Resor till Bretagne

Bretagne är med sina smått 34.000 km² inte stort men ifall man försöker köra igenom den längs kusten, kommer det kännas väldigt utdraget. Det finns inte många kilometer av rak kust i Bretagne, som istället liknar en bit ihopa knycklat papper. Denna geografi har gjort att det uppstått flera naturliga hamnar så sjöfart och fiske har därför alltid varit viktiga inkomstkällor i Bretagne., men det frodiga inlandet innebär också att jordbruket har en framträdande roll i ekonomin, naturligtvis väl kompletterat av turismen.

Redan i början av 1900-talet kan vi i Sveriges till alla tiders bästa lexikon läsa att att Bretagne "är starkt besökt av Turister". Detta är skrivet före de stora krigen då man var van till helt andra och lägre nivåer för turismen, än vi är idag då de flesta nog vill mena att Bretagne inte är speciellt präglad av turism även om det kommer många besökande hit. Det gör det ju till de flesta ställe, där det finns vacker natur, många spännande platser att besöka och praktfull gastronomi.

Bretagne är med sina smått 34.000 km² inte stort men ifall man försöker köra igenom den längs kusten, kommer det kännas väldigt utdraget. Det finns inte många kilometer av rak kust i Bretagne, som istället liknar en bit ihopa knycklat papper. Denna geografi har gjort att det uppstått flera naturliga hamnar så sjöfart och fiske har därför alltid varit viktiga inkomstkällor i Bretagne., men det frodiga inlandet innebär också att jordbruket har en framträdande roll i ekonomin, naturligtvis väl kompletterat av turismen.

Skiftande och varierande må vara ord som bäst beskriver den bretonska naturen då den går från kustens blandning av härliga sandstränder och klippiga bukter över mossar, floddalar och slätter till granitbergen i baklandet.

Historia

Förr i tiden hette Bretagne Armorica, det var på Asterix tid (för den lilla gallerby ligger ju just i Bretagne!). Sedan invaderades landet av många brittiska kelter och därmed uppstod namnet Bretagne, eller Britania minor eller cismarina, alltså det lilla "England" eller "England på den andra sidan av havet".

Bretagne styrdes en gång i tiden av vikingarna från Normandiet som sedan levde i området i århundrade mitt i den gamla stiden mellan England och Frankrike, då diverse franska hertigdömmen och grevskap inte nödvändigtvis stod på den franske kungens sida. Som så många andra franska landsdelar var Bretagne också präglad av starkt motstånd mot den parisiska regimen under revolutionsåren i slutet av 1700-talet, och den dag idag ska man vara försiktig med att slå bretonerna samman med resten av Frankrike. För precis som korsikanerna månar de mycket om sin egen kultur.

Överallt man kommer i Bretagne ser man deras svart-vita nationalflagga, och ifall man kan lite franska så lägger man snabbt märke till vad konstiga många efternamn är: De påminner ofta inte alls om franska med deras hårda ljud och många "k". Stadsnamnen är skrivna på två språk, således att exempelvis Rennes också heter Roazhon. Det beror på att man i Bretagne har sitt eget språk som inte har sitt ursprung från latin, utan keltiska.

Natur

Bretagne har i sanningens namn en ytterst varierande natur som går från höga granitberg i inlandet, över mossar, skog och ängar till den långa kust som är en blandning av sandstränder och klippiga bukter gör sig fint till både badsemester med barnen och en aktiv semester med dykning, windsurfing och diverse andra vattenaktiviteter. Inlandet ger med sina skogar, kullar och berg rika möjligheter för aktiviteter, oavsett om det ska vara cykling, vandring, golf eller annan form av naturaktivitet.

Stränder

Bretagne har en lång och mycket varierad kust. Här befinner man sig långt ifrån Rivierans oändliga och strukturerade sandstränder. Det är inte så att det inte finns fina badstränder med fin sand i Bretagne, utan dessa finns det många av, men på flera ställe finner man även klipprika område med djupa bukter. Tittar man på en karta över Bretagne så ser man snabbt att den varierande kuststräckan är full av små vikar och bukter vilket gör badsemestern till en större naturupplevelse än på många andra ställe.

Maten og vinen

Ifall man frågar en fransman om bretonsk gastronomi så svarar nio av tio säkert först "pannkakor", i grunden vill de nog säga crêpes, och en bretoner skulle kalla dem krampouezh, men det är ju mer eller mindre det samma. Bretagne är nämligen berömt i resten av Frankrike som stället där de bästa pannkakorna kommer ifrån. Dock får man inte glömma bort bretonska ostron eller hummer armoricaine, som många av oss nog första gången uppfattar som "amerikansk", tills vi listade ut sammanhanget med Bretagnes äldre namn Armorica

I dessa dagar finns det ju nästan inga gränser för var man producerar vin, och ingen vet vilka potentialer det ligger gömt i framtida klimatförändringar men uppriktigt sagt så finns det många vinproducerande område där man hellre skulle använda sin energi på andra grödor än druvor. Med det sagt så framställer man visst vin i Bretagne, men den är inte värd att bruka för mycket av sin tid på. Muscadeten från Nantes är mycket god, men väldigt ensam när det gäller viner från Bretagne.

Så är det något annat med cider som man delar en stolt tradition (och en evig strid) tillsammans med grannen Normandiet. Den välsmakande äppledrycken finns i många kvaliteter, och den går från söt till torr. Ifall man tidigare endast provat cider som vi är vana till i Skandinavien (från diverse öl- och läskproducenter) kommer man till att få en överraskning första gången man provar en bretonsk cider. Det är nämligen något helt annat! I Normandiet destillerar man cidern till calvados, som många av oss känner till, men vem har provat bretonsk lambig eller gwechall? Det låter annorlunda, men smaken är nästan den samma.

Städer i regionen

Bretagnes huvudstad är Rennes och det säger något om hur fördelad den franska befolkningen är över landet, att den är Frankrikes 11:e största stad men endast med drygt 200.000 invånare.

Alla som reser till Bretagne bör besöka staden Nantes som ligger vackert vid Loire-floden, och vars historiska centrum är förtjusande och pittoreskt. Man bör bl.a. se borgen Château des ducs de Bretagne från 1200-talet som är en stor upplevelse för både barn och vuxna.

Men det finns även flera andra spännande städer i Bretagne. Quimper, Brest, St. Malo, Vannes och många fler så det räcker till flera semestrar.

Chateaulin

Chateaulin är en liten charmig stad i Bretagne vid floden Aulnes bredder. Stadens namn är på bretonsk Castellin, som är en sammansättning av Castel, alltså borg / slott, och Nin som är ett gammalt namn för plats. På franska säger man dock inte Castel (det är bretonsk), utan Château, så därför kom staden på franska att heta Chateaulin. Men vad vi än väljer att kalla den så är den rik på restauranger, caféer och olika butiker.

Det är länge sedan floden användes av de många handelsfarande, utan används idag mestadels av lustfiskare, kajak- och kanot pladdlare samt de många besökande och lokalinvånare som endast vill ta en promenad längs dess romantiska bedd. Dessvärre kan Chateaulin inte längre stoltsera av att vara centrum för laxfiske, som det var för några årtionde sen, men några hundra tals laxar fångar man fortfarande varje år i floden. Då ger odlandet av potatis betydligt mer inkomst till lokalbefolkningen, och turismen bidrar också en del.

Chateaulin utgör en utmärkt utgångspunkt för att utforska stränderna vid Douarnenez, klipporna vid halvön Crozon, bergen Monts d’Arrée och naturligtvis den rika kultur som finns i Bretagne.

Dinan

Är du på resa i Bretagne bör du inte missa staden Dinan, som är en av de mest spännande historiska städerna i provincen. Trots att den endast har ca. 11.000 invånare är staden  klassad som ville d'art et d'histoire, historia- och konststad och har så mycket som 71 historiska monument! Staden ligger på en kulle vid floden Rance i norra änden av Dinard och Saint-Malo. Den ligger vid floden Rance som mot norr mynnar ut vid Dinard och Saint-Malo, ca. 20 km från Dinan. Dinan är idealiskt beläget för utflykter runt Bretagne och västra Normandiet. Den berömda Mont Saint-Michel är bara en dagsutflykt härifrån, ca 50 km

Dinan framkommer i historiska skrifter från 1000-talet. Vid denna tidpunkt var det en liten landsby som växte upp runt ett benediktinerkloster. Staden blomstrade och växte under de närmaste århundradena på grund av dess placering vid floden Rance, vilket underlättade för handel med båt. 

Staden är full av medeltida charm i centrum, med sina mysiga stenhus och kullerstensgator som rue de l'Horloge, rue de Lehon och rue Sainte-Claire. Förutom de många historiska sevärdheterna erbjuder staden flera restauranger och matställen samt livsmedelsaffärer. Staden är tack vare sin historia en berömd stad i Bretagne och därmed ett populärt turistmål - även för fransmännen själva. Staden har varit kuliss för flera filmer, mestadels franska, men i 1998 var staden med i den amerikanska storfilmen "Armageddon" med Bruce Willis i huvudrollen. Filmklippet är då asterioden flyger över Frankrike innan den kraschar i Paris.

Saint-Quay-Portrieux

Saint Quay Portrieux ligger ovanför halvön  Bréhat i det natursköna och pittoreska departementet Côtes d’Armor. Det är i denna del av Bretagne man finner de högsta klipporna på upp till 104 meter höjd. Den lilla staden Saint-Quay-Portrieux påminner om ett genuint fiskeläge som mestadels lever av turismen, vilket inte är så konstigt när man ser den praktfulla sandstranden och flera möjligheter för vattenaktiviteter i inspirerande omgivningar. Men staden är också känd för sin fiskehamn som är Frankrikes sjätte största. Stadens specialitet och stolhet är kammusslor, Coquilles Saint-Jacques , som man här kan smaka på olika vis.

Saint-Quay-Portrieuxs kulturarv är heller inte att förglömma då det håller sig på en stilren nivå med flera kyrkor och kapell, gårdar samt gamla torg och sevärda gator. Från den över 150 år gamla fyren som ligger 100 meter över havet har man en imponerande utsikt över bukten och öhavet Bréhat. Även den ståtliga Villa de Ker-Moor och vindmöllorna som ligger längs kusten är värda att nämna. Många berömdheter har genom tiden hållt sin semester i Saint-Quay-Portrieux.

Quiberon

Staden Quiberon är belägen på spetsen av en halvö med samma namn. Quiberon kallas också för "Ön med de fem sinnena" på grund av ljudet från havet, doften av den friska luften och naturen, den vackra utsikten och de utsökta lokala specialiteterna. 

Staden är ett populärt turistmål under sommarmånaderna då många besökare kommer hit för att njuta av stränderna och den vackra naturen. I staden finner du ett thalassoterapicenter (havsvattenterapi), ett kasino, samt många restauranger längs havet, i hamnen och i stadens centrum där du kan smaka på lokala läckerheter. 

Halvöns natur är verkligen enastående. Här finns en stor strand som breder ut sig i långa kuststräckor kantade av klippor och fyrar och här finns även ett antal vandringsleder där du kan upptäcka den vackra och vilda naturen.  

Plestin Les Grèves

Plestin les Greves ligger i departementet Côte d'Armor, som karaktäriseras av sin oexploaterde kustlinje och långa sandstränder, som klassas som en av Bretagnes största vikar.   

Staden erbjuder en rik natur- och kulturupplevelse. I kommunen finns många skyddade områden, t ex "Grand Rocher" som är hem för inte mindre än 300 olika typer av växter och blommor, samt många fågelraser. Du kan även finna ruiner från de gamla romerska baden, från omkring 50 e.Kr  som kan beskådas med guidade turer. 

I Plestin Les Greves finns såklart även några restauranger och butiker och det vore en förlust att lämna platsen utan att ha testat ett av de många crêperierna som serverar typiska bretonska pannkakor. 

Guidel

Det här är en traditionell by med underbara sandstränder och orörd natur. En utmärkt plats för en familjesemester vid havet. Förutom dess kustläge, är Guidel väldigt lantligt och det förklarar varför byborna i århundraden vänt ryggen åt havet och huvudsakligen arbetat med jordbruk. Idag är däremot invånarna väl medvetna om sandsträndernas betydelse då de varje år lockar till sig en mängd turister.

Guidel är en stad som förblev mycket fäst vid Bretagnes traditioner och är en utmärkt utgångspunkt för att besöka öarna i södra Bretagne, nämligen Groix och Belle-Ile. I byns centrum finns flera restauranger och ett creperie. 

Erdeven

Erdeven är en kommun i departementet Morbihan i regionen Bretagne i nordvästra Frankrike. Kommunen ligger i kantonen Belz som tillhör arrondissementet Lorient.

Några kilometer från den berömda och mycket turistiska Morbihanviken är Erdeven en liten oas av lugn, vars charm inte bara ligger i de tre långa sandstränderna utan också i dess mysiga centrum och den pittoreska hamnen, Saint-Cado.

Erdeven har förblivit en liten genuin stad utan allt för många turister, vilket gett möjligheten att upprätthålla en ren och orörd kustlinje med små vikar, sandstränder och vacker natur. Området är rikt på stigar både utmed havet och i grönområdena. Erdeven är i själva verket en av de rikaste städerna i Bretagne sett till sitt förhistoriska arv samt ett stort antal välbevarade gamla kapell, väderkvarnar och flera herrgårdar som tidigare varit bebodda av adeln från Bretagne.

Den lilla hamnen i Saint-Cado är en äkta skönhet: Den är formad av flodgrenar som följer tidvattnets rörelser som flera gånger om dagen skapar ett varierande landskap. Här finns också goda chanser att upptäcka nya fågelarter och bli ett med naturen. 

Erdeven erbjuder flera restauranger, creperier, pizzerior och barer. Här finns även flera livsmedelsbutiker, bl.a. fiskbutiker som ofta erbjuder mer rimliga priser i jämförelse med andra områden i Bretagne och som också erbjuder färska skaldjur. Varje vecka året runt arrangeras det även en liten traditionell marknad i staden som om somrarna fortsätter in på kvällstimmarna.

Carantec

Carantec är en pittoresk liten kuststad som ligger ut till en bukt som bjuder på flera små öar och ett rikt fågelliv. Staden har naturligtvis olika alternativ för vattensporter, och när man befinner sig vid havet i Bretagne så är restauranger med allt gott från havet en självklarhet.

Men man behöver inte låta sig nöjas med fysisk aktivitet och gastronomiska läckerheter (inte för att någon av delarna är att förakta), då det finns även många utflyktsmöjligheter som t.ex. ön Callot, som man kan gå ut till vid lågvatten, vid borgen Château du Taureau från 1500-talet. En annan trevlig utflykt är att vandra längs den gamla 18 km långa "tullstigen" Sentier des Douaniers och mycket mycket annat.

Cleder

Cleder är en liten stad i nordvästra Bretagne som präglas av ett imponerande landskap med skön harmoni mellan havet och bergen. Det finns många vackra sandstränder här, som barnen verkligen uppskattar. Det finns några härliga vandringsleder längs kusten, vilka du kan följa när vädret tillåter. Området är väldigt populärt bland naturälskare på grund av sina många vackra utsiktsplatser. 

Förutom att vara objekt för fotografer som ivrigt fotograferar Cleder och dess intressanta monument utmärker sig slottet Kermenguy, daterat till 1300-talet och som går att besöka sommaren. Det finns även flera andra slott att beskåda utifrån då flera av dem fortfarande är privatägda. De många kapellen i staden och området är särskilt fascinerande då dessa uppvisar de karaktäristiska dragen för Bretagne på sina fasader. De ligger ofta på ödeplatser, omgivna av anlagda trädgårdar med vackra blommor.

Cleder är en idealisk destination för resenärer som värdesätter upplevelser i naturen och ett vackert kustlandskap. Längs med havet finner du fina stigar och vandringsleder, som gör att du kan kombinera en sommarvandring med ett svalkande dopp i havet. Även med cykel finns det goda möjligheter att utforska området.

Staden erbjuder trots sin förhållandevis lilla storlek flera restauranger och creperie som serverar regionala rätter tillagade på lokala råvaror. Prisbilden i området är förhållandevis låg i jämförelse med andra delar av Frankrike. I Cleder finner du även ett litet snabbköp, en slaktare och ett bageri / konditor. För större inköp rekommenderar vi Morlaix som ligger ca. 20 km bort  där du finner  ett större supermarket. Året runt arrangeras det marknad i Cleder, och marknadsdagarna är fredag samt söndag förmiddag.

Den närmaste flygplatsen är Brest som ligger endast ca. 45 minuter bort och närmaste tågstationen finner du i Morlaix ca. 20 km från Cleder. Det finns även bussar som går till staden men vi rekommenderar resenärer att ankomma i egen eller hyrd bil. En bil är utan tvekan det bästa färdsättet för en lyckad vistelse.

Concarneau

Staden Concarneau är en av de mest sevärda, och därmed mest besökta städerna på Bretagnes sydväst kust. Staden som på dialekt heter Konk Kerne är Frankrikes tredje största fiskehamn men är på grund av sin historiska stadskärna ute på en liten ö samt konstnärliga stämning otroligt sevärd.

Staden har två åtskilda kvarter. En modernare stadsdel och en medeltidsdel Ville Close som är den mest sevärda. Från hamnen leder en bro över till den gamla stadsdelen som likt ett fort med ringmur och vallgrav ligger på en ö. Känslan av att träda in i en svunnen tid är påtaglig, förutom de förhållandevis många turister som gärna besöker staden. Historiskt sett var Ville Close centrum för skeppskonstruktion men idag huvudattraktion med sina vackra hus, mysiga restauranger samt caféer och butiker som ligger runt omkring i de små gator och gränderna. Det är även här man finner stadens fiskemuseum, som berättar om fiskets betydelse för staden. Om sommaren är ön välbesökt och med ett areal på endast 350 m x 100 m finns det inte mycket plats per besökande.

Det är en intressant kontrast till den gamla stadens smala gränder att besöka de stora 18-talet boulevarder i den moderna delen av Concarneau. Fiskarnas roll i staden gör den idealisk att börja dagen med en tidig besök på fiskmarknaden, med början vid. 6 på morgonen. I stadens saluhallen på Place Jean Jaurès till Ville Close man också finner färsk fisk, frukt och grönsaker. Måndag och fredag ??hölls marknadsdagar i det fria på samma plats. I den nyare delen av staden, kan du också ta en promenad längs vattnet förbi fiskehamnen och marinan eller besöka museet av marint liv i Bretagne och lära sig mer om vad som händer under ytan. Det är lämpligt att avsluta dagen med att njuta av upplysta invallningar Ville Close, som tar sitt bästa på kvällen.

I augusti höll en årlig festival Fête des filéer Bleus för "blå" nätverk ", som hänvisar till de traditionella blå fisknät som används av Concarneaus flotta. Festivalen är en hyllning till Breton och pan-keltiska kulturen och detta firande är en av de äldsta och största i regionen och lockar tusentals besökare och antal deltagare som anländer i traditionella dräkter.
Lite fiske historia: Det var främst tonfisk från Concarneau, och konserverad fabrik Les Mouettes d'Arvor är en av de sista traditionella konserverade fabriker i staden idag.

Det finns några små stränder runt Concarneau, och inom köravstånd en rättvis tillgång. De mest populära stränderna är Plage des Dames och Plage des Sables Blancs, där båda platserna badvakter på sommaren, och efter Plage des Sables Blancs i nordlig riktning mot Anse-de Saint-Jean är också mindre besökta stränder.

Crozon-Morgat

Kommunen och halvön Crozon kallas av en klar anledning för "världens ände". Vid badorten Morgat finner du flera sandstränder, en livlig hamn och en stolt kulturhistoria samt möjligheten för handelsliv och restauranger i staden Crozon. Morgat är en liten del av staden Crozon och är en populär bad och hamnstad bland turister under sommaren. Kommunen Crozon upptar större delen av halvön som Morgat ligger på, och som bär samma namn, och den största staden kallas även Crozon.

Morgat ligger längs flera längre eller mindre sandstränder, varvat med klippor och grottor. Allt detta bidrar till att forma den vy och atmosfär man får från strandkanten ut till havs - det finns inget som slår en utsikt med hisnande naturformationer. Staden gör ett stort arbete för miljön, men är också känd för sina historiska platser, kapell och kyrkor. Tack vare stränderna är detta också en populär sommardestination som dock lever långt ut på säsongen då resenärer i lågsäsongen ofta koncentrerar vistelsen till kulturella intressen.

Områdets naturskönhet är dess största styrka. Halvön Crozon blir i folkmun kallad "världens ände"! Och inte utan anledning. Det hela flankeras av ett antal villor från 1900-talet - stora, vackra, vita villor med svart skiffertak och arkitektoniska detaljer. De flesta är bland några av de första bosättningarna här på badorten Morgat som kan tacka Armande Peugeot för sin status som turistmål idag och då.

I Crozon finner du en livlig stad med ett fint utbud av mataffärer, några supermarkets, en rad restauranger, samt barer och caféer.

La Foret-Fouesnant

Den lilla badorten La Foret-Fouesnant ligger på Bretagnes södra kust. Orten och området bjuder på vackra och sköna miljöer som inbjuder till både avkoppling på stranden samt spännande utflyker. Det exceptionellt milda klimatet som råder på Bretagnes södra kust inbjuder till, förutom sköna dagar på stranden även till båtturer och segling i det skärgårdsliknande kustlandskapet.

Just havslivet står i fokus när man talar om La Foret-Fouesnant. Dels den moderna hamnen för segelbåtar där man arrangerar seglingstävlingar, där den intill liggande hamnpromenaden verkligen lever upp. Sen finner man den mer traditionella hamnen som är dedikerad till fiske. Fisket var en otroligt viktig inkomstkälla under framför allt slutet av 1800-talet eftersom staden ligger på en strategisk position. Man fiskar mestadels sardiner och makrill. Idag kallas fiskehamnen för den gamla hamnen. Detta avspeglas av att flera fiskare än idag fiskar efter gamla seder, med gamla båtar och redskap vilket i sig är en sevärdhet för många besökande. Tidvattnet spelar en stor roll i området, och när det är ebb ser man ofta båtarna "ligga på land" och inväntar att det ska bli flod så man åter kan ta ut och fiska. Det ser nästan lite konstnärligt ut när båtarna ligger på sanden, och är en sann upplevelse.

Landskapet kring La Foret-Fouesnant, och särskilt dess gamla hamn har lockat många konstnärer som bosatt sig i La Foret-Fouesnant för att inspireras av den vackra naturen och havlandskapet. Därför finner man flera konstgallerier både i staden och denna del av Bretagne. Förutom landskapet så målar flera konstnärer gärna av de många vackra kapell och kyrkor i området, liksom fontäner och gamla bostäder.

Området är särskilt rikt på ståtliga hus som byggdes av den bretonska adeln. Senare kom parisarna hit på semester och började senare bygga sina semesterbostäder. Trots tillströmningen av turister varje år, har La Foret-Fouesnant behållit sin traditionella karaktär och charm som är mycket typisk för Bretagne. Framför allt under våren och sensommaren då antalet turister är lägre, och man verkligen kan njuta av de fina sandstränderna (där ibland sandstranden Kerleven) samt städernas fina stadsdelar kan en vistelse rekommenderas. Präglas semestern av sol och bad så är naturligtvis sommarmånaderna det bästa valet.

Staden har många mysiga och stämningsfulla gator och gränder, som lämpar sig för promenader eller cykelturer. En traditionell marknad hålls året om, varje söndag morgon på det stora torget, nära bukten. Här finns det fina möjligheter att köpa färsk fisk, traditionella crepes och många andra regionala produkter som säljs av lokala fiskare och hantverkare. Dessutom, från början av juli till slutet av augusti arrangeras det nattmarknad varje tisdagkväll på den stora parkeringen vid den moderna hamnen.

Man finner många restauranger i La Foret-Fouesnant. Missa inte en lunch eller middag på en av stadens traditionella creperie. Men man finner även klassiska pizzerior och restauranger. Bor man med självhushåll under semestern så bör man besöka den lokala fiskmarknaden som ligger precis längs vägen i den gamla hamnen. Här finner man allt från färska skaldjur och ett stort utbud av fisk. Till sist bjuder La Foret-Fouesnant under hela sommaren på många shower och konserter vid utomhusteatern när torget vid bukten.

Moelan-sur-Mer

Moelan-sur-Mer är vackert beläget mellan havet och floden. Här kan du vandra eller cykla för att njuta av den storslagna naturen som på totalt 140 km långa stigar slingrar sig längs de vackra sandstränderna och förbi tre små pittoreska hamnar.

Även om människor har levt i Moelan-sur-Mer sedan järnåldern, kom det bretonska folket (utvandrare från det vi idag kallar Storbritannien) först till området under det 400-talet efter Kristus. Under medeltiden var Bretagne hårt drabbat av upprepade krig och pestens hägring, men efter den Franska Revolutionen började området växa igen.  Efter den Franska Revolutionen blev Moulan-sur-Mer starkt och var en av de rikaste kommunerna i området. I slutet av 1800-talet öppnades de första fabrikerna som framställde sardinkonserver och bara denna aktivitet bidrog i många år till områdets utveckling. Under 1900-talet startade turismen att göra sitt intåg, tack vare utvecklingen av vägar och infrastruktur och inte minst pga. de många vackra sandstränderna och den välbehållna naturen och autenciteten, som bevarats än idag. 

Området omkring Moelan-sur-Mer är välbesökt av konstnärer, som inspireras av de vackra omgivningarna. Som konsekvens av detta hålls det under sommarperioden i staden flera olika utställningar och festivaler med konst, poesi och musik i fokus. Kusten längs Moelan-sur-Mer inbjuder till avslappnade promenader längs sandstränderna Kerfany och Trenez eller en av de många små stränderna, som gömmer sig bland klipporna. Besök också de tre små pittoreska hamnarna Merrien, Brigneau och Belon, där du möter en härlig blandning av lokala fiskare och segelbåtsentusiaster. Området bjuder dessutom på flera förhistoriska reliker, gamla kvarnar och fontäner samt kapellet Saint Philibert från 1500-talet.
Quimperle, är berömt dels för sitt pittoreska historiska centrum, samt för sina välbevarade arkitektoniska och religiösa reliker, som ligger 9 km bort. Också kustbyn Pont-Aven, 10 km bort, bör besökas.

Rennes

Rennes historia går tillbaka till tiden före den romernska invasionen före Kristu födelse, då staden hette Condate. Man kan fortfarande se lämningar från den romerska perioden i staden som också är rik på minnen från senare tid - inte minst den statliga parlamentsbyggnaden från 1600-talet, vars stil påminner om Louvren i Paris.

Betagnes huvudstad, Rennes, är absolut värd ett besök. Staden är bland annat känd för sina färgglada korsvirkeshus, och tar du en tur i stadskärnan, möter du fortfarande på hus, som daterar så långt tillbaka som till Renässansen och Medeltiden.

På en söndag i Rennes, kan du också uppleva Frankrikes tredje största marknad, som äger rum i Les Halles Martenot, som byggdes på 1800-talet. Här köps och säjs fantastiska råvaror och det är inte en tillfällighet: regionen Bretagne är känd för sitt utsökta kök, som bjuder på allt från speciella matpannkakor till ostron och krämiga grytor. Man sparar inte på kalorierna i Bretagne, och den goda maten kan också sköljas ner med ett glas äppelcider som - liksom fler typer av öl - produceras lokalt i Bretagne. 

Lev smart är Rennes-invånarnas motto, så när du har ätit dig mätt på den lokala gastronomin, kan du förbränna några kalorier med en promenad längs den gamla, romersk-galliska muren. Promenaden kan också fortsätta in i Parc Thabor - en 10 hektar stor park byggd på 1800-talet, som bland annat huserar en botanisk trädgård, en formell fransk trädgård, flera fågelarter och en rosenträdgård.

På en regnig dag kan du besöka ett av Rennes konstmuseer, som är några av de strörsta och viktigaste i Frankrike (utanför Paris). Museets utställningar visar allt från föremål från gamla Egypten till modern konst.

Roscoff

Roscoff kallas också för Rosko och ligger i nordvästra Frankrike, precis söder om ön Ile de Batz (lokalt känd som Enez Vaz) och en bit söder om Plymouth i England vid den engelska kanalen.

Roscoff är, som så många andra städer i regionen en charmig liten hamnstad, som ligger öppen ut mot havet, dock nära sammanslutet om sin stadsmitt. I staden råder ett maritimt levene med fisk och segling som central sysselsättning, och här finns en samling solida hus från 1500- och 1600-talen. Stränderna i området besöks av sollapande semestergäster på sommaren, trots väderförhållande som påminner om de skandinaviska.

Hamnen är idag en del av stadslivet, med små hus och trädgårdar bakom vita staket. Här finns också Flera restauranger och barer för att tillfredsställa både de lokalas och besökarnas behov. Många kommer hit uteslutande med en färjeöverfart till grannlandet England, men staden kan verkligen besökas för mer än så - det samma gäller dess kustlinje. Mot Pays des Abers och de rosa granitkusterna på motsatt sida finns mycket att se och uppleva. 

Staden är känd för sin pittoreska arkitektur, kallad Petite cité de caractère de Bretagne (den lilla staden med karaktär i Bretagne), liksom kyrkan från 1500-talet utförd i renässans-gotisk stil: Notre Dame de Croaz Batz. Många besöker också staden för dess botaniska trädgård, Jardin Exotique de Roscoff, som ligger mycket pittoreskt ut mit havet med vackra klippstensformationer och exotiska planter. 

På ön utanför Roscoff, endast cirka 15 minuter med båt ut i kanalen, hittar du ett litet frodigt och pittoreskt samhälle som består av fiskare och bönder som odlar jorden ekologiskt och lever efter tidvattnets krav. Du kan promenera runt ön då den inte är större än så, och du bör inte missa att besöka den vackra subtropiska trädgården Georges Delaselle's eller de vackra sandklitterna och de vita sandstränderna i norr. I staden du ankommer till med båten, finns flera caféer där du kan njuta av en kopp kaffe, medan du väntar på att färjan ska gå tillbaka till Roscoff.

Roscoffs rosa lök har de senaste 400 åren odlats runt staden, där en munk en gång i tiden planternade den första löken i klosterträdgården. Idag är lökarna kända för sin AOC-märkning, som garanterar deras ursprung och det faktum att de är rengjorda i handen. Det finns en annan lök i Frankrike, som också har uppnått denna märkning, nämligen L'Oignon Doux des Cévennes.  I augusti varje år äger en festival rum för att ära löken och då bjuder staden upp till dans, lekar och lök-relaterade festligheter.

År 1968 gick den franska regeringen med på att ge staden en djup hamn. De existerande färjebolagen ville dock inte påta sig den relativt långa rutten mellan Plymouth och Roscoff, så en lokal politiker vid namn Alexis Gourvennec som också stod bakom lobbyarbetet för den djupa hamnen, fick samman med lokala invånare och grundade sällskapet Brittany Ferries. Sedan 1970-talet har Roscoff utvecklats som en färjehamn för både varufrakt och bil-turism, och Roscoff är därför idag den sammankopplade staden mellan Frankrike och England och Irland. Brittany Ferries seglar dagligen mellan Roscoff och Plymouth i perioden februari-november och till Cork på lördagar mellan mars-november. Ett irländskt bolag seglar till Rosslare i maj-september.

Trégastel

Trégastel har ca. 2.500 invånare och är med dess stora historiska och arkitektoniska arv beläget på Côtes d'Armor kusten på den unika halvön Bretagne i nord-västra Frankrike. Detta är en av de mest kända platserna på kusten, som här kallas för Côte de Granit Rose efter sin rosa granitsten.

Trégastel är en liten kuststad belägen mellan kuststäderna Perros-Guirec (också känd för de röda klippblocken) och Pleumeur-Bodou. Staden har alltid inspirerat författare och konstnärer och erbjuder idag besökarna ett brett kulturellt program. Staden är känd för sina megaliter - dessa stora stenmonument, som efterlyser historier om vikingar och gallerna. Staden är dessutom känd för sina religiösa byggnadsverk samt mera praktiska byggnader som kvarnar och gamla tvättstugor. Den närmsta större staden är Lannion efter den engelske Lord Huon, som ligger ca 10 km bort och som lockar många turister tack vare dess historia och sitt historiska centrum.

Området vid Trégastel bjuder på bra vandrings möjligheter i den vindburna men vackra naturen, som rymmer bra fågelskyddsområden. Kusten mot den vilda Atlanten bjuder på karga klippor, men också fina sandstränder i de små vikar och laguner som dyker upp med mjuka stenblock och orörda fiskebyar här och där. Med andra ord, gott om motiv för semester fotografier!

Och slutligen lockar en vistelse vid havet naturligtvis till diverse vattensporter som surfning, fiskning och segling och kusten vid Trégastel är inget undantag med det karaktäristiska tidvattnet, som kommer och går med upp till 15 meters variation.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Resmål i Bretagne

 • Saint-Malo
  2 hotell
  Saint-Malo är berömt för dess betagande centrum, som ligger pittoreskt ut mot havet. Här känner du lätt av historiens vingslag på en tur på kullerstensgatorna. Bretagnes mest populära stad, är också känd för sina stränder och rika kulturliv.
 • Bénodet
  1 hotell
  De fyra fina stränderna vid Bénodet är utan tvekan huvudattraktionerna för de flesta som hittar till denna trevliga badort i det södra Bretagne. Här kan du alltid finna en plats att njuta av strandlivet, oavsett om du reser som par, med familjen ... eller vänner. Läs mer
 • Det finns massor av möjligheter för att hålla en aktiv semester i Audierne med familjen. Både den stora, vita sandstranden och det sköna havet bjuder på flera aktiviteter. Men ta dig också tid att njuta av den idylliska fiskehamnen och stadens ... gamla centrum. Läs mer
 • Baden är en av Bretagnes typiska, idylliska landsorter som ligger omgivet av ett frodigt och mycket pittoreskt landskap nära kusten. Det är inte långt till stranden, men den stämningsfulla staden är också en perfekt utgångspunkt för utflykter in i landet.
 • Även om Rennes är huvudstad i Bretagne, är staden som resmål rätt översedd. Kännare vet dock, att Rennes är en ytterst charmig stad och med alla vackra korsvirkeshus (flest i hela Bretagne) finns det gott om både sevärdheter och kulturliv.