Cityresa till Paris

Städernas stad. Den franska huvudstaden har varit kuliss för en värld av romantiska filmer genom årtionden, och det är inte svårt att förstå varför. Staden är full av romantik och fransk charm - inte minst på grund av alla fina hus som pryder de snirkliga gatorna. I Paris hittar du dock mycket mer än turturduvor - här har du nämligen möjlighet att både shoppa, fördjupa dig i spännande arkitektur och naturligvis smaka på massor av franska delikatesser. Bon appetit!

Paris ligger cirka 1000 km från södra Sverige, och vill du kan du därför köra ner till Paris. Men om du vill anlända snabbt och framförallt utvilad, avgår det naturligtivs gott om flyg från de svenska och danska flygplatserna till Paris. Det tar endast några timmar. Som vanligt går priserna upp och ner, och vill du komma billigt undan, gäller det att kontrollera priserna ofta. Det är som utgångspunk billigast att flyga från Kastrup eller Arlanda till Paris Charles de Gaulle, men du kan naturligtvis också flyga från de andra flygplatserna i Sverige. Om du har möjlighet att resa utanför högsäsong, och på lite mer obekväma tider, hittar du de bästa priserna. Använd vår sökmotor för att själv sätta ihop din cityresa till Paris, inklusive flyg, hotell och eventuellt en hyrbil.

Detta bör du se och uppleva på en cityresa till Paris

Paris är bland annat känd för alla sina kyrkor, och därför går det nästan inte att undvika att besöka en av dessa när du befinner dig i städernas stad. Notre Dame är naturligtvis ett måste att se, och det går inte att inte imponeras av det stora byggverket. Katedralen stod klar år 1345 och det var här Napoleon utlyste sig själv till Kejsare.

Du ska inte heller missa att besöka Sacré-Cœur när du är i Paris. Detta är en något yngre byggnad, som öppnades först år 1919. Kyrkan ligger i området Montmartre i det 18:e arrondissemanget, vilket är ett område som du utan tvekan bör utforska. Besök t.ex. caféet La Maison Rose.

Sacré-Cœur är inte mindre överdådig, och det samma gäller utsikten från det torg där kyrkan ligger. Härifrån kan du blicka ut över hela staden och bland annat se Eiffeltornet i fjärran. På den stora trappan framför kyrkan är det alltid liv och rörelse, och framförallt på kvällen kommer du kunna se både lokala och turister samlas här. I gott sällskap, och med en flaska vin i handen, låter  både unga och gamla sig underhållas av alla gatuartister som håller till just här.

Andra populära sevärdheter i Paris:

 • Eiffeltornet
 • Triumfbågen
 • Centre Pompidou
 • Louvren
 • Moulin Rouge
 • Katakomberna
 • Concordetorget

Upptäck det franska köket

Det franska köket är känt och älskat världen över, och du är minst sagt in for a treat när du är på cityresa i Paris. Här kan du sätta tänderna i en lång rad franska specialiteter, bland annat kan du smaka på escargots (sniglar) som lagas på traditionellt sätt, det vill säga med massor av smör, vitlök och örter. L’Escargot Montorguiel och Chez André är två restauranger som serverar goda sniglar. Även grodlår är en fransk klassiker som du ska passa på att äta när du är i Frankrike - det är ju inte lika vanliga hemma i Sverige. Utöver dessa lite speciella rätter, har det franska köket en förkärlek för bröd. Baguetter och croissanter kan köpas överallt, och det tillhör en vanlig fransk frukost. Brödet kan med fördel avnjutas på ett trevligt torg, och ackomanjeras av en god café au lait.

Sist, men inte minst, måste vi naturligtvis nämna de franska ostarna och vinerna. Fransmännen har en lång och stolt vintradition, och idag dricker många vuxna fransmän fortfarande vin dagligen. Det är t.ex. vanligt att bli serverad vin både till lunch och middag, och du kommer därför se massor av caféer som är fulla med vindrickande fransmän på alla tider på dygnet. Osten tar stor plats både i matlagningen och som snacks, och det finns faktiskt över 1000 olika oster som har sitt ursprung i Frankrike. Smaka t.ex. på Comté från Jura och Munster från Alsace.

Fyll garderoben med fynd från loppisar och senaste modet

När du åker på en cityresa till Paris, anländer du till en av de största modemetropolerna i hela världen, och är du intresserad av shopping, är det därför ett fantastisk resmål. Går du längs Champs-Élysées hittar du de stora modeskaparnas butiker, som Fendi, Christian Dior och Cartier, men du kan naturligtvis också shoppa high street-fashion på just denna gata. Dessutom är det en upplevelse i sig, att promenera längs den breda boulevarden som startar vid Place de la Concorde och slutar vid Triumfbågen. Det är bland annat här, som Tour de France avslutas varje år.

Vill du hitta loppisfynd, ska du besöka kvarteret Marais, som ligger i det 3:e och 4:e arrondissemanget. Detta område är generellt ett besökt värt - oavsett om du vill shoppa eller ej. Området var tidigare hemstad för en stor grupp adelsmän, varpå det övertogs av judar. Ännu senare blev det tillhåll för homosexuella, men idag är området lika varierat som alla andra områden i Paris. I Marais hittar du fantastiska second hand-butiker, såsom Vintage Désir, Tilt Vintage Store och The King of Frip. I butikerna i området, kan du bland annat ha tur att hitta fina designerkläder till bra priser, samt gamla klänningar och blusar från början av 1900-talet.

Bra att veta om Paris som turist

Paris är en av världens mest populära storstaäder och var år 2017 den tredje mest besöka staden i hela världen, efter Bangkok och London. Det går alltså inte att undvika att det kan framstå som lite turistigt. Vill du helst undvika detta, ska du därför söka dig bort från de mest kända områdena, och istället låta dig själv gå vilse på de små, trevliga gatorna i de mindre kända kvarteren.

Även om Paris är en mycket besökt stad, betyder det inte, att fransmännen gärna talar det engelska språket. Det är ju ett stående skämt, att fransmännen inte vill prata engelska, men det är faktiskt sant. Det kan därför vara en god idé att lära sig några franska glosor innan avfärd. Naturligtvis pratar receptionister och andra i turistbranschen engelska, men om du kommer nog att överraskas om hur begränsad kunskapen är.

Kollektivtrafik fungerar strålande i Paris, där de har ett ytterst välutvecklat metro-system, vilket bidrar till stadens charm. Vid första ögonkastet kan metrokartan verka lite förvirrande, men du kommer nog snabbt att lära dig hur du ska navigera. En enkelbiljett kostar 1,70 euro, men du kan också köpa ett 10-kort för 13,30 euro. Ska du vara en längre tid i Paris, kan du köpa ett veckokort för 22,15 euro, och då kan du resa obegränsat i en vecka. Du ska dock vara uppmärksam på, att en veckobiljett inte gäller från dagen du köpte den och en vecka fram, utan från måndag til söndag.

Då kvarstår endast att önska dig en Bon Voyage a Paris!

>> Läs också om cityresor till New York
>> Läs också om cityresor till Barcelona

>> Läs mer om storstadssemester

Karta över Paris

Populära hotell i Paris

Frankrike, Île-de-France, Paris
9,2
Fantastiskt
1089 omdömen
 • Närmaste flygplats: 3 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Île-de-France, Paris
8,3
Mycket bra
1952 omdömen
 • Närmaste flygplats: 6 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Île-de-France, Paris
8,7
Mycket bra
1169 omdömen
 • Närmaste flygplats: 4 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi