Bilsemester till Frankrike

Det är något sympatiskt och charmerande i att välja en bilsemester till Frankrike. Det tar naturligtvis längre tid än att flyga, i gengäld får man själen med, eftersom man upplever hur landskapet förändras, medan temperaturen stiger och man kommer fram lugnt och stilla, precis som man gjort i alla tider. Att köra själv har ofta också stora ekonomiska fördelar, särskilt när man är många och så möjliggör det att köpa betydligt mer av det goda med hem.

Bilsemester är nog den mest oberoende och fria semesterformen man kan komma i tankar om. Man bestämmer själv vart man åker och i viss utsträckning hur fort man kommer fram. Det är något sympatiskt och charmerande med att bila till Frankrike. Det tar naturligtvis längre tid än att flyga, i gengäld får man själen med, eftersom man upplever hur landskapet förändras, medan temperaturen stiger och man kommer fram lugnt och stilla, precis som man gjort i alla tider. Att bila har ofta också stora ekonomiska fördelar, särskilt när man är många och så möjliggör det att köpa betydligt mer av det goda med hem.

Den stora frågan vid en bilsemester är alltid "hur långt?", alltså hur långt kan man köra utan att behöva övernatta på vägen. Kan man köra hela vägen till Frankrike i ett sträck? Svaret beror naturligtvis på många faktorer: Var man kör ifrån, hur långt söderut man ska, hur intensiv är trafiken, hur fysiskt och psykiskt uthållig man är som förare samt hur dagsformen är och mycket annat. Reser man med barn påverkar det också hur mycket de tål innan stämningen blir pressad i bilen. Några barn tar en sådan resa som en upplevelse utan bråk och klagomål, andra blir snabbt rastlösa och kräver kanske flera stopp på vägen.

Det finns många vägar till Frankrike, och heller inte på denna punkt finns det ett svar på frågan om vad som är bäst. Ingen kan på förhand när det blir trafikproblem, eller där det kommer att uppstå kraftigt oväder måste man följa sin magkänsla eller använda ett av de många program på Internet som kan visa den kortaste och lämpligaste vägen. Försök exempelvis att titta på: http://www.viamichelin.com.

Bilsemester till Frankrike:
Ifall man har beslutat sig för att bila till Frankrike i egen bil kan man besöka ganska stora delar av Frankrike inom ett överkomligt avstånd. Beräknat på avståndet efter man kört över Öresundsbron och därmed ankommit till Danmark kan man nedan se avstånd till olika franska destinationer.

Destinationerna med behagligt köravstånd kan även användas som "stop-over" - Varför inte ta ett par övernattningar i Paris eller Strasbourg, se de stora sevärdheterna, äta gott om kvällen och dagen efter köra vidare söderut med nya krafter och upplevelser med i bagaget. Man kan då smidigt når det södra Frankrike eller det norra Italien via Mont Blanc-tunneln.

Ifall man inte önskar de helt höga värmetemperaturerna kan en sommarvistelse i Normandiet eller Bretagne också vara en lösning. Dessa två regioner bjuder på gröna omgivningar, historiska utflyktsmål, en varierande kust och ett blandat kök med maträtter både från havet och inlandet.

Avstånd:

Öresundsbron / Köpenhamn – Alsace/Strasbourg – 1172 km
Öresundsbron / Köpenhamn – Île-de-France/Paris – 1229 km
Öresundsbron / Köpenhamn – Normandiet/Rouen – 1259 km
Öresundsbron / Köpenhamn – Bretagne/Mont St. Michel – 1511 km
Öresundsbron / Köpenhamn – Provence/Nice – 1767 km

Här kan du läsa mer om bilsemester till Italien:
 

Läs mer