Resor till Centre Val de Loire

Regionen Centre - Val de Loire delas i två av den breda Loirefloden, som är Frankrikes längsta flod. Området ligger söder om Normandiet och Bretagne och kan nås från Paris på bara en timme. 

Regionen, som är särskilt känd för dess vinproduktion och de magnifika renässanspalatsen kallas ibland för Edens Frankrike, och det är inte att undra på, för landskapet är härligt grönt. En lång sträcka längs floden är även med på UNESCOs lista över världsarv, och orsaken till detta är bara- utöver palatsen - det vackra och karaktäristiska landskapet.

Den största staden i regionen är Orléans - känd för Jeanne d'Arc som är en av de viktigaste hjältinnor i fransk historia och känd världen över. Centre-Val de Loire är Frankrikes femte största region i termer av befolkningsantal och på andelen av Frankrikes BNP. Kött, mjölk och bearbetning av spannmål är de viktigaste inkomstkällorna, och dessutom växer totalt 20% av Frankrikes grönsaksproduktion här.Om kriteriet för en bra semester är vacker natur och vin i världsklass, så är denna region det rätta valet.

Historia

Regionen har en lång och turbulent historia bakom sig, och har varit bebodd längs floderna så långt tillbaka  som vår tidsräkning sträcker. Galler, romare, karolinger och vikingar har alla härskat och kämpat om makten i området. Den sista stora striden ägde rum under perioden 1340 - 1453 som även kallas det hudraåriga kriget. Det var här som en av de största franska hjältinnan Jeanne d'Arc, som vid 14-års ålder fick stöd av gudarna och bidrog till Orléans seger över angriparna.

Under Renässansen blev Loiredalen kunglighetens favorit hemvist. Således var Tours huvudstad för Louis XI's rike från 1461 till 1594, och många italienska konstnärer och hantverkare hämtades dit för att smycka de dystra slotten däribland ingen mindre än Leonardo da Vinci. Detta gäller i synnerhet slotten Château d'Amboise och Château de Blois. Under perioden byggde man också nya fina lusthus till hovetstjänstefolk helt från grunden som t.ex. Chateau de Chambord. Samtidigt som man gjorde en hel del byggnadsarbeten,  drog man även nytta av naturen, och de unika resultaten man fick fram i Loiredalen genom att kombinera Italiensk, flamländsk och fransk trädgårdskonst har sedan dess blivit en symbol för renässansens uppfattning av det romantiska landskapet. Samspelet mellan naturen och trädgårdarna på Loireflodens bredder är idag känd världen över och beundras årligen av många besökare.

Under 1600 och 1700-talet hade regionen en central roll i samband med transporter, då flera stora kanaler byggdes och samtidigt fick Loireflodens hamnar att växa. Järnvägens införande ändrade denna viktiga position, och långsamt miste floden den dominerande positionen som den föredragna transportvägen i regionen, vilket resulterade i att de stora hamnarna stängde.

Natur

Flora och fauna har goda villkor och beskyddas väl i denna region, i Loiredalen finns ett UNESCO-klassificerat område. Man kan därför ha turen att se många olika växter och djur i området, och Loirefloden och dess många förgreningar kommer att bidra till en vacker upplevelse med det klara vattnet som löper som ett band genom landskapet.

Det platta gröna landskapet med vinmarker och de många bra stigarna bjuder in hela familjen till att uppleva regionen på cykel. Kanske bara för en dag. På många ställen finns det förslag på cykelturer av varierande svårighetsgrad och ofta med ett tema. Till exempel är det uppenbart att åka runt och se några av de vackra vingårdarna och den omgivande landsbygden.

Loirefloden är bred och stilla och inte särskilt djup, vilket gör den lämplig för kanotturer för hela familjen. Dessutom skiftar landskapet med skog, med vilt och dammar för uppfödning av fisk.

Maten och Vinet

Ostarna är ett kapitel för sig , och speciellt den färska getosten från området La Vendée är känd. Till den med söt tand presenterar det regionala köket på brioche och en föregångare till det världsberömda bakverk i form av småkakor från Sablé-sur-Sarthe. Mördeg heter förresten pâte Sablée på franska.

Vin
Regionen Val de Loire är Frankrikes tredje största producent av vin, och viner från området kännetecknas som ovanligt fräscha och livliga, vilket hänförs till det tempererade klimatet och den bördiga jorden. Man kan följa la route des vignobles, Frankrikes längsta vinrutt på hela 800 km, längs Loirefloden om man gärna vill se vingårdarna och besöka vinproducenterna. Mest kända är vinerna från Muscadet, Anjou, Pouilly Fumé och Sancerre. Dessutom var det här bröderna Cointreau uppfann deras likör med samma namn framställd med apelsinskal som grund.

Städer i regionen Val de Loire

Orléans

Orléans är den franska hjältinnan, Jeanne d’Arcs, hemstad. Jeanne d’Arc förde under gudomlig inverkan den franska armen segrande igenom stora slag under 100-års krigen, men så småningom brändes hon på bål som kättare i Rouen, endast 19 år gammal. 25 år senere proklamerade hon som martyr. Jeanne d'Arc är en av Frankrikes viktigaste hjältinnor. Hon har gett inspiration till konstvärk av olika konstnärer som Verdi, Shakespeare, Mark Twain och Bertolt Brecht, och är fortfarande idag en stadig den dag i dag en mytisk figur.

Blois

Blois ligger vid Loire-floden, mitt emellan Orléans och Tours. Det är på tal om en stor universitetsstad, med nästan 50.000 invånare, som ligger i ett enastående naturligt och arkitektoniskt landskap på UNESCOs lista över kulturlandskap. Blois är dessutom känd som hemstad för den världskända illusionisten och grundaren av trollkonsten, Jean Eugène Robert-Houdin (1805-1871).

Blois nämns först i "moderna" dokument, och stadens historia startar därmed år 1000. Några av de historier som utför stadens stamträd är följande:

 • År 1171 brändes 31 stycken judar efter att det judiska samhället i staden anklagades för ärekränkning. 
 • Den världskände Jeanne D'Arc anslöt sig år 1429 till den franska hären i Blois, för att den 29 april rida till Orléans och bosätta dig på renässansslottet Château de Blois efter att ha suttit i fångenskap i England. År 1462 kom hans son till världen, som sedermera blev känd som Louis XIII.
 • På 1500-talet besöktes Blois ofta av det franska hovet. Slottet har ofta varit omringat av en del intressant historia, och år 1814 var Blois också för en kort period huvudsäte för Marie Louise, Napoleon I:s hustru.
 • Under Andra Världskriget var staden ockuperad av den tyska här, som regerade där från den 18 juni 1940, tills de amerikanska styrkorna befriade staden i augusti år 1944. Under denna period fick staden genomlida flera dagars bombningar.

Det berömda slottet Château Royal de Blois ligger i det historiska centrumet, och är fullt av arkitektoniska och kulturella inslag. Här har hela sju kungar och tio franska drottningar bott, så det finns gott om möjligheter att insupa din kungliga atmosfären. Den berömde Houdini ses ofta i gatubilden, i form av stadens museum Maison de la Magie, som är uppbyggt just runt illusionskonstnären. Detta museum ligger precis ovanför slottet. Museet var ett av de första att kombinera utställningar med trolleri, live shower och magi. Den vackra bron, som leder över floden Loire med sina valvgångar, är från 1700-talet.

Blois är en mycket livlig och vacker stad, som är uppbyggt på branta backar. Staden består således av en del branta gator, som på vissa platser går över till branta trappor. Du ska därför inte ha problem att gå, om du ska besöka Bloire. Ovanifrån, ser det ut som att alla hus har svarta skiffertak med ljusa fasader, några byggda som korsvirkeshus. Med andra ord, är det på tal om en mycket vacker och inbjudande stad, som ligger i ett makalöst landskap.

Staden huserar många kulturutbud, flera sportfaciliteter och ett rikt handelsliv, samt många restauranger och caféer. Allt bidrar till en mycket livlig stad. Gastronomiskt har staden också ett bra rykte, och det sägs att det goda livet också går att finna i deras viner. Coteaux du Vendômois, Touraine, Touraine-Mesland, Cheverny, Cour-Cheverny, Valençay och Crémant de Loire är alla viner som kommer från några av de 70 vinproducenter som verkar i området.

Staden har anlagt en cykelstig som är mycket känd bland dess gäster. Stigen korsar stadens centrum och det är ett perfekt sätt att uppleva staden på. Stadens tågstation förbinder området med direkttåg till Paris, Orléans, Tours och många andra destinationer. Det samma gäller motorvägen A10.

Tours

Tours ligger där floderna Loire och Cher korsas hinanden, och var Frankrikes ”politiska huvudstad” under Charles VII och Louis XI. I närheten ligger det många vackra slott som Loire dalen är känd för.

Tavers

Tavers är en liten stad i regionen Loire, som ligger i ett område fullt av kulturella upplevelser. Besök bland annat den berömda staden Orléans cirka 40 kilometer härifrån. Läget är idealt för att utforska några av alla de slott och vingårdar som området bjuder på. Trots sin lilla storlek, bjuder staden och området på massor av historiska upplevelser. Du kan t.ex. ta en promenad längs Loire-floden, där du kan uppleva många vackra, restaurerade möllor, och inte minst gravhögar från Stenåldern. Tavers och området runt omkring, är också känt för att ha en historia som vinodlingsområde, då man här har funnit flera tuden år gamla vinrankor (upp till 17.000 år gamla). Dessa kan du faktiskt också se på det Naturhistoriska Museet i Paris. I Tavers hittar du flera butiker med lokalt hantverk och restauranger. För ett bredare urval kan du också besöka den närliggande staden Beagency, som ligger cirka 4 kilometer bort, och som också är rik på historiska monument. 

Chartres

Chartres ligger ca 90 km från Paris i ett rikt lantbruksområde, som huvudsakligen producerar spannmål, och kallas därför i folkmun "Frankrikes spannland". Staden är känd för de många pilgrimsvandringar och för den stora katedralen, som konstnären Rodin en gång benämnde som "Frankrikes Akropolis". Cathédrale Notre-Dame de Chartres betraktas som den bäst bevarade kyrkan i Frankrike, och dens höga torn är karaktäristiska för Chartres profil och kan ses på många kilometers håll. Katedralen var dessutom en av de första att vara med på UNESCO: s världsarvslista, då den skapades 1979.

Cangey

Cangey är en småstad och kommun med 1000 invånare belägen i en vacker region långt från de stora städerna och nära vackra Loire med sina karaktäristiska slott. Cangey är med andra ord en avkopplande lantlig miljö för en semester nära en region som är med på UNESCO:s världsarvslista. Stadens största attraktion är dess kyrka, bestående av reliker från 1000- och 1100- talen. Kyrkofönsterna från 1500- talet har klassificerats som ett historiskt monument sedan 1907. Förutom kyrkan Saint Martin, finns det även ett litet slott i staden som heter Pierre David. Det är dock främst stadens placering som lockar besökare, då den ligger mindre än 1 timme från de stora slotten i Loire och slottet Amboise ligger bara 10 km härifrån. 

Kommunens medborgare engagerar sig till stor del i jordbruket, boskapsuppfödning och odling av ankor. Det tillhör öven traditionen att odla säd och druvor till vin. I kommunen finns det 12 hektar vinodlingar och området kring byn Fleuray har blivit högkvarteret för denna verksamhet i kommunen. 

I Cangey finner du en liten livsmelsaffär, ett kafé och en butik som säljer lokala produkter gjorda på anka. Kommunen har även en restaurang, ca 4 km från Cangeys centrum där du kan smaka på traditionella delikatesser Det finns även en golfklubb i kommunen och en ponnyklubb. 

Chinon

I västra Frankrike vid floden Vienne, finner du staden Chinon med sina ca 10. 000 invånare. Staden, som har en adlig historia, har på senare år blivit känd för att producera några av Frankrikes bästa viner. 

Chinon har liksom de andra städerna längs de markerade floderna, försörjt sig på att frakta varor på Vienne- floden som var en av de större handelsrutterna från det bördiga låglandet i Poitou där man seglade varor ut från staden Limoges till Loire. På grund av dess betydelse inom handeln, blev staden befäst mycket tidigt på 400- talet. År 1154 under kungen av England, Henrik II styre, byggdes och renoverades slottet Château de Chinon och kom att bli Henriks favoritbostad. År 1205 var Chinon därmed en av de kungliga godsen och år 1418 blommade staden upp för ett nytt kungligt liv, då arvtagaren av tronen, Karl VII av Frankrike hade tagit sin tillflykt till provinsen. Även Jeanne D'Arc befann sig i staden under 1429 och träffade Karl VII av Frankrike i Château de Chinon. Från 1600- talet och framåt var Chinon inte längre ett kungligt residens. På grund av massiv förstörelse och revolution 1789, finns det för närvarande mycket få reliker bevarade, men slottet är idag delvis renoverat och är en stor turistattraktion i Chinon. 

Idag erbjuder Chinon dig, så som många andra franska städer, kullerstensgator och torg, butiker, restauranger, engelska pubar och kaféer med mysiga uteserveringar. 

Luynes

Luynes är en typisk by i Val de Loire regionen med sina timmerhus och medeltidsborg har en antik touch. Kulturarvet är omfattande för en så liten by, och definitivt värt ett besök. Den sevärdhet som lockar flest besökare till staden är medeltidsborgen som finns med på UNESCOs kulturarvs lista och som enligt uppgifter byggdes under 900-talet. Den har sedan dess blivit jämnad med marken och sen blivit uppbyggd igen, och tillhör idag familjen De Luynes. Man kan besöka borgen under perioden, från den 1/4 till den 13/9 mellan kl. 10-12:30 till 14-18. I Luynes centrum ligger Le Halles, den antika övertäckta marknadsplatsen från 1300-talet, som vittnar om stadens rika handelsliv och fortfarande äger rum varje lördag.

Runt om stortorget ligger före detta rikemansbostäder från slutet av 1300-talet, som vittnar om stadens storhetstid. Och Luynes antika historia speglas också genom resterna av den romerska akvedukt belägen på vad som var termalstaden Malliacum, där vattnet från de rika vattenreservoarerna norrifrån leddes ner.

Aktiviteter är det inget de saknar här i Luynes: På förfrågan vid stadshuset kan man få tillgång till stadens tennisbanor från måndag till fredag. Tre trekking-rutter går genom skogen och mark i Luynes. Den kommunala simbassängen som är omtyckt pågrund av sin storlek - 600 kvm att simma i! - öppen alla dagar i juli och augusti. Det finns även en barnpool. Dessutom finns det möjlighet att beundra Luynes från vattnet med flodbåt som går ner längs Loire floden. Det organiseras flera by fester under sommaren.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Resmål i Centre Val de Loire

 • Amboise
  1 hotell
  Denna charmiga stad var en gång hem för den franska kungafamiljen och italienske Leonardo da Vinci levde sin sista tid här. I dag reser man hit för att njuta av medeltidsstämning i smala gator med korsvirkeshus och trevliga marknader.
 • Montbazon
  1 hotell
  I Montbazon stoltserar man med den äldsta borgruinen i Frankrike, Le donjon de Montbazon. Det är dock framförallt stadens placering som gör den till ett intressant resmål. Härifrån kan du enkelt utforska Loiredalens sevärdheter, historiska städer ... och berömda slott. Läs mer
 • Ouchamps
  1 hotell
  Den lilla byn Ouchamps ligger bara några kilometer från de kända slotten i Loire.
 • Montlouis sur Loire ligger vid den södra bredden av Loire-floden endast 13 km från Tours, huvudstad i det franska departementet Indre-et-Loire. Staden är omgiven av vinmarker, och många förbinder även namnet Montlouis sur Loire med vitt vin.

Populära hotell i Centre Val de Loire

Frankrike, Centre Val de Loire, Montbazon
9,3
Fantastiskt
806 omdömen
 • Närmaste flygplats: 23 km
 • Närmaste stad: ca. 1.9 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Centre Val de Loire, Tours
9,4
Fantastiskt
1005 omdömen
 • Närmaste flygplats: 7 km
 • Avstånd till centrum: ca. 3.2 km
 • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Centre Val de Loire, Ouchamps
9,1
Fantastiskt
472 omdömen
 • Närmaste flygplats: 62 km
 • Närmaste stad: ca. 1 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)