Resor till den Franska Rivieran

På den Franska Rivieran kan du sitta under palmerna med en svalkande drink och blicka ut över Medelhavet, flanera längs strandpromenader eller utforska det natursköna inlandet. Boka din resa till denna vackra kuststräcka i Frankrikes sydöstra hörn direkt hos Escapeaway med flyg från Sverige och hyrbil vid ankomsten.

Rivieran i Sydfrankrike, som lokalt är känd som Côte d'Azur, har ingen fast, officiell avgränsning. Normalt betecknar det den del av Medelhavskusten som sträcker sig från citronstaden Menton vid gränsen mot den italienske Rivieran och västerut omkring Marseille. Denna berömda kuststräcka utgör en del av regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur. Enbart furstendömet Monaco bryter denna sträcka med det är ingen gränskontroll vid in- och utresa från Frankrike (om du inte ankommer med båt vill säga), detta gör att den lilla stadsstaten med sina låga skatter i praktiken kan räknas in som en del av den Franska Rivieran.

Den Franska Rivieran beskrivs ofta som de rikas lekstuga men så är det också få ställen i världen som du kan uppleva samma grad av glitter och glamour som på en resa till Franska Rivieran. Det är emellertid inte för att frottera sig med jetsetet i fashionabla kuststäder som Monaco, Cannes och Saint-Tropez som gör att så många reser till den Franska Rivieran. Det finns nämligen mycket annat att uppleva här. Denna soldränkta kuststräcka erbjuder en fantastisk variation inom ett förhållandevis begränsat område med massor av spännande attraktioner för hela familjen.

Du behöver bara förflytta dig några få kilometer bort från de populära kuststäderna nere vid det azurblåa havet för att uppleva ett inland med en helt annan atmosfär. Bland lavendelfälten och olivlundarna döljer sig ett pärlband av pittoreska medeltidsstäder på backkrönen samt livliga större städer där det i hög grad är lokalbefolkningen som präglar stadsbilden.

Hos Escapeaway hittar du resor till hotell på Franska Rivieran som är noga utvalda utifrån deras fina gästrecensioner. I vår sökmotor kan du dessutom lätt boka de billigaste flygbiljetterna med avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö, Luleå och Köpenhamn.

Trevlig resa!

Hotell på Franska Rivieran

Populära hotell på Franska Rivieran

Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Menton
8,9
Mycket bra
816 omdömen
  • Närmaste flygplats: 41 km
  • Närmaste strand: ca. 400 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Saint-Tropez
9,3
Fantastiskt
405 omdömen
  • Närmaste flygplats: 51 km
  • Närmaste strand: ca. 900 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Sydfrankrike, Provence och Côte d'Azur, Saint-Raphael
9,4
Fantastiskt
472 omdömen
  • Närmaste flygplats: 64 km
  • Närmaste strand: ca. 400 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Rivierans oemotståndliga stränder och promenader

Med ett milt medelhavsklimat som bjuder på nästan 300 soldagar om året så kommer stränderna nog utöva en naturlig dragningskraft på dig när du reser till den Franska Rivieran på sommaren. Här kan du ligga vid det glittrande, azurblåa vattnet med strandpromenadens många erbjudanden bara några meter bort. I Cannes utgör den över tre kilometer långa Promenade de la Croisette stadens hjärta med massor av exklusiva boutiquer, restauranger och barer. I Nice utgör strandpromenaden Promenade des Anglais också den i sig själv en attraktion som inbjuder till avkopplande promenader längs Änglabuktens stränder.

Till och med här på det som med rätta kan kallas för en av de mest berömda kuststräckor i världen så hittar du ändå lätt lite mindre och mer avsides badstränder. Söker du lite mer lugn och ro behöver du som regel bara förflytta dig några få hundra meter längs kusten. Inte speciellt långt från den långa och populära Pampelonne-stranden på Saint-Tropez-halvön ligger till exempel den idylliska Escalet-stranden. Det är som regel bara några få andra som hittar fram till denna lilla strand där du även har fina snorkelmöjligheter bland fiskarna vid klipporna.

Storstadspuls och landsortsidyll

Möjligheten att både kunna solbada med restauranger och butiker på nära håll eller eventuellt söka sig lite längre bort för att hitta en fridfull badvik är ett bra exempel på den variation som en resa till Franska Rivieran har att erbjuda. Detta faktum gäller inte minst Rivierans charmiga städer.

Längs Rivieran ligger flera större, kosmopolitiska städer som Aix-en-Provence, Nice, Toulon och Marseille. Här kan du tillbringa mycket tid med att utforska de spännande museerna, färgrika marknader, specialbutiker, arkitektur och bra restauranger. Både ända nere vid havet och lite längre in i landet hittar du emellertid även ett pärlband av mindre städer med en lite intimare charm men som ändå har lika mycket att bjuda på när det gäller oförglömliga semesterminnen.

Det kan till exempel vara Saint Paul de Vence en bit väster om Nice. Idag är denna lilla landsort känd bland konstälskare. Denna lilla stad förde annars länge en ganska ouppmärksammad tillvaro fram tills dess medeltida charm och vackra läge omgiven av en underbar provencalsk natur började locka talangfulla konstnärer som Miro, Matisse och Picasso under efterkrigsåren. Gå på upptäcktsfärd bland stadens gallerier eller bara njut av stämningen på de smala, snirklande gatorna.

Aktiva upplevelser längs Rivieran

Du har med andra ord optimala förutsättningar för att tillbringa en avkopplande livsnjutarsemester när du reser till Franska Rivieran. Skulle du även vilja vara lite aktiv så ligger det många välkända golfbanor längs Rivieran vilka är mycket populära året runt. Självklart finns det även massor av möjligheter att ägna sig åt olika vattensporter. Sist men inte minst kan det rekommenderas att utforska ditt resmål till fots eller på cykel. Det finns markerade vandringsleder och MTB-rutter både nära havet och längre upp bland inlandets berg.

Efter en dag med aktiva upplevelser, sightseeing eller strandturer kan du samla ny energi genom att fördjupa dig i det läckra medelhavskökets rätter på områdets många bra matställen. Utbudet på de flesta ställen är enormt med allt från trendiga gourmetrestauranger till enkla bistros. Det finns internationella favoriter på menyerna men även lokala specialiteter. Du kan till exempel nästan inte resa till Franska Rivieran utan att prova en bouillabaisse eller en ratatouille tillsammans med en rejäl skiva bröd eller en god köttbit om du inte tycker om fisk.

Den franska eller italienska Rivieran?

Har du bestämt dig för att resa till Rivieran så ställer du dig kanske frågan, ska det vara den franska eller den italienska? Det finns inget enkelt svar på den frågan. De två kuststräckorna har på en del områden mycket gemensamt men är samtidigt väldigt olika.

Den Italienska Rivieran som utgörs av Riviera di Ponente intill den franska gränsen och Riviera di Levante på sträckan öster om Genua ut mot La Spezia-bukten är över 300 kilometer lång. Precis som när du reser till den Franska Rivieran så har du även längs den italienska stora variationer. I en lite förenklad jämförelse kan man dock säga att precis som den Franska Rivieran är känd för att vara glamourös med många aktiviteter koncentrerade omkring konstgallerier, museer, butiker och strandliv så är stämningen på den Italienska Rivieran vanligtvis lite mer tillbakalutad med besökare som har mer fokus på naturupplevelser. Det bästa svaret är nog egentligen att du måste besöka båda kuststräckorna. Oavsett vilken du väljer så kan du se fram emot en reseupplevelse utöver det vanliga.

I det handplockade urvalet av hotell och semesterbostäder på Côte d'Azur som du hittar hos Escapeaway finns det både ställen för dig som vill bo mitt i händelsernas centrum och för dig som föredrar lite mer tillbakadragna, lugna omgivningar när du reser till den Franska Rivieran. Vi ser fram emot att få hälsa dig välkommen till detta enastående hörn av Frankrike.

>> Läs även om lyxsemester i Frankrike här

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Vad tycker gästerna om på Franska Rivieran?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 51 recensioner