Resor till Paris

Paris, kärlekens stad, städernas stad, Paname... kärt barn har många namn! Frankrikes huvudstad anses vara den mest besökta staden i världen, och har du en gång rest till Paris, så förstår du nog varför!

Konstnärer, författare och andra kreativa själar reser till Paris från hela världen, för att uppleva stadens museer, caféer och boulevarder. Par valfärdar till staden, och inte sällan är det någon som går ner på ett knä - ingen annan stad bjuder på en mer romantisk bakgrund.

Paris är ett av världens mest populära resmål, och staden toppar år efter år listan på resenärers favoritdestinationer. Placeringen mitt i Europas hjärta, gör att Paris är enkelt att ankomma till från alla väderstreck, och många åker till Paris för en långhelg eller för ett par romantiska dagar på våren. Staden är förbunden med flyg från flera skandinaviska flygplatser.

Paris är full av stämning på de små gatorna, strålar av överdådig lyx på de stora boulevarderna, och sticker ut med de små butikerna i Marais. Vart du än tittar, finns storslagna monument och vacker arkitektur, trevlig caféer och läckra restauranger - och historien är ständigt närvarande och vittnar om tiderna som passerat. Paris är världens huvudstad för mode, lyx, gastronomi och romantik. Det finns många saker att titta på, och du får nog göra en topplista innan du åker, för det är svårt att hinna med allt. 

Paris mest kända sevärdhet, är nog Eiffeltornet, som sträcker sig högt över hustaken och kan ses från många platser i stan. Men Paris har mycket mer att erbjuda än det kända tornet - Triumfbågen, Champs-Elysées, Concordeplatsen, Tuilerieträdgården, Louvren och Bastilleplatsen är bara några av alla sevärdheter du kan uppleva på en resa till Paris. Ta på dig ett par sköna skor och promenera runt till alla de platser du vill upptäcka, och glöm inte att stanna vid några av de spännande museerna, kyrkorna och katedralerna.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Paris

Populärt i Paris

Frankrike, Paris
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Avstånd till centrum: ca. 300 m
  • Internet / Wi-Fi
Frankrike, Paris
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet / Wi-Fi
Frankrike, Paris
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet / Wi-Fi

Resguide om Paris

Paris har sannolikt fler kända sevärdheter än någon annan stad i världen. Detta resulterar i att det är svårt att hinna med allt på en enda resa till staden. De flesta som besöker Paris känner till de stora attraktionerna såsom Eiffeltornet och Triumfbågen, men det finns mycket mer att upptäcka i Paris än de stora sevärdheterna.

Utvalda sevärdheter

Slottet Versailles och dess trädgårdar ger ett storslaget intryck, och borgarna i Loiredalen ger en känsla om hur Frankrike var under Renässansen. Stade de France och Île-de-France bjuder på flera spektakulära slott. Barnfamiljer bör absolut ta vägen förbi Disneyland, som också ligger inom kort avstånd från Paris.

Eiffetornet

Paris mest kända och iögonfallande landmärke, är utan tvekan Eiffeltornet. det byggdes som en ingångsportal till Världsutställningen år 1889 ch är 324 meter högt. Från tornet har man en fantastisk utsikt över hela Paris och det är inte överraskanade att över 200 miljoner människor har besökt tornet. Skulle den friska luften och den överväldigande utsikten stimulera aptiten, hittar du två restauranger i tornet, varav den ena leds av en internationell stjärnkock.

Champs-Élysées

Paris mest kända och besökta boulevard, är Champs-Élysées. Boulevarden är från 1600-talet och sammanbinden Place de la Concorde och Sttjärnplatsen, fär Triumfbågen står. Gatan bjuder på hoppingmöjligheter i absolut världsklass, och utgör varje år en spektakulär avslutning på Tour de France. Vid Place de la Concorde ligger det franska marindepartementet och lyxhotellet Hôtel de Crillon. Inte långt därifrån ligger även Hôtel Ritz och Hôtel de Vendôme.

Montmartre - konstnärernas Paris

Många konstnärer i Paris bor i det historiska området Montmartre, som ligger på Butte. På dagen samlas konstnärer och turister på alla caféer som bidrar till att göra området livligt och inspirerande. Basilique du Sacré-Cœur är det mest kända landmärket på Montmartre. Plcerat prominent på Paris högsta punkt, gör den katolska kyrkan ett präktigt intryck på de flesta besökare. Vid kyrkan står också en staty av den franske folkhjälten Joan of Arc.

Notre Dame - den viktigaste kyrkan i stan

Den viktigate kyrkan i Paris, och i hela Frankrike, är katedralen Notre Dame de Paris. Konstruktionen av katedralen påbörjades år 1163, och både kyrkans uttre och inre avspeglar gotiken som var den dominerande arkitekturen under denna period. Arkitekturen anses som ett av de yttersta exemplaren från stilperioden i hela världen. Under konstruktionen utvecklades många nya tekonologier. Under den franska revolutionen blev mycket av krykans religiösa inventarier dessvärre vandaliserade, men det mesta har sedan dess restaurerats.

Louvren - världskänt museum

Louvren är ett jättestort museum i Paris, och hem för en konstsamling som lockar en större publik än något annat museum i världen. Nästan 35.000 historiska objekt finns utställda på museets 60.000 kvadratmeter. Det utan tvekan mest kända föremålet, är Leonardo da Vincis Mona Lisa. Museet ligger ovenpå resterna av ett fort, som byggdes redan på 1100-talet.

Kvarter i Paris

Paris är administrativt indelat i 20 arrondissement, många av stadens kvarter sträcker sig dock över flera arrondissement.

Champs-de-Mars – Les Invalides

I Paris sjunde arrondissement ligger två stora parker, som är värda sina besök: Champs-de-Mars med Eiffeltornet samt Esplanade des Invalides med kyrkan Dôme des Invalides, där Napoleon ligger begravd. I området hittar du dessutom Nationalförsamlingen (L’Assemblée National) och Musée d’Orsay med den stora samlingen av framförallt impressionistisk konst.

Montparnasse

Ett sydligt kvarter i det 6:e och 14:e arrondissementet. Kvarterets kännetecken är skyskrapan Tour Montparnasse. Här ligger också en av de mest kända restaurangerna i Paris, La Coupole, som har existerat sedan 1927, vilket inredningen vittnar om. I kvarteret ligger Montparnasse kyrkogård, där folk som Serge Gainsbourg, Charles Baudelaire, Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre ligger begravda. Inte långt från kyrkogården ligger katakomberna, som är en omfattande begravningsplats inredd i gångarna av ett nedlagt kalkstensbrott. 1,7 kilometer av de totalt 300 km långa gångarna är tillgängliga för turister. Söder om Montparnasse ligger en av de mest charmiga loppmarknaderna i Paris, vid Porte de Vanves.

Île Saint-Louis – Île de la Cité

Mitt i floden Seine, i det 1:a och 4:e arrondissemetet ligger de två öarna Île Saint-Louis och Île de la Cité. Det är runt dessa två öar, som ursprungliga Paris växte fram, och de har sitt ursprung hela vägen tillbaka till Romarriket. Öarna är sammanbundna till resten av Paris i form av broar, där Le Pont Neuf är den äldsta. Île Saint-Louis kännetecknas av sina smala enkelriktade gator och sin charmiga lilla park på östra sidan med nedgång till Seines bredd. På Île de la Cité ligger den mest kända kyrkan i Paris: Nôtre-Dame, som byggdes mellan 1163-1345. Kyrkan är ett exempel på fransk gotik och kallas för den vackraste gotiska kyrkan i världen. På den norra sidan av ön ligger La Conciergerie, som är en del av det fortfarande aktiva Justitiepalatset. I Conciergeriet satt hundratals fångar fängslade under den franska revolutionen, innan de skulle halshuggas - något som bland annat drabbade Marie Antoinette.

Place de la Bastille

I det 12:e arrondissementet hittar du en av de stora symboliska platserna för den franska revolutionen. På Place de la Bastille låg förr i tiden en fruktad borg, som fungerade som fängelse. Det stormades dock den 14 juli 1789 - en händelse som startade den franska revolutionen. På platsen hittar du idag en rondell där Colonne de Juillet (Juli-kolonnen) står i mitten. Den invigdes år 1848 och är idag ett monument till minne för dem som miste livet i revolutionerna 1830 och 1848. På platsen är kullerstenarna lagda i mönster utefter var borgen låg. Här ligger också Opéra Bastille, som öppnade 1989 för att markera dagen då den franska revolutionen bröt loss.

Saint-Germain-des-Prés

Saint-Germain-des-Prés är ännu ett chic:t kvarter. Det ligger i 6:e arrondissemanget nära latinkvarteren och Luxembourg-trädgården. Detta kvarter blev efter andra världskriget högborg för franska och internationella intellektuella kulturpersonligheter, som t.ex. filosofer, författare, skådespelare och musiker. Idag är kvarteret mindre prestigefyllt än tidigare, men du kan fortfarande ha tur att springa på konstnärer från både Frankrike och utlandet på Les Deux Magots och Café de Flore. Gastronomiskt bjuder kvarteret på trevliga bistros och caféer.

Les Champs-Elysées

Med triumfbågen i den västra delen och Concordeplatsen i den östra, är Les Champs-Elysées i det 8:onde arrondissemanget en av de vackraste avenyerna i Paris. Gatan var ursprungligen ett obebott sumpområde, men i början av 1600-talet beslutade den franska drottningen, Marie de Medici, att man skulle anlägga en lång allé kantad med träd. Idag är det en plats där dyra butiker och restauranger ligger sida vid sida.

Opéra-kvarteret

Kvarteret sträcker sig över både 1:a, 2:a och 9:e arrondissemanget och central punkt är Opéra National de Paris. Här finns storslagna och moderna palats och byggnader, som t.ex. Place Vendôme, Place de l'Opéra och Palais Royal. Här finns goda shoppingmöjligheer på Rue St-Honoré och Boulevard Haussmann med "Les Grands Magasins", som Printemps och Galeries Lafayette. Inte långt från Operan ligger Tuileries-trädgården och Louvren.

Trocadéro, Chaillot-kvarteret

Detta sydvästra kvarter i det 16:onde arrondissemanget är ett av de dyraste i Paris, och fullt med moderna byggnader och lägenhetskomplex. Av denna anledning, ska du här inte förvänta dig att uppleva det trevliga, typiskt parisianska vardagslivet i detta kvarter. Däremot kan du här besöka en del museum och ta en tur till Eiffeltornet som uppfördes hjär till världsutställningen i Paris 1889. Från 1960 började tornet bli en populär turistattraktion, och besöks idag av sju miljoner gäster varje år. Totalt har Paris varit värd för sex världsutställningar, och alla har tagit plats i Chaillot-kvarteret. Le Quartier Latin -

Latinkvarteret

Le Quartier Latin är ursprungligen en parisisk term, som syftar till universitetskvarteret där undervisningen föregick på latin. I Paris ligger latinkvarteret i det 5:e och 6:e arrondissemanget, med Sorbonne Universitet i centrum. Kvarteret präglas än idag av att vara ett studentkvarter, med fakulteter under Sorbonne och and högskolor, men också av gymnasium och folkskolor. Latinkvarteret är fullt av stämning i de små, snäva gatorna, fulla med restauranger i den billigare änden. Här är mycket turistigt, men också charmigt och härligt. På den pittoreska kullerstensgatan Rue Mouffetard hittar du en av de äldsta gatorna i Paris, som är välbesökt tack vare alla restauranger. Beger du dig lite bort från dessa gator, kan du ta dig en tur i den vackra Luxembourg-trädgården med det vackra palatset eller gå i den botaniska trädgården, Jardin des Plantes.

Les Halles

Hallarna hittar du i det första arrondissemanget mitt i Paris. Hallarna var ursprungligen en grossist-marknadsplats för grönsaker och kött, och har sedan 1100-talet haft torghandel. År 1969 var trafiken så tung i centrala Pari