Resor till Poitou-Charentes

Poitou-Charentes är en region i västra Frankrike som bildades 1956 med utgångspunkt från det gamla Poitou-området och som sedan 1 januari 2016 har varit en del av den nya regionen Nouvelle-Aquitaine. 

Regionhuvudstaden är Poitiers som ligger belägen vid floden Clain i Vienne-departementet, även om La Rochelle som är huvudstad i provinsen Aunis konkurrerar om den ekonomiska betydelsen. Andra viktiga städer i regionen är La Rochelle, Niort, Angoulême, Châtellerault, Saintes, Rochefort och Royan.

Regionens klimat är ett av de mildaste i Frankrike och kustområdet i regionen utgör den soligaste delen av Frankrike utanför Medelhavets kustområden. I den södra delen av regionen odlar man druvor som används vid framställningen av den berömda cognacen och det lokala aperitif-vinet pineau des charentes.

Kustområdet som inkluderar städerna La Rochelle, Rochefort och Royan har på senare år blivit mycket populära resmål för resenärer som är på jakt efter en kombinerad kultur- och badsemester.

Du kommer här hitta oändliga sträckor av fantastiska sandstränder och en gastronomi som speglar regionens närhet till havet bland annat med en mängd ostron-rätter samtidigt som du befinner dig nära kulturella och historiska sevärdheter samt aktivitetsmöjligheter för hela familjen så som Futuroscope temapark lite norr om Poitiers.

Stränder

Poitou-Charentes rymmer mer än 100 stränder som både ligger utspridda längs kusten och på de lättillgängliga öarna som ligger precis vid Atlantkusten. Många av stränderna har status som skyddade.

Ett bra ställe att påbörja din strandsemester är på öar som Ile de Ré som ligger utanför kusten vid staden La Rochelle. 

Du kommer kunna hitta familjevänliga stränder i området vid Royan och tycker du om att surfa kommer du säkert uppskatta Côte Sauvages´ vilda skönhet.

Sevärdheter

Poitiers

Regionhuvudstaden Poitiers har en gammal charmig stadsdel som framför allt är känd för sina historiska kyrkor, där ibland kyrkan Notre-Dame la Grande, som är en av de mest berömda romanska kyrkorna i Frankrike.

Futuroscope

Lite norr om Poitiers ligger nöjesparken Futuroscope som bland annat är känd för sina många högteknologiska biografer, däribland IMAX och 3D, och som är ett perfekt mål på en dagsutflykt med hela familjen.

La Rochelle

La Rochelle är en historisk hamnstad med Medeltida befästningar som omger den gamla hamnen samt ett berömt akvarium som hör till en av de 20 mest besökta sevärdheterna i Frankrike. Staden har även ett intressant maritimt museum som är inhyst i ett historiskt fartyg.

Sankt Savin sur Gartempe

Den romanska kyrkan S:t Savin sur Gartempe, belägen i Vienne-departementet, har utsetts till världsarv av UNESCO och rymmer en ansenlig samling Medeltida fresker.

Saintes

Saintes var en gång i tiden huvudstaden i den romerska provinsen Aquitaine. I dag är den lilla staden mest känd för sin romerska triumfbåge, resterna av en romersk amfiteater och andra unika lämningar från antiken. 

Historia

Poitou-Charentes har alltid haft en dramatisk och färgrik historia med påverkan från många olika folk, kulturer och länder.

Regionens första kända invånare var Pictavi, en gallisk stam som fördrevs från området år 56 f.Kr. av romarna som därefter inlemmade området i provinsen Aquitanien. Visigoterna erövrade regionen 418 e.Kr. men förlorade den till frankerna 507. År 732 eller 733 stoppade Charles Martel den muslimska invasionen av Västeuropa genom en seger i slaget vid regionens nuvarande huvudstad Poitiers. 

År 1152 kom Poitou under engelskt herradöme genom äktenskapet mellan Eleonora av Aquitaine och Henrik den Andre av England. Regionen återförenades med den franska kronan 1416 och var en provins i Frankrike fram till revolutionen (1789) varpå den uppdelades i tre departementen; Vienne, Deux-Sèvres och Vendée.

Städer i regionen Poitou-Charentes

Här nedan kan du läsa om några av de städer som är väl värda att besöka när du reser till denna del av Frankrike.

Poitou Charentes

Med en placering i regionen Poitou Charentes har du möjlighet att utforska staden Cognac och smaka den fantastiska cognacen men området bjuder på mycket mer än det.

Sonnac är en liten trevlig stad med omkring 500 invånare omgiven av vinodlingar och vetefält. Med sitt läge i den norra delen av regionen Cognac har du här en perfekt utgångspunkt för att utforska regionens prestigefyllda alkohol, Cognac, som säljs över hela världen. 

Områdets destillerier lockar till sig många besökare från hela världen men även själva staden Cognac har mycket att bjuda på i sig. Se slottet med sina torn i stadens Medeltida centrum, besök även stadens kyrkor, kloster och museer som ligger längs de smala stenbelagda gatorna.
Du får inte missa att besöka Cognacs täckta marknad, Les Halles, som på många sätt påminner om till exempel östermalmshallen i Stockholm. På marknaden hittar du lokala produkter och råvaror från området. Floden Charente genomskär staden och du kan se staden från en annan vinkel om du följer med på någon av turbåtarna som trafikerar floden. I den moderna delen av staden finns det gott om affärer för shopping och du kan skämma bort dig själv på stadens restauranger och barer längs boulevarderna. Har du behov av en paus från stadens larm kan du med fördel gå en promenad i någon av stadens trevliga parker och trädgårdar. 

Öster om Cognac hittar du staden Jarnac. Denna stad är lite mer okänd och det myllrar därför inte av människor här på samma sätt som i Cognac staden. Jarnac är mest känd för att vara födelsestad för Francois Mitterrand som var president i Frankrike mellan åren 1981 och 1995. Du kan därför besöka ett museum här som är fullt av bilder och modeller av monument. Besök även museet som är tillägnat Cognacens historia. Kom ihåg att gå en tur längs Charente medan du betraktar de vackra byggnaderna så som exempelvis Saint-Pierre kyrkan som dateras tillbaka till 1000-talet. 

Efter en timmes körning från Sonnac når du Atlantkustens stränder och de kända städerna La Rochelle, Rochefort, Royan och Fouras med Fort Boyard. Öarna Oléron och Ré kan också lätt nås med bil eller båt.

Fouras

Fouras ligger 20 kilometer söder om La Rochelle som är huvudstaden i Charente-Maritime. Staden ligger 8 kilometer väster om Rochefort och är belägen på en halvö med fyra stränder vid Atlanten och är framför allt en populär badort. Här finns ett stort utbud av restauranger, caféer, inköpsmöjligheter och museum. Fouras är en historisk stad vilket bland annat det medeltida fästningstornet "Fort-Vauban" vittnar om. I dag har badorten i runda svängar 4 100 invånare.

Från Fouras kan du se Fort Boyard, den kända fästningen som ligger mellan öarna Ile d'Aix och Ile d'Oléron i sundet Pertuis d'Antioche. Fort Boyard har under många år blivit känt för att vara inspelningsplats för TV programmet Fångarna på Fortet.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Poitou-Charentes