Resor till Paris

Paris är en perfekt symbol för kärleken och bjuder bland annat på vacker arkitektur, underbara och romantiska promenadstråk, en lång spännande historia och kulinariska rätter. Boka din resa till Paris med Escapeaway idag!

Paris är en stad du bör ha besökt minst en gång i livet och en stad du säkerligen kommer att vilja återvända till, när du väl satt din fot där för första gången. För det är ju med Paris så som det ofta är med kulturmetropoler, att det är omöjligt att uppleva allt vad staden har att erbjuda på endast ett par dagar. Först ser du de viktigaste sevärdheterna, strosar längs de populäraste shoppingstråken och äter den mest traditionella maten. Men efter att allt detta är gjort, då är det dags att upptäcka det andra Paris... det Paris där romantiken sprudlar.

Slå dig ner på en fransk bistro

När du väl har besökt det 324 meter höga Eiffeltornet, mäktiga Notre Dame och fantastiska Louvren, där jag själv kan spendera timmar, kan det vara skönt för benen att vila en stund. Och vad passar då bättre än att slå sig ner på ett fik. Paris är en stad späckad med trevliga cafeér där du kan njuta av en god kopp kaffe eller ett glas vin, ja kanske till och med ett glas champagne och skåda det härliga folkvimlet. Mer avkopplande än så här kan det knappast bli.

Vintage när den är som bäst

Även shopping är en upplevelse i Paris, och givetvis har du här alla stora kända märken. Speciellt varuhuskedjan Galeries Lafayette är välbesökt, och väl värd ett besök på grund av sin vackra miljö, men jag skulle vilja slå ett slag för secondhand. I Paris kan du nämligen göra fina och spännande fynd på en av stadens många vintagebutiker. Personligen gillar jag att strosa runt på loppmarknader på span efter riktiga fynd och är jag i Paris besöker jag gärna Marché aux Puces de Clignancourt där du kan hitta antika grejor utöver kläder på lördagar och söndagar. Till och med kändisar lockas till denna stora härliga marknad. Väljer du Hippy Market kan du hitta flera guldkorn liksom på Son et image. Möjligheterna är många så det är bara att ta tillfället i akt. Är du mer för mat än för kläder kan vi tipsa dig om matmarknaden vid Boulevard Richard Lenoir, varje torsdag,- och söndagförmiddag, och som är ett mecka för matälskaren.

Upplev staden till fots

Jag tycker att du tar dig bäst fram till fots i Paris, och då med en traditionell turistkarta i bakfickan. Inte minst för att du då kan upptäcka saker du annars lätt missar. Eftersom Paris är en ganska stor stad som är indelad i 20 distrikt d.v.s arrondissement, så kan tunnelbana eller snabbtåg komma väl till pass, speciellt om du tänker besöka Disneyland. Planerar du att nyttja kollektivtrafiken så kan vi rekommendera dig att inhandla ett metrokort, s.k Paris Visite. Givetvis går det bra att ta sig runt med taxi. Oavsett hur du tar dig fram i denna fantastiska stad så är det stor "risk" att du, precis som jag, blir förälskad...om och om igen.

Boka en resa till Paris online idag

Med Escapeaway kan du lätt boka en bekymmersfri och säker resa till Paris med möjlighet till avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Den intelligenta sökmotorn dammsuger hela tiden nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med våra utvalda hotell i Paris. Vi sätter samman det hela till en paketresa med Resegaranti så du får det bästa av två världar. Komplettera ditt paket med en hyrbil för bästa möjliga upplevelse när du kommer fram. Trevlig resa!

>> Läs även om storstadssemester i Paris här
>> Se alla lyxhotell i Paris här

Hotell i Paris

Populära hotell i Paris

Frankrike, Île-de-France, Paris
8,5
Mycket bra
928 omdömen
  • Närmaste flygplats: 2 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Île-de-France, Paris
9,3
Fantastiskt
697 omdömen
  • Närmaste flygplats: 2 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Île-de-France, Paris
9,4
Fantastiskt
1229 omdömen
  • Närmaste flygplats: 4 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter

Här har jag valt ut några av de sevärdheter som du har möjlighet att uppleva på din semeter i Paris. Texterna är uteslutande menade som inspiration till din resa, och jag reseverar mig därför för eventuella fel. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter i Paris, rekommenderar jag dig att läsa vår blogg, där du hittar spännande artiklar om Paris och våra andra resmål.

Eiffeltornet

Det är 324 meter höga tornet, uppkallat efter ingenjören Gustave Eiffel, vars bolag designade och konstruerade tornet, har kommit att bli den franska huvudstadens kännetecken och Frankrikes mest berömda byggnad. Med nästan 7 miljoner gäster varje år, har tornet dessutom blivit det mest besökta (betalda) monumentet i världen.

Eiffeltornet byggdes mellan 1887-89 och involverade fler än 300 arbetare på själva byggnadsplatsen. Trots de svindlande höjderna, miste endast en arbetare livet under konstruktionen av tornet, tack vare Eiffels stränga säkerhetsprocedur. Tornet invigdes den 31 mars år 1889, ett år innan världsutställningen 1900, och firades bland annat genom att Gustave Eiffel ledde en grupp representanter från den franska regeringen och pressen, upp genom tornets tre nivåer via tornets trappor då hissarna inte ännu var installerade. Det var dock endast ett fåtal av de inbjudna gästerna som utförde hela turen, som tog en timme.

Vid invigningen, var det 81-våningar höga tornet den högsta byggnaden i världen - en titel som det behöll i 41 år, fram tills Chrysler Building i New York blev färdigt 1930. Tack vare att man 1957 installerade en TV-mast på toppen av Eiffeltornet, övergick det igen Chrysler Buildning med 5,2 meteer. Idag är Eiffeltornet dock endast den näst högsta byggnaden i Frankrike, efer Millau-viadukten och inte ens bland de 50 högsta byggnaderna i världen - men det är fortfarande ett av de mest populära och romantiska monumenten i världen. 

Tornet har tre nivåer för besökare, som bland annat inkluderar restauranger på första och andra våningen.

Notre Dame

Notre Dame de Paris är en av de största och mest kända katedralerna inom den katolska världen och anses också vara ett av de finaste exemplaren på gotisk arkitektur i Frankrike. 

Byggnationen av kyrkan började år 1163 på order av biskoppen av Paris, och avslutades först 200 år senare, år 1345. Sedan dess har kyrkan varit utsatt för vandalism och plundringar av olika politiska och religiösa grupper, däribland hugenotterna år 1548 och de två revolutionära och ateistiska kulturrörelserna Culte de l'Être suprême og Culte de la Raison under den franska revolutionen i slutet av 1700-talet. Man högg bland annat halsen av statyerna i kyrkans västra fasad (några av huvudena återfanns dock senare och kan bland annat ses på Musée de Cluny. Tack vare flera stora restaureringsprojekt, bland annat mellan 1845-1870 och mellan 1991-2014 framstår kyrkan idag väldigt vacker.

Katedralens skattkammare huserar några av den katolska kyrkans viktigaste relikvier, däribland påstådda delar av Jesu törnekrona, påstådda delar av Jesu kors och påstådda delar av Jesu heliga naglar.

Louvren

Le Louvre är världens största konstmuseum och dessutom ett av de mest betydelsefulla historiska monumenten i Paris. Med över 8 miljoner besökare om året, är museet dessutom det mest besöka konstmuseet i världen.

Museet huseras i Louvre-palatset, som ligger på Saines bredder, och ursprungligen byggdes som en fästning på den sena 1100-1200-talen under Filip II ledning. Rester av fästningen är fortfarande synliga i museets källare. År 1546 gjorde man om fästningen till ett kungligt palats underledning av Frans I av Frankrike, och var därpå de franska kungarnas föredragna residens, fram tills palatset Versailles övertog denna status år 1682. Därefter blev Louvre-palatset främst använt till förvaringsplats för de kungliga samlingarna och till de franska akademikernas huvudkvarter.

År 1793 invigdes palatset till ett kungligt konstmuseum och samlingarna av konstverk utvidgades av efterföljande kungar - inte minst under det andra franska kejsarriket. Idag huserar palatser cirka 38000 verk och ting, som tidsmässigt sträcker sig från förhistorisk tid till 2000-talet, och som fysiskt täcker ett utställningsområde på hela 72.735 kvadratmeter.

L'Orangeriet

Musée de l'Orangerie ligger i den västra hörnan av Tuilerieträdgården bredvid Place de la Concorde, och är en annan berömd konstgalleria i Paris. Museet är specialiserat på impressionistiska konstverk och huserar bland annat Claude Monets vidunderliga serie av oljemålningar (cirka 250 verk) av sin blomsterträdgård i Giverny, som fick titeln Nymphéas, och som han arbetade med de sista 30 åren av sitt liv.

Utöver Monet innehåller museet också verk av Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Alfred Sisley, Chaim Soutine, Maurice Utrillo m.fl.

Luxembourgträdgårdarna

Jardin du Luxembourg är en av de mest berömda och populära trädgårdarna i Paris. Trädgården sträcker sig över ett 23 hektar stort område i 6:e arrondissementet och är känd för alla sina vackra gräsplaner, träd, blomsterbäddar, fontäner (däribland den pittoreska Medici-fontänen som byggdes 1620), stigar, model-segelbåtar, monument och, sist men inte minst, Luxembourg-palatset som har gett namn till trädgårdarna.

Trädgården anlades år 1612 av Marie av Medici, som regerade i Frankrike mellan 1610 och 1617 efter Kung Henriks IV död. Marie av Medici var - som namnet antyder - del av den berömda italienska Medici-familjen och både trädgården och palatset var inspirerat av Maria av Medicis florentinska bakgrund. Trädgården ägs idag av den franska senaten, som ibland håller möten i palatset.

Information om Paris

Här nedan har jag samlat en del fakta och information om Paris, såsom stadens geografi, befolkning, klimat och kultur, som kan fungera som inspiration till din semester i den franska huvudstaden. om du vill ha mer information till din resa, rekommenderar jag dig att besöka vår blog, där du kan hitta spännande artiklar om alla våra resmål. Trevlig läsning och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Paris ligger i regionen Île-de-France i centala/norra Frankrike. Staden är utbredd längs både bredder av floden Seine, och rymmer också de två öarna Île Saint-Louis och den större ön Île de la Cité, som utgör den äldsta delen av staden. Hela 37 broar leder över Saine och förbinder de två delarna av staden.

Staden, som är utspridd över en area på cirka 105 km2, samt ett urbant huvudområde på cirka 2300 km2, kännetecknas av en relativt platt terräng, med den lägsta punkten belägen 35 m.ö.h. och den högsta - den kända Montmarte-backen - 130 m.ö.h.

Officiellt räknat, bodde det i januari 2018 drygt 2 miljoner människor i paris, och detta är ett fallande tal på grund av den låga antal nyfödda, samt att det är en sådan brist på bostäder på grund av korttidsuthyrning till turister, vilket gör att färre har möjlighet att hitta en bostad. Befolkningsmässigt nådde Paris sin höjdpunkt år 1921, då det bode 2,9 miljoner i staden.

Inte destom mindre, är Paris den femte största kommunen i EU efter London, Berlin, Madrid och Rom - och om metropolens förorter räknas med, utgör Paris dessutom den näst största metropolen i EU efter London, med en befolkning på 12,3 miljoner (januari 2012).

Klimat och väder

Paris har ett typiskt oceaniskt klimat, som påverkas av den nordafrikanska strömmen. På sommaren är det normalt varmt och behagligt med temperaturer mellan 15-25 grader, och en hel del solsken. Vissa sommardagar kan temperaturen nå över 30 grader, och det förekommer längre perioder med värmeböljor, som den 2003 då temperaturen låg över 30 grader i flera veckor och över 40 flera av dagarna.

Vår och höst har milda dagar och kalla nätter, med temperaturer som i genomsnitt ligger på mellan 11 och 16 grader (april: 11, maj: 15, september: 16, och oktober: 12). Som alltid, förekommer det ofta oväntade temperatursvängar på båda årstider.

På vintern är det inte mycket solsken i Paris (endast ett par timmars sol i genomsnitt om dagen, i jämförelse med cirka 8 timmar om dagen på sommaren); dagarna är kyliga eller kalla, nätterna kalla men generellt över fryspunkt. Nattfrost förekommer på vintern, men temperaturen kommer sällan vara under minus 5 grader. Det faller snö varje år, men den ligger sällan kvar på marken.

Nederbördsmängden är jämnt fördelad över året, med 16-25 mm i genomsnitt per dag. Mest nederbörd faller i maj och december, och minst i januari och september.

Kultur

I flera hundra år har Paris lockat konstnärer från hela världen, som i kortare eller längre perioder har spenderat tid i staden, för att (ut)bilda sig och söka inspiration från stadens konstnärliga atmosfär och enorma kulturarv. Pablo Picasso, Salvador Dalí, Vincent Van Gogh, Oscar Wild, James Joyce, Ernest Hemingway, Ezra Pound, Samuel Beckett... Listan över utländska konstärer som har bott i Paris kan göras lång, och som ett resultat av denna magnetiska dragningskraft, har Paris fått smeknamnet "konststaden".

Paris är också hemstad för en lång read stora kulturella attraktioner, såsom världens största konstmuseum, Lovren (läs mer under sevärdheter), Musée Picasso, Musée Rodin, Musée du Montparnasse, Musée National d'Art Moderne m.fl. Konst och artefakter från Medeltiden kan uplevas på Musée Cluny, medan du på Musée d'Orsay och Musée de l'Orangerie kan uppleva impressionistiska verk.

Dessutom rymmer staden också en rad arkitektoniska ikoner, som dessutom blivit stadens kännetecken, t.ex. Eiffeltornet, Notre Dame och Opéra Gardnier (läs mer under sevärdheter).

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Vad tycker gästerna om i Paris?

9,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 43 recensioner