt för att kunna krydda semestern med upplevelser och utflykter till några av Korsikas mest kända sevärdheter och charmiga byar som till exempel Campomoro och Sartene.

Det är lätt att ta sig till Propriano både från flygplatsen vid Ajaccio i norr och från Bonifacio (Figari) i söder.

Välkommen till Frankrike med Escapeaway, vi är specialister på resor till Propriano och andra resmål på Korsika där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

>> Läs även om resor till Porto-Vecchio
>> Läs även om resor till Sardinien

Hotell i Propriano

Utflykter

Reser du till Propriano så har du en bra utgångspunkt för att utforskaden södra delen av Korsika. I närområdet är huvudattraktionen naturligtvis huvudsakligast de underbara badstränderna, men får du lust till lite omväxling så finns det mycket annat att uppleva. 

Det är till exempel mindre än en halvtimmes körning norr ut till Filitosa, förmodligen Korsikas viktigaste förhistoriska sevärdhet, med de fascinerande, uthuggna mänskliga stenansiktena på 2-4 meter höga bautastenar. Det är något av ett mysterium just vem som har skapat dessa vackra stenar, men det anses vara ett folk som kom till Korsika 3500 f. Kr. Den arkeologiska parken, Station Préhistorique de Filitosa, utgör enbart resterna av en ännu större samling bautastenar som genom tidens lopp har gått förlorad på grund av ödeläggelse och återanvändning som byggnadsmaterial i regionen.

Kör du istället omkring 15 kilometer åt sydost så kommer du till den charmerande medeltidsstaden Sartene, som enligt stadens egna invånare är "den mest korsikanska staden på Korsika". Så är det också en liten stad man lätt förälskar sig i, med alla dess smala, snirklande gator och rustika hus, vilka är överraskande höga. På din väg runt i den lilla staden kommer du passera vackra utsiktspunkter och en mängd stämningsfulla gränder och gångstråk där man lätt kan föreställa sig hur Korsika såg ut förr i tiden, innan turismen kom till ön. Känner du behov av en förfriskning så kan du eventuellt sätta dig i skuggan av träden på det centrala torget Place Porta, där det finns flera caféer. På lördagsmorgnar är det lokal marknad på torget.

Är du på en dagsutflyt från Propriano kan det varmt rekommenderas att fortsätta från Sartene vidare söder ut ner till öns sydligaste spets och Bonifacio - Korsikas äldsta stad. Bonifacio som är känt för sitt spektakulära läge med hus som ligger ända ute på den branta klippkanten erbjuder även mängder av stämningsfulla gator och ett omisskännligt italienskt inflytande från det närliggande Sardinien. Missa inte att gå en tur ner till till havet längs den vackra (och ganska branta) Aragon-trappan. Inspiration och fakta

Propriano är ett litet fiskeläge med omkring 3 000 invånare på sydvästra Korsika som, tack vare sitt läge i den vackra Valincobukten, har utvecklats till ett populärt resmål. Huvudattraktionen är stränderna som ligger längs bukten runt stan. De många caféerna och restaurangerna som framför allt är koncentrerade runt stadens marina har också en naturlig dragningskraft. Propriano har med andra ord allt det som ska till för att få en lyckad badsemester med familjen. Sist men inte minst ger Propriano dig dessutom en bra utgångspunkt till att utforska Korsika - särskilt den sydvästra delen. 

Staden Propriano har en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till tiden då greker och romare hade herraväldet över området. Idag finns emellertid inte många spår av den ursprungliga staden. Den största delen av den nuvarande staden stammar från 1800-talet då man återuppbyggde den eftersom upprepade piratangrepp på 1700-talet hade ödelagt stora delar av staden.

Den charmigaste delen av staden hittar du nere vid marinan med dess färgglada byggnader och segelbåtar som guppar i hamnen. Här nere finns det åtskilliga matställen och butiker så här är alltid liv och rörelse. Längre upp i stan är det mer fridfullt och bebyggelsen är mer utspridd, men å andra sidan har man här uppifrån en fantastisk utsikt över bukten och dess turkosblåa vatten och de omgivande gröna bergen. Vill du ha en snabb överblick över staden och bukten kan du nerifrån hamnen gå upp för en lång trappa till kyrkan Notre Dame de la Misericorde.

Stränder vid Propriano

Välj Propriano, när du reser till Korsika, om du gärna vill bo med ett brett urval av badstränder inom nära håll. Även om du nog inte behöver mycket tid för att utforska själva stadens sevärdheter så kan man inte säga det samma om alla stränderna i området. Den långgrunda och familjevänliga Lido, som ligger precis väster om hamnen är bara en av många stränder och badvikar du bör passa på att uppleva under en badsemester i Golfe de Valinco.

Längst in i bukten omkring en och en halv kilometer från Propriano ligger den breda och långa Baracci-sandstranden vid staden Olmeto, denna strand är sällan fullpackad. Detta beror kanske på att här kan vågorna bli ganska våldsamma vid blåsigt väder. Beger du dig istället väster ut och rundar Capu Laurosu så kommer du till en av områdets mest orörda stränder som sträcker sig 3,5 kilometer söder ut och delas av Rizzanese-floden, men det finns ändå massor av plats att bre ut sig på.

Du kan även välja att köra en tur ut längs buktens norra sida mot Porto Pollo. Följer du kustvägen till den populära semesterorten som har en lång sandstrand så passerar du flera andra lockande stränder längs vägen som till exempel den lilla Scodi Neri-stranden, som måste räknas som en av de vackraste på denna delen av Korsika, men som ändå mest utnyttjas av lokalbefolkningen.

Restauranger och butiker

Restauranger och barer i Propriano är koncentrerade omkring Avenue Napoléon III, som löper längs hamnen. Här får du rikligt med möjligheter att stifta närmare bekantskap med det bästa som medelhavsköket har att bjuda. Med tanke på läget så är det inte överraskande ofta fisk och skaldjur som fyller menyerna, men det finns även mycket annat att välja mellan - som till exempel asiatiska restauranger och pizzerior. Vill du avsluta med något sött eller om barnen ska skämmas bort under dagens lopp så går det lätt att hitta ett crêperie eller en glassbar.

Nere på Avenue Napoléon III ligger olika turistbutiker med bland annat surfutrustning och souvenirer. Där finns emellertid även ett par kiosker där du kan köpa mer vanliga och dagliga förnödenheter. Har du behov av att göra storinköp behöver du inte åka mer än ett par kilometer utanför centrum för att komma till större supermarkets. 

Transport

Det går färjeförbindelser från Propriano till både det franska fastlandet (Marseille) och till Sardinien (Porto Torres). De flesta semesterfirarna ankommer dock med flyg till Korsika. När du ska bo på den södra delen av ön är det bäst att flyga till Ajaccio Napoleon Bonaparte flygplatsen som ligger ca 65 kilometer norr om Propriano, eller till Figari flygplatsen 55 kilometer åt söder.

Det går tåg mellan de största städerna på Korsika och därutöver bussar. Men det måste rekommenderas att hyra bil när du ska tillbringa din semester i Propriano. Ofta är det svårt eller tar lång tid att ta sig fram med allmänna transporter, medan du med bil lätt kan besöka både berömda sevärdheter och okända pärlor. Det mest praktiska är vanligtvis att boka hyrbil hemifån med avhämtning direkt på flygplatsen vid ankomst.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här