Resor till Île-de-France

Île-de-France är den region som Paris ligger i och är i hög grad präglad av detta. Är man intresserad av pompösa slott och världsberömda sevärdheter så är en semester i Île-de-France verkligen att rekommendera. Boka din resa till Île-de-France med Escapeaway i dag!

Regionen Île-de-France är präglad av Paris, som dessutom är den klart mest besökta staden i området. Paris har i omkring 1200 år varit Frankrikes huvudstad och har därför haft stort inflytande på regionen som genom historien har varit de kungligas lekstuga i Frankrike, vilket de många slotten och parkerna vittnar om. Regionen är absolut värd att besöka om man tycker det minsta om natur, kultur och historia.

Det innebär också att Paris ofta stjäl uppmärksamheten från allt annat i regionen. Men Île-de-France bär på andra möjligheter för semester med skatter som vackra slott, parker, skogar, romantiska trädgårdar, kungastäder och gamla kloster. Där utöver genomlöps Île-de-France av floden Seinen, vilket gynnar en del sportaktiviteter. Dessutom får man inte glömma regionens gastronomi och utflyktsmöjligheter. Har man sitt barnasinne i behåll så finns dessutom Disneyland Paris väster om städernas stad i regionen Seine et Marne och Parc Asterix Paris, som ligger precis på gränsen mellan regionerna La Picardie och l’Île-de-France i departementet Oise. 

>> Läs även om resor till Alsace

Historia

Île-de-Frances historia mycket präglad av Paris historia. Paris är det administrativa huvudsätet i Frankrike och regionen Île-de-France har varit kärnan i dåtidens kungarike, vilket alla de ståtliga slotten och kungastäderna bevisar. 

Är man intresserad av slott är en semester i Île-de-France verkligen det rätta. Katolicismen är representerad med sina kloster och katedraler som har byggts upp genom tiden. 

Själva namnet Île-de-France klingar kanske lite felaktigt eftersom ordet île betyder ö och regionen ju ligger mitt inne i landet. Detta finns det flera förklaringar till. Den ena är att namnet uppstod för att beteckna det land som ligger omgärdat av floderna, l’Oise, la Marne och la Seine. En annan förklaring är att Île-de-France kommer från Liddle Franke (Lilla Frankrike), och det är i denna region som Frankerna har sitt ursprung efter Gallernas inträngande. 

Fram genom tiden har regionen haft olika gränser, men efter 2:a världskriget fick Île-de-France den form det har idag, och är nu den rikaste regionen i Frankrike. 

Paris har reellt sett varit Frankrikes huvudstad i omkring 1200 år, men själva staden har existerat i mer än 2000 år och går ända tillbaka till romarriket. År 52 före Kristus invaderade Julius Caesar Paris, som på den tiden hette Parisii, och döpte om staden till Lutetia Parisiorum (Lutèce på franska). Från cirka år 300 får Lutèce namnet Paris, då Gallerna från denna tid regerar staden.

Natur

Île-de-France bär drag av de många adliga och kungliga som har härskat och bott i Frakrikes maktcentrum. Därför är det en mycket tämjd natur som vackert har anpassats till slotten som de kungliga och adliga bodde på. Man kan ju inte låta uppföra ett praktfullt slott utan att anlägga en vacker och överdådig trädgård - eller till och med park så man kunde röra sig i omgivningar som var väl skyddade från pöbeln. För att se detta kan man med fördel bege sig till Versailles eller Fontainebleau. 

Île-de-France bjuder även på skogar som i Boulogne, Vincennes och parker som i Saint-Cloud. I Rambouillet hittar man en stor skog med en djurpark precis i mitten med hjortar, dovhjortar, rådjur, uroxar och vildsvin. Djur kan man se även i den zoologiska trädgården i Thoiry. Vill man hellre se lite mer otämjd natur är Le Parc Naturel Régional du Vexin Français en möjlighet. Här finns det både pittoresk och autentisk natur och landskap vilket har inspirerat impressionister som Van Gogh, Cézanne och Daubigny. I Élancourt kan du besöka hela Frankrike på ett och samma ställe! Här har man på 5 hektar anlagt La France Miniature som visar Frankrike med dess monument och populära sevärdheter.

Maten och vinet

I Paris har man rikliga möjligheter att smaka allt det goda från det franska köket. Paris är en gastronomisk smältdegel, en multietnisk metropol, som inte enbart bjuder på franska specialiteter utan på kulinariska upplevelser från hela världen. 

Regionen Île-de-France har också sina helt egna specialiteter. Tycker man om sötsaker finns det i Île-de-France möjlighet att sätta tänderna i en massa läckerheter som créme-kakan Le Paris-Brest, la tartelette de citron (kaka med läcker citron-creme) och le pavé de chocolat de Meaux (chokladkaka). Här odlas frukt och grönt, man föder upp grisar, fjäderfä, kor och kalvar. Dessutom produceras brieost, senap och Grand-Marnier (2012 flyttade dock destilleriet till regionerna Haute-Normandie och Poitou-Charentes av säkerhetsmässiga skäl).

Det produceras även vin i Île-de-France, även om det inte är det som regionen är mest känd för, men det produceras vin i Argenteuil, Versailles och på Montmartre. Vinet i Île-de-France är inget stort vin och svårt att få tag på. Däremot är Île-de-France ett bra ställe att köpa vin, eftersom där säljs vin från hela Frankrike.  
 

Städer i regionen Île-de-France

Det finns många städer i Île-de-France. Med fokus på den kulturella och historiska rikedomen kan man inte undgå att nämna Paris. Paris är en helt fantastisk stad med sina charmerande kvarter, bra shoppingmöjligheter och restauranger samt den historiska närvaron som kan kännas en smula överväldigande.

Bland andra städer bör man nämna Versailles, som ligger på lätt utflyktsavstånd från Paris. Här kan man se det praktfulla kungliga slottet med den jättelika parken bakom slottet som står med på UNESCO:s lista över bevarandevärd kultur i världen. Det är som regel lång kö för att komma in på slottet, men man kan absolut även bara gå en tur i parken. Andra städer som bör nämnas är Rambouillet, en konst och historisk stad som ligger omgiven av ett vackert skogsområde. Étampes är en gammal kungastad som rymmer en massa fredade byggnader vissa ända tillbaka från 1100-talet. Tycker man om små byar på landet är Milly-la-Fôret och Provins väl värda att besöka med deras charmerande medeltida arkitektur. I Fontainebleau kan man se det kända kungapalatset som var bostad år François l. Både Provins och Fontainebleau figurerar på UNESCO:s världsarvslista.

Den lilla staden Magny Le Hongre är mest känd för att gränsa till Disneyland Paris och att rymma flera hotell som man kan kombinera med ett besök på Disneyland. Staden har omkring 5 200 invånare och är en förhållandevis ny stad som har vuxit upp i kölvattnet av Disneyland Paris.

I lövskogarna väster om Paris mot Chartres ligger Dourdan på behagligt avstånd till både land och storstad. Dourdan är en Medeltida stad med knappa 10 000 invånare. Den ligger cirka 50 kilometer från Paris vilket gör den till ett perfekt stopp om man vill upptäcka regionen runt städernas stad. Dourdan ligger i den sydvästra utkanten av det stor-parisiska området på vägen mot Chartres. Staden ligger omgiven av Dourdan-skogen som är en lövskog dominerad av ekar. Den trevliga staden med precis 10 000 invånare rymmer en medeltida borg som idag hyser ett lokalhistoriskt museum. Den gotiska kyrkan, Saint-Germain-d'Auxerre har genom åren och krigen upplevt många raseringar och återuppbyggningar. Kyrkan är helt klart värd ett besök för den intresserade semestergästen. Det går bra tågförbindelser till och från Paris och Versaillles via RER-linjerna, och det är bara 6 kilometer till motorväg A10 mot Paris och väster ut mot Chartres, Orléans och Le Mans. Det tar cirka en timme att köra bil till flygplatsen Paris Orly.

Boka en billig resa till Île-de-France här

Med Escapeaway kan du resa till Île-de-France från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, antingen direkt till Roissy Charles de Gaulle eller Orly flygplats eller med en mellanlandning på vägen. Vi ger dig flygbiljetter med reguljärflyg till nätets bästa priser och paketerar dem med våra utvalda hotell i Île-de-France samt ger dig möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt i en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs även om rundresor på egen hand i Frankrike
>> Alle semesterbostäder i Frankrike hittar du här

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Resmål i Île-de-France

 • Gästrecensioner 9,3
  Paris
  110 hotell
  Paris är en stad, som du bör uppleva minst en gång i livet. Städernas stad har museer och sevärdheter som räcker och blir över till många resor. Du ska också ge dig själv tid att njuta av stadens berömda, klassiska bistos samt utforska urvalet ... i de spännande butikerna. Läs mer

Populära hotell i Île-de-France

Frankrike, Île-de-France, Paris
9,3
Fantastiskt
697 omdömen
 • Närmaste flygplats: 2 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Île-de-France, Paris
9,7
Fantastiskt
520 omdömen
 • Närmaste flygplats: 6 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Île-de-France, Paris
9,4
Fantastiskt
1229 omdömen
 • Närmaste flygplats: 4 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Île-de-France?

9,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 43 recensioner