Resor till Bourgogne

Bourgogne är hemtrakt för några av världens mest eftertraktade och dyra viner - både vita och röda. Utöver utflykter till de berömda vinodlingarna och vinhusen så finns det utmärkta möjligheter att se området på två hjul eftersom här finns cirka 580 kilometer cykelvägar i området. Boka din resa till Bourgogne med Escapeaway i dag!

Regionen Bourgogne ligger i centrala Frankrike, och här är Dijon regionshuvudstad. Det är en region, som är känd för sna viner och som marknadsför sig själv som en cykel-region. Här finns också gott om bönder som sysselsätter sig med boskapshållning. Sedan 2016 har regionen haft namnet Bourgogne-Franche-Comté.

Välkommen till Frankrike med Escapeaway, vi är specialister på resor till regionen Bourgogne-Franche-Comté och andra resmål där du bor på handplockade hotell på sin september.

Vinet

Regionen är hemstad för två vintyper, nämligen röd Pinot Noir och vit Chardonnay, och så har vi naturligtvis också den världskända Chablis och Beaujolais, som förmellt sätt båda är Bourgogneviner, men som av några betraktas som självständiga områden. Chablis, för det är ett världskänt namn - ja, nästan som ett märke i sig själv - och Bueaujolais, för att man bland vinkännare inte betraktar det som ett faktiskt Bourgonge.

Cykelrutterna "a vélo"

Bourgogne-Franche-Comté har mycket att erbjuda cyklister, för oavsett var du vill cykla någonstans, finns markerade rutter, förslag på stigar eller guidade turer i landskapet. Det finns totalt 580 kilometer cykelstigar i Bourgogne, fördelade på gröna stigar utan annan trafik, vanliga stigar och rutter längs gatorna.

För ytterligare information om cykelhyra, arrangerade cykelturer, transport av cyklar på tåg m.m., kan du kontakta det lokala turistkontoret på din semesterdestination som vanligtvis kan bistå med massor av information och dela ut kartor etc.

Annan transport

Bourgogne är sammanflätat av flera olika motorvägar, som kommer från södra Frankrike på deras väg mot Paris och vidare till Tyskland. Regionen har också höghastighetståg, som förbinder Lyon och Paris. Slutligen finns också 1000 km "vattenvägar".

UNESCO i Bourgogne

Det finns gott om sevärda ting i regionen, bland annat klostret Abbaye de Fontenay, som är ett av de äldsta klostren i sitt slag i Frankrike och finns med på UNESCOs världsarvslista. Även staden Vézelay, med sin imponerande kyrka Ste-Madeleine (praktexempel på romansk arkitektur) på toppen av staden, omgiven av ett historiskt centrum med små gator och gamla charmiga byggnader. Staden har varit centrum för pilgrimer och år 1190 möttes kung Philippe Auguste av Frankrike och Richard Lejonhjärta av England just här för att bege sig ut på deras tredje korståg tillsammans. Idag är detta en av fyra rutter som löper genom Frankrike till Santiago de Compstela i Spanien, vilket är markerat med gyllene musselskal ner mot torget. Staden innehåller de välskötta husen och portar från 1400-, 1500- och 1600-talen, vilket gör den högaktuell på UNESCOs världsarvslista.

Boka en billig resa till Bourgogne med Escapeaway

Med Escapeaway kan du använda dig av den intelligenta sökmotorn för att lätt boka en säker resa till Bourgogne. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, antingen med direktflyg eller med mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med utvalda hotell i Bourgogne samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs även om resor till Alsace här
>> Läs om vingårdssemester i Frankrike här

Resmål i Bourgogne

  • Nevers som ligger vid Loire-floden är huvudstaden i det lantliga Nièvre Department. Staden har sedan romartiden varit en viktig knutpunkt för området och är idag känt för sina historiska monument som Palais Ducal och Sankt Bernadette-kapellet.

Information och fakta

Ska du resa på semester till denna del av Frankrike, har jag här samlat en del fakta och information som du kan använda som inspiration. Vill du ha ännu mer inspiration inför din resa, rekommenderar jag dig att titta förbi bloggen där vi skriver om erfarenheter från egna resor till Bourgogne-Franche-Comté och andra destiantioner i landet. Du kan bland annat läsa om naturen, kulturen, få tips på utflykter och sevärdheter och få en inblick i lokal mat och vin...

Historia

Bourgogne är också namnet på ett historiska kungadöme, som senare blev ett hertigdöme och som låg i området vilket idag täcker Bourgogne. Hertigdömet spelade i sen Medetid en viktig roll som utmanare till hovet i Paris.

Under folkvandringen tog sig Bourgognes invånare över Rhen och slog sig ner mellan Genevesjön och Medelhavet, så som romarna tillät dem att göra. Efter att riket erövrades av frankerna på 500-talet, delades det i två delar för att senare slås ihop igen till ett kungarie med huvudsäte i Arles. Under denna period uppstod flera av regionen Bourgognes betydelsefulle kloster, såsom Cluny och Vézelay, som båda är sevärda!

Historiska sevärdheter

Bland Bourgognes absoluta sevärdheter, finns Hospices de Beaune eller Hôtel-Dieu de Beaune som byggdes år 1443 av Nicolas Rolin, för att husera fattiga och sjuka. Den ursprungliga byggnaden, Hôtel-Dieu, är ett av de finaste exemplen på sin tids arkitektur och fungerar idag som museum. En annan sevärd sevärdhet, är Abaye de Fontenay, som är ett av de äldsta Cistercienserklostren i Frankrike, och som dessutom finns med på UNESCOs världsarvslista.

En annan sevärdhet är katedralen St. Lazare i Autun, där du hittar en del imponerande konstverk från Medeltiden. På Medeltiden trodde man väldigt trofast på reliker, ben och andra helgon-objekt, och på den tiden valfärdadade pilgrimer hit, via den närliggande staden Vézelay mot Santiago de Comostela och det Heliga Landet. I Autun hade man redan relikerna efter Maria Magdaledas bror Saint Lazarus, och för att locka ännu fler pilgrimer till stan, lät stadens biskop bygga en ny kyrka, som skulle huserar dessa reliker och såldes locka resenärer. Klostret i Cluny är också anmärkningsvärt, och det samma gäller också Châteaux Cormatin och Ancy-le-Franc.

Natur

Bourgogne-Franche-Comté bjuder in till en semester till fots på vackra vandringsleder, till cykel på markerade rutter eller på många flodar och sjöar. Regionen rymmer spektakulära sevärdheter som finns med på den franska listan "Grand Sites de France" och så finns här också både berg, skogar, skyddade områden och vattendrag.

Floder och sjöar

Regionen gränsar inte mot något hav, men i gengäld finns det massor av betydelsefulla floder, bland annat floden Yonne, som alltid varit den traditionella vattenvägen till Paris, och som är cirka 293 kilometer lång. Den mynnar ut i Morvan-parken (se nedan), och löper genom städerna Château-Chinon, Clamecy, Auxerre, Joigny, Villeneuve-sur-Yonne och Sens. Saône-floden löper samman med Rhone-floden i Lyon och är den största franska floden som löper över en area på 30.000 km². Floden löper enom städerna Gray, Auxonne, Chalon-sur-Saône, Tournus og Mâcon. Chalaux-flode löper genom Morvan-parken, medan Loire-floden markerar regionens västra gräns. Därutöver finns flera kanaler, där du kan hyra båt eller husbåt och segla genom regionens vackra natur.

Regionen har dessutom totalt 20.000 hektar sötvattensjöar, där du kan fiska, bada och uppleva naturen på nära håll. Bland dessa kan nämnas, Panneciere med 520 hektar, som är omgivet av djupa skogr och är den största i Bourgogne. Sjön Des Settons på 360 hektar, som är 6 meter djup är den mest besökta i regionen. Sjön Chaumecon på 135 hektar, är 7 km lång, och skön St Agnan är 150 hektar stor och är känd för sitt rena dricksvatten.

Parc Naturel Régional du Morvan

Denna enorma park är regionens lunga, och likaså hjärta. Den täcker stora skogsområden, böljande backar och sjöar och bjuder dessutom på den stora mystiska stenen från ketlernas tid. Parken har flera markerade stigar och höjder som når upp mot 1000 meter - vilka kan bidra til en utmanande vandring. Är man mer till pedaler och stigbyglar, är det också möjligt att cykla mountainbike eller rida på parkens stigar. Parken bjuder också på möjligheter att fiska och utöva vattensporter på sjöarna.

Andra möjligheter för att uppleva natur i Bourgogne

Du behöver dock inte åka till Morvan för att vandra, då regionen generellt är väl utrustad med bra vandringsleder runt pittoreska vinmarker och fina marker. Eller så kan du nöja dig med att uppleva naturen genom att köra längs de små vägarna.

Regionen har också längre vandringsleder, bland annat längs floden Yonne där rutten startar i Tyskland och slutar i Spanien. Här är det på tal om E3 - den europeiska rutten till det Heliga Landet vid Santiago de Compostella.

Mat och vin

Gastronomiskt utmärker regionen Bourgogne sig med flera specialiteter såsom sniglar, anka och goda rödvinsåser. Och så själklart kött av rasen Charolais, som är den primära rasen som bönderna föder upp. Slutligen får man inte glömma den kända Dijonsenapen, som passar bra till flera av regionens rätter.

Vin

Som med allt bra - det vill säga riktigt bra - vin, kan det vara både svårt att hitta, komplicerat att känna igen och inte minst dyrt att införskaffa. Detta gäller också de klassiska vinerna från Bourgogne, och därför finnsd det många synpunkter på vinets kvalitet. Och det finns en anledning till det, eftersom det är ganska komplicerat att se genomskåda Bourgognes producenter, årgångar och åkrar, för att sedan bilda sig en egen uppfattning.

Regionen är hemstad för två vintyper, nämligen röd Pinot Noir och vit Chardonnay, och så har vi naturligtvis också den världskända Chablis och Beaujolais, som förmellt sätt båda är Bourgogneviner, men som av några betraktas som självständiga områden. Chablis, för det är ett världskänt namn - ja, nästan som ett märke i sig själv - och Bueaujolais, för att man bland vinkännare inte betraktar det som ett faktiskt Bourgonge.

Dijonsenap

Regionshuvudstaden Dijon har gett namn till den starka senapen med samma namn, vilket gör den till en regional specialitet. Denna senap såg dagens ljus år 1856 då Jean Naigeon från Dijon ersatt ättika med "grön" juice från omogna gröna druvor i ett annars ganska traditionellt senapsrecept, och därmed sapade han den populära senapen Dijon. Idag används vitt vin i stället frö "grön juice" och det mesta produceras faktiskt med ett senapsfrö från Kanada. Så det är inte ens säkert att din Dijonsenap kommer från Dijon... I Dijon kan du dock köpa ursprungsvarianten i vackra keramikkärl.

Matmässa i Dijon

I Dijon håller man årligen en internationell matmässa med fler än 500 utställare och 200.000 besökare, vilket gör mässan till en av de tio viktigaste matmässorna i Frankrike.

Städer i regionen

Regionen Bourgogne-Franche-Comté har förutom regionshuvudstaden Dijon flera historiska städer, som är värda sina besök. Bland annat kan vi nämna städerna Brancio, Châteneauneuf-en-Auxois, Montréal, Semur-en-Brionnais, Noyers och Flavigny-sur-Ozerain, som är särskild sevärda. Och så har vi naturligtvis Vézelay som finns med på UNESCOs världsarvslista.

Vézelay

Staden Vézelay är med sin imponerande kyrka Ste-Madeleine (praktexempel på romansk arkitektur), som ligger på toppen av staden omgiven av ett betagande historiskt centrum med små gator och gamla, charmiga byggnader är absolut värd ett besök. Staden har varit centrum för pilgrimer och år 1190 möttes kung Philippe Auguste av Frankrike och Richard Lejonhjärta av England just här för att bege sig ut på deras tredje korståg tillsammans. Idag är detta en av fyra rutter som löper genom Frankrike till Santiago de Compstela i Spanien, vilket är markerat med gyllene musselskal ner mot torget. Staden innehåller de välskötta husen och portar från 1400-, 1500- och 1600-talen, vilket gör den högaktuell på UNESCOs världsarvslista.

Nevers

Nevers ligger där floden Nièvre flyter ihop med den långa floden Loire, och är idag Bourgognes tredje största stad med knappt 40.000 invånare. Stadens historiska centrum ligger på ett högdrag med flera byggnader från 1300-talet och 1600-talet, samt en romanskgotisk kyrka, Plais Ducal från 1300-talet, som är bland de mest betydelsefulla byggnaderna från denna tid, i centrala Frankrike.

Auxerre

Staden ligger vid floden Yonne, och har cirka 45.000 invånare. Det är ett kommerciellt och industiellt centrum, som producerar mat, trävaror och batterier, och så har man egen produktion av det världskända vinet Chablir. Staden är dessutom känd för sitt fotbollslag, AJ Auxerre.

Dijon

Med 150.000 invånare är denna historiska stad regionshuvudstad för regionen Bourgogne. Det är också sant, att staden lagt namn till den kända starka senapen, som såg dagens ljus år 1856. I Dijon håller man årligen en gastronomisk mässa, med fler än 500 utställare, och 200.000 besökare, vilket gör den till en av de tio mest viktiga matmässorna i Frankrike.

Escoloves Sainte Camille

Smaka på stadens söta specialiteter, och upplev ett äkta romersk arkeologiskt område, mitt i Frankrike. Runt 10 kilometer från staden Auxerre, på vänster sida av floden Yonne, hittar du den lilla landsorten Escolives Sainte Camille, som ligger mellan kvarnar och marker. Smaka på stadens söta specialitet, körsbär och se de vackra träden blomma på våren. Området är känt för att vara ett romerskt arkeologiskt område, som går tillbaka till 300-talet. Se bland annat termalbaden från 400-talet, som är ytterst välbevarade. Vill du vara aktiv kan du pasande gå eller cykla en tur på de gröna stigarna vid kanalen Nivernais, som löper längs staden. 

Åk på upptäcktsfärd till den närliggande staden Auxerre och titta på kyrkor, kloster och museum. I den gamla stadsdelen kan du njuta av synen av de smala gatorna med de vackra rähusen. Då floden Yonne löper genom både Escoloves Sainte Camille och Auxerre, har du också rik möjlighet för att cykla hit. I området hittar du flera medeltida landsorter som Saint Bris och Noyers sur Serein. Det är naturligtvis också möjligt att vesöka vingårdar som området är känt för.

Saulon La Rue

Staden må vara liten, och det finns inte många restauranger och butiker här, men området runt Saulon La Rue bjuder på många aktiviteter, naturupplevelser och smakintryck.

Saulon la Rue är en liten landsort med cirka 600 invånare. Staden ligger i hjärtat av området Cote d'Or, cirka 14 kilometer söder om Dijon, som är en av de större städerna i regionen Bourgogne. Staden har ett begräsnat urval restauranger och butiker, då du endast hittar 3 restauranger och några matbutiker. I området runt staden hittar du mer än 9000 hektar vinmarker, som är kandidater till att komma med på UNESCOs världsarvslista.

Besök områdets vingårdar och smaka på de mest expoterade vinerna från städer som Gevret-Chambertin, Nuits Saint eorges, Volnay och Pommard. Området är känt för sina specialiteter, däribland dijonsenap, körsbärslikör, anis, godis, tryfflar, sniglar och ost. Smaka också på områdets oxkött, som kommer från den vita kon, Charolais.

Hyr en cykel i Dijon, och cykla en tur på områdets nätverk av cykelstigar, och upplev vinmarker, skogar och floder. Bada i sjön Lac de la Tille, där du hittar vattenrutschbanor, kanoter, mini-nöjesparker (3-12 år), beachvolley, bordtennis, petanque och ett picknickomrde när hungern anmäler sig. I området kan du också spela tennis och golf, samt teta paragliding, fiske och ridning.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här