Resor till Montlouis sur Loire

Ca. 13 km från Tours, Huvudstad och konststad i regionen Centre-Val-de-Loire, finner man Monlouis sur Loire, som är en stad med ca 10000 invånare som ligger på stranden av floden Loire.

Sevärdheter

Omgivet av vinmarker och flankerat av floden har staden Montlouis sur Loire en liten skattkammare som man bör gå på upptäcks färd i. Det handlar om kyrkan Saint Laurent från 1100-talet, kyrkan Saint Symphorien också från 1100-talet, varifrån några av glasskivor är klassificerade och skyddade som historiska monument. Och slutligen slottet Chateau de la Bourdaisiere, som är känt för sin enastående samling av tomater ca 630 sorter. Längs med floden har man i samband med tioårsdagen för utnämnelsen av Loire som världskulturarv på UNESCO's lista anlagt en 2 km lång stig, varifrån man kan njuta av stadens fina siluett, de små öarna i floden, fåglar och bäver som lever i och runt vattnet.

Vinerna Montlouis sur Loire

Montlouis-sur-Loire är också ett samlingsnamn för några mycket kända viner. Närmare bestämt några torra vita viner, som passar bra till fisk. Vissa vita viner är semi-torra, som passar bra till både fisk och kött. Och slutlien några "mjuka" eller söta viner (moelleux), som dock inte är dessert viner utan passar bra till kryddiga rätter, men också till starka ostar. Namnet omfattar även ett mousserande vin som lämpar sig som aperitif eller dessertvin. Alla vintyperna kan provsmakas och köpas i de olika vinkällarna i staden.

Regionen

Staden Montlouis sur Loire är en av flera städer, som delar på det vackra läget nära Tours, där man möts av rik natur, floder, bäckar, vinmarker och på den kulturella sidan slott. Bland annat slottet Veretz ca 4 km från Montlouis, som är från senare medeltid och är byggt på ruiner av en gammal romers fästning. Längs med floden går den många vandringsstigar, som tillåter vandrare, cyklister och fiskare att njuta av flodens förmåner i from av små öar, diken, broar, slott och fauna.

Tours ska man naturligtvis besöka med dess kullerstensgator och korsvirkeshus. Denna konststad har flera museer och monument att stoltsera med, men även ett rikt handelsliv och restaurangscen, staden är också i konstant rörelse och utveckling till stor glädje för dess invånare och besökare.

Jazzmusik

Sedan 1987 har man varje år i september en jazzfestival i staden. Festivalen varar i ca 10 dagar och lockar stora namn inom jazzen världen. Således har Dee Dee Bridgewater och Liz McComb spelat här, och varje år kommer det åtskilliga gatukonstnärer till staden för att tillägna konstverk och skulpturer till musiken. Men det är inte bara i Montlouis, man fallit för jazzen utan det gäller hela området runt Tours, och entusiasmen över jazzen kan ses året om.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Montlouis sur Loire