Resor till Aléria

Den korsikanska pärlan Aléria, belägen vid Tavignanoflodes mynning på den östra delen av Korsika, är känd för sina arkeologiska fynd från 600-talet före Kristus, vilka är unika i Frankrike och för att vara den första staden som grundlades på Korsika. 

Den lilla charmiga småstaden med sina omkring 2 000 invånare ger en unik inblick i den antika Medelhavskulturen och lämpar sig perfekt för promenader längs floden Tavignanos stränder samt dagsutflykter till många andra intressanta platser på Korsika.

Välkommen till Korsika med Escapeaway, vi är specialister på resor till Aleria där du bor på handplockade hotell under din resa.

Plaine d'Aléria

Aléria ligger 70 kilometer söder om staden Bastia, i centrum av Plaine Orientale, även kallat Plaine d'Aléria, som är den östligt centrala och kustnära slätten på ön mot Italien och som omfattar en rad städer, byar och monument. På så sätt skiljer sig landskapet vid Aléria från Korsikas landskap i allmänhet eftersom det vanligtvis domineras av berg.

Rik historia

När en så liten stad som Aléria trots allt kan uppnå en viss status på Korsika så beror det på att stan har en lång och rik historia som de flesta andra städer på ön inte kan mäta sig med. 

Enligt Herodes stammar staden helt tillbaka från år 566 f.Kr. då fokaierna, som koloniserade det västliga Medelhavet, grundlade en stad som de kallade Alalie. Den grekisk-sicilianske historikern Diodorus Siculus hävdade att staden kallades Calaris, men det råder en stor oenighet om huruvida staden var Aleria. Senare kom staden under persiskt, feniciskt, etruskiskt, romerskt, vandaliskt och genuesiskt herradöme.

Sevärdheter och upplevelser

Den helt stora sevärdheten i Aléria, och det som har gjort staden känd långt utanför sina gränser, är det arkeologiska utgrävningsområdet, Le site archéologique d'Aleria, som första gången utgrävdes 1955 av Jean Jehasse och Jean-Paul Boucher. År 1958 hade man grävt ut ruinerna av den romerska staden Aleria, som var bebodd redan 100 år före Kristus.

Ett för-romerskt, etruskiskt nekropolis upptäcktes därefter år 1960 och grävdes ut under perioden 1960 till 1981 och visade sig innehålla över 200 gravar. Nekropolisen användes på 600-talet före Kristus men övergavs i och med uppförandet av den romerska staden som har en kyrkogård åt norr. 

De systematiska utgrävningarna sedan 1955 har avslöjat omfattande kontakter mellan invånarna på östra Korsika och bland annat jonisk, fokaisk och attisk kultur under 600-talet före Kristus.

Alla konstföremål som man kunnat transportera från det arkeologiska området i Aléria, visas idag för allmänheten i Jerome Carcopino Museum i Fort Matra i staden Aléria.

Så hittar du en billig resa till Aléria

Använd dig av sökmotorn högst upp på sidan för att hitta den resa till Aléria som passar dig och dina planer. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn flygplats - vi söker efter billiga flygbiljetter från alla flygbolag och kombinerar dem med utvalda hotell i Aléria, enbart de med fina omdömen.

Du får en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till nätets bästa pris.

>> Läs även om lyxhotell på Korsika
>> Läs även om resor till Calvi

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Aléria